|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - rozrusznik???
Wvojtek - 2009-11-03, 16:36 Temat postu: rozrusznik??? dziś po ostrej jeździe schłodziłem turbine przez około minute i zgasiłem auto. teraz chciałem jechać do sklepu pale a tu nic... silnik od rozrusznika kręci ale tak jakby sie nie zazębiał w tryby... co sie stało??? coś sie zawiesiło??? co z tym zrobić??? prosze o jakieś rady bo jutro o 7 do szkoły musze jechać...
Lwomati - 2009-11-03, 16:40
poproś kogoś żeby postukał w rozrusznik a Ty odpalaj. Kij od miotły i do dzieła. Jak nie pomoże to do regeneracji.
Paweł J. - 2009-11-03, 16:50
Wvojtek napisał/a: | kręci ale tak jakby sie nie zazębiał w tryby... |
Czyli co ...zgrzyta...syczy
Mi gdy bendix sie kończył to właśnie nawalał głównie po ok 20-60minut po zgaszeniu silnika.
Wvojtek - 2009-11-03, 17:19
nie tyle zgrzyta co nie zazębia sie tylko swobodnie sie kręci nie obracając wału korbowego...
a jak zdarzyło sie tak raz to może częściej??? zebym pod szkołą nie latał z miotłą
Paweł J. - 2009-11-03, 17:24
Wvojtek napisał/a: | nie tyle zgrzyta co nie zazębia sie tylko swobodnie sie kręci nie obracając wału korbowego... |
Jeśli to bendix...to miotełka raczej za dużo nie pomoze....jeśli to szczotki czy coś takiego to stukanie coś może da....ale z tego co wiem po sobie to lepiej nie będzie....będzie co raz gorzej...jeśli to szczotki to szybko mogą polecieć....za to bendix będzie padał powoli.
FWD350 - 2009-11-03, 17:30
wogóle ci bendix nie wbija.udez mniejszym młoteczkiem i spróbuj zaoalic.tylko jak bedziesz udezał to tak aby budowy nie pobic
Wvojtek - 2009-11-03, 17:53
Paweł J. napisał/a: | Jeśli to bendix | co to jest ten bendix?????
kur.... ze akuratbteraz sie to wysypało....
a jaki koszt wymiany i kupna szczotek i jaki tego całego bendix'a???
vezet22 - 2009-11-03, 19:09
kolego na bank masz bendix do wymiany a stukanie nic tu niepomoże . Musisz najpierw wymątować z rozrusznika go i wtedy z nim do sklepu bo po danych auta niedobieżesz właściwego . Przeciętnie kosztują od 50 do 100 zł
FWD350 - 2009-11-03, 21:08
vezet22, czasem sie potrafi skur zawiesic miałem tak w passacie normalnie krecił a raz sie zawiesił potraktowałe m go młoteczkiem i działał przed kolejny rok.ale moze i zeczywiscie sie skonczył.zawsze warto spróbowac.
Bendiks – część rozrusznika silnika spalinowego.
Bendiks to potoczna, trochę przestarzała nazwa "zespołu sprzęgającego".
Składa się ze sprzęgła jednokierunkowego z zębnikiem i sprężyną. Rolą bendiksu jest połączenie rozrusznika z silnikiem spalinowym, poprzez zębate koło zamachowe, tak aby rozrusznik mógł obracać wałem korbowym silnika. Kiedy silnik spalinowy rozpocznie samodzielną pracę, bendiks uniemożliwia przeniesienie napędu z silnika na rozrusznik, co groziłoby uszkodzeniem rozrusznika.
tak naukowo
Paweł J. - 2009-11-03, 22:59
Wvojtek napisał/a: | co to jest ten bendix????? |
Co jest takie koło zębate które porusza wieńcem w celu uruchomienia silnika...tak to wygląda...czyli zjechany bendix:
vezet22 napisał/a: | Musisz najpierw wymątować z rozrusznika go i wtedy z nim do sklepu bo po danych auta niedobieżesz właściwego |
Dokładnie...to samo majster mi mówił....nie chciał sie poddjąc wymiany bez wcześniejszego wymontowania bendixu...mówił że dla mojego motoru czyli 1.8 90KM z 93r idą 2 rodzaje....jeden rzadko spotykany....i dlatego chce go najpierw wyjąc i po numerach zamówic wlaściwy....i jak się kazało mam ten rzadko spotykany.....wymiana kosztowała 120zł.....z czego 20zł to robocizna....no i bendix jest z tych lepszych.
W klekocie tez możesz mieć rózne montowane i lepiej dochodzić po numerach oryginału
Przemek - 2009-11-03, 23:01
Paweł J., to co za bendiks ci wcisneli. ja mam tez jeden z tych mniej spotykanych i zapłaciłem 55 zł za bosha
pablo170 - 2009-11-04, 12:29
piernicz bendiks jak to kosztuje od 50 -100 to rozrusznik kupisz taniej na allegro gonią już od 70zł na szrotach niewiele drożej
FWD350 - 2009-11-04, 13:31
120zł to 2 dobry rozrusznik mozn kupic
Wvojtek - 2009-11-04, 15:35
koledzy dziś zajżałem dokładniej i co??????? rozrusznik jest poluzowany wręcz odkręcony.... nie wiem czy go tylko dokręcić i jak będzie git to zostawić czy co..... bo przez coś musiał się odkręcić...
Wvojtek - 2009-11-04, 18:40
teraz mam pytanie czy ta dolna śruba mocująca rozrusznik masi być twarda czy wystarczy zwykła szpilka???? nie miałem tej śruby wogóle i dałem zwykłą szpilke M10 o twardości 5.8.
Lwomati - 2009-11-04, 19:05
wystarczy zwykła szpilka. Ja raz hartowaną śrubą gwint w bloku wyrobiłem...
dokręciłeś i działa już Cały czas się pytasz a nie piszesz nic, czy działa, co pomogło itp.
Wvojtek - 2009-11-04, 20:26
Lwomati, no na szczęście działa już...... a najlepsze jest to, że mogłem silnik zgubić bo mocowanie poduszkibyło na jednej śrubie a nie na dwóch no i ta jedna też poluzowana była... masakra mogłem potrącić własny silnik
ale mam inny problem... zauważyłem że ubywa mi płynu chłodniczego.... niewiele ale ubywa tylko gdzie on sobie wycieka???
Przemek - 2009-11-04, 22:57
po pierwsze trójnik przykręcany do głowicy
po drugie mozliwy luz na kole od pompy wody
po trzecie uszczelka głowicy
po czwarte moze ktorys wąż jest lekko dziurawy i jak sie zagrzeje to leci
Paweł J. - 2009-11-05, 12:19
ventylek86 napisał/a: | po pierwsze trójnik przykręcany do głowicy |
Oprócz trójnika jest jeszcze taki króciec z prawej strony silnika...jest tuż na s\uszczelką głowicy...gdy puszcza płyn ładnie się rozchodzi po uszczelce głowicy i wygląda tak jakby to ona puszczała.
Moze byc jeszcze nagrzewnica...chłodnica i łączenia węży.
Wvojtek - 2009-11-05, 15:05
dzięki chłopaki plusy....
|
|