Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Pompa wtryskowa...

Malydd - 2009-10-12, 15:50
Temat postu: Pompa wtryskowa...
Pojawił się mały problem w postaci samoistnie odkręconej śruby imbusowej przy pompie wtryskowej. Problem polega na tym, że trudno jest dostać się do tejże śruby i ja dokręcić, pomijając fakt użycia klucza dynamometrycznego... Pompa w tym miejscu przecieka... Pytanie: Od czego jest śruba, skoro symetrycznie znajduje się podobny element, podobnie przykręcony, nazywany "regulatorem wyprzedzenia wtrysku"? I jaki macie patent na jej dokręcenie bez demontażu pompy? Jest tam bardzo ciasno... śruba odkręciła się na około 5 mm... dokręciłem ją ręką i na tym się zakończyło...
Fota miejsca wycieku na zdjęciu poniżej...

lesny1982 - 2009-10-12, 16:24

to jest od strony glowicy ??
Malydd - 2009-10-12, 17:02

lesny1982 napisał/a:
to jest od strony glowicy ??

Tak od strony głowicy...

vezet22 - 2009-10-12, 22:07

jest tam ciasno ale zaznacz sobie pąpe , popuśc ją i przekręc ją maksymalnie w prawo (tak jak byś przestawiał zapłon ) powinieneś wtedy jakoś dojśc do śrubki ... chyba ale warto sprubować :P
FWD350 - 2009-10-13, 17:58

vezet22 napisał/a:
jest tam ciasno ale zaznacz sobie pąpe , popuśc ją i przekręc ją maksymalnie w prawo (tak jak byś przestawiał zapłon ) powinieneś wtedy jakoś dojśc do śrubki ... chyba ale warto sprubować
to juz lepiej zdjac na spokojn ie pompe jak kompinowac.
vezet22 - 2009-10-13, 19:57

FWD350 napisał/a:
to juz lepiej zdjac na spokojn ie pompe jak kompinowac.

kolega prosił o rozwiązanie bez demątarzu pompy , i kombinacji niema wiele :faja:

FWD350 - 2009-10-13, 20:05

vezet22 napisał/a:
kolega prosił o rozwiązanie bez demątarzu pompy , i kombinacji niema wiele
niby tak ale to jest od strony głowicy ja bym zdja pompe i spradził czy to tylko nie dokrecona sróba
MustangGT - 2009-10-13, 22:19

Ja ruwniez bym zaznaczył zapołn popuscił śruby i odchylił pompe jak najbardziej zeby na dole pompy było wiecej miejsca do gowicy.Mysle ze wtedy spokojnie dojdziesz tylko musisz odpowiedni długoscia imbusik załatwic (najwyrzej skrucic) i potem tylko z czuciem dokrecic ręka kluczem dynamometrycznym (pospiech zły doradzca na spokojnie a napewno sie uda) pozdrawiam i zycze powodzonka :)
Malydd - 2009-10-19, 19:09

Pompa zdemontowana i okazało się, że oring pod blaszką był wypłukany... samo dokręcenie nic by nie dało... teraz wszystko gra... ;) Dzięki za zainteresowanie...