|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - zawieszenie
Wvojtek - 2009-10-14, 08:06 Temat postu: zawieszenie koledzy byłem wczoraj na ścieżce diagnostycznej i okazało się że mam do wymiany gumy tylnej belki... jakiej firmy kupić???
czy moge na zwykłe amortyzatory olejowe założyć czerwone sprężyny???
jaki będzie efekt takiego zabiegu???
chce tak zrobić bo przy pełnym stanie autko baardzo mi siada....
i ostatnie pytanie jakie amortyzatory na tył????
jaka firma czy olej czy gaz i jaki będzie komfprt na jednych i drugich...
z góry dzięki za odp.
cinek82 - 2009-10-14, 08:17
Ja zamówiłem takie amory: http://www.allegro.pl/ite...i_vento_vw.html
Tzn ja zamówiłem komplet razem z przodem. Przód olejowe, tył gazowe będą. Teraz na autku mam Kayaby, wytrzymały 2,5 roku dlatego chcę spróbować czegoś innego.
Co do sprężyn to będę zamawiał wzmacniane do Vento. Nie wiem jaki mają kolor i jakiej firmy ale mają być niby dobre
Co do komfortu to na gazowych z tyłu (z tego co ja już się ludzi opytałem) będzie twardziej ale za to lepsze prowadzenie jest na takim sztywnym tyle (amor gaz + wzmocniona sprężyna).
Gumy na tylną belkę..... ja kupiłem febi od kolegi kawalka w dobrej cenie Ale ogólnie dobre są jeszcze Lemfórder, a może nawet najlepsze
Paweł J. - 2009-10-14, 15:40
Amorki to Sasch, Bilstein i KYB....reszta to takie sobie.
Olej czy gaz Sam sobie odpowiedz na to pytanie...olejowe miększe gazowe twardsze...mi osobiście lepiej się na gazówkach lata
Wvojtek napisał/a: | czy moge na zwykłe amortyzatory olejowe założyć czerwone sprężyny??? |
Zależy ile obniżają....tak do -30 to jeszcze w sumie mozesz zakładac....jak za bardzo obnizysz przy seryjnym amorku to amortyzator będzie dostawał po tyłku ostro przez to że będzie mocno wciśnięty. Ale z tyłu mozesz dac bez problemu czerwoną sprężynę i jak będzie za nisko to podkładasz dystansik i masz wyżej.
Wvojtek - 2009-10-15, 19:43
dzięki TYGRYS...
krzeszak - 2009-10-15, 20:08
Wvojtek napisał/a: | mam do wymiany gumy tylnej belki... jakiej firmy kupić??? |
rok temu wymieniałem u siebie zmieniłem na Lemforder... równie dobre zamienniki to RUVILLE i Febi
spyro - 2009-10-15, 20:25
krzeszak napisał/a: | na Lemforder | to najlepsza firma moim zdaniem. Tez na tym robiłem zawiechę. Drogo ale trwałe i starcza na długie lata.
marek03 - 2009-10-15, 22:27
Ja u siebie w Vento mam gumy belki Lamfordera, trochę wyższe, wzmocnione sprężyny oraz Bilsteiny. Mieszanka się sprawdza, a żona często jeździ z kompletem ludzi + bagaż.
|
|