|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Jaki aku polecacie do Ventyla ?
zeniTh - 2009-10-04, 21:51 Temat postu: Jaki aku polecacie do Ventyla ? Witam
przez ostatnie dni akumulator robi mi dziwne psikusy i się rozładowuje, nie mam mu tego za złe bo swoje już przepracował ;D więc nadszedł czas wymiany, jak wiadomo zbliża się zima to tym bardziej nie chce mieć problemów z odpalaniem
jaki aku polecacie ? jakiej firmy ? w miarę tani a dobry...
1,8 silnik 75 km
obecnie mam jakiś BERGA Batteries 74Ah 680 A
;p
co powiecie o Centrach czy to jest coś dobrego ? czy lipka ?
pablomed - 2009-10-04, 22:06
Centra może być, ale az taki duży niepotrzebny do 1.8, jakieś 55 Ah sobie kup
zeniTh - 2009-10-04, 22:19
a za co jest odpowiedzialne to 55Ah, 74Ah itd ..., sorki za pytanie, ale elektronik ze mnie marny ;D
a co myślicie o tym
to bosch ? czy jakaś podróbka ?
http://moto.allegro.pl/it...a_warszawa.html
czarnysauber - 2009-10-04, 22:26
ja mam boscha 74 Ah by nie bac sie ze padnie jak zostawie wzmacniacz wloczony i po 5 latach nie mam z nim problemow chociaz juz na wzmaku nie zostawiam
misiek - 2009-10-04, 22:48
ja tam zapodałem aku niemieckiej firmy MOLL nie należy do tanich bo za 56Ah dałem 400zł ale firma konkretna, Ładuje swoje produkty min. do audi, porsche... miałem starego jak kupiłem furę u mnie śmigał 4 lata a ile u Niemca to nie wiem ale albo miał 12 lat albo 9 a do benzynki nie potrzeba aż tylu amperogodzin w zupełności piędziesiąt parę wystarczy
Lwomati - 2009-10-05, 06:32
zeniTh napisał/a: | BERGA Batteries 74Ah 680 A |
ojej to Ty masz mocniejszy aku od mojego w 2.8
Kup sobie Centrę Futura jakiś 66Ah z mocą rozruchową np. 660A = coś koło 350zł.
Paweł J. - 2009-10-05, 07:22
Centra- dobra firma
Trochę za dużo...ja mam 60 Ah i u mnie też już jest ciutkę za dużo...ale nie zszedłbym z tej wartosci niżej-lepiej mi się na tym śmiga niż na 50Ah.
krzeszak - 2009-10-05, 08:22
skąd ja to znam ... 2tyg. temu miałem identyczna sytuacje, skończyła sie bateria była to bateria EXID 44Ah 360A firma znana i naprawdę dobra chciałem zakupić nowy tez tej firmy lecz nie mogłem jej dostać ...wiec wybór a raczej brak wyboru padł na VARTA silver 52Ah 520A różnica jest i to znaczna.
stanowczo do benzyny aku 74Ah jest za duży... alternator ma tylko 70A wiec bateria będzie na bank nie doładowana, wydaje mi sie ze 50-55Ah w zupełności wystarczy.
tu ładnie zebrane wszystko o aku w jedna porade:
http://www.vwgolf.pl/?page_id=92
pablomed - 2009-10-05, 10:07
NIema zadnego ryzyka niedoładowania w rozsądnych granicach pojemności AKU.zeniTh, z pojemnoscią chodzi o to że ilość prądu jaką mieści w sobie akumulator ma byc dopasowana do auta, czyli do silnika i do wyposażenia samochodu, oraz w jakich warunkach się jeździ, czy parkuje się w zimie na mrozie czy w garażu. Kupjąc akumulator firma doberzre ci wg katalogu, czasem to jest wymóg gwarancji żebyś kupił taki duży jak polecają.
Co do alternatora - ja miałe w 2 litórwym aucie fanrycznie założony altek o mocy 60 A, nigdy nie było problemu z doładowaniem
nigdy nie kupuj na allegro ani w suopermarkecie, kup albo w sklepie moto albo w specjalistycznej firmie od sprzedaży - mają świeże akumlatory a nie gdzieś tam zleżałe.
pablomed - 2009-10-05, 10:08
NIema zadnego ryzyka niedoładowania w rozsądnych granicach pojemności AKU.zeniTh, z pojemnoscią chodzi o to że ilość prądu jaką mieści w sobie akumulator ma byc dopasowana do auta, czyli do silnika i do wyposażenia samochodu, oraz w jakich warunkach się jeździ, czy parkuje się w zimie na mrozie czy w garażu. Kupjąc akumulator firma doberzre ci wg katalogu, czasem to jest wymóg gwarancji żebyś kupił taki duży jak polecają.
