Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - 2.0 na 16v czy na 8v

stiliusz - 2009-03-30, 20:13
Temat postu: 2.0 na 16v czy na 8v
witam koledzy planuje w tym roku zmienic silnik w moim ventylu 2.0... i czytam i zastanawiam sie ktory bedzie lepszy na 16 zaworach czy na 8 zaworach... prosze o pomoc zwlaszcza tych ktorzy posiadaja takowe silniki... czecemm wiedziec ktory bedzie lepszy w exploatacji... tj. spalanie, awaryjnosc, olejozernosc i parametry... dodam ze nie chce sie scigac tylko do normalnej jazdy ale zeby czasem mogl depnac mu jak trzeba... bo 1.8 jest maly troche dla mnie... :dresik: :tazz: :aniolek:
Lwomati - 2009-03-30, 20:19

Jak potrzebujesz do normalnej jazdy to lepszy będzie 8v. Tańsze części i w ogóle. A jak chcesz mieć dużo więcej mocy niż 1.8 to polecam 16v naprawdę dobry silnik. Sam bym wolał mieć w swoim 2.0 16v niż 2.8. Spalanie dużo mniejsze. Przy normalnej jeździe spali koło 7l na setkę. Wybierz sam bo dorwać 2.0 16v to nie lada gratka... a części do niego również trudno dostać.
Paweł J. - 2009-03-30, 20:19

Zarówno na 8V lub 16V-swap tani nie będzie....
16V zawsze będzie miało te 40 koni wiecej...ale z częściami moze być gorzej.

lukasz_lwo - 2009-03-30, 22:29

Ja mam 2.0 8V i nie narzekam. Do jazdy po mieście jest wystarczający. Przy swapie silnika musisz zmienić też wiązkę elektryczną i komputer której nie będzie łatwo znaleźć chyba że będziesz miał jakiegoś rozbitka z którego wszystko weźmiesz. Co do silnika proponował bym od razu wymianę uszczelniaczy zaworowych, pierścieni i panewek jeśli nie chcesz pchać się w większe koszta. A jeśli chcesz to polecam 16V i generalny remont ze szlifami itp., bo jest fajniejszy ale chyba poniżej 10l w mieście nie zejdziesz. Mój pali ok 8l przy normalniej jeździe a ok 10l przy ciskaniu więc tragedii nie ma. Silnik 16V zawsze będzie więcej palił od 8V. Jeśli nie znajdziesz gratów od volkswagena to szukaj w seatach miały te same silniki.