Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Maska na teleskopach.

zeniTh - 2009-10-22, 12:17
Temat postu: Maska na teleskopach.
Witam

Kiedyś przeglądałem forum u widziałem u kogoś maskę na teleskopach, nie pamiętam u kogo.

Jaki jest koszt zamontowania maski na teleskopach ? Czy dużo jest z tym zabawy ? Chętnie bym sobie takie coś zrobił ;)

Pozdrawiam

spyro - 2009-10-22, 12:21

zeniTh, u wielu to widziałes, pewnie i w moim byłym autku:

A kupisz je m.in. na Allegro, np. tutaj:

http://www.allegro.pl/ite..._lifty_jom.html

screen:

cinek82 - 2009-10-22, 12:22

Koszt jest taki:
http://www.allegro.pl/ite...ento_lifty.html
A roboty jest 15 min. Wykręcasz jedną śrubę w błotniku i jedną w masce. W powstałe dziury wkręcasz końce liftów i po robocie :D

zeniTh - 2009-10-22, 12:26

Chyba to u Wąskiego 2 widziałem, no ale widzę, że więcej osób ma... ;) fajnie

btw. a trzeba wiercić dziury ? czy już tam jakieś są bo nawet nie wiem ?

cinek82 - 2009-10-22, 12:28

Ja mam też od niedawna :D
Nic nie trzeba wiercić. Mówię wykręcasz jedną śrubę trzymającą błotnik i jedną z zawiasu maski. I w te dziury wkręcasz śruby od liftów.
Wszystko co potrzebujesz dostajesz w komplecie z liftami (oprócz klucza.... chyba 13-stki ;) )

bradley - 2009-10-22, 13:12

Nie rozsmieszajcie z tymi cenami. Idzie sie na szrot, za 2 dychy kupuje komplet silowniczkow z Kadetta czy Nexii wraz z 4 przegubami kulowymi. I tyle w temacie. Bez wiercenia.
mauypit - 2009-10-22, 17:29

a wiecie co na moj gust nie ma to jak normalne postrzymanie machy. bo nie daj boze ze ten teleskop kiedys sie wyrobi i grzebiac przy silniku dostaje sie dosc niezla masa po krzyzach i konczy sie to nie zbyt dobrze . ale jak to woli o gustach nie rozmawiamy
bradley - 2009-10-22, 17:40

Lepszy dostep do wiekszosci rzeczy bo maska otwiera sie wyzej. Zeby "schowac" jeden silownik mysle ze trzeba ok 90-100kg bo ja na nim stawalem i sie nie chcial schowac.
Ciezka klapa z szyba moze w zimie spadac. Maska jest leciutka.

Hormon - 2009-10-22, 17:58

bradley a te siłowniki od kadetta czy od nexi to sprawdzałeś czy aby na pewno pasują ?
cinek82 - 2009-10-22, 18:24

Gavel ma od Sierry :D
spyro - 2009-10-22, 19:00

bradley napisał/a:
Nie rozsmieszajcie z tymi cenami. Idzie sie na szrot, za 2 dychy kupuje komplet silowniczkow z Kadetta czy Nexii wraz z 4 przegubami kulowymi. I tyle w temacie. Bez wiercenia.
to ja wolałbym dać59 zł i mieć NOWE i w chromie. Również bez wiercenia i kombinowania, pasują jak ulał.

mauypit napisał/a:
bo nie daj boze ze ten teleskop kiedys sie wyrobi

Troszkę je miałem w Ventce i nigdy nie zawiodły. To naprawdę fajny bajerek i w tej chwili przystępny cenowo.

