Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Nasze Ventki - Vento by SNQ

SnQ_ - 2009-08-07, 22:24
Temat postu: Vento by SNQ
Witam..

Coz ja moge napisac..

Rok produkcji: 1993
Silnik: 1,8 Benzyna (75KM)
Ilosc kol: 4
Kolor: Czerwony
Przebieg: 192025 (dzis wybil pierwszy tysiac kilometrow przejechanych przez moja skromna osobe)
Ilosc drzwi: 4/5

No coz ja wiecej moge napisac.. paski rozrzadu nowiutenkie, wymienilem tez radyjko na jakiegos chinskiego Teviona(dla mnie wazne, ze ma wejscie USB i czyta karty SD i cena byla niska bo od kumpla ktory potrzbowal kasy)4x35W, glosnik wsadzony do tylu do bagaznika.. i to tyle co w nim ruszalem.. W planach na najblizsza przyszlosc to wymiana podswietlenia zgarow na niebiesko - pomaranczowe(tak jak ma radio), jakies ladne zegary, chromowane rygielki i klamki wewnetrzne, galka zmiany biegow z podswietleniem a potem sie bedzie myslalo(chodzila mi po glowie tez okleina na plastiki ale nie wiem czy to dobry pomysl).. na wiosne aluski..

i kilka zdjec - jeszcze na starych tablicach(teraz jestem KTA):

od Spyro: poprawiłem wyświetlanie obrazków.

zlotykamil - 2009-08-07, 23:14

:hejka: witam :hejka:
czarny front jest super ;) dawaj wiecej fotek z zewnatrz i ze srodka

SnQ_ napisał/a:
Ilosc kol: 4

limitowana wersja jakas.......... :twisted:

Paweł J. - 2009-08-08, 07:05

ladna czerwien.....ponoc czerwone jest szybsze ;)
piotr nowok - 2009-08-08, 09:41

witam :D

czarny front :OK:

daj wiecej fot i srodka ;)

Gavel - 2009-08-08, 10:45

zderzak będziesz malował czy to tylko na razie przejściowa opcja zanim kupisz oryginalny od Vento?
SnQ_ - 2009-08-08, 18:42

Narazie bede jezdzil z takim zderzakiem.. jak bede sobie zmienial to chce jakis niestandardowy.. ale to dopiero na wiosne.. a co do fot to zaraz wrzuce bo jade teraz kumpla w miasto odwiesc :)
SnQ_ - 2009-08-08, 22:24

no to Ciag dalszy zdj.. tym raem srodek(widac brak tej klapy naprzeciwko pasazera przedniego) i moje wypasione w kosmos wentylki ;p

Rafik - 2009-08-09, 08:55

Witam ładne auto czarny froncik rzuca sie w oczy :luzik:
Paweł J. - 2009-08-09, 08:57

"Ventylki" wymiatają :OK:
SnQ_ - 2009-08-09, 11:20

Szkoda tylko z takie brzydkie kola do nich.. mam takie pytanie jeszcze odrazu.. co to jest za tym plastkikiem na lewo od radia? tym takim z polokraglym wypuklniem i powycinane w paski..(zdj nr.2 w drugiej seri)
Lwomati - 2009-08-09, 11:22

to jest czujnik temperatury wewnątrz auta do funkcji TERMOTRONIC, którą posiadasz
spyro - 2009-08-09, 14:35

Co to za naklejka na liczniku?
SnQ_ - 2009-08-09, 21:35

Dzieki Iwomati :) Naklejka to chyba od ograniczenia predkosci.. sam dokladnie nie wiem ale tak mi sie wydaje.. no bo od czego..
pawelvw - 2009-08-10, 09:20

no no działaj działaj masz co zmieniac :oklaski:
SnQ_ - 2009-08-10, 19:09

narazie jedynymi dzialaniami, ktore bede mogl podiac to beda dzialania arytmetyczne, majace na celu przybl;izyc mi kwote, ktora bedzie mi potrzebna aby cokolwiek zmieniac w Ventce ;) mam na to caly miesiac..
SnQ_ - 2009-08-14, 14:38

kurde to ja dopiero dzis zaczailem ze mam front od golfa.. no ladnie.. a tak przy okazji mam takie pytanie.. siluje sie ostatnio zeby sciagnac tylna polke.. jednak mi cos nie idzie.. a nie chce na sile tych bialych plastikow ciagnac bo sie boje ze moze sie cos urwac a wtedy nie bedzie milo..
SnQ_ - 2009-08-16, 12:03

