Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Szyberdach (nie chodzi o prowadnice) :)))

rem3dy - 2009-04-07, 15:50
Temat postu: Szyberdach (nie chodzi o prowadnice) :)))
Hej

Tak jak w temacie. Mam pytanie o szyberdach. Calosc biega o prowadnice, ale nie o nia bede pytac, ale o funkcjonalnosc szyberdachu przy jej uszkodzeniu.

Czy jest mozliwosc otworzenia (uchylenia pod ukosem )i co najwazniejsze zamkniecia szyberdachu jesli peknieta jest legendarna lewa prowadnica ?

Jesli tak to jak uzyc przycisku do otwierania aby wywloac funkcje uchylenia?
Pytam bo kupilem auto z uszkodzona prowadnica i nie wiem jak sie go otwiera na ukos a jak z chowaniem pod podsufitke. Nie chce eksperymentowac, bo boje sie, ze pozniej pol dnia spedze meczac sie by go zamknac.

Pozdr.

cinek82 - 2009-04-07, 15:59

Można uchylić szyberek, ale do zamknięcia będziesz potrzebował albo chudych palców albo śrubokręta :D Z pęknięta prowadnica lepiej nie używać szyberdachu bo więcej z tym zachodu niż to jest warte.
Co do przycisku (jak uchylić) to musisz go nacisnąć na dół jeśli chcesz zamknąć lub przycisnąć do góry jeśli otworzyć. Jeżeli popchniesz go w kierunku tyłu pojazdu to szyber będzie się chciał otworzyć w całości (nie uchylić :D ) a jeżeli popchniesz do przodu to oczywiście zamykasz szyber. Wot cała filozofia.

adbaca - 2009-04-15, 21:36

można otowżyć szyberek i zamknąc bez wiekszych problemow W ystarczy ze zdejmiesz osłone i tam jest na silniku bynjamniej powinien być kluczyk (chyba imbus) którym mozna sobie pokrecić i złożc a sama peknieta prowadnica no cooz wystarczy tylko wypiac ten plastik (chodzi o rynienke) odsunac go do tyłu i palcami spokojnie przesuwa sie peknieta prowadnica, raptem max 5 minut roboty (ale do tego dochodziłem troche az doszedłem do 5 minut :P )
spyro - 2009-06-07, 21:08

Taki oto smaczek znalazłem apropos szyberka ;)

cinek82 - 2009-06-07, 21:34

No to zamiast prowadnicy za 250 zł nakupować parasoli i jazda ;)
Rafik - 2009-06-07, 21:48

:hahaha: no niezle :hahaha: spyro, dobry wies tuning to gdzies u Ciebie w Łodzi ?? :hahaha:
Michcik - 2009-06-07, 22:02

Rafik, to nie wies tuning to ratowanie sie przed akwarium w autq