Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zabezpieczenie blend

naws - 2009-10-05, 23:37
Temat postu: Zabezpieczenie blend
Panowie,

dzisiaj doświadczyłem niemiłego zajścia - ktoś sie nie bał i zaje.ał mi prawą blende w Ventosławie.

Jakie macie pomysły aby je zabezpieczyć przed kracieżą ?
Pewnie już sami spotkaliście się co poniektórzy z tym problemem, wszak w Polsce mieszkamy - tutaj wszystko ginie.
Jakie rozwiązania sami zastosowaliście w tym kierunku ?

zeniTh - 2009-10-05, 23:41

z tego co czytałem na forum to koledzy montowali swoje blendy na silikonie bezbarwnym, nie oznacza to 100% pewności, że ktoś nie zaj*** blendy, ale znacznie mu to utrudni ... ;)
naws - 2009-10-05, 23:44

To znaczy jak ? Silikon w miejsu zatrzasków i jazda ?
zeniTh - 2009-10-05, 23:59

nie wiem dokładnie, jak znajdę temat to zapodam linka, ale mi się wydaje, że założenie blend i obsilikonowanie ich jak okna ;)
Arcaj - 2009-10-06, 07:19

od góry wkręć wkręta tak żeby główka wystawała i blokowała blende. Z góry nikt nie widzi co masz wkręcone tylko szarpie bezskutecznie ;) A śrubokręta nie ma przy sobie żeby wykręcił ;) A jeśli ma to ile czasu mu zajmie wykręcenie ?? Na pewno ktoś zobaczy że coś jest kręcone i zainterweniuje. :faja:
spyro - 2009-10-06, 09:53

Miałem na silikon i i tak zaj... Na złodzieja niestety nie ma zamka, którego nie sforsuje ;(
Buli - 2009-10-06, 11:28

dobry garaz zawsze pomoze:)
zeniTh - 2009-10-06, 12:36

no a jak idziesz na zakupy i postawisz pod tesco np. i trafi sie jakiś oprych któremu spodobają się Twoje blendy ?
spyro - 2009-10-06, 14:07

Na złodzieja nie ma rady. Przykład; Kiedyś tam wiele lat temu miałem w Vento inny sprzęt grający. Jako, że pierwsze radio ukradli mi (sam tył, został mi panel) jak kupiłem kolejne postanowiłem zabezpieczyć. Rozłożyliśmy deskę rozdzielczą, przykręciliśmy tył radia śrubami. Minął sobie jakiś czas znowu miałem włam do auta. Jako, że złodzieje nie mogli wyrwać tzw. "dupy" od radia po złości rozwalili mi schowek i kawałek deski rozdzielczej a na koniec wsadził w szparę od CD śrubokręt i wszystko rozwalił w środku radia. Tak straciłbym tył radia i szybę a tak straciłem oprócz radia i szyby deskę rozdzielcza, schowek i parę innych rzeczy.

Także czasem lepiej żeby ukradli coś nie niszcząc wielu rzeczy obok....

naws - 2009-10-06, 21:23

Widze ze mieszkasz w nieciekawej okolicy pod tym wzgledem...
NIestety tak sie zdarza...;/
ja myślałem o jakiś wkrętach od wewnątrz...

Arcaj - 2009-10-07, 09:11

Cytat:
ja myślałem o jakiś wkrętach od wewnątrz...

od wewnatrz nic Ci nie da. Moja rada zabezpiecz tak jak pisałem wczesniej i parkuj możliwie jak nablizej sciany lub samochodu jeśli nie widzą to nie zabierają ;) :faja:

pawelvw - 2009-10-07, 09:22

na złodzieja nie ma siły jak bedą chcieli to i tak zapier..lą zawsze jakiś sposób znajdą
najlepiej jak się gdzieś parkuje gdzie może nam coś zginąc to co można zdjąc żeby nie zgineło to pościągac i do bagatka tylko komu się chce tak ściagac i zakładac te nasze gadzety

