Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - filtr stozkowy

woody84stw - 2009-09-09, 08:07
Temat postu: filtr stozkowy
witajcie koledzy. otrzymalem na imieninki stozek i chcialbym sie dowiedziec jak go zamontowac zeby to jakos wygladalo i dobrze funkcjonowalo, oraz jakich czesci uzyc do montazu. jak ktos ma schemat badz fotki szymek04@poczta.onet.pl z gory dzieki i pozdro
eros662 - 2009-09-09, 18:34

LIKWIDUJESZ skrzynke (obudowę ) filtra i podłączasz stozek w główna rure dolotu powietrza albo ściagasz tylko górną obudowe filtra i montujesz w połowe obudowy tak wygodniej ale czy lepiej, nie wiem.
Poza tym kiedyś też się nad tym zastanawiałem i załozyłem. Po założeniu nie wyczułem różnicy ale to chyba przez to że mam LPG II generacji chyba i wyregulować gaz z wkłądką to chyba ciężka sprawa.Na benzynie też nie było różnicy.I pamiętaj w tym wszystkim żeby stożek dobrze ci fukał musisz go ładnie oddzielić od silnika bo jeśli będzie łapał ciepłe powietrze to lipa i może być nawet gorzej.Ale zawsze warto spróbować może u ciebie będzie spoko wszystko.Pozdro ;)

radobom - 2009-09-09, 19:24

kolejną rzeczą jest tzw zimny dolot. Powinno się zrobić tak że wywalasz całą puszke od filtra powietrza razem z rurą która idzie do kolektora ssącego następnie kupujesz dolot(tzw power rura) podłączasz to do kolektora ssącego a z drugiej strony stożek. Stożek odgradzasz ode silnika aluminową blachą od silnika. Teraz zimny dolot prowadzisz rure nawet taką od instalacji kominków itd spiro rura od kratki w zderzaku do miejsca gdzie była puszka filtra powietrza żeby zimne powietrze leciało na stożek. To tyle Pozdrawiam
Przemek - 2009-09-09, 20:34

a czy wogole jest sens zakładać stożek??
radobom - 2009-09-09, 21:09

im wiecej powietrza tym teoretycznie mniejsze spalanie Jak jezdziłem Hondą CRX to stożek poprawił dynamike przynajmniej takie było odczucie. Stożek napewno poprawi dźwięk silnika przy wkręcaniu go na obroty
Przemek - 2009-09-09, 22:58

ja słyszałem ze stożek to szybsza smierc dla silnika.
a jesli juz to załozyc filtr węglowy i wyjdzie lepiej niz stozek

Paweł J. - 2009-09-09, 23:28

ventylek86 napisał/a:
ja słyszałem ze stożek to szybsza smierc dla silnika.

też takowe opinie słyszałem :(