Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Drążki + tuleje wahacza

spyro - 2006-08-10, 21:53
Temat postu: Drążki + tuleje wahacza
Mam pytanko, jak już wcześniej pisalem mam do zrobienia parę peirdół w zawieszeniu.

Tuleja wahacza przednia 2x
drążek kier prawa strona
koncówka lewa strona.

Jak myślicie, czy jest sens od razu wymienić wszystko na obu stronach? Tak myślę, że skoro już mechanior to rozłoży to może wymienić od razu wszystkie tulejki + całe drążki z końcówkami... W sumie z tego co pamiętam to na każdy wahacz wchodzą po 2 tulejkii met-gum...

Co mi doradzicie, czy jednak może olać to i wymienić to co woła jeść?

Polibo - 2006-08-10, 22:02

generalnie zależy od siana ale ja bym wymienił to co

spyro napisał/a:
woła jeść

[ Dodano: 2006-08-10, 22:03 ]
a pózniej resztę jak co nieco wpłynie, chyba że się samo wytłucze

spyro - 2006-08-10, 22:06

Ale wiesz, znalazłem firmę o dziwnej nazwie teknorot, mają bardzo tanie części do zawieszenia do Ventki, np kompletny drążek z końcówka kosztuje 55 zł, więc cena jest bardzo kusząca a robocizna u mechaniora chyba jedna (też nie wiem dokłądnie czy iczą i tak osobno za wszystko czy tak samo bo wyciąga i tak wahacz).
Sprawdziłem w necie i w sumie nie ma złych opini nt tego teknorota, niby turecka firma, ale podobno robi części dla wielu znznaych koncernów, a ile w tym prawdy to nie wiem. Na początku olałem ją, ale jak poszedłem do sklepu i facet mi pokazuje po kolei drążki: FEBI (BILSTEIN) - made in turkey, Meyle - made in turkey to nie wiem czy jest sens przepłacać za znaczek, ale nadal mam mieszane uczucia...

Polibo - 2006-08-10, 22:08

z drugiej strony to racja poco dwa razy płacić za robociznę
jaca - 2006-08-10, 23:00

ja bym wymienial wszystko
bo jak bedziesz robil na raty to i za zbieznosc zaplacisz 2 razy

kminas - 2006-08-10, 23:13

jesli chodzi o tuleje to twoja sprawa czy jeden czy 2 wachacze od razu. Ale drążki kier i końcówki wymień od strzału bo tak musisz 2 razy płacić za robote a potem 2 razy za zbieżność tak wiec nie warto robić tego na raty wymień wszystko od razu :D
spyro - 2006-08-11, 01:00

no to już wiem, że napewno wszystko razem wymienię...

Dzięki za rady

BANDERAS_RR - 2006-08-13, 14:14

no i masz racje jedna robocizna a jeszcze dochodzi koszt sprawdzenia i ustawienia geometri dlatego warto wymienic wszystko a w koncu nie sa to jakies duze pieniadze