Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

KUPIĘ - klamka od schowka

marmarmarek - 2006-09-06, 15:37
Temat postu: klamka od schowka
poszukuje klamki od schowka-ale nie takiej jak ma juz golf 3 (to jest odobno nowszego typu i pelno tego na allegro) ja poszukuje starej, w ASO powiedziei mi, ze to jest juz czesc nie produkowana i trzeba wymienic cale drzwiczi :( (ok 200zl w ASO sobie za nie wolaja...) . z gory dziekuje za pomoc
spyro - 2006-09-06, 20:00

Niestety Cię nie pocieszę... Parę lat temu jak próbowali mi wyrwać radio z auta, a ja po kradzieży wcześniejszego owe postanowiłem przykręcić śrubami, więc, że nie mogli go wyrwać rozwalili mi ze złości deskę rozdzielczą, m.in. schowek. Szukałem klamki dośc długo, ale w końcu kupiłem cały schowek, bo dośc miałem jazdy bez schowka...

Kiedyś widziałem na Allegro taką klameczkę, ale kosztowała drobne 90 zł, więc lepiej kupić sobie nowy schowek, lub poprostu zrobić nowa klamkę z częśći będących w klameczce od golfa III. One są teraz bardzo tanie na Allegro...

marmarmarek - 2006-09-06, 23:05

a to duzo sie roznily klamki od 3 czy nie? szlo by sama ta klamke podmienic, czy ten dzyndzel jest w innym miejscy?
spyro - 2006-09-06, 23:11

Wiesz co przyznam CI się że nie wiem dokłądnie, bo nigdy tego nie robiłem, ale załatwiałem już 2 klameczki jakiemuś facetowi z gór, który ma Ventkę a klamki były do golfa i jakoś je przerobił, że śmigają w vento
nie wiem, moze tylko sam mechanizm przełożył...

kminas - 2006-09-06, 23:13

:D klamka schowka w golfie 3 i vento jest taka sama i kosztuje 15 pln w detalu a te ciule na allegro robią kase na niewiedzy. Tak więc poszukaj w dobrym sklepie motoryzacyjnym w okolicy :D
spyro - 2006-09-06, 23:31

Kminas, nie jest ta sama, bo nie pasuje, tak przynajmniej wszyscy twierdzą... W sumie wysłałem 2 sztuki tych klamek facetowi w góry i napisał mi , żenie pasują, i trzeba trochę pokombinować...

Zresztą na zlocie porównamy, bo ja mam schowek od Golfa 3, nie od Vento, więc możemy wylukać jakie są róznice opróćz tego , że drzwi od schowka w Vento mają ten długi pasek przez całą szerokość, a mój schowek nie ma...

poniżej fotki z mojej Ventki, jedna ze schowkiem jaki był oryginalnie, druga fota ze schowkiem z golfa (taki mam do tej pory)

kminas - 2006-09-06, 23:50

:D sprawdziłem na ETOSIE i wszystko się zgadza klamki takie same. Jutro jeszcze zobacze w mądrych księgach. Możliwe że w jakimś modelu i roczniku VW wprowadziło jakieś zmiany. Kto widział ten wie, Spyro widział tak więc jest jakaś różnica, ja tylko opieram się na tym co podają katalogi. Pozdrawiam :D
spyro - 2006-09-07, 01:00

A cholera wie... W końcu wiadomo jak to bywa czasami... Może i sa takie same, ale z kolei na allegro wszędzie wołami piszą, że nie do vento, jak z hokejami pod zderzak. ALe sprawdź w katalogach jak masz dostęp to już będziemy mieli pewność...
jaca - 2006-09-07, 08:37

pasuje od golfa sam to robilem :]
obudowa jest inna ale srodek jest identyczny :OK:

marmarmarek - 2006-09-07, 19:16

le kurw.... a ja juz zaczalem wypalac lutownica wieksze dziurki w schowku (zeby luzniej chodzila to stara klamka, co ja probowlem polutowac... na szczescie jesli beda takie same, to jeszcze dam rade takowa zamontowac (az tak nei napsulem... :D ) ale jesli na zlocie ktos ise poswieci i rozkreci schowek od strony zamka od srodka (ktos z schowkiem od trojki) to bede mu bardzo wdzieczny :)

[ Dodano: 2006-09-07, 19:17 ]
oczywiscie rozkreci, zeby oblukac jak tam ten dzyndzel od popychania wyglada ... :)

kminas - 2006-09-07, 20:08

:D klamka na sete jest taka sama jak w golfie 3. Nr org 1H6 857 147 od roku 11/91 do 9/97 sprawdzone w katalogu Hans Pries. :tak: pozdrawiam
marmarmarek - 2006-09-07, 22:17

a drugiego pomogiera dosatnie ktos, kto jednak sie poswieci i te 3 srobki z tylu drzwiczek od klamki odkreci i da rzucic okiem... :) - bede wdzieczny
spyro - 2006-09-08, 12:08

Marmarek, pogadamy dzisiaj na zlocie...
kamilzmc - 2006-09-08, 22:04

u mnie tez uwalilo sie w klamce ten taki palec co nadusza na ten mechanizm, mam ta wersje szeroka w schowku ze to wszystko jest polaczone z takim plastikiem, kuppilem za 14 zl na allegro i przelozylem sama klameczke