|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Oświetlenie tablicy rejstracyjnej
Adacho - 2009-07-21, 21:52 Temat postu: Oświetlenie tablicy rejstracyjnej Mam mały problem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej, tylnej rzecz jasna.
Otóż spaliły mi się żaróweczki w dwóch lampkach, wydaje mi sie że nie były wymieniane od nowości bo jednego światełka nawet nie mogę odkręcić i wydaje mi się, że będę musiał to poprostu wyłamać. Natomiast drugą odkręciłem i wyjąłem, jednak mam problem z wyjęciem żaróweczki z obudowy. Nie wiem czemu ale wszystko tam się klei, jaka jest tego przyczyna to też nie wiem.
Proszę o radę.
Mam też pomysł na zastąpienie standardowego oświetlenia tablicy jednak nie mam pojęcia jak to dokładnie zrobić ( chodzi mi o montaż i legalność takiego czegoś).
Mianowicie myślałem o zamontowaniu nad tablicami krótkiego neonu ( tu sie pojawia problem montazu i podłączenia zasilania) koloru czerwonego (biały byłby chyba za jasny a czerwony podkreślałby to, że coś w ogóle jedzie.
Tutaj też proszę o radę.
Może istnieje jeszcze jakiś inny sposób na oświetlenie tablicy. Może to szczegół, ale policja może sie przyczepić to takiego czegoś.
wasil1 - 2009-07-21, 23:16
Jeśli chcesz mieć neon, ty tylko białego koloru. Czerwony kolor zarezerwowany jest dla świateł STOP, pozycyjnych i światła przeciwmgielnego.
Arcaj - 2009-07-22, 12:07
jeżeli będzie inny kolor niż biały policja może tarzymać CI dowód pozadu.
sebastian - 2009-07-22, 12:14
Te żaróweczki są po prostu takie wciskane, więc musisz, jak ręką nie idzie, złapać czymś, ścisnąć lekko i pociągnąć. Ja też kiedyś nie mogłem wyciągnąć, ale przez szmatkę dało rady - trochę się nagimnastykowałem, ale wyciągnąłem. I nie kombinuj lepiej nic z tym oświetleniem, bo szybko możesz się dowodu pozbyć. Mi jedna lampka nie świeci - spaliła się. I nie chce mi się jej wymieniać. Najwyżej, jak mnie niebieski złapie to wtedy wymienię, bo przecież skąd wiedzieć mogłem, że mi się żarówa spaliła?
Arcaj - 2009-07-22, 12:23
symbol żaróweczki T10 jak się nie myle. Tak jak pisze sebastian, dowodu szybko się można pozbyć.
Adacho - 2009-07-22, 16:25
to czeka mnie wizyta na szrocie w poszukiwaniach nowych lampek. Jedną będę musiał żywcem wyrwać bo nie da się tego odkręcić.
Mimo wszystko dzięki za odpowiedź
Arcaj - 2009-07-22, 20:29
kolego Adacho, tych żarówek się nie wykręca. A te osłony masz na zatrzaski. Nie ma mowy o żadnym odkręcaniu. Chyba że ktoś Ci coś tam przerabiał
Paweł J. - 2009-07-22, 20:46
Ja mam na wkręty-jeśli dobrze pamiętam.
enesen - 2009-07-22, 20:54
żarówka W5W a lampka jest wkręcana na 2 wkręty- nie inaczej
policja przyczepi sie do wszystkiego co nie ma homologacji więc nie cuduj z neonami- tymbardziej czerwonymi
http://www.allegro.pl/ite...j_led_blue.html
cos takiego w kolorze białym może przejść bo być może nie zwróci uwagi policji
Arcaj - 2009-07-22, 21:05
no ja mam na zatrzaski
takie cos
http://www.allegro.pl/ite...to_1992_99.html
enesen - 2009-07-22, 21:08
właśnie o te chodzi, dokładnie o ten przeźroczysty klosz przykręcany wkrętami, a tą osłonę nazwijmy gniazdem żarówki bo taką ona pełni rolę
Arcaj - 2009-07-22, 21:12
no to wykręcasz i po kłopocie.
