|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - pas bezpieczeństwa słabo się wciągaja.. ;/
nowak5615 - 2009-04-12, 12:25 Temat postu: pas bezpieczeństwa słabo się wciągaja.. ;/ witam. Zanim sie zabiorę do czegokolwiek wolę zapytać czy ktoś już to robił..
Kupiłem niedawno vento. Pasy b. słabo się wciągają, juz sie nieraz drzwi przez to obiły;;/
Czy ktoś już to rozbierał ? od czego zacząc/
z góry dzieki za rady
spyro - 2009-04-12, 18:40
poprostu z wiekiem sprężyna coraz gorzej się naciąga... Rozbierać nie polecam, można kupić nowe ale czy to się opłaca?
pablomed - 2009-04-12, 22:05
Odchyl górny i zdejm dolny plastyk ze słupka.
Zanim zaczniesz wyjmować cały pas, dokładnie obejrzyj czy pasa coś nie blokuje, np te plastyki od regulacji wysokości mocowania pasa mogą wypaść z szyn lub popękać, albo kable od krańcówki i od tylnych szyb mogą pas blokować - i to jest najczęstsza przyczyna. Sam pas robi się tłusty, można wyprać, ale już po wymontowaniu. Jak wykręcisz pas zwróć uwagę że aby wyciągać pas z wykręconego uchwytu musisz go trzymać pionowo - tak jak był w aucie, inaczej specjalny mechanizm go nie wypuści. Mając mechanizm w ręku zobaczysz po jednej stronie bębna z pasem plastykową czarną pokrywkę, umocowaną na plastykowych zatopionych nitach. Pod tą pokrywką jest sprężyna. Możesz teraz próbować naciągnąć tą sprężynę bardziej.
Aby to zrobić zrywasz wszystkie te plastykowe nity. Pokrywę delikatnie odsuwasz od mechanizmu i kręcisz ze 3 obroty napinając bardzirej sprężynę. Teraz uwaga: jeśli odciągniesz pokrywkę za bardzo to sprężyna całkiem wyskoczy, będziesz ją musiał na nowo naciągać, chyba z 20 obrotów, więc ostrożnie, sporo cierpliwości i czasu sobie zarezerwuj na to naciąganie sprężyny. Ale efekt właściwie murowany.
pablomed - 2009-04-12, 22:18
I ten opis tyczy się oczywiśce pasów zwykłych
nowak5615 - 2009-04-13, 12:25
Cytat: | I ten opis tyczy się oczywiśce pasów zwykłych |
a to są jeszcze jakieś zaczarowane? ))))
Opis baaardzo dokładny. Poświętach wezmę sie za to.
pablomed dzięki
theority - 2009-04-13, 13:53
dzięki pablo za opis, jak będę miał wenę to wezmę się za to i przy okazji porobię fotki do Twojego opisu To na jakąś poradę się na da
spyro - 2009-04-13, 21:04
theority napisał/a: | To na jakąś poradę się na da | popieram i trzymam za słowo! ja do tej pory żyłem w nieświadomości, iż naprawa pasów jest niemożliwa...
pablomed - 2009-04-13, 22:28
nowak5615 napisał/a: | a to są jeszcze jakieś zaczarowane? )))) | hehe, chodziło mi o to żeby się nie bawić tak z pasami opartymi na dynamicie
a fotostory bym zrobił, tylko że jakoś na razie następne pasy się nie psują
|
|