|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Stuki, trzaski w kierownicy, zawieszeniu?
tommi_m - 2009-08-26, 21:02 Temat postu: Stuki, trzaski w kierownicy, zawieszeniu? Witam, jestem tu nowy. Postanowiłem napisać bo już pomysły mi się skończyły. Mianowicie: Od jakiegoś czasu, w sumie to chyba od kiedy zrobiło się cieplej pojawiły się trzaski, stuki odczuwalne na kierownicy:/ Pojawiają się przede wszystkim po dłuższej jeździe. Wymieniliśmy już kołyskę, drążki, wahacze, amortyzatory, przekładnia z młodszego Golfa. Mechanik po wymianie przekładni powiedział że nie ma prawa już stukać, a jednak... Dziś huśtaliśmy autem na boki i wydaję mi się że stuki dochodzą gdzieś albo z amortyzatora albo zza koła lewego. Stuka nie tylko przy skręcaniu, ale też na każdej dziurze, przy ruszaniu hamowaniu. Czy ktoś ma jakis pomysł co to może być?
marek03 - 2009-08-26, 21:27
Może łożysko amortyzatora?
tommi_m - 2009-08-26, 21:56
Jutro to podpowiem mechanikowi. Tylko najśmieszniejsze jest to że przy pierwszej naprawie wpisane jest łożysko amortyzatora....
tommi_m - 2009-08-27, 13:54
A czy możliwe żeby to była końcówka drążka kierowniczego i żeby tak to przenosiło się na kierownicę?
Hormon - 2009-08-27, 13:59
W 99% jak jest końcówka drążka uszkodzona to przenosi na kierownice. Przy takim stukaniu każdy mechanik zaczyna wymianę od końcówek drążka, jak nie pomaga to się szuka dalej.
Paweł J. - 2009-08-27, 14:08
tommi_m napisał/a: | Dziś huśtaliśmy autem na boki |
Kumpel miał kiedyś takie coś....tzn bujajac autem na boki było słycha stuki....jak się okazało to były drążki. Co prawda nie było to Vento a Laguna (najstarszy typ) ale tak mi się skojarzyło gdyż objawy identyczne.
tommi_m napisał/a: | Mechanik po wymianie przekładni powiedział że nie ma prawa już stukać, a jednak... Dziś huśtaliśmy autem na boki i wydaję mi się że stuki dochodzą gdzieś albo z amortyzatora albo zza koła lewego. Stuka nie tylko przy skręcaniu, ale też na każdej dziurze, przy ruszaniu hamowaniu. |
To co to za mechanik gdy podniesiesz auto na podnośniku (takim wielkim jak mają w warsztatach) to przecież wszytko widac jak na dłoni....wystarczy ruszac kołem w rózne strony a każdy, nawet najmniejszy luz od razu widac.
tommi_m - 2009-08-27, 16:19
Podnosili na podnośniku, ja kręciłem kierownicą i żadnych luzów nie stwierdzono. Jeśli nie pomoże wymiana końcówki, to pozostaje przekładnia. Tylko że tym razem trzeba będzie oddać do regeneracji:/ Mam nadzieję że dojadę i wróce tym autem do Holandii.
Paweł J. - 2009-08-27, 16:25
tommi_m napisał/a: | ja kręciłem kierownicą i żadnych luzów nie stwierdzono. Jeśli nie pomoże wymiana końcówki |
Jeśli nie stwierdzono luzów to nie ma sensu bawic się w jakiekolwiek wymiany....takie wymiany jak dla mnie są bez sensu gdyż możeż pół samochodu wymienic a i tak będzie dalej stukac....po prostu bezsensowne pchanie się w koszty.
Radziłbym Ci pojechac na jakąs dobrą stację kontroli lub zmienic majstra i posłuchac werdyktu kogoś nowego.
tommi_m - 2009-08-27, 17:20
Dziś byłem u dwóch innych mechaników. Jeden powiedział że przekładnia, drugi że na 90 proc. końcówka drążka. Zobaczymy, końcówka mały koszt a nóż pomoże.
Pół auta to ja już wymieniłem, ale nie da się z tym jeździć bo mnie to strasznie wk....
Hormon - 2009-08-27, 21:04
Uszkodzenie końcówki drążka to pierwszy lepszy mechanik powinien stwierdzić z zamkniętymi oczami. Moze to ani końcówka ani układ kierowniczy, tylko coś się odkręciło. Ja już sam nie wiem, u mnie się tłucze i wiem że to końcówka od wahacza, w sumie to na słuch można stwierdzić dziś pojechałem na podnośnik zaglądnąłem i wiem co mam kupić żeby był spokój.
Ja bym proponował jakaś porządną stacje diagnostyczną, tam ci wezmą na szarpaki i zaraz wyjdzie co stuka.
|
|