Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Pozostałe - Odboje na srężyny

Bartek - 2009-10-10, 14:20
Temat postu: Odboje na srężyny
Panowie czy zakładał ktoś u siebie odboje na sprężyny takie jak w tej aukcji http://moto.allegro.pl/it...twarde_jom.html ?? Muszę jakoś usztywnić tył bo tarcie przy 2 osobach na tylnej kanapie doprowadza mnie już do szału :evil: Przy takich odbojach podobno nie trzeba ściągać amorka żeby je założyć, tylko ciekawe jak to się sprawdza ??
Buli - 2009-10-10, 15:03

gdzie to sie wogole zakłada ??
pawelvw - 2009-10-10, 15:09

e panowie to nie jest na spręrzyny tylko na tłoczysko sie to zakłada w zawieszeniach fk jest to zakładane na tłoczyska w tylnych amortyzatorach
zreszta w aukcji wyraźnie pisze "Nowy kpl. 10 gum usztywniających spreżyne niemieckiej firma JOM, Material twardy kauczuk.wymiary znormalizowane na sprężyny 21,3 mm. Możliwość zastosowania na amortyzator w zależności od średnicy tłoczyska amortyzatora."

Paweł J. - 2009-10-10, 17:48

Aaaaa.....czyli po prostu takie przedłużenie ogranicznika na amorku....w sumie efekt podobny jak przy tych gumach co się w sprężyny wplata.
Bartek - 2009-10-10, 17:58

Hehe, ja byłem przekonany że to się zakłada jakoś na sprężynę i zmniejsza się wtedy jej ugięcie :P No ale jeżeli na tłoczysko to teraz pytanie, czy założenie tego coś da ?? Chodzi o to że prawdopodobnie będę przez parę miesięcy woził w bagażniku trochę więcej kg niż zazwyczaj i trące opony mogą dać się we znaki niestety więc trzeba pomyśleć na usztywnieniem tyłu a to wydaje mi się jakimś w miarę rozsądnym rozwiązaniem ;)
Paweł J. - 2009-10-10, 18:03

Bartek, ale z tego co pamiętam to chyba klepałeś ranty....i jeszcze Ci obciera :(
Bartek - 2009-10-10, 18:07

No niestety opona 215/40 daje o sobie znać :( Przy dwóch większych osobach (90-100kg) na tylnej kanapie na każdej nierówności jest tarcie :( Poszukuję rozwiązania chwilowego bo za 2-3 tygodnie będzie trzeba wrzucić zimówki i problem ustanie a na wiosnę będzie prawdopodobnie nowa konfiguracja koło-zawieszenie ale ten okres trzeba jakoś przejeździć :(
Paweł J. - 2009-10-10, 18:11

skoro to okres przejściowy to wplec gumy.
cinek82 - 2009-10-10, 18:51

Bartek napisał/a:
Przy dwóch większych osobach (90-100kg) na tylnej kanapie

No to trzeba kolegom karkom powiedzieć żeby swoimi samochodami jeździli :diabełek:

Bartek - 2009-10-10, 19:24

Hehe, jakim karkom przecież to normalnej postury osobniki płci męskiej :P
cinek82 - 2009-10-10, 19:39

No tak, karki 120 i więcej..... :paker:
zlotykamil - 2009-10-10, 20:18

ja bym nic nie wplatał tylko wyprosił delikatnie te osoby z bagaznika :P
Bartek, pewnie w jakiejś windykacji pracuje :diabełek: ......

Paweł J., ma racje - zapleć te gumy na spręzyny - znajomy w pasacie jak mu amorki wylało ( woził drewno :kosci: ) pozaplatał po dwie takie na kazda spręzynę i całkiem to sie fajnie sprawdzało jezdził jak na kolkach - a ty szukasz rozwiazania na chwile wiec to było dobre ;)

pawelvw - 2009-10-10, 20:21

może ja bym sobie te gumy we wszystkie spreżyny wsadził to wszystko by sie równomiernie zużywało i ten gwint nie był by taki miekki
zlotykamil - 2009-10-10, 20:30

pawelvw napisał/a:
może ja bym sobie te gumy we wszystkie spreżyny wsadził to wszystko by sie równomiernie zużywało i ten gwint nie był by taki miekki

tylko ze te gumy sa tylko na częsc spręzyny - wtedy wyrabia sie pozostała częsc - więc na dluższa metę to nie zdaje egzaminu - tak mi sie wydaje....
a jak zpleciesz na cała spręzynę to tak jak pisałem bedzie jak na kolkach ;)

pawelvw - 2009-10-10, 20:32

jak założę na duża sprężynę to zostaje mi jeszcze ta mniejsza wiec to chyba nie zda u mnie egzaminu
Paweł J. - 2009-10-10, 20:38

zlotykamil napisał/a:
dwie takie na kazda spręzynę

Swego czasu tak miałem...muszę powiedziec ze wtedy samochód praktycznie minimalnie siadał...a ogólnie ta taki efekt taczki był....no i to była faza przejściowa dążenia do tego co mi jest potrzebne czyli auto które przewiezie komplet osób z zakupami w bagolu po Polskich wertepach ;)

Kiedyś juz wrzucałem fotkę na fotosika moich starych sprężyn z dwoma gumiakami....czyli to na czymś kiedyś latałem:

Mati_89 - 2011-03-26, 18:24

http://allegro.pl/odbojni...1491536312.html
Miał ktos styczność z tymi gumami?? Z tego co zrozumiałem to one poprostu przedłużają odboje?? Pomoże to coś jeżeli chodzi o siadanie tyłu????