|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - brzęczyk alarmujący o pozostawionym włączonym odbiorniku
acetylen - 2006-09-15, 14:29 Temat postu: brzęczyk alarmujący o pozostawionym włączonym odbiorniku Witam
Mam problem - przestał mi działać brzęczyk informujący o pozostawionych włączonych światłach po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Co może być przyczyną awarii? Gdzie szukać tego brzęczyka? Czy jest zabezpieczony jakimś biezpiecznikiem?
spyro - 2006-09-15, 18:34
U mnie np nie był wogóle takiego brzęczyka, musiałem go samemu zakłądać bo ciągle rozładowywałem akumulator. U mnie teraz jest na mała bateryjkę... Nie wiem jak to jest w oryginale...
Gavel - 2006-09-15, 18:35
Poprawcie mnie jeśli się myle ale czy Ventki miały wogule fabrycznie montowane coś takiego? Wydaje mi się że nie więc musisz sam poszukać - stawiałbym że taki brzęczek jest gdzieś podpięty pod światła postojowe.
[ Dodano: 15 Wrzesień 2006, 18:36 ]
o Spyro mnie uprzedził z postem
jaca - 2006-09-15, 18:39
ja w audi mialem z tylu za zegarami
ale w mojej ventce tez nie mam
Stopa - 2006-09-15, 23:06
Brzęczyk faktycznie jest raczej dodany, a najczęściej wpina się go w światła postojowe oraz włącznik oświetlenia kabiny (ten z drzwi) szeregowo.
spyro - 2006-09-16, 00:58
Stopa napisał/a: | Brzęczyk faktycznie jest raczej dodany, a najczęściej wpina się go w światła postojowe oraz włącznik oświetlenia kabiny (ten z drzwi) szeregowo. |
Właśnie tak mam podłaczone, a brzęczyk kupiłem za całe 10 zł
Poldi - 2006-09-29, 19:04
Tez mam problem z brzęczykiem. Zazwyczaj działa ale kilkakrotnie zadrzyło mi się że zostawiłem włączone światła a ten nawet nie pisnoł. Nic z tym nie robiłem i naprawiało się samo.
spyro - 2006-09-30, 15:35
Albo na jakimś przewodzie masz przerwanie, albo może skończyła się bateria (jeśli masz taki brzęczyk jak ja, w nim jest małą bateryjka, taka jak w zegarku, ale jak narazie mam go od 6 lat i nadal działa).
danielufo - 2006-10-01, 21:26
ten buszek moze byc przy listwie bezpieczników bo ja swój tam zamontowałem
spyro - 2006-10-01, 21:51
U mnie wybrałem sobie inne miejsce, pod tapicerką na słupku...
danielufo - 2006-10-02, 00:14
ja mam zamontowany jako jako dodatkowy przekaznik i ne wisi tak z kablami
pikus - 2006-11-21, 21:21
SPYRO A JAK AMSZ PODLACZONY TEN BUZZER. TEZ CHCIALBYM SOBIE SPRAWIC
spyro - 2006-11-21, 23:05
Cytat: | SPYRO A JAK AMSZ PODLACZONY TEN BUZZER |
Najbanalniej jak się tylko dało, tzn pod ten "czujnik" otwarcia drzwi, ten który odpowiada za to że włącza się lampka jak otworzysz drzwi. Myślę, że to najprostsze rozwiązanie... Otwieram drzwi t piszczy, zamykam przestaje i nie zapominam już o światłach jak na początku
pikus - 2006-11-21, 23:29
TYLKO ZE DO TEGO WYLACZNIKA DRZWIOWEGO JEST CIEZKIE DOJSCIE. A Z DRUGIEJ STRONY WPIOLES SIE W BEZPIECZNIK OD SWIATEL POZYCYJNYCH CZY DO WLACZNIKA SWIATEL?
spyro - 2006-11-21, 23:41
DO włącznika swiateł. A co do dojścia to wystarczy się wpiąć w kable idące do niego i gotowe... Mi to robił elektryk co prawda, bo robiłem to od razu po kupnie Ventki i nie miałem zielonego pojęcia o tym, teraz to sam ym sobie zrobił W każdym razie patrząc jak mam to zrobion widzę, że jest wpięte w ten włącznik drzwiowy i dalej do włącznika świateł. A sam brzęczyk kupiłem w jakimś sklepieii motoryzacyjnym za jakieś śmieszne pieniądze, nie pamiętam ile dokłądie bo było to 6 lat temu ale jakieś 10 zł czy nawet mniej... Pamiętam, że był ot polski produkt, w pudełku, całość wielkości dwóch kapsli od butelki...
kamilzmc - 2006-11-22, 22:12
hmm u nas w ventce cos jest nie tak z tym ze jak sie otwiera drzwi to lampka sie zapala jak open doors ostatnio dzialala teraz znowu nie dziala nie wiecie co to moze byc?
theority - 2006-11-22, 22:19
zasniedziałe styki, przerwa w kablu. od tego bym zaczął
kamilzmc - 2006-11-22, 23:40
to moze sobie pogrzebie jak nie bedzie co robic zeby znalesc usterke
spyro - 2006-11-23, 00:45
Albo padł ten czujnik otwierania drzwi, ale na początku tak jak Theority napisał sprawdziłbym kabelki...
bebos - 2006-11-24, 17:43
Kupilem sobie ten brzeczyk i chcial bym sie dowiedziec jak to zamatowac zeby czegos nie powalić. ten ktory kupilem ma 2 kable jeden pod + a drogi pod -. wepne sieza czujnikiem od drzwi, a drugą stroną przed wlącznikiem swiatel. No i teraz zazcyna sie problem. Czy to bedzie działać i w jakie kable trzeba sie wpiąć bo powinny one chyba isć gdzies kolo bezpieczników . bardzo bym dziekowal za podanie klorów.
pikus - 2006-11-25, 16:13
DO WLACZNIKA SWIATEL PODPINASZ SIE DO PRZEWODU ZIELONO-SZAREGO (ZLACZE NR 7 NA KOSTCE), A DO WYLACZNIKA DRZWIOWEGO BODAJZE W PRZEWOD ZOLTO-CZARNY.JEST TO PRZEWOD OD LAMPKI DRZWIOWEJ A BEDZIE TO DZIALALO NA TAKIEJ ZASADZIE, ZE JAK BEDZIESZ MIAL ZAPALONE SWIATLA I OTWORZYSZ DRZWI KIEROWCY TO WTEDY BEDZIE RYCZEC TWOJ BUZZER.
PRZYJEMNEJ PRACY - U MNIE TO DZIALA
spyro - 2006-11-26, 22:12
bebos, myślę, że POMÓGL sięnależy dla Pikusia, a tak wogóle to zrób fotki jak bedziesz robił ten brzęczyk to wrzucimy jako poradę, to bardzo fajna sprawa, więc przyda się taka porada na stronie.
danielufo - 2006-11-26, 23:03
chłopaki u mnie nie trzeba sie tak męczysz zeby podpiąc ten brzeczyk wystarczy zakonczyc obydwa przewody małymi konektorami i wcisnac w gotowe miejsca nad listwą bezpieczników jedno jest zielone a drugie nie pamientam ale jak spojze to dam znac
edi - 2010-02-23, 19:24
Gavel, hejka witam
|
|