Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zbieżność

Poldi - 2009-05-28, 22:35
Temat postu: Zbieżność
Zerknijcie proszę na wydruk z ustawiania zbieżności szczególnie na pozycję wyprzedzenie swożnia wahacza. Borykam się z problem lekkiego drżenia kierownicy i sciągania. Nie wiem czy auto było bite z przodu ale 3 lata temu jak go kupiłem nie było takich problemów i zbieżność wychodziła ok. Od tego czasu w nic nie stuknołem. Wymieniłem co było do wymiany w zawieszeniu już nie wiadomo gdzie szukać problemu. Patrząc na wydruk zbieżności i swiadomość że wyprzedzenie swożnia wahacza tak dalece odchodzi od normy zaczynam się bać tym autem jeździć. Czy jazda z czymś takim zagrża bezpieczeństwu?Podobno jest to kwestia kolumny pcpherosna ale co dopiero wymieniałem amorytzatory z poduszkami.

Lwomati - 2009-05-28, 22:37

sprawdź czy nie masz do wymiany końcówek drążka, silentblocków.
Poldi - 2009-05-28, 22:41

obydwie końcówki wymienine. Z jednej strony końcówka razem z drażkiem. Przed robieniem zbieżnośći wymieniony był swożeń wahacza
Lwomati - 2009-05-28, 22:49

ze zdjęcia wynika, że lewa strona jest lekko nie tak jak trzeba ustwiona. Ten pomiar to po ustawieniu zbierzności... co to jest? Ja zawsze z mechanikiem sam ustawiałem zbierzność. Ostatnio z lukasz_lwo robiłem u niego w warsztacie. Według wskazań komputera. Przykręciliśmy śruby pojeździłem jakieś 10 km i koła mi się rozjechały w negatywie. Zresztą zawsze miałem z tym problem.
Poldi - 2009-05-28, 22:56

Mieli wymienić swożeń a potem ustawić zbieżność. To miał być pomiar po ustawieniu zbieżności.
Poldi - 2009-05-30, 13:00

Po kilku wizytach u mechnika, wymianie amortyzatorów, opon, kilku elementów zawieszenia, ustawianiu 3 razy zbieżności w ciągu ostatnich kilku miesiecy chcę się już poddać i zaakceptować sciąganie auta i drżenie kierownicy. Ale po ostatnim pomiarze zastanawiam się na ile ryzykuje czy coś się nie urwie podczas jazdy czy coś się nie rozleci.
Paweł J. - 2009-05-30, 13:12

Poldi napisał/a:
drżenie kierownicy

A tą kierownicą bardzo Ci rzuca ?? U mnie też nie jest idealnie....tzn bicia jako takiego nie ma ale przy większych prędkościach gdy się kierownicę puści to minimalnie chodzi-widać to dopiero gdy się mocniej przypatrzę.....jeśli się normalnie trzyma kierownicę wtedy jest ok. W moim przypadku będzie to wina nieidealnych opon-tzn tego że są minimalnie wyząbkowane.

FWD350 - 2009-05-30, 13:37

hah miam ten sam prpblem wszystko w zawieszce spoko wymienione i po przejecjaniu jakiego kolwiek dystansu jest inne wskaza nie jest lekki luz na maglu i dla tego ale jak na razie nie rzuca mi autem i duzej rozbierznosci nie ma i nic nie ruszam opon nawet nie tnie a juz przjechałem tak 10 tys
Poldi - 2009-05-30, 18:01

Tygrysisko napisał/a:
Poldi napisał/a:
drżenie kierownicy

A tą kierownicą bardzo Ci rzuca ?? .

Kurcze nie ma tego jak określić bo nie znam żadnej skali żeby zjawisko opisać:)
Ale nieee, nie jest to taki problem żeby nadgarstki wybijało:) Właściwie odczuwalne to jest tylko na trasie i drażni mnie to tylko po przy dłużej jeździe. Jak puszcze kierownice to widze ze faluje lekko w prawo i lewo wokół własnej osi.

Paweł J. - 2009-05-30, 19:38

Poldi, a czy może to drżenie kierownicy ustaje gdy wrzucisz na luz ??

Tygrysisko napisał/a:
U mnie też nie jest idealnie....tzn bicia jako takiego nie ma ale przy większych prędkościach gdy się kierownicę puści to minimalnie chodzi-widać to dopiero gdy się mocniej przypatrzę

Heh-głupio się przyznać :zawstydzony: tak sobie pomyślałem to koła dokręcę....podociągałem trochę śruby, za wiele nie poszły, oczywiście wszytko z umiarem, a przed chwilą robiłem test-wszystko ok :OK:

Poldi napisał/a:
Ale nieee, nie jest to taki problem żeby nadgarstki wybijało:)

Może masz nie najnowsze opony ?? :mysli:

Lwomati - 2009-05-30, 21:02

jeżeli Ci tak faluje kierownica w lewo i prawo to jest luz na maglownicy.
Paweł J. - 2009-05-30, 21:06

lwomati napisał/a:
luz na maglownicy.

Który da się kasować ;)

Sadzik - 2009-05-31, 07:36

ja mam ten sam problem ze sciaganiem i telepaniem kierownica ... a mam to od chwili zalozenia letnich opon ... byc moze dlatego ze w poprzednim sezonie jezdzily na tylnej osi ...

P.S. taki OT ostatnio jakis baran odkrecil mi sruby w kole i nie wiedzialem co sie dzieje dobrze ze dojechalem do domu ...

danieluss123 - 2013-04-09, 21:39

Mam pytanko czy zmiana kola na większe ma wpływ na zbieżność ? jak ustawie na 14 a będę śmigał na 15 ?
Kruchy69 - 2013-04-09, 21:42

Nie. Nie ma żadnego wpływu, nic nie trzeba przestawiac. ;)
danieluss123 - 2013-04-09, 21:47

ok dz bo trochę się boje i mojego swiezego plasti dipa na kolach ;)