|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - Strumienica czy pusta rurka??
GRZEGORZ K. - 2009-07-16, 12:05 Temat postu: Strumienica czy pusta rurka?? Witam.Panowie co jest lepsze strumienica czy pusta rurka??nie którzy twierdzo ze strumienica to wyrzucenie pieniędzy w błoto a efekty takie same jak przy rurce.co radzicie??
cinek82 - 2009-07-16, 12:15
Strumienica nic nie daje, wiem bo sam mam. Jest to o tyle dobre, że imituje katalizator... jak masz upierdliwego diagnostę (i wbite w dowodzie KAT) to może się przyczepić jak nie będziesz miał jakiejś puchy na wydechu. Wg mnie najlepiej wspawać rurę i po problemie, faktycznie szkoda kasy.
GRZEGORZ K. - 2009-07-16, 13:21
spoko dzięki CINEK...A może by opróżnić kata i pustego wspawać??
Lwomati - 2009-07-16, 13:30
jak opróżnisz kata, to zawartość możesz opchnąć na allegro
cinek82 - 2009-07-16, 13:53
Można opchnąć tą porcelankę z a w miarę przyzwoite pieniądze, a sama pucha po katalizatorze strasznie hałasuje i wkurza, denerwujący dźwięk jest. Jak już wspawywać to lepiej zwykłą rurę
sebastian - 2009-07-16, 14:35
cinek82 napisał/a: | Jak już wspawywać to lepiej zwykłą rurę |
Można wspawac rurkę, która będzie zamaskowana w środku w pustym kacie
Lwomati - 2009-07-16, 14:36
sebastian napisał/a: | Można wspawac rurkę, która będzie zamaskowana w środku w pustym kacie |
i to jest chyba najlepsze rozwiązanie dla wszystkich.
idgray - 2009-07-16, 14:45
GRZEGORZ K., mówiłem to nie wierzyłeś
Buli - 2009-07-16, 14:48
lwomati napisał/a: | sebastian napisał/a:
Można wspawac rurkę, która będzie zamaskowana w środku w pustym kacie
i to jest chyba najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. | dokłądnie tak sam osoiscie robiłem z Tata takie operacje moim kolega o chcieli troche pochałasowaqc i nie miec pozniej problemu na przegladzie:)
GRZEGORZ K. - 2009-07-16, 14:51
idgray napisał/a: | GRZEGORZ K., mówiłem to nie wierzyłeś |
W porządku ID...nie ma to jak popytać wszędzie,bez urazy.Pozdrawiam.Kto pyta nie błądzi...
piotr nowok - 2009-07-16, 21:39
ale jaka macie strumienice jak w postaci kata to lipa ja mialem naddzwiekowa i nibo ona ma cos dawac ale ja nie zamontowalem bo w mk3 mialem za mala srednice rur i za duzo bylo roboty aby ja zamatowac bo jeszcze sa luzkowe ale to tez lipa bo to zwykly wydech
Lwomati - 2009-07-17, 04:58
piotr nowok napisał/a: | ja mialem naddzwiekowa |
jak sama nazwa wskazuje miała imitować jakiś super ekstra dźwięk. Wszystkie strumienice to lipa i nic nie dają.
sebastian - 2009-07-17, 15:40
lwomati napisał/a: | Wszystkie strumienice to lipa i nic nie dają |
dokładnie. sam kiedyś pracowałem w branży wydechowej to wiem jak jest. Lipa na maxa z tymi strumiennicami. jeszcze same dziwne nazywy, ponaddźwiękowe itp. Ale trzeba klienta było zbałamuciś, by to kupić. A i tak po kilkunastu miesiącach czy po latach nawet przyjeżdzali z powrotem i zakładali katalizator, bo raz, że to nic nie dawało, to jeszcze im zaczęło więcej palić i dziwne cyrki dziać się zaczęły. A już jak słyszę, że strumiennica dodaje te 2 KM to mnie śmiech ogarnia. tak samo, jak ze sportowym wydechem i filtrem stożkowym. jak ktos ma komplet taki założony to z 10 koni mu przybędzie, haha
Lwomati - 2009-07-17, 15:44
sebastian napisał/a: | jak ze sportowym wydechem i filtrem stożkowym |
cały układ dolotowy i wydechowy to jednak daje jakiś przyrost mocy, bo to już jest sprawdzone. Ale nie można mówić, że końcowy tłumik i sam stożek dodadzą 10KM, bo to nieprawda.
piotr nowok - 2009-07-17, 21:58
seba moim zdaniem sie mylisz bo ja mialem przelotowy wydech i stozek w mk3 i ja odczulem roznice iec cos w tym jest ale ile daje to nie wiem
piotr nowok - 2009-07-17, 21:59
a i zapomnialem kat duzo chamuje jak do sie wytnie a da sie rure jest efekt
GRZEGORZ K. - 2009-07-18, 11:46
Dziękuje koledzy za wypowiedzi założę rurkę.Pozdrawiam
spyro - 2009-07-18, 21:42
Powtóze sie jak zwykle - strumienica to gów... Zmiana całego układu wydechowego na specjalny dedykowany da bardzo delikatny przyrost mocy, ale wiąże się to z dużymi kosztami.
vezet22 - 2009-08-06, 23:04
ja wyciełem katalizator w jego miejsce strumienica , środkowy tłumik wycięty a w jego miejsce dopasowana rórka , ostatni tłumik wyżucony w jego miejsce przelotowy i w moim przypadku różnice czuje niejest to może ogromna różnica ale coś tam jest samo wyrzucenie kata dużo daje a jerzeli ma ktoś jusz przypchanego
GRZEGORZ K. - 2009-08-07, 16:20
na takie przeróbki to nie ma mowy bo żona jeździ częściej niż ja a do tego wozi dziecko.ale spoko już wyciąłem kata i wstawiłem rurkę,ale czy czuć różnice to nie wiem.bardziej chodziło mi o to żeby z końcowego były jakieś odgłosy,i to też nie poprawiło się na tyle jak bym chciał.będę musiał zmienić tłumik na owalny.mam już taki upatrzony
http://moto.allegro.pl/it...hit_cenowy.html
lub
http://moto.allegro.pl/it...932858836ab5dc7
ten ma troche dłuższą końcówke.
|
|