Co do alternatora - ja miałe w 2 litórwym aucie fanrycznie założony altek o mocy 60 A, nigdy nie było problemu z doładowaniem
nigdy nie kupuj na allegro ani w suopermarkecie, kup albo w sklepie moto albo w specjalistycznej firmie od sprzedaży - mają świeże akumlatory a nie gdzieś tam zleżałe.
marek03 - 2009-10-05, 10:40
Zgadzam się, wystarczy 60Ah. Ja mam taki w 2l Vento. Po co przepłacać. Poza tym nie wiem czy akku będzie dobrze ładowane przy większej pojemności. Alternator ma zapas mocy ale przy włączonych wszystkich odbiornikach może nie wystarczyć na dobre ładowanie akku. Na zimę trzeba dbać o elektrykę, przed zimą doładować akku i przy sprawnym aucie nie będzie kłopotu. Nie kupuj produktu nieznanych producentów.
spyro - 2009-10-05, 21:50
zeniTh, jeśli nie masz car audio mocno rozbudowanego tj wzmaka, skrzyni itp to przy Twoim silniku 45 ah w zupełności starczy. ja wczesnej takie montowałem u siebie i sprawowały sie wyśmienicie przez długie lata.
Także nie ma co brac 60tki, bo po co i tak nie wykorzystasz z tego a sporo dopłacisz przy zakupie.
jakie firmy? Ja zawsze Centra, a ostatnio kupiłem Kagera - jest na prawdę OK.
bosch - drogie jak cholera i wcale nie są rewelacyjne, nasza (już nie nasza bo sprzedana) Centra robi jedne z lepszych aku na świecie.
zeniTh - 2009-10-05, 22:11
co do audio to póki co nie mam nic, radio i jeden głośnik ;( ale zamierzam może na wiosnę wsadzić parę głośników, skrzynie, wzmak itp ...
byłem u znajomego mechanika i polecił mi także firmę PIAST, czy coś takiego
co o niej możecie powiedzieć ?
spyro - 2009-10-05, 22:15
Cytat: | co o niej możecie powiedzieć ? | A może ZAP?
O teraz niemiecka firma, bodajże zap schneider baterrien czy jakoś tak. Podobno hit sprzedaży w Niemczech i tam idzie większość produkcji.
Ja patrzę na to tak: byle nie z marketu, tylko ze sklepów motoryzacyjnych bo tam nie leżą i ciągle dostaja nowe akumulatory. A jakiej firmy? Ja tam patriota jestem więc polskie polecam Kup jakikolwiek, byle nie chinina. Róznica wcenie mała a spokój na lata.
Jeśli chcesz robić car audio to kup lepiej koło 60ciu amperów co by mieć święty spokój. Chociaż CI powiem, ze troszkę jeździłem z pełnym caraudio przy aku 45 ah i tez dawał radę bez problemu. Do czasu jak na łódzkim spociku pograł koło godzinki na wyłączonym silniku i wtedy tez rozpocząl sie jego koniec.
zeniTh - 2009-10-05, 23:07
no nie wiem, raczej china to nie będzie ... bo znajomy się zna, pracuje w hurtowni motoryzacyjnej, do tego jest mechanikiem, więc się zna ...
ale pewnie zdecyduje się na te centre ...
Paweł J. - 2009-10-06, 07:36
ZAP/Piast-raczej średnia jakosc....miałem z tym wiele razy stycznosc...obeznie w domu mam chyba ze 4 ich akumulatory...daja radę już dłuższy czas...ale słyszałem opinię że potrafiły przechodzic tylko gwarancję i po sprawie.
