|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - prosze o pomoc
piotr nowok - 2009-05-14, 21:07 Temat postu: prosze o pomoc siemka znow mam problem zostalem oszukany na forum vw golf
kupilem gwinta od jednego gostka z forum
okazalo sie te to kompletny zlom
gadalem z nim przez gg i pytalem sie czy jest sprawny i powiedzial ze jest
co mam zrobic czy na policji mi pomoga odzyskac kase?
cinek82 - 2009-05-14, 22:51
Umowy oczywiście żadnej nie ma
Buli - 2009-05-14, 22:59
Jak sie z nim dogadałes daj nick z forum golfa jego i troche po nim moze pojedziemy na allegro nawet nie wystawił aukcji jak sprecyzował stan sprzedawanego przedmiotu i jaki jest jego rzeczywisty stan??
Paweł J. - 2009-05-14, 23:00
piotr nowok napisał/a: | co mam zrobic czy na policji mi pomoga odzyskac kase? |
Próbuj po dobroci załatwić....jeśli to nie poskutkuje-sprawę można nagłośnić np na forum golfa.
zlotykamil - 2009-05-14, 23:16
piotr nowok napisał/a: | czy na policji mi pomoga odzyskac kase? |
myśle że nic z tego - poprostu Cie zbyją ....
do tego potrzebny by był dobry prawnik - bo umowa słowna też jest umową na pelnych prawach tylko trudno to udowodnić... ale to gra nie warta świeczki niestety ze względu na kwotę....
spróbuj po dobroci jeszcze...jak nie to bedziemy
wasil1 - 2009-05-15, 06:59
Umowa słowna jest jak najbardziej wiążąca. Masz zresztą zapisane wszystko w archiwum GG. Napisz gościowi, że ma ci oddać kasę z kosztami przesyłki, wyślesz mu na jego koszt. Poinformuj gościa, że masz zamiar zgłosić sprawę na Policję o wyłudzenie. Będzie to tylko wykroczenie, ale powiedz mu, że już będzie notowany. Zgłoś sprawę do Admina forum golfa. Nie wiem, jaka suma wchodzi w grę, ale nie ona jest tu ważna, ważne są zasady. Ja bym nie odpuszczał.
piotr nowok - 2009-05-15, 14:56
ja nie chce odpuszczac
koles na forum napisal ze nie daje gwarancji
ale na gg pytalem sie czy jest sprawny i napisal ze tak
prubuje ciagle po dobroci ale chba nic z tego
bylem na policji sie zapytac i powiedzieli mi ze przyjmna sprawe o oszustwie i bedzie sad jak wygram to potem do sadu cywilnegi o zwrot kasy i komornik idzie w ruch dzis mu to napisalem
a gwint ma tylnie amory maja gumy wyrabane te co sa nadole i przedni amor jest kompletnie rozlany
a nisk to pawel2062
Lwomati - 2009-05-15, 15:18
A ile mu zapłaciłeś za ten gwint. Z tego co widzę na forum golfa to mówił, że za 50 zł chce sprzedać?!
"Mam do sprzedania gwintowane zawieszenie. Nie jeżdżone po Polsce. Kupione w Niemczech z przebiegiem ok 30tys. km. Zawieszenie jest brudne gdyż leżało prawie całą zimę w garażu. Miało być do mnie. Ale jak dla mnie jest za twardo... Założone tylko na jeden dzień, nie sprawdzane w ekstremalnych warunkach:) Auto na tym zawiasie trzyma się gleby jak przyklejone. Regulacja chodzi dobrze. Sprzedaje bez gwarancji.
kontakt:
gg: 2429093
e-mail: pawel2062@interia.pl "
policja podejmuje sprawy od 300zł chyba...
Zrób tak jak wasil1 mówi, bo dobrze gada.
piotr nowok - 2009-05-15, 16:33
650zl dalem
piotr nowok - 2009-05-15, 16:35
a kurcze gadalem z mapetem o nowym mts i skusilem sie na urzywke na rzecz felg i teraz ani zawiasu ani felg nie bende mial
silverek - 2009-05-15, 16:47
to dosyc zalaciles za te badziewie jak piszesz
piotr nowok - 2009-05-15, 19:17
i w tym caly problem go jak by byl tanszy to bym odpuscil a tak to sie ne dam ale koles ma mnie chyba w du... bo sie nie odzywa
silverek - 2009-05-15, 19:55
za taka kase to bym nie odpuscil to 650zl na drodze nie lezy ale watpie czy odzyskasz ja znam jednych co wlacili na konto jednemu gosciowi 2000 zl zaliczki za sprowadzenie samochodu a w tym czasie zatrzymala go policja za cos tam i potem byla w sprawa w sadzie o ta kase sedzina kazala oddać te piniadze a narazie do tej pory cisza nic chyba ze siedzi za jakies tam przekrety to narazie nie odda
Paweł J. - 2009-05-15, 20:00
piotr nowok, napisałem do kolesia....może coś wskóram żeby tą sprawę "po dobroci" załatwić.
