Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Jakie sprzêg³o???

Van Diesel - 2009-08-22, 18:49
Temat postu: Jakie sprzêg³o???
Koledzy, wysiad³o mi sprzêg³o, jakie by¶cie mi polecili??? Mile widziane linki albo firma
Hormon - 2009-08-22, 19:19

Valeo - nie kupuj nic tañszego bo na tym nie zaoszczedzisz.
Pawe³ J. - 2009-08-22, 19:27

Valeo, Sachs....wiem ze s± ok...ludzie rekomenduj± te firmy je¶li chodzi o sprzêg³o.

Jak jest z innymi firmami niestety nie wiem :bezradny:

cinek82 - 2009-08-22, 19:30

S³ysza³em (czyta³em), ¿e niby jeszcze LUK s± dobre. Ale na w³asnej skórze jeszcze ¿adnego nie przerabia³em ;)
Pawe³ J. - 2009-08-22, 19:36

cinek82 napisa³/a:
LUK

Pewnie ze tak....jakos mi umknê³o.

cinek82 napisa³/a:
Ale na w³asnej skórze jeszcze ¿adnego nie przerabia³em ;)

A ja przerabia³em przy 200 tys przebiegu....niestety nie pamiêtam na czym teraz ¶migam, co¶ mi siê kojarzy ¿e to chyba Valeo-no ale có¿....mniejsza z tym, wa¿ne ¿e po ponad 3 latach jest nadal ok :OK:

Van Diesel - 2009-08-22, 20:49

Dziêki, wezmê pod uwagê te firmy
spyro - 2009-08-23, 21:31

j zawsze LUKa w³a¶nie kupowa³em choæ ostatnio SACHSA bodaj¿e mi mechanior za³o¿y³.
sebastian - 2009-08-23, 21:33

oszczêdzaæ nie warto, bo to nie jest rzecz, któr± siê wymienia co kilka miesiêcy. W dodatku za drogi interes z wymian± i zbyt czasoch³onny... A podziwiam ¶mia³ków, którzy tylko np sam docisk wymieniaj±, bo reszta dobra...
Pawe³ J. - 2009-08-23, 21:40

sebastian napisa³/a:
A podziwiam ¶mia³ków, którzy tylko np sam docisk wymieniaj±, bo reszta dobra...

Dok³adnie.....przecie¿ ca³± skrzyniê trzeba wywalac.

spyro napisa³/a:
j zawsze LUKa w³a¶nie kupowa³em choæ ostatnio SACHSA bodaj¿e mi mechanior za³o¿y³.

Tak czy siak...jedno z najlepszych ;)

spyro - 2009-08-23, 21:43

tak jak seba napisa³, nie warto oszczêdzaæ na sprzêgle bo koszty wymiany s± du¿e.
Lwomati - 2009-08-24, 06:13

LUKa s± drogie i tak samo wytrzyma³e jak SACHS. Polecam SACHSa. Valeo jako¶ kojarzy mi siê z czêstymi wymianami :D mo¿e dlatego, ¿e jest bardzo popularne ;)
Sadzik - 2009-08-24, 09:29

Ja wymienialem u Siebie Na Valeo (Za Komplet Da³em 500 z³) I Nic Sie Nie Dzialo ... Tak¿e Polecam
Van Diesel - 2009-08-24, 11:24

Dziêki Panowie!
kupuje SACHS, mechanik powiedzia³ za wymianê skrzyni i sprzêg³a 200 to chyba nie wiele,
chcia³bym tylko znale¼æ jeszcze jak±¶ d³u¿sz± skrzyniê do mojej furki

cinek82 - 2009-08-24, 11:29

Van Diesel napisa³/a:
za wymianê skrzyni i sprzêg³a 200 to chyba nie wiele,

Jak za robociznê to na prawdê nie wiele :OK:

Lwomati - 2009-08-24, 12:37

Cena, ¿e tak powiem w normie. Z SACHSa powiniene¶ byæ zadowolony :)
spyro - 2009-08-25, 15:26

cena jak na ³ódzkie warunki to naprawdê dobra. 200 z³ za wszystko.
silverek - 2009-08-25, 17:38

spyro napisa³/a:
cena jak na ³ódzkie warunki to naprawdê dobra. 200 z³ za wszystko.
czyli za co dokladnie
Lwomati - 2009-08-25, 20:04

silverek wydaje mi siê, ¿e nie czytasz postów wy¿ej.
Cena dotyczy robocizny za wymianê sprzêg³a. Czyli wyjêcie skrzyni, zdemontowanie starego sprzêg³a, zamontowanie nowego i za³o¿enie skrzyni.