spyro - 2009-10-07, 09:23

naws napisał/a:
hehe, to nie okolica a cały region... Każdy z włamów miałem w różnych miejscach Łodzi a nawet PL. Mojej matuli kiedyś wyrwali drzwi łomem żeby ukraść.... apteczkę za 10 zł.
naws - 2009-10-07, 14:35

spyro napisał/a:
naws napisał/a:
hehe, to nie okolica a cały region... Każdy z włamów miałem w różnych miejscach Łodzi a nawet PL. Mojej matuli kiedyś wyrwali drzwi łomem żeby ukraść.... apteczkę za 10 zł.

No nie ma to jak apteczka za 10zyla...szkoda słów na to co się dzieje u nas...

Mam pewien pomysł, nowatorski :) Wpadłem na pomysł jak tanio i dobrze zabezpieczyć blendy. Spróbuję mój plan wcielić w życie :) ale nie będę pisać co zrobię :) Lepiej nie ułatwiać złodziejowi pracy :)

spyro - 2009-10-07, 14:47

naws napisał/a:
ale nie będę pisać co zrobię :) Lepiej nie ułatwiać złodziejowi pracy
no to teraz mnie ciekawość zżera ;)
naws - 2009-10-07, 14:54

Heh :) postaram się to zrobić :) takiego rozwiązania chyba jeszcze nikt na świecie nie zastosował :)
Przemek - 2009-10-07, 15:22

ja tam mam na 10 wkrętów :P które przechodza przez zderzak, blende i znowu zderzak tak wiec jestem spokojny. Wkrety mam wymiarów 5x40 czarne bo nie rdzewieja
spyro - 2009-10-07, 16:15

ventylek86 napisał/a:
ja tam mam na 10 wkrętów :P które przechodza przez zderzak, blende i znowu zderzak tak wiec jestem spokojny. Wkrety mam wymiarów 5x40 czarne bo nie rdzewieja
no i powodzenia jak będziesz chciał zmienić żarówkę od migacza na przykład na ciemnej drodze - ja tak zmieniałem wczoraj migacz i i tak się nagimnastykowałem a w Twoim przypadku to małe szanse na taka zmianę ;)
naws - 2009-10-07, 16:41

To ja muszę powiedzieć ze moje rozwiązanie jest pod tym względem banalne :)
Tylko czekam az będę miał chwilkę czasu to się za to wezmę :D

Mack - 2009-10-08, 18:39

spyro napisał/a:
ventylek86 napisał/a:
no i powodzenia jak będziesz chciał zmienić żarówkę od migacza na przykład na ciemnej drodze - ja tak zmieniałem wczoraj migacz i i tak się nagimnastykowałem a w Twoim przypadku to małe szanse na taka zmianę ;)
no właśnie. żarówkę albo wkręcić hak holowniczy. i teraz odkręcaj 10 wkrętów, rozdzieraj silikon...
w ogóle to dziwna sprawa ze ktoś kradnie blendy... ja mam swoje w golfie (cicho :P ) jedyne w polsce tak myslę i żyją dalej

zeniTh - 2009-10-08, 20:10

jak zrobisz to podeslij mi PW :) jeśli możesz oczywiście, jestem ciekaw co tam wymyśliłeś :D
pawelvw - 2009-10-08, 20:41

naws, to mi zdradz twój pomysł na PW
naws - 2009-10-09, 00:34

Poszło zatem pw. Proszę o opinię pomysłu :)
zeniTh - 2009-10-09, 08:20

do mnie PW nie doszło :D
naws - 2009-10-09, 09:58

ops pozno bylo nie dowidzialem :P juz pisze :)
pawelvw - 2009-10-09, 11:07

do mnie PW dotarło pomysł dobry tylko trzeba sprawdic jak to wyjdzie
naws - 2009-10-09, 13:01

:) i własnie w tym najlepsza zabawa :) :mniam:
Bedę kombinował i robił zabezpieczenie tzw made in home :P