Super.. jakis wariat mi wczoraj w nocy wlusterko przywalil.. ja sobie kulturalnie zjechalem na podocze nawet zeby uniknac styku z nim a i tak lusterkami pyknelismy sie ;/ no i szybka wypadla.. no i pajeczynka.. ;/
Wydym - 2009-08-16, 12:36

Aby zdjąć tylna półkę musisz zdjąć te plastiki które są po po bokach półki(są one na zatrzaski)
czarnysauber - 2009-09-10, 21:58

spyro napisał/a:
Co to za naklejka na liczniku?

ta naklejka to predkosc maksymalna dla zalozonych opon smialo mozesz ja wyrzucic

SnQ_ - 2009-09-16, 15:08

Dzieki..:)

do wyrzucenia nadaje sie niestety takze moj przedni klosz od lampy i zderzak
(chociaz na nim mozna jescze jakis czas jezdzic):( wczoraj bylo male pukniecie no i lampa, tzn sam klosz do wyrzucenia, zdrzekowi brakuje troche plastikow i z grilem tez nienajlepiej.. wiec niedlugio pewnie okolo 10 pojawia sie na gieldzie tematy o zakup tych czesci.. bo kierunki sobie juz wprawie clear black z allegro..

Lwomati - 2009-09-16, 16:03

SnQ_ napisał/a:
wczoraj bylo male pukniecie

:( to nie za dobrze...
Nie wiesz co się puka :połbie:

SnQ_ - 2009-09-16, 19:46

Wiem, wiem.. ale przynajmniej dostane troszke kaski na ten zderzak nowy od golfa z dokladka GTI, te kierunki http://moto.allegro.pl/it...ento_black.html lub http://moto.allegro.pl/it..._iii_vento.html i moze na jakis grill ladny wystarczy.. a tak wgl to sa gdzies dostepne grile, ktore maja w srodku taka siateczke.. tzn sama obwodka plastikowa a srodek zapelniony siateczka czysta zwyczajna..
Lwomati - 2009-09-16, 19:52

blendy te pierwsze :OK:
Paweł J. - 2009-09-16, 19:52

SnQ_ napisał/a:
tzn sama obwodka plastikowa a srodek zapelniony siateczka czysta zwyczajna..

teraz nie wiem czy są....zawsze można to samemu zrobic...tylko pytanie....czy warto ??

Lwomati - 2009-09-16, 19:53

SnQ_ napisał/a:
a tak wgl to sa gdzies dostepne grile, ktore maja w srodku taka siateczke

nie dla nas :P Dla użytkowników calibry.

SnQ_ - 2009-09-16, 20:22

Odrazu ze dla uzytkownikow Calibry.. mi sie tqam takie podobaja w wiekszosci aut, jesli nie maja jakis wydziwiastych ksztaltow.. zwykle proste, moze z jakims emblemacikiem w gornym prawym rogu.. a Ventce jescze takiego u nikogo nie widzialem.. a co do roboty samemu to moze kiedys sprobuje ;p ale to jak bede mial drugi grill..
dżodżo1986 - 2009-09-17, 11:11

SnQ_ napisał/a:
Ventce jescze takiego u nikogo nie widzialem..

bo każdy wie, że taki grill z siateczką nie pasuje

Paweł J. - 2009-09-17, 15:45

W tym chyba jest siatka:
http://www.vwvento.org/pi...rco_polo13.html
http://www.vwvento.org/pi...arco_polo1.html

