Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - webasto

MustangGT - 2009-04-20, 22:04
Temat postu: webasto
Witam i pozdrawiam :) chodz za dnia ciep³o w nocy bywa jeszcze zimno a mi webasto ze ¶wirowa³o. Jest to webasto wodne vw niemam do niego instrukcni (nieznam typu nzawy modelu ale vento 1997r.) moze jest tam jakas zmyslna funkcjia której ja nierozumiem chodz komputerek webasto wydaje mi sie banalnie prosty. Webasto w³acza sie pompka pracuje webasto (jak zawsze) ale po jakis 5 sek po w³oczenieu gasnie wentylator nawiewu pompka webasto dalej pracuje ale gasnie razem z webasto po oko³o 1 minucie a komputerek pokazuje ze webasto jest w³oczone. Co to moze byc prosze o podpowiedzi jak i o instrukcjie jesli ktos ma z gury wielkie dzieki i do klik klik :oklaski: :)
bradley - 2009-04-20, 22:17

Mozesz pokazac zdjecie komory silnika i tego programatora webasto?
Tez mam u siebie. Obslugi nauczylem sie droga dedukcji, szkoda tylko ze samo w sobie webasto jest niesprawne ;) Mozliwe, ze swieca ale nie mam czasu na grzebanie.

MustangGT - 2009-04-20, 22:43

Komputerek programowania jest taki sam jak tu http://moto.allegro.pl/it..._iii_1996r.html
a zdjecia webasto nie mam musia³ bym robic z kana³u bo jest ono w prawym przednim rogu za kierunkiem :]

bradley - 2009-04-20, 22:48

To mam inny bo mam Eberparchera czy jak to sie pisze :) A caly mechanizm webasto jest miedzy akumulatorem a zbiornikiem wyrownacznym. Skrojony na miare ;)
MustangGT - 2009-04-20, 22:51

Niewazne jakiej firmy byle pos³uszne ;) wielkie dzieki za chcei do pomocy i do klik klik pozdro :)
buli1108 - 2009-04-21, 00:01

Witam, takze mam webasto tyle ze w benzynce, dzialalo mi bez zarzutu dopuki mi nie zasniedzial jeden z przekaznikow, sterowanie webastem i przestalo dzialac, pewnie jest on do wymiany ale znalazlem na szrocie identyczny i nic on nie dal, nie odpala mi wogole pompki paliwowej...
MustangGT - 2009-04-21, 00:10

buli1108 napisa³/a:
Witam, takze mam webasto tyle ze w benzynce, dzialalo mi bez zarzutu dopuki mi nie zasniedzial jeden z przekaznikow, sterowanie webastem i przestalo dzialac, pewnie jest on do wymiany ale znalazlem na szrocie identyczny i nic on nie dal, nie odpala mi wogole pompki paliwowej...

Witam :) proponuje pod³oczc pompke na krutko czy chodzi i czy popycha paliwo bo mozliwe tez ze pompka syf bondz cokolwiek z³apa³a i wirnik bendzie stac a pompka buczec powodzonka i pozdrowionka :]

buli1108 - 2009-04-21, 00:12

ale webasto ma oddzielna pompke? bede probowal! :faja:
MustangGT - 2009-04-21, 00:24

buli1108 napisa³/a:
ale webasto ma oddzielna pompke? bede probowal! :faja:

nie sprawdza³em ale na ch³opski rozum musi :) jak bendzie buczec a nie pompowac to od³ocz kable zasilajace ja i sprubuj pod³oczc odwrotnie biegunami moze zmieli jakos to co utkne³o u kumpla niewiem z kond pompke paliwa silnika zablokowa³ mu malutki kamyczek w baku chodz lepiej zebys kamyka niemia³ :)

MustangGT - 2010-08-29, 23:52

Moje webasto to dw50. Ma ono w³±sny zbiorniczek zasilany paliwem z nadmiaru (powrót do baku). Pompka paliwa jest ale s³u¿±c± tylko do doprowadzenia paliwa do komory spalania od baku webasta który znajdujê siê na samej górze webasta (to tak dla informacji o webasto dw50 i bw50). Oprócz tego jest jeszcze pompka wody której poszukuje i dlatego klikam pompke widaæ na zdjêciu:

http://obrazki.elektroda.net/46_1228130039.jpg

pompka wody to ten kawa³ek silniczka wsadzony w webasto na dole po lewej stronie webasto (obok przyrdzewia³ego krujca wody) na zdjêciu sorka za tak± s³ab± fote. Jesli kto¶ mia³ by jaki¶ informacje gdzie mogê kupiæ ow± pompkê bardzo mnie uraduje. Pompka pasuje te¿ od webasta bw50 mam schemat do webasto dw50 i stronkê gdzie jest pe³no schematów do webast jak co¶ pisaæ pozdro dziêki :)

MustangGT - 2010-09-09, 21:54

Mam na czê¶ci webasto bw50 to praktycznie to samo co dw50 (co¶ pisali ze ró¿ni siê wielko¶ci± komory spalania jeszcze tego potwierdziæ nie mogê ale mam rozebrane swoje dw rozbiorê jeszcze bw to kliknê czym siê ró¿ni±)

A jak kto¶ co¶ potrzebuje klikñ±æ.

MustangGT - 2010-10-03, 23:32

Ró¿ni± siê komor± spalania a bardziej otworem wtry¶niêcia paliwa reszta prucz p³ytki steruj±cej taka sama :) Zrobi³em foty oby dwóch komór i mam te¿ na schemacie ale na razie nie bêdê wrzuca³ przy okazji wrzucê :)