Centra jest najlepsza...ale niestety ta Centra co była kiedyś...już juz z jakoscią spadli.
pablomed - 2009-10-06, 18:40
co do tej jakości: spadek trwałości aku powiązany jest jakby z jaego masa i dużym pradem rozruchowym. Czyli jeśli przy takiej samej pojemnosci jeden aku ma mniejszą masę i większy prąd rozruchowy, to taki będzie mniej trwały. Więc propnuje nie kupować aku wyreklamowanych jako podwyższony prąd rozruchowy itd, tylko najzwyklejszy jaki jest dostepny danej firmy
lukasz17 - 2009-10-06, 18:44
ja mam 60Ah i jest spoko osobiscie polecam CENTRE;)
cinek82 - 2009-10-11, 10:44
Ja dzisiaj muszę skoczyć po aku Bo wczoraj już zrobił mi psikusa i nie odpalił. Dzisiaj ładował się całą noc i też nie odpalił. Podłączyłem go jeszcze raz na około 1,5h i odpalił ale z musu. Także znowu wydatek.... ale już się zapowiadało zeszłej zimy że tak będzie.
I znów remont zawieszki się przesuwa
spyro - 2009-10-11, 10:51
cinek82, to czeka Cie nie miły wydatek, teraz aku strasznie są drogie w porównaniu do tego co było parę latek temu.
cinek82 - 2009-10-11, 10:55
No niestety, ale muszę kupić żeby nie mieć przykrych sytuacji jak dzisiaj rano.... miałem jechać do Gdańska zawieźć szwagierkę do szkoły i nie odpalił.... Ciekawe ile zapłacę w trzech stówkach myślę że się zmieszczę
zeniTh - 2009-10-11, 11:09
centra 62ah u mnie 244zł
Paweł J. - 2009-10-11, 11:50
cinek82 napisał/a: | Podłączyłem go jeszcze raz na około 1,5h i odpalił ale z musu |
No to dziwne Ci powiem....mi g dy aku padał wystarczyło mu na ok 10 minut zaaplikowac prostownik i odpalał....no ale byc moze to inne aku i inaczej sie zachowuję gdy już umierają.
A co do cen to teraz powoli się zaczyna sezon na wymianę akumulatorów.
cinek82 - 2009-10-11, 13:35
Ten aku ma jakąś naklejkę z ADAC ale to jest jakby naklejka "przeglądowa" i uwaga jest tam data 2002r.... także ten akumulatorek już ma prawo umrzeć.
cinek82 - 2009-10-11, 21:54
No i Ventka dostała nową bateryjkę Centra Futura 53Ah 540A, łoo taką:
Ładnie teraz od strzała odpala Koszt 250 zł - 30 zł kaucji wliczonej w cenę ale kaucja zaraz odzyskana czyli 220 PLN-ów ta przyjemność mnie kosztowała Ale bynajmniej pewny jestem, że rano Ventka odpali
Paweł J. - 2009-10-11, 21:59
cinek82, gartuluje zakupu dobra firma
mocna bateria...mocniejsza niż w serii
zeniTh - 2009-10-11, 21:59
no to gratulacje .... ja czekam na remont rozrusznika, i wtedy też pewnie trzeba będzie zakupić baterię ...
cinek82 - 2009-10-11, 21:58
Tą starą co miałem to miała 45Ah ale naczytałem się, że i taką mój altek "uciągnie"
Paweł J. - 2009-10-11, 22:03
cinek82 napisał/a: | mój altek "uciągnie" |
Pociągnie i to spokojnie....mój....czyli taki jak u Ciebie od chyba coś koło 4 lat ciągnie 60Ah i jest git.....czyli jakby miało się wysypac to już by sie sypnęło
cinek82 - 2009-10-11, 22:16
Paweł J. napisał/a: | .czyli taki jak u Ciebie od chyba coś koło 4 lat ciągnie 60Ah i jest git..... |
No i o to chodzi Teraz oby jak najdłużej wytrzymał akumulatorek
Lwomati - 2009-10-11, 23:11
cinek82 napisał/a: | No i Ventka dostała nową bateryjkę Centra Futura |
też kupowałem taki aku tylko mocniejszy. Działa bez zarzutów, ma moc i zielone światełko
cinek82 - 2009-10-12, 09:59
A no ma zielone światełko
100P - 2009-10-12, 11:49
dobre aku posłuży no i pojemność wsam raz. seryjnie dawali 45Ah ale można pakować do tych 55Ah nie więcej
spyro - 2009-10-12, 16:44
cinek82 napisał/a: | że i taką mój altek "uciągnie" | no jasne, mój ciągnie 60 i jest OK
100P napisał/a: | ale można pakować do tych 55Ah nie więcej | ja kupiłem 60tkę - mój elektryk który robił tez zarówno alternator jak i rozrusznik w mojej furce powiedział, że do 65 spokojnie pociągnie ten alternator bez uszczerbku na jego zdrowiu
|
|