A tu na bank jest siateczka:
http://www.vwvento.org/pi...07_Mapet_42.jpg

marasbilewski - 2009-09-17, 16:24

W sumie ten 2 venciak którego pokazuje Tygrysisko mi się tam podoba, ten 1 za bardzo obklejony. Jeżeli ci coś takiego wyjdzie to ja jestem ZA :P
SnQ_ - 2009-09-17, 19:39

mi sie wydaje ze jest lekko zbyt gleboko wlozona i jakby byla bardziej jescze wpuszczona na dol, zamiast plastiku, ktory na dole jest stosunkowo gruby, to by to moglo ladnie wygladac.. choc tutaj nie jest tak zle(mowa o aucie nr2, bo jedynka taka dziwna)
SnQ_ - 2009-09-24, 18:33

Nowy zderzak z dokladka GTI zostal zalozony :) niestety miedzy zderzakmiem a reszta samochodu na lini laczenia powstala szparka, ktorej jak patrzylem na Wasze autka nie ma :( klosz tez juz zmienilem po tej stluczce..

teraz przyszedl czas na grilla, tylko nie wiem teraz juz sam czy szukac tego co mialem ze zxnaczkiem czy czystego bez znaczka czy moze jescze takiego innego typu co ma spyro, tylko ze czarny.. wiem tylko ze musze zmienic bo teraz ten jest pekniety, zniszczczony i brudny oraz na zdj widac ze taka szpara jest miedzy nim a lampa :(

Mailem tez wymieniac kierunki na black clear, ale zaniepokoilo mnie to, ze te kierunki, ktore byly przy tym zderzaku nie chcialy sie za zadne skarby swiata wcisnac( z reszta tak samo jak kratki, ktore sa chyba za male;/), a nie chce wyrzucac okolo 150 zl za te ciemne cleary i zeby potem bylo tak jak z tymi..

lesny1982 - 2009-09-24, 18:42

blotnik se wyklep to gril dalej wejdzie i nie bedzie szpary a co masz miksa zdes golf a reszta od ventylka ??
Paweł J. - 2009-09-24, 18:44

Jeśli chodzi o szparę między zderzakiem i błotnikiem to jest w każdym Vento ;)

SnQ_ napisał/a:
z reszta tak samo jak kratki, ktore sa chyba za male;/)

A jaki wcześniej miałeś zderzak...od golfa czy od vento ??

Lwomati - 2009-09-24, 19:26

Tygrysisko napisał/a:
jaki wcześniej miałeś zderzak...od golfa czy od vento

raczej golfowy, po dokładce wnioskuję.
Ten nowy zdeś może być. A jak już jest GTI to czerwony pasek się prosi w szczelinę :D
Jak będziesz robił błotnik to pomaluj przy okazji zderzak w kolor nadwozia i będzie :OK:

Arcaj - 2009-09-24, 19:56

Lwomati napisał/a:
Jak będziesz robił błotnik to pomaluj przy okazji zderzak w kolor nadwozia i będzie :OK:

dokładnie. Narazie nie ma takiego wyglądu :diabełek: :)

Paweł J. - 2009-09-24, 20:01

Lwomati napisał/a:
raczej golfowy

Własnie zmierzam do tego... prawdopodobnie niepasujące kratki są od vento....i dlatego nie pasują do zderzaka od golfa. ;)

Tak czy siak zmiany na plusik...oczywiscie jak zderzak bedzie w kolorze to już bajka bedzie.

SnQ_ - 2009-09-24, 21:05

no top pokolei.. .. lesny, tak dokladnie jak mowisz.. zderzak z kierunkami i kratkami od golfa reszta Ventka.. Tygrisisko, te kratki dostalem w komplecie ze zderzakiem.. migacze z zaslepkami tymi odblaskowymi tak samo dostalem w komplecie, tylko ani kratki nie pasuja(poprostu jakby za amle - jutro moge foto zrobic), ani kierunki nie wcisnely sie i zalozylem stare kierunki i nowe zaslepki od halogenow i to obok..
Bartek - 2009-09-24, 21:36

Tak to już jest z zamiennikami że nie wszystko pasuje tak jak powinno :( Według mnie to zderzak i tak powinien iść do malowania bo taki surowy to nie wygląda jak powinien :( Hokej jest chociaż odpinany ??
cinek82 - 2009-09-24, 22:22