Puki co to typ milczy....
piotr nowok - 2009-05-15, 21:48
mi tez nie odpowiada na gg
silverek - 2009-05-16, 09:02
bo wiedzial co sprzedal i ci nie odpowie
spyro - 2009-05-16, 10:25
Jeśli gościu się nie odezwie powiedzmy przez tydzień to idż z tym na policję.
Ale po kolei.
Codziennie pisz do niego na GG i maile. Codziennie przez tydzień}.
Potem idź na policję z wydrukowanymi mailami i rozmowami y GG, takze tymi gdzie nie odpowiada Ci.
Zawarliście normalną umowę. Skoro gościu CIę oszukał to zrobisz mu kuku zgłaszając to na policję, bo:
policja przyjmuje od Ciebie zawiadomienie o przestępstwie i wzywa kolesia na przesłuchanie. Najlepsze jest to, ze jeśli gościu mieszka w drugim końcu Polski to na przesłuchanie musi przyjechać do jednostki, w której ty zgaszasz to. Czyli ile kasy straci na samo paliwo nie wspomnę o czasie.
No i jeśli mówisz prawdę, że Ci pisał, ze jest ideał itp a jest totalnie wyeksploatowany szmelc to wygrasz.
Tylko sprawdź czy na pewno Ci to napisał i obiecał, ze jest jak nówka.
Rafik - 2009-05-16, 12:12
Kurde przykra sprawa no nie do pomyslenia ze takie walki kreca na forum no ale i tak bywa no ale ten Pan okazał sie zwykłym oszustem i jak mówi Buli, to tez bym po nim pojechał pewnie mysle tak samo bo te same pokolenie jestesmy ale to nie załatwia sprawy. Skoro byłes na policji to dobrze ja bym jeszcze napisał do admina forum golfa w tej sprawie niech zablokuja gosci aczy cos albo chociaz zawiesza do wyjasnienia sprawy aby kolo innym wałków nie krecił no i jak inni mówią dobijaj sie do niego przez 24 na 24 bo to juz jest nie mała kwota.
piotr nowok - 2009-05-16, 14:35
jak napisalem na forum napisal ze nie daje gwarancji na zawiecho a ja na gg pytalem sie czy jest sprawne dokladnie tymi slowami czy jest sprawne a on napisal ze sprawne
silverek - 2009-05-16, 16:20
sprawne to moze jest w jakims sensie a gwarancji nie dał to nie wiadomo czy cos zdzialasz ale probuj moze akurat
piotr nowok - 2009-05-16, 18:01
moim zdaniem sprawne to nie wylane kompletnie bo juz nie mowie o tych gumach
wasil1 - 2009-05-16, 21:10
Moje zdanie jest takie: zgłaszaj niezwłocznie sprawę na Policję. Potem poinformuj gościa, że tak zrobiłeś. Dodaj jeszcze, że będzie wzywany na przesłuchania do Twojego miejsca zamieszkania, sprawa sądowa również odbędzie się w Twoim mieście. A to są koszty wcale niemałe. Z tego co piszesz, masz sprawę do wygrania. Podrukuj maile i archiwa GG, weź biling z komórki. To wszystko zanieś na Policję. Jeśli gość wymięknie i odda Ci kasę, zawsze będziesz mógł sprawę wycofać.
Cybul - 2009-05-16, 22:43
z jakiej miejscowosci jest??
piotr nowok - 2009-05-17, 14:47
ja ruda slaska a on z wawy
Lwomati - 2009-05-17, 15:18
jak on jest z Warszawy to podaj mi adres, podjadę do niego i tego golfa mu porysuję
silverek - 2009-05-17, 15:20
tak nie piszlwomati, bo jak tkoś mu to zrobi bedzie na ciebie
piotr nowok - 2009-05-17, 15:23
dzieki ze jestescie za mna ale zalatwimy to inaczej jutro ide na policje
i napisze mu ze zglosilem to i zobaczymy
wasil1 - 2009-05-17, 15:30
lwomati, my tu koledze doradzamy legalne metody. A co golf winien, że właściciel to cham? Jak już musisz coś przerysować, to facjatę właściciela
Lwomati - 2009-05-17, 16:59
spoko przecież żartowałem, miało być bardziej agresywnie
spyro - 2009-05-17, 18:02
No jasne,m że lwomati żartował Ogólnie zgłaszaj to szybko na policję i teraz już czekaj. Chłopak się mocno zdziwi jak dostanie wezwanie na przesłuchanie do Twojej miejscowości.