silverek - 2009-08-25, 20:50

to mona samemu zrobiæ no co moze zle przeczytalem spiacy bylem
sebastian - 2009-08-25, 21:06

silverek napisa³/a:
to mona samemu zrobiæ

spoko, ale nie ka¿dy potrafi. To nie jest wymiana filtra powietrza. Kto siê zna, to czemu nie. Zrobisz co¶ nie tak i mo¿esz skrzynie uszkodziæ. lepiej zostawiæ to fachowcom, bo na takim oszczêdzaniu mo¿na wiele straciæ.

spyro - 2009-08-25, 21:08

silverek napisa³/a:
to mona samemu zrobiæ
je¶li masz o tym pojêcie + warunki + czas to jasne, ¿e mo¿na samemu...
Pawe³ J. - 2009-08-25, 22:13

sebastian napisa³/a:
lepiej zostawiæ to fachowcom

Dok³adnie.....osobi¶cie wiele rzeczy przy aucie robiê sam....ale s± sprawy których nigdy siê nie podejmê gdyz nie mam do¶wiadczenia i wiêcej mogê zniszczyc ni¿ naprawic ;)

spyro - 2009-08-26, 09:59

Tygrysisko napisa³/a:
.ale s± sprawy których nigdy siê nie podejmê gdyz nie mam do¶wiadczenia i wiêcej mogê zniszczyc ni¿ naprawic ;)
nic dodaæ nic uj±æ. Zgadzam sê w 100% ¿e trzeba i innym dac zarobiæ...
silverek - 2009-08-26, 17:53

zawodu jestem mechanikiem tylko juz dawno tego nie robi³em to troche sie zapomnia³o tylko ja akurat uczy³em sie na ciezarowych nie osobówki wiec teraz nie ktore rzeczy to dla mnie czerna magia
p3kozo - 2009-09-15, 22:21

Ja mam SACHS od 3 tygodni i jest IDEALNIE ;)
vezet22 - 2009-09-16, 22:55

silverek napisa³/a:
zawodu jestem mechanikiem

:brawa:
silverek napisa³/a:
nie ktore rzeczy to dla mnie czerna magia

:rotfl:

mistrzunio - 2013-05-28, 21:35

Witam, zakupi³em niedawno Vento 1.9 TD wersjê gti, z malutk± wada a mianowicie musia³em wymieniæ docisk sprzêg³a gdy¿ tarcza itp by³o wymianiane stosunkowo niedawno , a nowy docisk który by³ w komplecie by³ niecentryczny - nie pasowa³ w ka¿dym b±dz razie. To ok nazbiera³em kasê docisk 100 wymiana 150, i wymieni³em (znajomy mechanik) po tygodniu znów czujê problem który by³ na pocz±tku. A problemem jest ci±gniêcie na sprzêgle a w³a¶ciwie to docisk nie dociska tarczy czy co¶ wiêc sprzêg³o nie przek³ada mocy czy tam mom. obrot. na ko³a :P , Mechanik w³a¶nie mi powiedzia³ ¿e jedyny problem jaki widzi to s³aba tarcza i ogólnie lipne sprzêg³o i poradzi³ mi wymianê na jakies konkretne tylko nie valeo ( bo powiedzia³ ze to shit) tylko sachs lub cos innego ale nie zwyk³e sprzêg³o tylko utwardzane , wzmacniane czy co¶. Ale nie ma 100 % pewno¶ci czy to bêdzie dzia³aæ, chocia¿ mechanior powiedzia³ ze moje vento jest na chip-ie lub ma wgrane mapy (podobno co¶ lepszego od chip-a) i ma zbyt du¿± moc i te sprzêg³o poprostu nie wytrzymuje - musi przepuszczaæ bo silnik jest na nie za mocny, w sumie to samochodzik ma moc jest to wersja gti wiec mia³em okazjê nim trochê po¶migaæ i raz ³ebek vw passatem nowszym b5 bodaj¿e silnik pewnie 1.9 diesel ( koñcówka wydechu by³a podwójna wiec tak s±dzê ze to diesel xD i 1.9 ) chcia³ mi odksoczyæ jak zobaczy³ ze za nim jadê, tylko by³o widac jak mu dym z t³umika napierdziela xD, wiec ja docisn±³em te¿ ventylem i bez problemu siedzia³em mu na ,,dupie'' :P , wiêc tak no ma ten ventyl ,,ci±g'', a pytanie moje brzmi, czy jest mo¿e sportowe sprzêg³o specjalnie do vw vento 1995r lub od innego pojazdu które by pasowa³o i wytrzyma³o, o ile to to wina sprzêg³a jak my¶licie ??
Kruchy69 - 2013-05-30, 17:05