Bartek napisał/a:
Tak to już jest z zamiennikami że nie wszystko pasuje tak jak powinno :(

Ja tez sobie kiedyś blendę kupiłem (tą obok kierunku) nówkę zamiennik i ni hu hu nie mogłem jej wcisnąć. Tzn wchodzić wchodziła ale się nie trzymała a niby ta blaszka i całość identyczna jak ori blenda :faja:

SnQ_ - 2009-09-25, 10:51

Hokej odpinany.. nad malowaniem bede myslal skoro tak mowicie, bo milem sobie jescze w planach czarne angels eye zakladac ale to moze poczeka do wiosny a teraz bede myslal nad tym..
Lwomati - 2009-09-25, 11:07

SnQ_ napisał/a:
bo milem sobie jescze w planach czarne angels eye zakladac

ale nie angels eye... mi się te lampy w ogóle nie widzą w ventce... Chyba, że te najnowsze co ma levis. To takie jak ma slaw i Wąski to mi się nie podobają...
Ważne, żeby lampa miała soczewkę. To już połowa sukcesu. Bo te zwykłe ringi świecą tak samo jak seria...

Bartek - 2009-09-25, 11:54

Lwomati napisał/a:
Bo te zwykłe ringi świecą tak samo jak seria...

No i tutaj to się z Tobą nie zgodzę. Miałem ringi prawie rok i jak są dobrze ustawione to nie ma porównania w stosunku do serii, nawet na badziewnej żarówce za 10zł.

SnQ_ - 2009-09-25, 13:47

Lwomati napisał/a:

Ważne, żeby lampa miała soczewkę. To już połowa sukcesu. Bo te zwykłe ringi świecą tak samo jak seria...

bardziej niz na swieceniu zalezy mi na wygladzie, a wydaje mi sie ze ciemne mi bede bardziej pasowac, bo jescze zastanawioam sie ze jak juz bede lakierowal zderzak to chyba na czarno.. i potem progi tez czarne.. i moze by to jakis wyglad mialo..

SnQ_ - 2009-10-03, 21:22

narazie sie bedzie musialo obejsc bez zadnych wizualnych poprawek.. dzis rozmawialem ze znajomym, ktory troszke siedzi w samochodach.. i gdy uslyszal,ze moj ventylek ma spalanie na poziomie 9l[probowalem jezdzic wg eco drivingu ale to chyba malo daje, bo majac dnia 10 wrzesnia pelniutki bak dzis zostalo mi moze pol rezerwy - no chyba ze mam wlanieta wskazowke-a nie jezdze duzo.. moze okolo 550km zrobilem)to sie za glowe zlapal.. on majac golfa III z 90konnym silnikiem pociaga okolo 7.. chcialme tez dac sobie faz w tym tygodniu jednak podobno moge miec cos tam za mala kompresje czy cisnienie i gaz moze tylko pogorszyc moja sytuacje.. a oprzy zapalaniu jescze pojawia mi sie ten komunikat na liczniku przebiegu "in 02", ktory jak czytalem juz an forum nie jest jakos niebrzpieczny, ale u mnie moze oznaczac jakies kolopty..
cinek82 - 2009-10-03, 21:39

"IN 02" - Duży przegląd.... raczej nic niebezpiecznego.
A co do spalania twojego mechanika golfa.... ty masz 75KM w Vento a on ma 90KM w Golfie.... jednak Ventka jest o tą :dupa: cięższa.... i jeszcze masz słabszy silnik.

SnQ_ - 2009-10-03, 21:54

ale to ze bierze jakies 9 litrow to chyba za duzo.. i cos moze byc nie tak..
cinek82 - 2009-10-03, 21:58

Może być, sonda walnięta. Najlepiej żebyś się podpiął pod jakiegoś VAG-a i zobaczył czy żadnych błędów nie ma. :faja:
Paweł J. - 2009-10-03, 21:59

cinek82 napisał/a:
"IN 02" - Duży przegląd.... raczej nic niebezpiecznego.

Dokładnie.

