Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Szum przy hamowaniu

naws - 2009-10-17, 09:50
Temat postu: Szum przy hamowaniu
Witam,

koledzy od niedawna, jak śnieg spadł na nasze ziemie w mojej Ventce zaczło szumić przy hamowaniu. Glos wyraznie idzie z tylnych kól i zaczyna się w momencie jak nacisnę hamulec.
Moje pytanie zatem brzmi - co najprawdopodobniej mam do wymiany :)

vezet22 - 2009-10-17, 10:01

najprawdopodobniej szczęki chamulcowe (zakładam że masz tył na bębnach) tylko szybko to zrób bo zniszczysz sobie bębny :faja:
Paweł J. - 2009-10-17, 10:05

naws napisał/a:
Moje pytanie zatem brzmi - co najprawdopodobniej mam do wymiany :)

Jeśłi przyhamujesz 3-4 razy i to mija to w sumie normalka...po prostu hamulce minimalnie korodują od wilgoci....jeśli cały czas szumi to tak jak pisze vezet22

krzeszak - 2009-10-17, 10:07

naws napisał/a:
jak śnieg spadł na nasze ziemie w mojej Ventce zaczło szumić przy hamowaniu

naws, - a ten szum po 2-3 przyhamowaniach ustaje czy trwa cały czas ??
jesli ustaje to nic strasznego po prostu rdza na bębnię, do puki się nie zedrze szumi potem ustaje ;) mam tak samo od dłuższego czasu w lewym tylnim kole rozbierałem 2 razy i nic nie widać... no prawie nic nie było widać brakowało tego goździka ze sprężynka i podkładka który ustala położenie szczek w bębnie , ale nawet jak to wymieniłem problem nie ustał i jak tylko wilgoć na dworze tak piszczy przy hamowaniu ,
Natomiast jesli pisk jest cały czas to mogły sie szczeki skończyć lub trzasnęła jakaś sprężyna ze starości ;)

Paweł J. - 2009-10-17, 10:22

http://forum.vwvento.org/...=przy+hamowaniu
naws - 2009-10-18, 11:27

szum milknie po jakims czasie, wiec nie mam sie o co martwic tak ? :)
krzeszak - 2009-10-18, 11:29

naws napisał/a:
szum milknie po jakims czasie, wiec nie mam sie o co martwic tak ?
\
dokładnie ,jeśli milknie to bez obaw... jeśli będziesz słyszał ciągły metaliczny szum i ocieranie to znaczy ze trzeba rozbierać ;)

naws - 2009-10-18, 13:11

dzięki bardzo ! :) Oby jak najwiecej takich informacji ze nie trzeba robierac auta :)
Paweł J. - 2009-10-18, 18:56

naws napisał/a:
szum milknie po jakims czasie, wiec nie mam sie o co martwic tak ? :)

Czyli jest OK :OK: