|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - problem z centralem
WAFEL - 2009-10-11, 11:04 Temat postu: problem z centralem Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i mam problem z centralem. Chodzi o to ze gdy zamykam i otwieram to pompka strasznie dlugo pompuje ok 2 minut za kazdym razem. Zamyka i otwiera bez problemu. Nie wiem co moze byc podpowiedzcie mi cos. pozdro
lukasz17 - 2009-10-11, 12:36
moze jakas nieszczelnosc na przewodach posluchaj czy nigdzie nie slychac syczenia
FWD350 - 2009-10-11, 12:57
pompka do wymiany,chyba ze da sie ja zregenerowac ale raczej watpie
pablomed - 2009-10-11, 17:12
typowy objaw małej nieszczelności, trzeba posłuchać we wszystkich miejscach, koło wejścia wężyka do drzwi, koło zamków. Pompke łatwo sprawdzić. Zdejm jej wezyk i zatja palcem jej króciec, a kolega niez z kluczyka zamyka i otwiera (albo Ty z pilota jeśli masz). Jeśli zaraz przestanie działać to pomka jest dobra a winna nieszczelność na weżykach
astaroth - 2009-10-11, 22:42
Miałem tak samo, zamykało mi ale tylko drzwi kierowcy, a winowajcą był wężyk od centralnego właśnie przy drzwiach kierowcy, wystarczyło uszczelnić taśmą izolacyjną i już
frostman - 2009-12-03, 17:56
nieco się podepnę pod temat - u mnie pare dni temu własnie tak się stało - po przekręceniu kluczyka centralka zaczęła zamykanie i nie mogła skończyć, okazało się że strzeliła gumka przy siłowniku w tylnej klapie - nieszczelność, brak ciśnienia i nie zamyka - chwilowo zaślepiłem, ale mam problem bo wkladka zamka bagażnika nie reaguje mi na kluczyk ( tak jest od prawie 2 lat gdy ventke kupiłem) no i nie mam możliwości otwarcia bagażnika (jedynie awaryjnie od środka) - może ma ktoś jakiś pomysł gdzie mogłbym taką gumke kupić albo jak to naprawić - szukałem na forum i ktoś mówił że rękawiczką, ale to nie przejdzie bo ją strasznie rozdyma przy otwieraniu. W sklepie powiedzieli że to nie do zdobycia... probowałem to kleić ale zaden klej nie chce sie tego tknąć...
lukasz17 - 2010-01-08, 15:12
Witam mam problem z centralnym jak były te mrozy to zamarzały mi drzwi przednie pasarzera ale gdy nagrzałem to się otwierały po jakimś czasie jazdy...
zdazyło mi się że jak prezkrecałem kluczyk w pozycje zamykania to robiło tylko "puk" nie było słychać pompki i musiałem ręcznie zamykać drzwi, ale otwierałem już z kluczyka i normalnie było słychać pompke a teraz własnie już 3 dzień nie chce mi się zamknąć i musze się męczyći zamykać wszystkie drzwi może ktoś wie w czym może tkwić problem??
FWD350 - 2010-01-11, 15:43
moze juz pompka nie pompuje.lub cos z elektronika
lukasz17 - 2010-01-11, 19:10
FWD350 napisał/a: | moze juz pompka nie pompuje.lub cos z elektronika |
hmm dziwna sprawa bo do otwarcia pompuje a do zamkniecia sie nie odzywa...
jak mozna sprawdzic pompke czy jest dobra??
Przemek - 2010-01-11, 19:15
trzeba ją rozebrac i zobaczyc czy magnes który w niej pracuje nie jest pekniety
lukasz17 - 2010-01-11, 19:42
ventylek86 napisał/a: | trzeba ją rozebrac i zobaczyc czy magnes który w niej pracuje nie jest pekniety |
a jak ten mages wyglada bo ja rozbieralem niby wszytsko dobrze bylo
vezet22 - 2010-01-11, 22:02
ventylek86 napisał/a: | trzeba ją rozebrac i zobaczyc czy magnes który w niej pracuje nie jest pekniety |
poco skoro pracuje bez problemu na zamykazie
pompka jest sprawna
kolego lukasz17, a prubowałeś otwierać od strony pasażera tam tez powinien być siłownik (master) z kturego powinien się otwożyć central, (niekoniecznie jest ta opcja). Masz po prostu uwalony styk w lewych dzwiach ktury znajduje sie pod wkładką lub w zamku, chyba zależy to od rocznika. Mimo wszystko musisz rozebrać boczek dzwi i szykać tego styku, do niego idą trzy kable. powodzenia
Przemek - 2010-01-11, 22:08
spotkałem sie z opcja ze pompka działałą w jedna strone bo magnes pekł i dlatego poleciłem mu taka opcje
lukasz17 - 2010-01-11, 22:10
vezet22 napisał/a: | poco skoro pracuje bez problemu na zamykazie
pompka jest sprawna
kolego lukasz17, a prubowałeś otwierać od strony pasażera tam tez powinien być siłownik (master) z kturego powinien się otwożyć central, (niekoniecznie jest ta opcja). Masz po prostu uwalony styk w lewych dzwiach ktury znajduje sie pod wkładką lub w zamku, chyba zależy to od rocznika. Mimo wszystko musisz rozebrać boczek dzwi i szykać tego styku, do niego idą trzy kable. powodzenia |
troszke zle kolego zrozumiales albo ja zle napisalem;P bo jest odwrotnie z kluczyka otwieram obojetnie z ktorej strony ale jak chce zamknac drzwi to nie zamykaja sie nawet od pasarzera musze recznie powciskac jopki i na koniec przekrecic kluczyk w drzwiach kierowcy:/ ale pompka pompuje jak otwieram wiec raczej sprawna
vezet22 - 2010-01-11, 22:14
sprawć styk w dzwiach najczęszcza przyczyna
lukasz17 - 2010-01-11, 22:17
vezet22 napisał/a: | sprawć styk w dzwiach najczęszcza przyczyna |
ale w drzwiach pasarzera tez sie nie da zamknac a dalo sie wczesniej
nie da sie jakos na krotko sprawdzic czy pompka zamknie czy nie??
vezet22 - 2010-01-11, 22:18
a jak nie to zawsze możesz zasterować ręcznie pąpke podając napięcie tuż przy samej pąpce, tylko niepamiętam czy jest sterowana masą czy plusem chyba masą, weś prubnik i lec po kolei styki w pąpce jak po dotknięciu się uruchomi pąpka to masą i powinna iść w dwie strony (oczywiście probówke zapnij do masy i wtedy leć po stykach)
lukasz17 - 2010-01-11, 22:33
czyli odłączyć kostke od pompki?? i w styki co jest sa w obudowie pompki?? ta probka to czyli o co chodzi zwykly kabel doczepic do masy i dotykac pokolei do stykow?
dodam ze z kostki co wpina sie ja w pompke jest poprowadzony brazowy kabel i jest podlaczony to blachy(masy).
To jeden styk jak dotke to powinien sie zamknac a jak inny to powinien sie otworzyc dobrze zrozumialem czy zle??
vezet22 - 2010-01-11, 22:38
kostki nieodpinaj lukasz17 napisał/a: | To jeden styk jak dotke to powinien sie zamknac a jak inny to powinien sie otworzyc dobrze zrozumialem czy zle?? |
tak dobże zrozumiałeś
bradley - 2010-01-11, 22:53
Sprawdz przelotki w drzwiach. Tam sie lubia lamac kable. U mnie przelamal sie bodajze czerwono-bialy i nie moglem zamknac drzwi siedzac w srodku z grzybka. Naciskalem grzyba i zamykaly sie tylko drzwi od kierowcy. Z pilota chyba bylo podobnie (nie ma to jak zamykac samochod tylko na jedne drzwi).
vezet22 - 2010-01-11, 22:57
bradley napisał/a: | Sprawdz przelotki w drzwiach. Tam sie lubia lamac kable |
też to może być przyczyną
lukasz17 - 2010-01-11, 22:57
vezet22 napisał/a: | kostki nieodpinaj lukasz17 napisał/a:
To jeden styk jak dotke to powinien sie zamknac a jak inny to powinien sie otworzyc dobrze zrozumialem czy zle??
tak dobże zrozumiałeś |
jak masa bede tak latal po wszytskich kablach to nic tam nie spierdziele??
bradley napisał/a: | Sprawdz przelotki w drzwiach. Tam sie lubia lamac kable. U mnie przelamal sie bodajze czerwono-bialy i nie moglem zamknac drzwi siedzac w srodku z grzybka. Naciskalem grzyba i zamykaly sie tylko drzwi od kierowcy. Z pilota chyba bylo podobnie (nie ma to jak zamykac samochod tylko na jedne drzwi). |
hmm a jakby mi sie przelamal zielony kabel to drzwi pasarzera tez by nie reagowały?? bo cos mi sie przypomniało ze kiedys był ten kabel przełamany
vezet22 - 2010-01-11, 23:00
lukasz17 napisał/a: | jak masa bede tak latal po wszytskich kablach to nic tam nie spierdziele?? |
nie nic niespierdzielisz bo mase podajesz przez probówke czyli przez żarówke, jak napotkasz plus to ci zaświeci probówka, jak napotkasz mase to nic, a jak natrafisz na sterowanie masą to załączysz pąpe
lukasz17 - 2010-01-11, 23:04
vezet22 napisał/a: | nie nic niespierdzielisz bo mase podajesz przez probówke czyli przez żarówke, jak napotkasz plus to ci zaświeci probówka, jak napotkasz mase to nic, a jak natrafisz na sterowanie masą to załączysz pąpe |
to już kumam jutro popatrze jak to jest z ta pompka już mnie denarwuje ciagle zamykanie wszystkich drzwi od srodka:/
vezet22 - 2010-01-11, 23:11
więc proponuje ci założyć sterownik radiowy
lukasz17 - 2010-01-11, 23:14
vezet22 napisał/a: | więc proponuje ci założyć sterownik radiowy |
ciekawe czy pompka nie uszkodzona jutro sprawdze i dam znac w czym tkwi/ł problem
vezet22 - 2010-01-12, 00:23
ok czekam z niecierpliwością
lukasz17 - 2010-01-12, 16:01
i lipa:/ dałem pod mase to prawie w co drugim kablu swieciła się żarówka a na pozostałych nic się nie działo:/
tomek87 - 2010-01-12, 17:49
lukasz17 napisał/a: | i lipa:/ dałem pod mase to prawie w co drugim kablu swieciła się żarówka a na pozostałych nic się nie działo:/ |
No bo w vento jest sterowane plusem a nie masa A przewody sterujące to zielony i szary
lukasz17 - 2010-01-12, 18:02
tomek87 napisał/a: | No bo w vento jest sterowane plusem a nie masa A przewody sterujące to zielony i szary |
czyli co mam wziasc probowke podlaczyc pod kleme plusowa w akmie a drugi konie4c podlaczyc pod zielony a pozneij szary kabel?? i wtedy bedzie wszytskjo jasne??
tomek87 - 2010-01-12, 18:05
lukasz17, dokładnie tak
lukasz17 - 2010-01-12, 18:06
a nie moge wziasc plus z jakiegos kabla z kostki?? bo musialbym poszukac dlugiego kabelka
tomek87 - 2010-01-12, 18:08
bez problemu, jak robisz kontrolka z zarowka to nic sie nie stanie
lukasz17 - 2010-01-12, 18:10
dobra lece sprawdzic pozneij jak bede na forum to dam znac co i jak:D
SnQ_ - 2010-01-12, 18:27
ja tez mam w sumie problem z centralnym.. raz sie zamknie a raz nie..(zdecydowanie czesciej nie).. jak wkladam kluczyk to prawo mam zamykanie, lewo otwieranie.. i bardzo czesto w prawo wogole nie da sie przekrecic.. na pilocika mialem z alarmem, jednak cos sie z tym stalo i zalacza sie tylko alarm(nawet awaryjne nie migna, jest tylko sygnal od alarmu)..
lukasz17 - 2010-01-12, 18:28
sprawdziłem jak daje do siwego plus to pyka coś w szyberdachu takjaby go chciało zamknąć ale pompka cisza a jak dam plus do zielonego to pompka pompuje... czyli co moze być wina tego ze nie chce zamykac?
vezet22 - 2010-01-12, 19:55
lukasz17 napisał/a: | sprawdziłem jak daje do siwego plus to pyka coś w szyberdachu takjaby go chciało zamknąć |
dziwne, a podawałeś plusa przez probówke na inne
lukasz17 - 2010-01-12, 22:06
vezet22 napisał/a: | dziwne, a podawałeś plusa przez probówke na inne |
na inne nie podawałem bo kilka postow wyzej kolega pisal ze pod zielony i siwy nie wiem moze cos w pompce sie zwalilo:/
tomek87 - 2010-01-12, 22:17
lukasz17, możesz sprawdzać inne, ale te dwa przewody sa od sterowania centralnym, a ze przy szarym cos przy szyberdachu klika to zwyczajnie sie domykanie włacza bo szary to zamykający przewód Jak na moje doświadczenie z centralnym to możesz mieć zimnie luty na plytce i przekaźnik od zamykania nie włacza pompki, przelutowanie płytki może pomóc, nie zaszkodzi sprobować
lukasz17 - 2010-01-12, 22:21
tomek87 napisał/a: | Jak na moje doświadczenie z centralnym to możesz mieć zimnie luty na plytce i przekaźnik od zamykania nie włacza pompki, przelutowanie płytki może pomóc, nie zaszkodzi sprobować |
czyli co wszytskie styki mam przelutowac?? jak ich chyba z 200 jest
tomek87 - 2010-01-13, 10:29
lukasz17, jesli beda zimne luty to bedzie widac no a tak poza tym to zazwyczaj te wieksze sie pierdziela bo te od elektroniki nie
lukasz17 - 2010-01-13, 14:54
Cytat: | ukasz17, jesli beda zimne luty to bedzie widac |
po czym to poznać?? to patrzeć na te duże luty cyny??
vezet22 - 2010-01-13, 22:17
Cytat: | po czym to poznać?? to patrzeć na te duże luty cyny??
_________________ |
po prostu będą widoczne penknięcia na cynie, najlepiej pod lupą
lukasz17 napisał/a: | na inne nie podawałem bo kilka postow wyzej kolega pisal ze pod zielony i siwy nie wiem moze cos w pompce sie zwalilo:/ |
nic się niezwali jak podasz plusa przez żarówke(probówke)
lukasz17 - 2010-01-13, 22:33
vezet22 napisał/a: | o prostu będą widoczne penknięcia na cynie, najlepiej pod lupą |
to jutro wymontuje ja i popatrze jak beda jakies pekniecia to przelutuje
vezet22 napisał/a: | nic się niezwali jak podasz plusa przez żarówke(probówke) |
pierwsze sprawdze na innych kablach czy sie nic nie dzieje;P
moż ejednak pompka się uszkodziła...
vezet22 - 2010-01-13, 22:37
lukasz17 napisał/a: | pierwsze sprawdze na innych kablach czy sie nic nie dzieje;P |
ale sprawdzałeś pierwszy raz masą a z tego co pisze tomek87, to jest sterowane plusem więc sprawć teraz plusem lukasz17 napisał/a: | moż ejednak pompka się uszkodziła... |
niestety niewykluczone
lukasz17 - 2010-01-13, 22:56
vezet22 napisał/a: | ale sprawdzałeś pierwszy raz masą a z tego co pisze tomek87, to jest sterowane plusem więc sprawć teraz plusem |
właśnie plusem też sprawdzałem to na zilonym kablu pompka pompowała a na siwym tylko było słychać pukanie w szyberdachu...
vezet22 - 2010-01-13, 22:59
sprawć jutro tą pompke bo wszystko na nia wskazuje
lukasz17 - 2010-01-13, 23:07
vezet22 napisał/a: | sprawć jutro tą pompke bo wszystko na nia wskazuje |
pierwsze co zrobie to plusem sprawdze kazdy kabel, a pozneij prezlutuje luty... ale dziwi mnie jedna rzecz ze na otwieranie pompuje....
vezet22 - 2010-01-13, 23:15
lukasz17 napisał/a: | ale dziwi mnie jedna rzecz ze na otwieranie pompuje.... |
bo sama pąpka jest ok tylko może być coś z elektroniką pąpki (jej sterowanie) tu może być problem, posprawdzaj wszystko jutro i daj znać, będziemy dalej kminić
lukasz17 - 2010-01-13, 23:16
vezet22 napisał/a: | bo sama pąpka jest ok tylko może być coś z elektroniką pąpki (jej sterowanie) tu może być problem, posprawdzaj wszystko jutro i daj znać, będziemy dalej kminić |
no napewno dam znac bo ja sam nic nie wymysle:P a na dzsiaj koncze tzreba sie wyspac zeby dobrze sie myslalo:P
lukasz17 - 2010-01-14, 16:44
sprawdziłem... na czerwono-białym coś pyka takjakby w lewych tylnich drzwiach i chyba na zółtym coś puka w prawych tylnich drzwiach reszta nic sie nie zmieniło wyciągnołem pompke porobie zdjeica i wrzuce ja zadnegoi lutu zimnego nie widze:/
lukasz17 - 2010-01-14, 17:12
lukasz17 - 2010-01-14, 17:13
WAFEL - 2010-01-14, 17:22
w moim przypadku to bylo tak. w srodku pompki jeden wezyk byl nie szczelny wymienilem go i dalej to samo. pozniej rozkminilem ze ten wezyk co go wymienilem byl za dlugi i sie zaginal po zlozeniu pompki. skrucilem i gitara
lukasz17 - 2010-01-14, 17:28
WAFEL napisał/a: | w moim przypadku to bylo tak. w srodku pompki jeden wezyk byl nie szczelny wymienilem go i dalej to samo. pozniej rozkminilem ze ten wezyk co go wymienilem byl za dlugi i sie zaginal po zlozeniu pompki. skrucilem i gitara |
ale u mnie w pompce nie ma zadnych wezykow:/
WAFEL - 2010-01-14, 17:37
ja tylko mowie jak ja rozwiazalem moj problem bo wkoncu to ja zalozylem temat
a co do twojej pompki lukasz17 to nie wiem co moze byc.........
lukasz17 - 2010-01-14, 17:45
WAFEL napisał/a: | ja tylko mowie jak ja rozwiazalem moj problem bo wkoncu to ja zalozylem temat |
aaa to w srodku w pompce miales jakies wezyki powietrzne??
WAFEL - 2010-01-14, 17:48
tak od silniczka szedl ale nie pamietam juz dokladnie jak i gdzie. zmienilem go potem skrucilem i pompka normanlnie pompuje chwile i zamkniety furak
a tak wogole to z tego co patrze na foto to mam inna pompke
lukasz17 - 2010-01-14, 17:59
u mnie jest to inaczej rozwiazane a dokladnie tak...
zamiast wezykow sa plastikowe rurki co wchodza w prostokat jakis
WAFEL - 2010-01-14, 18:02
moze w tych rurkach jest nieszczelnosc
lukasz17 - 2010-01-14, 18:14
WAFEL napisał/a: | moze w tych rurkach jest nieszczelnosc |
ale na otwieranie chodzi a na zamykanie nawet sie nie odezwie;P to mialo by jakis wplyw??
w sumie to jak przekrece kluczyk w pozycje zamukania i go tak potrzymam to po jakims czasie pompka sie odezwei na sekunde
miki9a - 2010-01-14, 18:15
WAFEL napisał/a: | moze w tych rurkach jest nieszczelnosc |
gdyby była to pompka by długo pracowała. u mnie jak w drzwiach mi pękł ten wężyk to pompka długo pracowała a i tak zamknąć nie mogła ani otworzyć bo były nieszczelności
WAFEL - 2010-01-14, 18:45
aj sory chopaki nie doczytalem temata
vezet22 - 2010-01-15, 06:59
jeszcze jeden eksperyment sprawć najpierw postaraj się złożyć do kupy pąpke
następnie odłącz przednie dzwi najpierw lewe (odłączysz je w tej gumowej przelotce, powinna być tam kostka) a następnie jeszcze raz weś probówke i prubuj ponownie lecieć plusem po kablach. Jak nie zamknie to odłącz prawe dzwi i to samo .
lukasz17 - 2010-01-15, 16:00
vezet22 napisał/a: | eszcze jeden eksperyment sprawć najpierw postaraj się złożyć do kupy pąpke
następnie odłącz przednie dzwi najpierw lewe (odłączysz je w tej gumowej przelotce, powinna być tam kostka) a następnie jeszcze raz weś probówke i prubuj ponownie lecieć plusem po kablach. Jak nie zamknie to odłącz prawe dzwi i to samo . |
zrobiłem tak i dalej nic:/ nawet jak zciagne wezyk z pompki i probuje zamknac to ona sie nie odzywa ale jak trzymam kluczyk w pozycji zamkniecia to po jakies pol minuty zalaczy sie na sekunde i cisza ja bym obstawaił że coś w elektronice pompki siadło jakis termo wyłacznik czy cos takiego...
vezet22 - 2010-01-15, 19:49
lukasz17 napisał/a: | ja bym obstawaił że coś w elektronice pompki siadło jakis termo wyłacznik czy cos takiego... |
rozmawiałem dzisiaj ze znajomym elektronikiem właśnie na twój temat twojej usterki i powiedział mi że to na 99% elektronika w pąpie , jakiś tam elemęt ktury za to odpowiada, no i by on to naprawił .
Więc albo wymień pąpe albo daj komuś do naprawy swoja
lukasz17 - 2010-01-16, 14:50
vezet22 napisał/a: | rozmawiałem dzisiaj ze znajomym elektronikiem właśnie na twój temat twojej usterki i powiedział mi że to na 99% elektronika w pąpie , jakiś tam elemęt ktury za to odpowiada, no i by on to naprawił .
Więc albo wymień pąpe albo daj komuś do naprawy swoja |
ja też wczoraj rozmawiałem z kumplem co się zna na elektronice i mowi że zobaczy i może naprawi;)
vezet22 - 2010-01-16, 19:20
lukasz17 napisał/a: | ja też wczoraj rozmawiałem z kumplem co się zna na elektronice i mowi że zobaczy i może naprawi;) |
oby się udało napisz jak się uda
pablomed - 2010-01-16, 23:11
lukasz17, widzisz te dwa styki po lewej stronie pompeczki, pod takimi plastykowymi kółkami na jakby ośce, na drugiej swojej fotce? podczyść je potem podłącz wtyczkę i probuj ręcznie je przełączać, może wystarczy
lukasz17 - 2010-01-18, 19:01
nie miałem jescz eczasu pojechac z ta pompka do mojego elektronika ale z nim pisalem imowil ze chyba w tym sie nie polapie:/ ale sama pompke sparwdzilem na krtoko to zamyka wiec silnik dobry
rolz - 2010-10-14, 23:39
Hejas, odkopię temat
Pomóżcie koledzy,
mój centralny działa, od dwóch lat mam alarm i śmiga z pilota bez żadnych problemów.
Działa również z kluczyka od strony pasażera ale już nie od strony kierowcy - cypek normalnie się chowa ale auto się nie zamyka ani nie otwiera. Co może być przyczyną ? Luźne kabelki ?
Nadmienię, że z rok temu miałem ściągane drzwi przy wymianie progów i wcześniej central działał z kluczyka od strony kierowcy
Pozdro
tomek87 - 2010-10-14, 23:58
rolz, zobacz przewody w przelotce do drzwi a jak bedą cale to mogła sie jeszcze wysunąć kostka w samym zamku lub w słupku
zB3ig - 2012-02-13, 16:11
odkopię, bo nigdzie na forum nie znalazłem takiego problemu jak mam. Otóż jak zamykam drzwi, czy to z prawej czy z lewej, to słychać tylko króciutkie "bzzyk" w pompce centralnego i tyle, kluczyk zamyka tylko te jedne drzwi a centralny nie zamyka reszty.
Miał ktoś z was taki problem??
Speedy68 - 2012-02-13, 21:49
może zamarzły przewody od pompki...
zB3ig - 2012-02-13, 22:07
Speedy68 napisał/a: | może zamarzły przewody od pompki... |
mówisz?
tak przypuszczałem, że to przez mróz, bo to się stało po takich wielkich mrozach w nocy(u mnie było z -30 prawie)
a jaka na to rada, które to przewody, jak je sprawdzić i zabezpieczyć/zakonserwować??
Speedy68 - 2012-02-15, 09:08
pompka jest pod boczkiem w bagażniku, stamtąd rozchodzą sie rurki do słupków przy drzwiach i dalej do siłowników przy zamkach. najlepiej byłoby moim zdaniem zdejmować kolejno rurki od końca i uruchamiać central, może przedmucha... a wogóle to osuszyć bagol z wilgoci na przyszłość bedzie spokój...
zB3ig - 2012-02-15, 09:18
dzięki postaram się ogarnąć to ale dopiero na jak temp w dzież będzie na +, bo teraz to i tak bez sensu.
Speedy68 - 2012-02-15, 21:10
jak masz możliwość to pozwalaj rurki jak najbliżej zamków i jeździj , jak odmarzną to je przedmucha (bedzie syczeć) i bedzie chodzić pompka cały czas... wtedy pozakładaj rurki i po problemie
alien - 2013-09-04, 20:03
Odkopuje
Panowie , dziś moje vento postanowiło , bym znowu brudził łapy
Podczas zamykania auta słychać jak pompka pracuje i zamyka mi drzwi tylne kierowcy czyli najbliższe pompki reszta niestety się nie zamyka.
Jak się domyślam będzie to miało związek z nieszczelnością , czy dobrze myśle ?
Jeśli tak to gdzie szukać najlepiej , skoro tylne od kierowcy się zamykają i otwierają ?
Aha dodam , że wówczas nienaturalnie długo pracuje.
muchomorek165 - 2013-09-04, 20:26
Cytat: | bym znowu brudził łapy |
Normalka
Cytat: | że wówczas nienaturalnie długo pracuje |
Bo próbuje zamknać wszytskie drzwi a dopóki nie zamknie pompuje.
Bo się pogubiłem to łatwiej będzie które się nie zamykają?
Sprawdz w złaczach dzrwi w słupku czy się nie wysunął wężyk od powietrza bardzo często się to zdarza.
Albo rozbierz boczki dzrwi zdejmij wężyk zamka i sprawdz czy dmucha i ciągnie
alien - 2013-09-05, 07:01
Heh , nie zamykają/otwierają się drzwi kierowcy ,pasażera i tylne od strony pasażera.
- Działają TYLNE - Strona kierowcy .
Czy powietrze z pompki idzie na oba słupki jednocześnie ? Czy najpierw lewą stroną ( kierowcy ) Później do prawej ?
muchomorek165 - 2013-09-05, 10:06
Cytat: | Czy powietrze z pompki idzie na oba słupki jednocześnie |
z tego co pamietam jednocześnie. Poszukaj gdzieś nieszczelności.
bart_jawelin - 2013-09-05, 12:32
Gdzieś musi uciekać powietrze wężykami. Jak jest wszystko ok to może cetralka się kończyć... Ale raczej powinna być sprawna.
Moja na wykończeniu zamykała wszystkie drzwi, ale niepotrzebnie jeszcze nienaturalnie długo pracowała.
alien - 2013-09-05, 15:32
No i problem rozwiązany w 5 min
Zamknąłem / Otworzyłem centralny , pompka pracowała a ja nasłchiwałem gdzie syczy .
Zdjąłem boczek z tylnych drzwi pasażera i tam przewód cisnienia wypiął się z siłownika
Działa
muchomorek165 - 2013-09-05, 15:55
alien,
I się udało Dobry słuch masz
alien - 2013-09-05, 21:49
A jak
Jeszcze mam dwójke z przodu to sprawny jestem
muchomorek165 - 2013-09-05, 22:06
Cytat: | Jeszcze mam dwójke z przodu to sprawny jestem |
Haha ja też i słyszę ale tylko co potrzeba
|
|