SnQ_, to że masz słabszy silnik wcale nie znaczy że musi palic mniej....90KM jest mocniejszy i najnormalniej w świecie jest mu zlej co odbija się na spalaniu....a poza tym:
cinek82 napisał/a:
jednak Ventka jest o tą :dupa: cięższa.

SnQ_ - 2009-10-03, 22:14

a jesli filtr paliwa nie byl zmieniany bardzo dlugo to moze byc to przyczyna?
Paweł J. - 2009-10-03, 22:19

SnQ_, a te 9L to jakie to jest spalanie...miejskie.... wsiowe...na trasie ?? na jakich dystansach ??
cinek82 - 2009-10-03, 22:19

To by raczej był zamulony albo nierówno chodził.... a nie spalał więcej. Tak mi się wydaje :mysli: A poza tym idzie zima, przyda się filtr paliwa wymienić ;)
cinek82 - 2009-10-03, 22:20

No właśnie, jaka to jest jazda ??
SnQ_ - 2009-10-03, 22:27

jazda do pracy tylko(na inna mni nie stac;p).. mieszkam wa wsi.. dystans 12,5km jade jakies 20min.. chwilke w miescie..
cinek82 - 2009-10-03, 22:29

Eee no i wszystko jasne.... ;)
A temperatura jak na wskaźniku wygląda ??

Paweł J. - 2009-10-03, 22:31

No to chyba raczej normalka....mi co prawda benzyny to do 8-8.5 wcinało na wsiowych odcinkach....w zimie zawsze poniżej 10 L wychodziło ale przy delikatnej jeździe.

SnQ_ napisał/a:
jazda do pracy tylko(na inna mni nie stac;p)

Zakładaj gaz i grosza na to nie szczędź...inaczej w tedy będziesz gadał ;)

SnQ_ - 2009-10-03, 22:32

w sumie nie zwracam uwagit ak bardzo ale chyba okolo 90.. chociaz ostatnio otwarlem maske i silnik byl strasznie goracy.. i jak wlozylem palca w plyn chlodzacy to byl powiem szczerze bardzo cieply.. ale to w tym tygodniu jade na zimowe zmienianie tego plynu i filtrow.. tylko tam gdzie ja to bede robil to nie maja komputerka zeby podlaczyc pewnie..
Paweł J. - 2009-10-03, 22:38

SnQ_ napisał/a:
chociaz ostatnio otwarlem maske i silnik byl strasznie goracy.. i jak wlozylem palca w plyn chlodzacy to byl powiem szczerze bardzo cieply..

Jak dla mnie to normalne zjawisko ;)

Kiedyś zachciało mi się zmienic oring pod czujnikiem temperatury cieczy chłodzacej na ciepłym silniku :mur: to po pysku mi wrzątkiem siknęło a potem z palców mi skóra zeszła...ale był hardcore :diabełek:

SnQ_ - 2009-10-03, 22:40

no to ja sie zamartwiam, ze cos nietak sie u mnie dzieje a tutaj powiadasz ze to normalne.. a tym spalaniem to sie naprawde zmartwilem bo wczesniejsza wlascicelka, moja ciocia, mowila ze nie pali duzo.. tylko znow male/duze spalanie to pojecie wzgledne..
cinek82 - 2009-10-03, 22:41

http://moto.allegro.pl/it...ylko_59_zl.html

Ja sobie cały czas takim czymś sprawdzałem błędy.... fakt że nie moje ale mam :D
Warto sobie takie coś kupić....

No i widzisz jak Cię uspokoiliśmy :D Najlepiej to jutro (tak przy niedzieli ;) ) wyskocz sobie gdzieś na jakąś traskę. I wtedy sprawdź spalanie. tylko najlepiej mieć pełen zbiornik paliwa.... do sprawdzania :(

SnQ_ - 2009-10-03, 22:50

no fakt, lzej mi sie zorbilo po tym co pisaliscie :) jutro tak przy niedzieli to ja sobie wyskocze do pracy :) a co do pelnego baku to niepredko to bedzie, poniewaz teraz jezdze na rezerwie, a w czwartek oddaje do zagazowania, wiec pelny bak mi sie poprostu nie kalkuluje..

a tak jescze co do pelnego baku.. tak jakos mi cos smiglo jak sobie ostatnio tankowalem do pelna(az pistolecik nie wybil) to mi wyszlo 46 litrow ze weszlo.. a wskazowka byla juz przy samym koncu rezerwy prawie zanim tankowalem.. czy to mozliwe zebym mial mniejszy bak czy paliwomierz swiruje ?