Jesli to jest TD to jedyna modyfikacja jaka mozna zrobic to bost pin. Bo tam jest wtrysk mechaniczny wiec nie da sie zmienic map paliwa. Wersji GTI w Vento nie by³o, a tym bardziej w dieslu. By³y tylko GT, wiec ktos Cie oszuka³. Masz pewnosc co do mechanika? Ja juz setce klientom za³ozy³em Valeo i bangla³o bez problemu. Otwórz baga¿nik i tam pod wyk³adzina masz wlepke ko³o ko³a zapasowego i przeczytaj tam jaki masz kod silnika, bo nie wierze, zeby zwyk³y TD by³ w stanie spalic nowe sprzeg³o. Moze Twój mechanik nie zmiani³ autoregulatora, ani go nie cofna³ na lince i ca³y czas sprzeg³o jest delikatnie naciagniete? Masz sprzeglo na lince, czy na si³owniku hydraulicznym?
mistrzunio - 2013-05-30, 18:16

http://fotoo.pl/show.php?...c00426.jpg.html
http://fotoo.pl/show.php?...c00429.jpg.html
http://fotoo.pl/show.php?...c00430.jpg.html
http://fotoo.pl/show.php?...c00433.jpg.html
Hey dzieki za odp, no nie wiem czemu ale no tak mi powiedzieli ¿e sprzêg³o by³o nowe (¶wie¿o po wymianie) tylko ¿e go¶æ od którego kupi³em vento je¼dzi³ na tym starym docisku który nie dociska³ i samochód ³apa³ obroty i mechanik mówi³ ¿e on mog³ spieprzyc troche ta tarcze jak tak je¼dzi³ ale po wymianie docisku powinno byc ok to ja wymieni³em tylko docisk. a nie mam pojêcia jakie tam siedzi sprzêg³o czy na lince czy hydrauliczne/pneumatyczne :P , musia³bym zapytaæ tego mechanika. Wy¿ej poda³em kilka fot ¿e samochod pomimo 95r ma dosyc bogate wyposa¿enie aha no i s± jeszcze kube³kowe fotele z napisem gti , i sportowy t³umik, i na pocz±tku my¶la³em ¿e to zwyk³y tuning ale pó¼niej mechanik i kumpel powiedzieli mi , ¿e to taka wersja, a teraz to sam nie wiem xD. Skoro mówisz ¿e waleo jest ok to ok :P , ale dla bezpieczeñstwa bd wstawia³ innej firmy, no i najpierw powiem dla mechanika ¿eby spr co z tym kontrolerem naci±gu czy jak to tam nazwa³es :P . to pozdrawiam, dam jeszcze znaæ jak siê dowiem na czym jest te sprzêg³o.

Pawe³ J. - 2013-05-30, 18:36

Skrzynia to CHD czyli ta ciutkê d³u¿sza co w 1.8 by³a montowana. Pamietaj ¿e TD ma króciutkie skrzynie i tym w sprincie mo¿e nadrabiaæ.

Co do skrzyni to zapewne masz na lince......sprzêg³o bierze Ci u do³u czy górze ??

muchomorek165 - 2013-06-01, 17:06

mistrzunio

Zapewne masz to co ja Vento 1.9GTD u mnie z bost pinem te¿ ³adnie idzie tylko hamulce nie wyrabiaj±, grzej± sie strasznie :P

Taka wersja auta, pó³ kube³ki, listwy progowe plastikowe, listwy na drzwiach z napisem GTD. Zobacz mój temat.

Kruchy69 - 2013-06-01, 18:47

a mi zdjecia nie dzia³aja :/ ale mam jakies problemy z netem. :/
mistrzunio - 2013-06-02, 17:51

foty nie dzia³aj± zrobiê jutro to wstawie sory :P