|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Brak mocy po remoncie 1.9TDI POMOCY
jagool - 2009-09-28, 00:44 Temat postu: Brak mocy po remoncie 1.9TDI POMOCY Witam,
Szukałem na forum i na innych stronach w internecie ale nie napotkałem takiego problemu jaki ja mam. Mianowicie mam Vento które było rzekomo po generalce silnika (panewki, tłoki, turbina. itd... ). calość , chłop to poskladał ale od tego momentu samochod nie ma mocy. wcześniej wybuchła turbuna i zalalo wszystko olejem. szukałem wszędzie , komputer, turbina, węże , wydech, elektronika. sprawdzałem co sie da i nic. meches który składał silnik twierdzi że wsio ok ale auto ma jakieś 50 KM w nie 110KM jak powinno mieć. nie wiem co sprawdzać. auto nie chce jechać a zachowuje sie tak jakby wogole nie mialo turbo. Prosze o rady co powinienem posprawdzać zanim oddam go w ręce "speców" w salonie VW. Pozdrawiam.
rolz - 2009-09-28, 16:20
jagool napisał/a: | Prosze o rady co powinienem posprawdzać |
Przede wszystkim bez diagnozy Vagiem można sobie z fusów wróżyć. Jeżeli ja bym Ci tego nie napisał to z pewnością każdy następny
Jedź na diagnostykę statyczną i dynamiczną a później napisz jakie są błędy, czy turbo pompuje itd.
jagool napisał/a: | meches który składał silnik twierdzi że wsio ok |
Powiedział Ci to na oko czy jak ?
jagool - 2009-09-29, 15:29
mowil wlasnie po podpinaniu koputera. Ale i tak zrobilem testy z vagiem stat. i podczas jazdy. Nic wogole nie wyszlo jakby było wszysko OK. zerobłędów. turbina pompuje, a i tak nie wiadomo skąd nie ma mocy... czy jest możliwe że złożyby np. rozrząd źle i na kompie nie pokazywał błędów? chyba oddam go do autoryzowanego serwisu i zobacze co powiedza bo wymiekam...
bradley - 2009-09-29, 16:05
jagool napisał/a: | mowil wlasnie po podpinaniu koputera. Ale i tak zrobilem testy z vagiem stat. i podczas jazdy. Nic wogole nie wyszlo jakby było wszysko OK. zerobłędów. turbina pompuje, a i tak nie wiadomo skąd nie ma mocy... czy jest możliwe że złożyby np. rozrząd źle i na kompie nie pokazywał błędów? chyba oddam go do autoryzowanego serwisu i zobacze co powiedza bo wymiekam... |
Mowisz, ze go sprawdzales a potem pytasz sie o ustawienie rozrzadu. Jakbys go sprawdzil dynamicznie i statycznie to bys wiedzial jaki jest kat synchronizacji.
Sprawdzenie SAMYCH bledow o niczym nie swiadczy.
Wiec zapraszamy ponownie jak wkleisz komplet logow.
jagool - 2009-09-29, 21:57
Może macie kogoś w Krakowie od 1.9tdi . jakiegos speca zaufanego??
bradley - 2009-09-29, 22:44
Nie masz nikogo znajomego z kablem?
frostman - 2009-12-03, 18:17
podobno jak intercooler ma nieszczelność to autko właśnie tak traci moc jakbyś jechał zwykłym Dieslem. może przy wymianie gdzieś kluczem zawadzili i któryś plastik z intercoolera pękł albo nie jest cośdobrze dokręcone ...
rolz - 2009-12-03, 19:04
frostman napisał/a: | jak intercooler ma nieszczelność to autko właśnie tak traci moc |
Sądzę, że pewnie wtedy syczałoby powietrze i dałoby się to usłyszeć
bradley - 2009-12-03, 19:08
frostman, wtedy by bardzo kopcil na czarno, slyszalby swist nie mowiac juz o braku doladowania na vagu.
vezet22 - 2009-12-03, 19:19
kolego zaślep EGR ! odkręć tą rurke od kolektora wydechowego ktura idzie do zaworu egr i dotnij z cienkiej blaszki taką potkłatke tylko bez środkowej dziury, czyli po prostu zaślepiasz tą rurke . i będzie dobrze
wojtas7054 - 2009-12-04, 18:19
albo koleś walną sie na rozrzadzie na pompie i ma muła albo jeszcze sprawdź przepływomierz powietrza najlepiej podłóż od kogoś drugi. pozdrawiam
adbaca - 2009-12-04, 19:20
ja bym wstępnie stawiał na rozrząd
vezet22 - 2009-12-04, 20:16
wojtas7054 napisał/a: | albo koleś walną sie na rozrzadzie na pompie i ma muła |
adbaca napisał/a: | ja bym wstępnie stawiał na rozrząd |
jeżeli by był rozrząd przestawiony to albo by nieodpalił albo głośno chodził, jak przestawisz na pąpie to wywali na vagu błąd ''zła regulacja kąta wtrysku" wojtas7054 napisał/a: | sprawdź przepływomierz powietrza najlepiej podłóż od kogoś drugi |
przepływomiesz tesz sprawdzisz vagiem czy dobrze mierzy jagool napisał/a: | zrobilem testy z vagiem stat. i podczas jazdy. Nic wogole nie wyszlo jakby było wszysko OK. zerobłędów |
jak z tym egr-em zaślepiony
grzegorz07555 - 2009-12-06, 19:04
miałem dwa przypadki z zamuleniem mojego auta
1. trzeba było zaślepic przewód ciśnieniowy
2. wyjąć przepływomierz i go przdmuchac spreżonym powietrzem
grzegorz07555 - 2009-12-17, 21:39
jagool a co z tą turbiną sie stało?
