Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Prawo a samochody - problem z prawkiem

Buli - 2009-09-10, 01:42
Temat postu: problem z prawkiem
A wiec tam zdobyłem prawo jazdy kat B, :evil: B+E :evil: ,C,C+E prawko odebrałem jak najbardziej.. problem zaczyna sie tu ze nie mam na prawku wstukanego B+E byłem w wydziale komunikacji powiedziano mi ze doktor ktora mi wypisywała papiery o zzdrowiu nie wpisała tej kategori a teraz pytanie skoro mam prawko C+E to czy nie powinienem miec odrazu B+E?? kolega robił wszystko to co ja i ma TE nieszczesne B+E i na badaniach lekarskiech miał wszystko to samo co ja ?? w wydziale komunikacji smieja sie dosłownie.. czy w wydziale komunikacji zrobili mi poprostu na złosc?? zrobiłem kurs na przewoz rzeczy kosztował mnie 700zł i teraz mozna powiedziec jest nie wazny bo nie mam tam kat B+E?? co zrobic z tym problemem?? i B+E jest to osobowka z laweta... własnie załatwiałem Sobie na to robote i lipa mi wyszła.. zle umiesciłem temat niech ktos go przeniesie
Rafik - 2009-09-10, 08:21

Po mojemu to idz do doktora jak mozesz tego u którego miałeś badania i moze on jakos pomoze skoro lipke odwalil bo rozumiem ze to jego wina . I po mojemu w wydziale komunikacji powinni Ci wpisac w prawko B+E skoro zdałes i kaska w błoto aby nie była wyrzucona wiec trzeba sprawe wyjasnic . Ale niewiem jak to jest w realiach bo sie nie znam to tylko mój punkt widzenia :]
Buli - 2009-09-10, 11:09

Rafik napisał/a:
Po mojemu to idz do doktora jak mozesz tego u którego miałeś badania i moze on jakos pomoze skoro lipke odwalil
nastepne 100zł i nastepne prawie 100 za odbior prawka...
Rafik - 2009-09-10, 12:52

No to nie ładnie ale taki mamy kraj co zrobic :( No ale jak sie on sie pomyslil to on powienien bulic za to a nie Ty :(
bradley - 2009-09-10, 15:04

Jesli masz B, C+E to automatycznie masz B+E.

"Ponadto prawo jazdy:

1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,
2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy

Arcaj - 2009-09-10, 20:50

powiem jak mój nauczycie ;)

"wiki kłamie" :D

bradley napisał/a:
kategorii B+E,

tu bym się nie zgodził

Lwomati - 2009-09-10, 21:10

bradley napisał/a:
Jesli masz B, C+E to automatycznie masz B+E

właśnie też mi się tak wydawało, ale wolałem się nie odzywać , bo ekspertem od tych spraw nie jestem ;)

Arcaj - 2009-09-10, 22:02

jeśli potrafisz jechać ciągnikiem siodłowym i naczepą to osobówka i przyczepką tym bardziej. Więc automatyka działa :D
wojtekgtd - 2009-09-10, 22:22

Arcaj napisał/a:
"wiki kłamie" :D

W tym przypadku nie :D
bradley napisał/a:
1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,

Jest to dosłowne brzmienie art. 88 punkt 3 podpunkt 1 ustawy - prawo o ruchu drogowym.

Arcaj - 2009-09-10, 22:24

bradley napisał/a:
kategorii B+E,

tu bym się nie zgodził

tu chodziło mi o
"kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami). "

to jest nie prawda w przypadku B+E

bradley - 2009-09-10, 22:33

Posiadajac kategorie B mozna jechac traktorem, a skoro tak to samo przez sie rozumie, ze B+E uprawnia do kierowania ciagnika z przyczepa. Co jest jasno okreslone.

kategoria B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,

bradley - 2009-09-10, 22:35

Majac zwykle kategorie i datkowo C+E ma sie bonusa w postaci +E na kazda z posiadanych kategorii.
Arcaj - 2009-09-10, 22:41

to kolego bradley powiem tak jadąc ostatnio ciągnikiem(możecie się śmiać, ale jestem po części rolnikiem) ciągnąć dwie przyczepy około 10 ton zboża służba celna ściągnęła mnie na pobocze w celu sprawdzenia paliwa czy przypadkiem nie jadę na opale. Sprawdzili trzeźwość, dokumenty pojazdu, paliwo i prawo jazdy. Na szczęście trafiłem na ugodowych ludzi i mnie puścili. Lecz powiedzieli mi, że jeśli chcę jeździć takim zestawem muszę mieć kat C+E, bo jest to traktowane jako ciężarowy chodzi o długość i manewry na drodze. Kat B upoważnia mnie do jazdy ciągnikiem do wagi 3,5 tony(chodzi o sam). Mogę też na kat. B jeździć ciągnikiem i z przyczepką która ma jedną oś i ze sprzętem zawieszanym takim jak pług itp.
bradley - 2009-09-10, 22:53

Arcaj, jesli jedziesz takim zestawem to wiadomo, ze nie jest on traktowany jako zestaw na kategorie B+E.
Owszem, ciagnikiem z przyczepa mozesz jechac z kategoria B+E o ile DMC przyczepy nie jest wieksze od dmc ciagnika.

Nie wdaje sie w dokladne szczegoly bo nie jest mi to potrzebne, od wczoraj jezdze z przyczepka i zestaw nie przekracza 3,5t wiec moge smigac spokojnie z sama kategoria B :P

Arcaj - 2009-09-10, 22:59

praktycznie jest tak że każdy przedstawiciel "Polskiego prawa" :D inaczej interpretuje zestawy, dopuszczalną masę i takie tam pierdołki
Buli - 2009-09-11, 12:10

w polsce o tym wiemy ale teraz zrobiłem kurs na przwoz rzeczy a w nim nie mam uwzglednionego B,E a za granica moga sie o to doczepic.. strasznie głupia sytyłaacja