|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Brak wycieraczek, spryskiwaczy. nawiewu i ogrzewania tylnej
Wachcio - 2009-05-20, 14:38 Temat postu: Brak wycieraczek, spryskiwaczy. nawiewu i ogrzewania tylnej Witam
Mam problem z moim Vento 1.9 TDI '94. Jechałem do Norwegii i do promu w Danii czyli ok 1000 km było wszystko ok a po zjechaniu z niego przestały mi działać wycieraczki, spryskiwacz i nadmuch powietrza w kabinie.
Na pewno padła stacyjka gdyż samochód drugiego dnia po zapaleniu zaraz gasł. Wyjąłem kostkę ze stacyjki która wygląda tak:
Ominąłem stacyjkę mostkując: czerwony (stały plus) i niebiesko-czarny (przełącznik "0-1" jako załączanie zapłonu), niebiesko-czarny i żółto-czarny (po załączeniu zapłonu do włączania świateł drogowych) oraz czerwony i czerwono czarny (przycisk "start" jak w ciągnikach do załączenia rozrusznika). Samochód ładnie pali i nie gaśnie.
Nie "odnalazły" się niestety wycieraczki, nawiew, spryskiwacze i ogrzewanie tylnej szyby. Zostały mi jeszcze dwa wolne styki (siwy i pomarańczowo-czerwony) ale nie wiem do czego są. Próbowałem je mostkować z plusem który pojawia się po zapłonie ale bez żadnych rezultatów.
Ktoś wie do czego one służą lub gdzie jeszcze szukać aby pojawiły się chociaż wycieraczki umożliwiające mi bezpieczną np. podczas deszczu podróż do Polski?
Ostatecznie jak połączyć silniczek od wycieraczek bezpośrednio z akumulatora i montując dodatkowy przełącznik w kabinie.
Paweł J. - 2009-05-20, 16:42
Moze to coś pomoże
FWD350 - 2009-05-20, 18:50
a sprawdzales bezpieczniki moze jakis bezpiecznik padł
a jezeli chcesz podłaczyc na krótko to do aku bezpiecznik włacznik i do mecanizmu wycieraczek.ale mi sie wydaje ze u jakis bezpiecznik winien sprwdz czy jest napiecie na wtyczce ko ogr szby iinnych zeczy co nie diałaja
Cybul - 2009-05-20, 21:07
przekaźnik nr 18 jest od wycieraczek nawiewu ogrzewania szyby i czegoś tam jeszcze sprawdz go
pablomed - 2009-05-20, 21:19
Najprościej to połącz do kupy wszystkie kableki stacyjki z wyjątkiem tego od rozrusznika który użyjesz do odpalenia tylko. Po zakończonej jeździe odłączysz od tej kupki kabli czerwony i zistawiasz auto. I ma działać. A to co ci nie działa jest zasilane żółto czarnym(linia X), niektór elementy poprzez przekaźnik, ale nie światła. Więc wygląda że linia X w częci "po przekaźniku paddła. Jak koledzy piszą przekaźnik 18 do kontroli, może grzebiąc tam wyjąłeś go częściwo niechcący
Wachcio - 2009-05-21, 08:10
Tygrysiko nie jestem elektronikiem i nie bardzo się mogę połapać w tym wszystkim...
FWD350 oczywiście bezpieczniki sprawdziłem jako pierwsze. Będę kombinował choć jak już pisałem nie znam się za bardzo na prądzie.
Cybul z tego co wiem to przekaźnik 19 lub 99 jest na wycieraczki. Różnica między nimi jest taka, że w 99 można regulować czasówki. Przełożyłem swój do Passata kolegi i wycieraczki działały.
pablomed zmostkowałem już wszystkie te styki plusem który pojawia się po załączeniu stacyjki i tylko światła drogowe się znalazły (kabel żółto-czarny jak mówisz).
Zobaczę jeszcze ten przekaźnik nr 18 choć nie przypominam sobie abym go miał
Wachcio - 2009-05-21, 12:55
Dzięki wielkie. Rozwiązaliście mój problem. Przełożyłem przekaźnik numer 18 z Passata kolegi i wszystko wróciło do normy. Muszę tylko załatwić sobie drugi dobry.
PS
Swoją drogą stacyjka też do wymiany bo rozłącza zapłon ale to już elektryk w Polsce się tym zajmie
Wachcio - 2009-05-22, 11:48
Kupiłem ten przekaźnik w serwisie Opla i działa. Troszkę mnie martwi, że jest na nim napisane 70A a na starym 40A. Po prostu jest mocniejszy?
Czy omijając stacyjkę powinienem na stałym plusie zainstalować bezpiecznik? Jeśli tak to ilu amperowy?
Cybul - 2009-05-22, 12:35
w każdym passacie vento i golfie masz 18, a jak to padnie to własnie są takie objawy nic nie tnij i nie dawaj zadnych bezpieczników jak dasz rade odkrecic kierownice i zdjąć klina to wymienisz sam jak nie to kup nową kostke stacyjki i odpalaj na śrubokręt a wymienisz sobie już w pln
Wachcio - 2009-05-22, 18:11
W Norwegii mieszkam na zadupiu gdzie prawie na pewno nie kupię kostki stacyjki. Pali normalnie z kabli czyli przełącznik na zapłon i strater na rozruch. Tutaj wszystko jest strasznie drogie i chciałbym uniknąć dodatkowych kosztów. Poza tym nie czuję się na siłach wymieniać tego więc chyba zostanie tak jak jest do zjazdu... Dzięki jeszcze raz. Zaoszczędziłeś mi sporo gotówki 1 godzina tutaj w warsztacie to 600 NOK czyli ok 300 PLN plus części...
markus - 2012-12-08, 20:40
odkopię temacik mógł by ktoś opisać wszystkie przekaźniki w Vento 1.9 tdi . Chodzi mi o to, który jest za co odpowiedzialny.
|
|