|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
KUPIĘ - [KUPIĘ] Pokrywę filtra przeciwpyłkowego
KickAss - 2009-10-28, 05:22 Temat postu: [KUPIĘ] Pokrywę filtra przeciwpyłkowego Witam.
Jak w temacie.
Wymieniałem ostatnio filtry przed zimą i okazało się, że nie mam pokrywy filtra przeciwpyłkowego. Przez to filtr łapie zbyt dużą ilość wilgoci, po wyschnięciu się odkształca i wpuszcza dużo śmieci do instalacji.
Przemek - 2009-10-28, 07:58
czy chodzi ci o sam ten plastik który trzyma wkoło filtr
cinek82 - 2009-10-28, 11:58
ventylek86 napisał/a: | czy chodzi ci o sam ten plastik który trzyma wkoło filtr |
No właśnie, bo filtr nie ma pokrywy jako takiej typowej pokrywy.... z góry jest osłonięty tylko plastikiem podszybia. Ewentualnie możesz sprawdzić czy uszczelka podszybia (ta która dolega do przedniej szyby) jest cała i dobrze dociśnięta....
KickAss - 2009-10-28, 19:26
cinek82 napisał/a: | filtr nie ma pokrywy jako takiej typowej pokrywy | W sumie to nie wiem bo nie miałem gdzie sprawdzić na innym Ventylku. Pytam bo jak wymieniałem w niedzielę filtry przed zimą to okazało się, że filtr przeciwpyłkowy leży luźno w "korytku" które jest zakończone wiatrakiem dmuchawy a na obrzeżach "korytka" znać miejsca, gdzie powinno być "coś" zapięte. Wywnioskowałem, że jakaś pokrywa powinna być.
Paweł J. - 2009-10-28, 19:41
To co sie zapina to pewnie sam filtr...jest jakby na takie zatrzaski.
A co do liści to w zasadzie normalka...liście dostają nie tu przy filtrze tylko bokami...po skrajnych brzegach tego plastikowego podszybia są takie spary i to własnie tamtędy one lecą.
A tutaj temat z wymianą filtra....być moze zobaczysz tam coś co Cię zainteresuje.
http://forum.vwvento.org/...?t=3730&start=0
cinek82 - 2009-10-28, 20:31
A ja nie mam filtra z żadnymi zatrzaskami... tak tylko go kładę
Przemek - 2009-10-29, 10:18
to macie wtedy Ventki po X.93 tam już stosowali inne filtry. Ja mam Ventke z X.93 a jescze trafiłem na ten stary typ gdzie przychodzi ramka która trzyma filtr
Paweł J. - 2009-10-29, 17:37
ventylek86 napisał/a: | Ja mam Ventke z X.93 |
Moja była nabyta 29.08.1993 roku i mam jak mam (link 3 posty wyżej)
KickAss - 2009-10-29, 20:20
No właśnie ja też nie mam żadnego zapięcia do tego filtra i zastanawiam się skąd go wziąć bo zaczepy w podstawie mam.
20:23
I o a takie coś mi chodzi:
Foty zapożyczone od Paweł J. z tego postu.
Paweł J. - 2009-10-31, 09:13
A ja ten filtr wywaliłem....zobaczyłem jak on wygląda i z deka się przestarszyłem...grzyb i inny syf....filtr wyleciał i zastąpiłem go rajstopami czy pończochą (mylą mi się te pojęcia)...fakt że zrobiłem to tymczasowo ale jakoś nie mogę się zebrać i kupić filtr....a co moge powiedzieć...jest ok...nic do silniczka nawiewu nie wlatuje a co do zapachów spod maski to praktycznie nic nie czuć.
sebastian - 2009-10-31, 16:17
Paweł J. napisał/a: | a co do zapachów spod maski to praktycznie nic nie czuć. |
Widocznie pończocha była czysta
Ja też kiedyś miałem założoną rajstopę i się nieźle uśmiałem, jak to zobaczyłem. Ale założony został od razu filtr jak sie patrzy i gitara. Chociaż zdziwiło mnie troche to, że przecież mój furak jest z 92 roku i powinien mieć ten droższy filtr, walcowaty, a do niego pasuje ten płąski, tani, z czego nawet się cieszę niezmiernie
|
|