|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Ubytek p³ynu
Ventyl22 - 2009-08-03, 20:48 Temat postu: Ubytek p³ynu Witam .Mam problem z silnikiem 1Y ,a mianowicie , wywala mi p³yn przez zbiorniczek wyrównawczy , otworem nadmiaru przy kielichu amorka (wszyscy wiedza o co kaman).Wymienia³em termostat , korek , sprawdza³em dro¿no¶æ ch³odnicy.... Silnik mia³ uszkodzone gniazdo zawodu pocharata³o t³ok i doln± czê¶c g³owicy.T³ok wymieniony na u¿ywany , nowe pier¶cienie , nowe ¶ruby do g³owicy , nowe uszczelki korektorów , nowa uszczelka pod g³owice , g³owica splanowana , gniazdo zaworu nowe , wszystko z³o¿one i do tej pory pali³ chodzi³ ³adnie nie kopci³ , aczo³ siê problem za pierwszym razem na zimnym ma cie¿ej zapaliæ i walnie chmura potem spokój i pracuje ³adnie.Z nocy ubywa³o p³ynu , po rozebraniu g³owicy widaæ by³o p³yn na t³oku gdzie by³o robione gniazdo zaworu w g³owicy.Podpowiedzcie czy to g³owica walniêta i do wymiany ? warto spawaæ czy wymieniæ? Dziêki z góry !
FWD350 - 2009-08-03, 20:57
moze byc ze g³owica w srodku pek³a tak jest w silnikach turbodo³adowanych ale nie wiem czy to ma wp³yw na uywanie p³yny a 1Y to silnik wolnasaacy jak wylada ta g³owica w okolicach gniazd zaworowych??
Ventyl22 - 2009-08-04, 15:23
to jest silnik bez turbiny.Nie mam jej pod rêk± jest ponacinana leciutko od spodu...
FWD350 - 2009-08-04, 19:32
i dlatego moze ybuytek p³ynu ale niech pisza inni co o ty m mysla
Ventyl22 - 2009-08-04, 20:56
a jak± by¶cie proponowali uszczelke pod g³owice ? Jakiej firmy? Kupie³m teraz nowa ale te objawy wskazywa³y ¿e to uszczelka padniêta , po rozebraniu jest s³abo widac czy to jej wina ona z jakich¶ dwóch materia³ów jest sk³adana ? chyba to jaki¶ szajs co ?
|
|