piotr nowok - 2009-05-17, 18:16
ok tak zrobie jutro ide na policje jeszcze raz dzieki ze pomoc jutro dam co i jak na policji jest
piotr nowok - 2009-05-18, 17:31
dzis to zglosilem na policje i powiedzieli mi ze prawdopodobne pujdzie to do sadu ciwilnego
spyro - 2009-05-18, 19:33
No a d0 jakiego Ty chciałeś?
piotr nowok - 2009-05-18, 20:30
spyro a ty sie nie orientujesz czy on bedzie wzywany do mojej komendy na przesluchanie?
spyro - 2009-05-18, 21:21
zapewne tak. Prawnikiem nie jestem, ale wydaje mi się że tak.
piru - 2009-05-19, 09:35
spyro napisał/a: | zapewne tak. Prawnikiem nie jestem, ale wydaje mi się że tak. |
Raczej spyro nie koniecznie, mnie jak ukradli dokumenty i gościu zrobił z nich użytek na drugim końcu polski to tam nie jechałem tylko zgłosiłem się do najbliższego komisariatu i tam mnie przesłuchano. Komisariat na drugim końcu polski został poinformowany że chcę być przesłuchany w miejscowości w której mieszkam i nie robił w tej kwestii żadnych problemów.
Gościa trzeba odwiedzić w wa-wie i z nim osobiście pogadać. Jeśli ma już na tyle latek odwiedzić go w miejscu pracy i mu zrobić opinię. Oj pracodawcy takich spraw baaardzo nie lubią.
spyro - 2009-05-19, 12:36
piru, ale Ty opisujesz inną sytuację. Jemu nic nie ukradli tylko go oszukali.
Wiem na 100% że jak kupisz coś na allegro i okaże się to coś innego to p gdy zgłosisz na policji zawiadomienie to gościu będzie przyjeżdżał do Twojego rejonu na przesłuchania.
Nie wiem jak to wygląda przy sprzedaży poprzez GG, bo w sumie tak on to kupił. Ale myślę, że tyczą się tego te same zasady - w końcu to sprzedaż na odległość i zawarli umowę poprzez GG.
piru - 2009-05-19, 13:52
W sumie spyro całkiem możliwe, tyle że jeśli zgłosi na policje to lepiej już go osobiście nie odwiedzać bo potem w rewanżu jeszcze powie że się go zastraszało albo co
piotr nowok - 2009-05-19, 14:47
poczekam co i jak moze gosciu wymieknie jak list dostanie na przesluchanie
spyro - 2009-05-19, 21:08
piru napisał/a: | lepiej już go osobiście nie odwiedzać bo potem w rewanżu jeszcze powie że się go zastraszało albo co | to na pewno, bo może nagadać różnych głupot. Teraz pozostaje czekać.
piotr nowok - 2009-05-20, 14:51
i czekan
wasil1 - 2009-05-21, 09:07
Ostatnio zakupiłem na Allegro wkład lusterka podgrzewanego do Passata B5, z oryginału. Zapłaciłem przelewem i czekałem cierpliwie. Zero kontaktu z gościem, koma ktoś inny odbierał, na maile nie reagował. Straszyłem go policją a on nie wymiękał. W końcu napisał, że przelał mi kasę na konto, podał nawet nr konta i screen ze strony banku. Tyle, że to nie było moje konto, ale moje dane osobowe. Pomylił się gamoń po prostu. Wszelkie wyjaśnienia z mojej strony nie odnosiły skutku. W końcu pewnej soboty rano pojechałem do kolesia, kazałem go obudzić i ... oddał mi dobrowolnie lusterko. Darowałem mu nawet koszty wysyłki, 10PLN. Lusterko sprawne, stan idealny. Ale ja miałem do kolesia niedaleko.
bradley - 2009-05-21, 10:17
I znowu lusterka....wasil1
Ja z wkladami lusterek tez mialem przeboje. Ale udalo sie wszystko zalatwic tylko szkoda nerwow.
czarnysauber - 2009-05-21, 10:54
piotr nowok, jesli masz całą rozmowę na gg zapisaną to plus dla Ciebie jeśli potwierdził że gwint jest sprawny ma obowiązek udzielic gwarancji rozruchowej. A to ze napisał "sprzedaje bez gwarancji" mozna rozumiec ze nie ma fabrycznej gwarancji gdyz powinien napisac "nie udzielam gwarancji"
piotr nowok - 2009-05-21, 18:34
ja sie nie boje jak co to oddam to do sadu cywilnego tak sie nastawilem
a co do wasila to to by byla prosta sprawa jak by mi tego ni wyslal bo to wyludzenie kaski a policja na to od razu reaguje bo mi tak na policji gadali ze jak by nie wyslal zawiecha to by bylo go latwiej dorwac a tak mam oszustwo i jest malutki problem ze trzeba mu to udowodnic ze mnie oszukal i prawdopodobnie bede sie sadzil
bradley - 2009-05-22, 10:39
I kolejne osoby zrobione w wała
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=241535
|
|