Paweł J. - 2009-10-03, 22:55

w pełnym zbiorniku mieści się 55czy 56 litrów paliwo...z czego ok 7 litrów to rezerwa.

SnQ_ napisał/a:
teraz jezdze na rezerwie, a w czwartek oddaje do zagazowania

Ja na gazie gdy tylko wkskazówka zaczyna sie zbliżac do rezerwy to tankuję....zazwyczaj u mnie jest 1/4-1/3 zbiornika benzyny...lepie miec trochę benzynki co by pompy nie zatrzec.

SnQ_ napisał/a:
oddaje do zagazowania

A co zakładasz...jaką instalke ?? pamiętaj że gazowanie to ważna sprawa...jak to Ci gazownik spitoli to tylko same problemy i koszty ;)

cinek82 - 2009-10-03, 22:59

Raczej to drugie. Wskaźnik tak pokazywał ;)
cinek82 - 2009-10-03, 23:00

Nie będę taki...... :diabełek:
:hmmm: :hmmm: :hmmm: :mysli: :mysli: :mysli: :mysli:

Heheeee :diabełek:

SnQ_ - 2009-10-03, 23:12

Instalka firmy MTM BRC.. wiem tylko tyle, ze ta lepsza.. za 1600zl, bo ta tansza to 1400.. w firmie Czakram, o ktorej zlego slowa nie slyszalem, w przeciwienstwie do expert roczniaka, gdzie mialem na poczatku zakladac..
SnQ_ - 2009-10-03, 23:14

cinek82 napisał/a:
http://moto.allegro.pl/it...ylko_59_zl.html

Ja sobie cały czas takim czymś sprawdzałem błędy.... fakt że nie moje ale mam
Warto sobie takie coś kupić....

a do mojego silnika AAM chyba nie podejdzie.. bo w aukcji pisze o ABS..

cinek82 - 2009-10-03, 23:17

A nieeee to ABS to jest napisane o ABS :D Czyli o hamulcach. Ty musisz wiedzieć jakie masz OBD; I czy II ;)
cinek82 - 2009-10-03, 23:22

SnQ_ napisał/a:
BRC..tansza to 1400.. w firmie Czakram, o ktorej zlego slowa nie slyszalem,

Czakram to jedna z większych firm w PL specjalizująca się w BRC. Szkolą wielu mechaników. Nawet tam gdzie ja ostatnio kompa od LPG wymieniałem to wisiały certyfikaty na ścianach wystawione mechanikom właśnie przez firmę Czakram. :faja:

SnQ_ - 2009-10-03, 23:28

niby warsztacik niepozorny maja, ale znaja sie na rzeczy :) akurat mam ich na przeciwko pracy, wiez przyjade, oddam autko a po pracy go odbiore :)
cinek82 - 2009-10-03, 23:30

No to całkiem sympatycznie ;) Jak dobrze założą to będziesz pan zadowolony :zabawa:
SnQ_ - 2009-10-04, 09:59

no to ja jescze mam jedno pytanie - wiem ze niezbyt inteligentne,male dla mnie wazne - czy rezerwa sie zaczyna po tym, jak wskaowka wejdzie na czerwone pole, czy wtedy jak wskazowka jest calkiem na dole..
cinek82 - 2009-10-04, 11:01

Rezerwa to chyba już jak wejdzie na czerwone..... :hmmm:
Paweł J. - 2009-10-04, 11:17

Całe czerwone pole to rezerwa.
pawelvw - 2010-05-29, 11:00

wszystkiego najlepszego oraz 100 lat :piwo: :drink: :pijacy: :fala: