|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Nawiew bardzo słabo wieje.
Grumens - 2009-10-13, 11:31 Temat postu: Nawiew bardzo słabo wieje. Witam,
Mam bardzo slaby nawiew w kabinie, niezaleznie w jakiej pozycji jest pokretlo regulacji i kierunek nawiewu. Wentylator szybciej kreci, ale powietrza niewiele wiecej leci do kabiny. Filtr pylkowy wymieniam regularnie. Nawet jak w ogole go nie wsadze to nic nie daje. Wymienilem dzisiaj wentylator, ktory ulegl awarii, myslalem, ze to jego wina, ale sytuacja w ogole sie nie poprawila. Odnosze wrazenie, ze jest coraz gorzej z biegiem czasu. POMOCY!
lesny1982 - 2009-10-13, 11:34
linka prawdopodobnie nie odbija nad stopami pasazera odegnij gumowa oslone i tam ida linki daj nawiew na maxa i rusz a jak nie to to blaszki sie powyginaly w regulacji predkosci
Grumens - 2009-10-13, 11:46
Zlazlem do auta i poruszalem linka, slychac, ze wentylator inaczej pracuje jak nia ruszalem ale zadnej roznicy w sile nawiewu nie ma. Regulacja predkosci chyba dziala poprawnie, poniewaz slychac, ze wentylator szybciej sie kreci przy kreceniu pokretlem.
Paweł J. - 2009-10-13, 11:52
Grumens, miałem ten sam problem.....tzn mam go nadal....ale nigdy lewego pokrętła nie biore na pozycję 0...zawsze jest ustawione na swobodnym przepływie powietrza które wpada do auta.
Gdy wezmę na pozycję 0 to linka się zacina i muszę panel z boku odkręcac aby cofnąc linkę....także u mnie jest to problem z linką....trzeba by to w końcu zrobic ale od lat po prostu nie cofam do końca lewego pokrętła.
Tutaj wspominałem o moim problemie:
http://forum.vwvento.org/...ighlight=#24032
spyro - 2009-10-13, 12:14
A autopsji moge Wam powiedzieć, ze jak zmieniałem nagrzewnice to przy okazji zmieniłem panel nawiewów i zrobiłem porządek z tymi cholernymi linkami. Wystarczy wyciągnąć panel nawiewów i spojrzeć czy nic sie nie ułamało i czy wszystkie linki są podłączone. Jeśli tak to trzeba zobaczyć czy żadna z nich nie haczy gdzieś.
Grumens - 2009-10-13, 12:24
Paweł J., odkrecilem panel ale nie znajdule linki. Lewe pokretlo zmienia predkosc pracy wentylatora i jest to uklad elektryczny, blaszki sa.
silverek - 2009-10-13, 12:36
a czy zimne i cieple powietrze identycznie dmucha
Grumens - 2009-10-13, 12:46
Przepraszam, jest linka, porusza sie ona w pozycji od 0 do 1, pozniej juz nie.
EDIT: Nie ma roznicy, czy zimno czy cieplo. Przy kreceniu pokretlem od ciepla slychac, ze cos tam sie dzieje, inny odglos pracy wentylatora ale wieje tak samo.
Paweł J. - 2009-10-13, 13:14
Grumens napisał/a: | Przy kreceniu pokretlem od ciepla slychac, ze cos tam sie dzieje, inny odglos pracy wentylatora ale wieje tak samo. |
No tak...normalne ze jest inny odgłos pracy...ale ciepłe powietrze wieje dopiero w tedy gdy jest ciepły silnik
Grumens napisał/a: | porusza sie ona w pozycji od 0 do 1 |
No tak....między 1 a 0 zamykasz/otwierasz przesłonę.....od 1 do 4 są już tylko biegu czyli układ elektryczny.
Mi też ta linka minimalnie chodziła między 0 a 1.....ale za mało aby otworzyc przesłonę....spróbuj ją do końca palcami wypchnąc....zobacz czy lekko chodzi.....byc moze przyczyna lezy przy przesłonie a nie przy panelu.
Grumens - 2009-10-13, 13:28
Raczej chodzi lekko, poruszalem nia, ciagnalem i wypychalem ale bez rezultatu. Jak pociagne to nic nie wieje, jak wypchne to lekko dmucha ale i tak slabo.
Paweł J. - 2009-10-13, 13:46
Grumens napisał/a: | jak wypchne to lekko dmucha ale i tak slabo. |
Nooooo...to już coś.
Czyli to jest coś z przesłoną....zapewne nie otwiera się do końca....moze byc jeszcze filtr kabinowy przytkany-zawsze będzie trochę błokował.
vezet22 - 2009-10-13, 20:03
Paweł J. napisał/a: | moze byc jeszcze filtr kabinowy przytkany-zawsze będzie trochę błokował. |
kolega napisał wcześniej Grumens napisał/a: | Filtr pylkowy wymieniam regularnie. Nawet jak w ogole go nie wsadze to nic nie daje. |
Grumens - 2009-10-13, 21:58
Paweł J., wydaje mi sie, ze jak wypchne to kryza sie otwiera i wieje slabo a jak pociagne to sie zamyka i nie wieje w ogole.
Zastanawia mnie jeszcze linka po lewej stronie wentylatora, poruszalem wszystkimi pokretlami a linka sie nie poruszala. Natomiast gdy poruszalem linka to poprawy tez nie bylo.
zlotykamil - 2009-10-13, 22:17
to jest dokladnie to cięgiełko i ta klapka na tunelu - kiedyś też troszke mi to nerwów zjadło jak dobrze pamietam wystarczy sciagnąc dolny schowek i to widać
spróbuj tak - kręć pokrętłem do pozycji od 1 az do końca do 0 i obserwuj co sie dzieje z cięgiełkiem i klpka - u mnie poprostu skosiło sie cięgiełko
Grumens - 2009-10-16, 11:00
Dzisiaj sie zaparlem i postanowilem, ze nie odpuszcze zanim nie naprawie nawiewu. Szarpalem linki, grzebalem, dlubalem, wszystko wygladalo, ze jest dobrze, ze klapka sie zamyka i otwiera. Po dwoch godzinach grzebania okazalo sie, ze wentylator dmucha w przeciwna strone niz powinien. Zamienilem kabelki i jak dmuchnelo to malo mi glowy nie urwalo
Ktos, kto poprzednio uzytkowal moje vento musial zmienic bieguny. 4 lata jezdzilem ze slabym nawiewiem, Od dzisiaj sie czuje jakbym mial nowe auto
Lwomati - 2009-10-16, 16:10
hehe, no i gut
nie raz trzeba troszkę pogrzebać, żeby się dowiedzieć co w trawie piszczy. Kolejny ciekawy przypadek na forum.
zlotykamil - 2009-10-17, 11:40
Grumens napisał/a: | ze wentylator dmucha w przeciwna strone niz powinien |
no to psikusa ci zrobił poprzedni wlaściciel hihihihi
faktycznie o tym by nikt nie pomyślał
|
|