Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Eksplozja Szyby ?

Sadzik - 2009-04-03, 00:13
Temat postu: Eksplozja Szyby ?
Witam ... Napotkało mnie cos bardzo dziwnego ... Otoz wczoraj popoludniu umylem go elegancko wkoncu sloneczko wyszlo:P ale nie w tym rzecz ... Wstawilem go na nocdo garazu kiedy rano do niego poszedlem przy otwieraniu drzwi od garazu uslyszalem trzask jakby cos spadlo kiedy weszlem do garazu okazalo sie ze przednia szyba od pasazera ... wybuchla :młotek: ... Tak jakby ja ktos od srodka wypchnal ... I nurtuje mnie pytanie comoglo byc tego przyczyna moze ktos podsunie jakas mysl aby na przyszlosc uniuknac takiego problemu
A tak to wyglada ... Pzdr

spyro - 2009-04-03, 21:34

Może zmiana amplitudy temperatur jest przyczyną.
pablomed - 2009-04-03, 22:26

Ja się z czymś takim spotkałem raz. W Syrence pękła szyba czołowa w ten sposób, samoistnie. Chyba po prostu trzeba to uznać za niemiły traf i zakładać nową
Buli - 2009-04-04, 00:34

ja stawiam na duchy hehehe
Sadzik - 2009-04-05, 07:07

Moj znajomy mial to samo w trabancie :p i tez po tym jak umyl samochod ... Nie wiem co jest ale cos nie wrozy to dobrze :P
stiliusz - 2009-04-05, 09:38

jest tylko jedno wytłumaczenie na to... musialbyc odprysk na szybie który skumulował energie oraz napręzenia w szybie wraz z nieznaczna zmiana amplitudy temperatury... spowodowały "wybuch" szyby... takie przypadki spoptykam na codzien w pracy bo pracuje przy wymianach szyb... sprawdz wszystkie szyby czy nie ma odprysków... pozdrawiam... P.S w pracy sie smiejemy ze to gremliny robia taka dziure...
Gural99 - 2009-04-09, 00:33

Zmiana temperatury oto powód. Ku przestrodze: w zimie nie polewajcie szyb gorącą wodą w celu ich rozmrożenia :D :D (ktoś ponoć tak zrobił :P )
Sadzik - 2009-04-09, 09:43

Musiala by byc znaczna roznica temperatur zeby rozwalic szybke a nie roznica 5 stopni :)
rolz - 2009-04-10, 10:50

Gural99 napisał/a:
Zmiana temperatury oto powód. Ku przestrodze: w zimie nie polewajcie szyb gorącą wodą w celu ich rozmrożenia (ktoś ponoć tak zrobił )

Święte słowa !! Znajomy mył auto (Dodge Intrepid) na lekkim mrozie i zostało jeszcze trochę ciepłej wody w wiaderku, więc postanowił spłukać przednią szybę... w jednej sekundzie zamieniła się w pajęczynkę... 1000zł w plecy...
Sadzik napisał/a:
przednia szyba od pasazera ... wybuchla

Miałem to samo w Tico tylko stało na słońcu :D