cinek82 - 2009-10-22, 19:47

Racja. Tak jak spyro mówi..... co nowe to nowe i się świeci :D Jak za tą kasę.... Bradley, nie na wszystkim jest sens oszczędzać ;)
zeniTh - 2009-10-22, 21:02

dzięki Panowie za pomoc ;)
oczywiście plusy daje

a teleskopy, pewnie od JOM'a w najbliższym czasie sobie sprawię ;) szkoda, że wcześniej o nich nie pomyślałem bo dość często zaglądałem pod maskę jak miałem problemy z akumulatorem ;P

no ale zawsze to plus do wyglądu dla autka xD

pozdrawiam

piotr nowok - 2009-10-22, 21:18

tylko na zdieciu teleskopy sa na odwrut grubdzym ma byc na dole a cienkim u gory :D
spyro - 2009-10-22, 21:20

Montowałem je wg. instrukcji, także na bank dobrze.
piotr nowok - 2009-10-22, 21:26

nie bede sie klucil ale wydaje mi sie ze zle zamontowane zawsze tloczek jest u gory ale nie wiem moze te sa inne ;)
zeniTh - 2009-10-22, 21:34

no właśnie też mi się wydaje, że grubsze powinno być z dołu, pewnie tak zamontuje...

zobaczę jeszcze jak ma Wąski 2 założone xD

w furze wąskiego 2:

bradley - 2009-10-22, 22:00

spyro napisał/a:
to ja wolałbym dać59 zł i mieć NOWE i w chromie. Również bez wiercenia i kombinowania, pasują jak ulał.

I tak nikt mi nie zaglada pod maske. Jak sobie wypoleruje ramie silownika to tez mam prawie jak chrom :P
Hormon napisał/a:
bradley a te siłowniki od kadetta czy od nexi to sprawdzałeś czy aby na pewno pasują ?

Sam takich uzywam.

W sumie kierunek zamontowania nie ma znaczenia. I tak i tak dziala. Ale kiedy silownik jest wyciagniety to gdyby byl odwrocony do gory nogami istnialoby prawdopodobienstwo wycieku medium roboczego. Dlatego montuje sie "grubym" do dolu, zeby medium grawitacyjnie opadalo na dol silownika.

cinek82 - 2009-10-22, 22:10

bradley napisał/a:
W sumie kierunek zamontowania nie ma znaczenia. I tak i tak dziala. Ale kiedy silownik jest wyciagniety to gdyby byl odwrocony do gory nogami istnialoby prawdopodobienstwo wycieku medium roboczego. Dlatego montuje sie "grubym" do dolu, zeby medium grawitacyjnie opadalo na dol silownika.

Bardzo fachowo wytłumaczone :D
Wystarczy spojrzeć na lifty w bagaju...... grubsze na dole ;) ja mam też grubym na dole. :faja:

zeniTh - 2009-10-22, 22:10

bradley napisał/a:
I tak nikt mi nie zaglada pod maske

może akurat u Ciebie tak jest, jedziesz np. do pracy czy na zakupy, wracasz stawiasz autko w garażu i kto ma go oglądać ? jak bym chciał żeby kiedyś moja furka była podziwiana np. na zlotach i dla tego chcę doprowadzić go do takiego stanu, żebym się nie wstydził go pokazać ...

cinek82 - 2009-10-22, 22:12

A ja kupiłem lifty nie żeby mi pod maskę zaglądali (bo nie ma po co, i tak mam syf i będę miał ;) ) tylko żeby było praktyczniej. To jest na prawdę wygodne :D
spyro - 2009-10-22, 22:36

Kurcze, tyle czasu a tym jeździłem i dopiero dzisiaj wyszło, ze źle były założone. A co najlepsze to te fotki były od dawien dawna i dopiero dzisiaj Piotr to zauważył ;) Musze w takim razie powiedzieć nowemu nabywcy co by zamienił je, skoro mogą na dłużej wystarczyć.

P.S. Kurcze, a mogłem od razu powiedzieć, ze ja tak specjalnie, bo chciałem być oryginalny :hahaha:

pablo170 - 2009-10-22, 22:42

ja mam siłowniki z tylniej klapy od goferka mk3 hehe na dniach bede zakładał to powiem co i jak