Są dwa sposoby:
1. Odkręcasz dwie śrubki i kobinerkami łapiesz delikatnie i wyciągasz.
2. Odkręcasz śrubki a od wewnętrznej strony wypychasz tą osłonkę i masz łatwiejsze wyciągnięcie tej żarówki
Adacho - 2009-07-22, 21:26
Arcaj napisał/a: | no to wykręcasz i po kłopocie.
Są dwa sposoby:
1. Odkręcasz dwie śrubki i kobinerkami łapiesz delikatnie i wyciągasz.
2. Odkręcasz śrubki a od wewnętrznej strony wypychasz tą osłonkę i masz łatwiejsze wyciągnięcie tej żarówki |
Właśnie o te śrubki mi chodzi:P
jeden klosz jest niemożliwy do odkręcenia, chyba że jakimś cudem WD40 od środka by pomogło to wtedy tak.
co do tej aukcji:
http://www.allegro.pl/ite...to_1992_99.html
to raczej sie nie pokuszę 60zł + przesyłka za takie coś to lekka przesada :/
czyli pozostaje "renowacja" starych lampek albo szrot
a co do tego
http://www.allegro.pl/ite...j_led_blue.html
to najlepiej się upewnić i poprostu spytać policję
enesen - 2009-07-22, 21:31
ja też miałem problem z odkręceniem i je poprostu rozwierciłem, najszybszy sposób
Paweł J. - 2009-07-22, 21:39
Można też próbowac wkręty podważa tak by pekły....albo jakoś szczypcami przecinac.
enesen napisał/a: | rozwierciłem, |
Też dobry sposób.
piotrek/wawa - 2009-07-22, 22:59
mozesz tez przylozys srubokret i lekko popukac czyms bo mozliwe ze sie zapiekly
ale radzilbym zastosowac metode esen'a rozwiercenie to dobry prosty i szybki pomysl
p.s moja pierwsza porada mam nadzieje ze sie przyda
zlotykamil - 2009-07-22, 23:33
a ja niedawno wymieniałem i z jedna był problem i zdaje mi sie ze oprawki z zarówkami mozna od srodka wyciągnąc - ja tak własnie jedna rozbirerałem
Paweł J. - 2009-07-23, 09:20
Jeśli jest tak że wkręt obkorodował do tego stopnia że nie chce wyjśc to osobiście uważam że lepiej to wszystko rozebrac, wyczyścic i zabezpieczyc bo szybko rudy wyjdzie na klape w widocznym miejscu.
bradley - 2009-08-23, 18:46
Jaki jest symbol zarowki w podswietleniu tablicy? W5W ?
Bo spalila mi sie jedna.
sebastian - 2009-08-23, 18:55
Symbolu nie znam, ale u mnie bynajmniej jest taka walcowata, wciskana. na końcu przy stykach jest spłaszczona.
Arcaj - 2009-08-23, 19:19
taka sama żarówka jaką masz w podświetlaniu kabiny z tyłu albo taka sama jaka masz w postojówkach
sebastian - 2009-08-23, 19:25
Arcaj napisał/a: | albo taka sama jaka masz w postojówkach |
No, z tym bym był ostrożny, bo ja kiedyś miałem takie z metalową obramówką na dole. przełożyłem kostki jak kupowałem nowe lampy i teraz aktualnie mam jedną taką, a drugą inną. I to o różnych mocach, bo inaczej się tego nie dało kupić, ale jakoś jest
bradley - 2009-08-23, 19:36
W bagazniku jest rurkowa, a w postojowkach jest T10 (W5W), chyba bede musial to rozkrecic
Gavel - 2009-08-24, 11:35
bradley napisał/a: | Jaki jest symbol zarowki w podswietleniu tablicy? W5W ? | Dokładnie tak. Choć lepiej sprawdź najpierw czy przypadkiem Niemcy nie wymyślili Ci jakiegoś innego patentu bo jak uczy życie (i forum ) Ventki w niejednym elemencie umieją nas zaskoczyć
A w przednich ori lampach były oba rodzaje postojówek (chyba było to zależne od rocznika). Ja ostatnio kupowałem takie diodowe zamienniki: http://allegro.pl/item717...da_walcowa.html i jak na razie jestem zadowolony.
bradley - 2009-08-24, 11:47
To ja mam inne postojowki, w sensie rodzaj zarowki
|
|