|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłądzącego - odpowietrzenie ?
mlody1803 - 2009-08-04, 07:58 Temat postu: Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłądzącego - odpowietrzenie ? Witam.
Czy ten zbiorniczek posiada odpowietrzenie z boku ? Tzn czy przy dużym ciśnieniu w wężach powinien tym zaworkiem popuszczać ciśnienie ?
Zauważyłem jedynie że przy odkręcaniu korka ulatuje nim powietrze.
Węże mocno mi puchną i chciałbym aby to było coś innego niż uszczelka pod głowicą
piotrek_inf - 2009-08-04, 08:18
Mój brat ma Passata B3 z silnikiem takim jak ja czyli 1.9 TD AAZ i jemu też strasznie puchły przewody, wystrzelił zbiorniczek wyrónawczy, po wymianie na nowy poszła nagrzewnica. Jeden mechanik wymienił tylko uszczelkę pod głowicą, ale po kilkunastu kilometrach było to samo, strasznie się grzał, woda gotowała, potem u drugiego mechanika okazało się że głowica jest nie równa i trzeba zeszlifować trochę no i wymiana uszczelki, trochę popraiło się ale ostatnio znowu zaczęła się gotować woda, pojechał do jakiegoś innego mechanika i jak się okazało są mikro pęknięcia i trzeba nowej głowicy. Szukam teraz właśnie jakiejś regenerowanej.
mariuz1_2006 - 2009-08-04, 13:58
a może poprostu termostat ci sie nie otwiera i caly czas masz mały obieg płynu chłodzącego
mlody1803 - 2009-08-04, 18:29
Gdyby był na małym obiegu to by się szybko grzał i went często załączał ? U mnie długo się grzeje , do 90 wskazówka tylko w dużych korkach dochodzi.
Głowica już była raz robiona przez mnie w tamtym roku. Nie wiadomo ile razy poprzedni właściciel robił ją.
Ceny głowic na allegro są kosmiczne
karczu - 2009-08-04, 21:36
ja tak miałem u siebie taki sam silnik wymieniłęm termostat podkreslam na oryginał i po problemie
Ventyl22 - 2009-08-04, 21:43
kolego KARCZU ale miałeś taki sam problem ?
piotrek/wawa - 2009-08-05, 13:26
a moze w korku zbiorniczka wyrownawczego masz zapchane te dziurki spustowe wez korek do domu polej wrzatkiem wyplukaj przelec szczoteczka a na koniec wygotuj w wodzie z octem ja mialem twarde przewody po wymianie termostatu nic sie nie zmienilo po wymianie uszczelki pod glowica mialem ciagle twarde i znalazlem ta porade na forum golfa zrobilem tak i po problemie
mlody1803 - 2009-08-05, 14:45
Korek był dokupywany nowy, bo stary oryginalny się rozpadł. A gdybym go przewiercił na wylot ?
Dokupiłem nowy nie oryginalny , zapłaciłem za niego 8 zł
Lwomati - 2009-08-05, 15:00
mlody1803 napisał/a: | A gdybym go przewiercił na wylot |
to nie będzie odpowiedniego ciśnienia i płyn Ci będzie wyciekał.
mariuz1_2006 - 2009-08-05, 15:11
W układzie chłodzenie zawsze jest cisnienie bo jest to układ cisnieniowy, i chciał nie chciał to węże zawsze beda twarde a jeżeli nie są to znaczy, że uklad jest nieszczelny. POZDRO
mariuz1_2006 - 2009-08-05, 15:14
Proponuje kupic orginalny korek a najlepiej caly zbiorniczek wyrownawczy i mysle , że wszystko bedzie oki POZDRO
piotrek/wawa - 2009-08-05, 15:44
no powinny byc twarde ale nie jak kamien
Daaamiano - 2009-12-14, 06:53
Odświeżam bo mam pytanie.. Muszę wymienić płyn w chłodnicy i zastanawiam się czy zrobić to samemu czy oddać do mechanika. Kiedyś sam wymieniałem w moim Passacie b3 1,8 RP. tylko w pasku nagrzewnica była poniżej zb. wyrównawczego.. a moim vencie jest powyzej (1,9 TD) Dzwoniłem do warsztatu i gość krzyknął za wymianę 40zl... Proszę o szybka pomoc bo zimno na dworze Pozdro
krzeszak - 2009-12-14, 07:10
Daaamiano napisał/a: | Muszę wymienić płyn w chłodnicy i zastanawiam się czy zrobić to samemu czy oddać do mechanika |
dasz rade sam, bo to nic trudnego ściągasz dolny gruby przewód od chłodnicy wiec chłodnice masz z głowy z bloku większość tez zejdzie... zakładasz spowrotem rurę lejesz płyn do zbiorniczka az przestanie pobierać ,odpalasz auto nawiew na MAX. i czekasz az złapie temperature 90 stopni ,dobrze jest pomiętosić górny gumowy przewód,
ostrożnie zajrzyj do zbiorniczka powinno być słychać psssss,dolej płynu jeśli trzeba...i to by było tyle po krotce
mozesz jeszcze na ten temat rzucić okiem...przynajmniej początek
http://forum.vwvento.org/...rzanie+uk%B3adu
Daaamiano - 2009-12-14, 07:23
Dzięki wielkie Kolego.. Jak zrobi się jasno to lecę wymieniać bo niedługo ma być ponoć -15'c u mnie i nie chce pożegnać bloku silnika
|
|