alexxx304 - 2011-06-16, 03:42
panowie no właśnie mam taki problem ;(
zaczął głośno chodzić, turbina nie załacza się, autko jest mulaste, dziś na szybkim podłączeniu pod kompa pokazało niewłaściwe ciśnienie.. to może być przestawiony rozrząd?? autko pali prawie na dotyk;) nie kopci!
sebastian - 2011-07-30, 22:01
Dzisiaj kuzyn do mnie podjechał, żebym mu sprawdził na vagu co jest nie tak, bo dawał turbo do regeneracji (wysiadło), a po złożeniu turbo nie pompuje, nie ma mocy. Mowa o Golfie IV 1.9 105 KM PD. Podłączając pod kompa parametry na biegu jałowym są w zasadzie w normie. Ciśnienie doładowania od 985 - 1080. Po dodaniu gazu, a nawet i podczas jazdy pod obciążeniem ciśnienie nie wzrasta, dojdzie do 1150 (około) i stoi w miejscu. Nie słychać nawet tego charakterystycznego gwizdu turbiny po dodawaniu gazu. Auto jest trochę mułowate, ale tragedii też aż takiej nie ma. przyspiesza, ale w fotel nie wbija. Również spalanie dość ostro wzrosło. Pierwszy raz po podłączeniu pod kompa wyskoczyło mnóstwo błędów (jednak jakieś nieznane, bo nie można było ich zidentyfikować), ale po skasowaniu ich błędów już nie było, nawet po ponownym uruchomieniu silnika i po przejażdżce. Jest możliwość czegoś źle podłączenia, złożenia? Logów zrobić nie zrobię, bo nie wiem jak, jedynie posiłkować się mogę blokiem wartości mierzonych...
bradley - 2011-07-31, 10:47
Sprawdz wezyki podcisnienia czy sa podlaczone prawidlowo (od n75), szczegolnie ten przy gruszce turbiny. Sprawdz w jakiej pozycji jest sztanga na zgaszonym silniku, jak sie rusza i co sie dzieje z nia kiedy odpalisz silnik.
sebastian - 2011-08-18, 21:52
No i problem się chyba rozwiązał. Wymagało to zniszczenia drugiej turbiny (rozsypane w drobny mak łopatek), kupna kolejnej, jakimś dziwnym trafem doszło do uszkodzenia przepływki no i jest gdzieś jeszcze jakaś nieszczelność No tak to jest jak się robi w garażu u pana Heńka
aagniieszka - 2014-09-29, 16:19
Hey . Ja też mam podobny problem dzisiaj nie chciał odpalić rano dosyć długo się męczyłam ale w końcu jakoś zaskoczył wyjechałam normalnie jechałam jakiś kawałek a nagle obrotu mu spadły strasznie i zaczął się dusić potem wgl stracił moc przy ruszaniu już jest masakra jakoś idzie i na 4 biegu znowu ma blokady .. Nie wiecie co to może być ?
Tomaszex - 2014-09-29, 20:36
A było cos w ostatnim czasie grzebane przy silniku ?
Najlepiej zacząć od podłączenia pod kompa i sprawdzeniu czy nie ma błędów. Czasami powodem mogą być poprostu zabrudzone filtry paliwa bądź powietrza, dawno były u Ciebie zmieniane ?
kowal323 - 2014-09-29, 20:40
Tomaszex napisał/a: | A było cos w ostatnim czasie grzebane przy silniku ?
Najlepiej zacząć od podłączenia pod kompa i sprawdzeniu czy nie ma błędów. Czasami powodem mogą być poprostu zabrudzone filtry paliwa bądź powietrza, dawno były u Ciebie zmieniane ? |
TD nie podłączy do komputera Osobiście sprawdził bym co się dzieje w przewodach paliwa po odpaleniu ..
Tomaszex - 2014-09-29, 20:55
EDIT: Racja prosze wybaczyc, zapomniałem że tam nie ma sterownika, czyli z kompa nici. Tak jak kolega wyżej, patrzeć co się dzieje w przewodach a dokładniej zwrócić uwagę czy nie ma w niż pęcherzyków powietrza
vwjanekvento - 2014-09-29, 21:08
Pomysl nad kostka stacyjki
|
|