Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - ¦wiat³o wsteczne - cofania

kovval - 2006-09-02, 14:13
Temat postu: ¦wiat³o wsteczne - cofania
Otoz mi zgaslo. Sprawdzalem zarowki i bezpiecznik nr 14 i wszystko jest ok. wiec jedyne co mi przychodzi do glowy to ze cos sie stalo z przekaznikiem....naczy tym czyms co jak sie wsteczny bieg wrzuca to idzie "info" do swiatel cofania zeby sie zapalily. wie ktos gdzie tego szukac?
spyro - 2006-09-02, 14:32

W skrzyni jest tka pierdó³ka odpowiedzialna za to, tak przynajmniej jest w wielu autach (jak siê mylê to porawcie mnie).
jaca - 2006-09-02, 16:03

kovval ten 1 od gory

[ Dodano: 2006-09-02, 16:03 ]
z 2 kabelkami

spyro - 2006-09-02, 17:16

No proszê, Jaca zadzia³a³ i zrobi³ fotkê. To siê nazywa szybka pomoc.
jaca - 2006-09-02, 19:28

ful serwis
:one: :one: :one:

bebos - 2006-09-02, 20:02

a ja tam mnam inaczej z tego co widze. u mnie w tym miejscu jest taki czujnik plastikowy przykrêcony na 2 ¶róby 9-tka ³eb. po wykrêceniu jest nawet spory i ta czê¶æ co wchodzi do skrzyni ma takie 3 przyæiski. u mnie one sie star³y i nie za³apuje jak wyjme i przycisne rek± to sie ¶wieci wsteczny.
kovval - 2006-09-02, 20:05

no dobra, wkoncu mi sie udalo. kovval vs. jego vento 1:0 :) jestem z siebie dumny. a dlaczego to zaraz opowiem. Jak sie okaze TDI , jednak to nie to samo co TD czy benzynka.

Rozmawialem z Jaca, wszytko mi pieknie wyjasnil, potem rozmawialem z theority dostalem nawet zdjatka....., czytalem instrukcje!......poszedlem do woza.....i dupa nie ma takowej wtyczki. Wiec tak, albo oni mnie w maliny wpuszczaja, albo jestem totalnym beztalenciem i nawet durnej wtyczki nie widze.....a zaraz jeszcze co popsuje. Ale nic to bede walczyl. Wg kolegow wtyczka ta powinna sie znajdowac kolo akumulatora po lewej na gorze, jak na zalaczonym obrazku

Ale u mnie nic takiego tam nie ma. Ponizej przedstawiam gdzie znajduje sie owa wtyczka. Jak ja znalaz³em? Ano szukalem kabli ktore leca w kierunku kufra. W koncu jakos te swiatla musza byc zasilane :)

Na zblizeniu wyjasnie co sie stalo. Styki wtyczki (czerwone strzalki) byly czysciutkie, pr±d by³, kable wygladaja ok, wiec co sie stalo?

Otó¿ do czerwonego box'u (strzalka purpurowa) wchodza dwa kable. jeden z nich wychodzi dalej. Kable wchodz±cy (zielony strzalka 1) w otwor (zielona strzalka 2) poprostu przerwal sie w srodku box'u. Ale nie wypadl, dlatego nic nie wzbudzalo podejrzen. Trzeba bylo oskrobac kabelek, otworzyc box'a, zlozyc kabelki do kupy, zamkn±c box'a owin±æ ta¶m± izolacyjn± - bo sie kupy trzymalo i po strachu :)
Moze sie to komu przyda

spyro - 2006-09-02, 21:13

Mia³em dok³±dnie tak± sam± fazê z klaksonem, a dok³±dniej jego wtyczk±...
bebos - 2006-09-03, 12:57

powiem wam chlopy ze ja mam 1.8 benzyne i u mnie zalkiem inaczej to wygl±da :D
kovval - 2006-09-03, 13:05

no wlasnie o tym mowie bebos :) ty masz tam gdzie na pierwszym zdjeciu jest pokazane. chociaz jaca zasugerowal mi ze mam nieorginalne zlaczki, jakies przerabiane i moze dlatego tak jest. trzeba oblukac drugiego TDI'ka i sie okaza, czy tak seryjnie jest, czy ja mam odmienca :)
Gavel - 2006-09-03, 13:31

zg³aszam siê na ochotnika - porównamy na zlocie :)
bebos - 2006-09-03, 19:22

A moze kto¶ wie ile taki czyujnik cofania ( czy jak tam to sie zwie) kosztuje nowy??. ja jak ostatnio robilem to zadzia³al mi 2 razy i z nowu padl
idgray - 2006-10-06, 13:15

bebos napisa³/a:
moze kto¶ wie ile taki czyujnik cofania ( czy jak tam to sie zwie) kosztuje nowy??

ostatnio kupilem za 22 z³

marecki2R - 2006-10-08, 01:38

A ja kupi³em za 18z³ :P . jakie¶ 3 miechy temu .
MAPET - 2006-10-08, 02:12

zalezy do jakiego silnika ;) ja mam widze czyjnik cofania jak kovval :)
sebastian - 2007-05-11, 11:57

MI w³a¶nie wczoraj ¶wiat³a cofania zgas³y... My¶la³em, ¿e ¿arówki posz³y, ale s± dobre, bezpiecznik te¿, bowiem ponoæ jest on odpowiedzialny za te w³a¶nie ¶wiat³a, za elektryczne lusterka i tyln± szybê ogrzewan±, takowego bezpiecznika nr 14 u siebie ie widzê :P ale lusterka i szyba dzia³a, a ¶wiat³o wsteczne nie, pewnie czujnik - 6 z³ kosztuje, czyli on pod mask± przy skrzyni jest? tak, jak na tych fotkach pokazane...

Tak, to czujnik, ch³opcy mi sprawdzali, zrobili jakies zwarcie i dziala, tak¿e to czujniczek :]

Szycha... - 2007-05-16, 23:52

Witam
Ja do³±cze tylko swoje do¶wiadczenie i podzielê siê nim z wami tak na przysz³o¶æ dla wszytkich vento maniaków , je¿eli nie dzia³aj± wam ¶wiat³a wsteczne to jest bardzo prosty sposób by to sprawdziæ , trzeba tylko zmostkowaæ dwa przewody które wchodz± na czujnik cofania , je¿eli lampy siê zapal± to znaczy ¿e czujnik jest uszkodzony!!
czujnik da siê podreperowaæ lecz jest to nie op³acalne bo koszt nowego nie jest a¿ tak wielki pozdrawiam Szycha...

janez07 - 2013-11-27, 22:17

Podpinam siê pod stary temat gdy¿ nie chce nowego zak³adaæ.A wiêc:Mam problem taki ze wstecznym ¶wiat³em ¿e po w³±czeniu biegu mignie ¶wiat³o i nie ¶wieci mam za³o¿ony nowy czujnik wstecznego.Czy ju¿ spotkali¶cie siê z takim problemem?Dla mnie wygl±da na to jakby na ga³ce przy wrzucaniu by³ za du¿y luz.My¶lê o nad spawaniu trochê ga³ki w tej czê¶ci w której przy w³±czeniu biegu styka z czujnikiem.Co o tym my¶licie?
muchomorek165 - 2013-11-28, 10:09

janez07,

spróbuj przytrzymaæ d¿wignie biegów na wstecznym a niech kto¶ zobaczy z ty³u czy wtedy ¶wieci. Jak tak to gdzie¶ za du¿y luz na czujniku. Najlepiej co¶ dokleiæ ni¿ spawaæ .