Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Download - przeciwmgielne X2

enesen - 2009-11-17, 20:52
Temat postu: przeciwmgielne X2
Potrzebujemy
ok. 1m przewodu
konektor żeński wąski 1 szt.
narzędzia
Ściągamy plastikowe osłony lamp na klapie, wyciągamy gniazda żarówek i z lewej strony mamy dwie wtyczki w gnieździe, jedną z 3 drugą z 2 kablami. Nas interesuje ta druga która ma wolne miejsca na kabel nr 3. Cynujemy koniec przewodu i wkładamy go w wolne miejsce we wtyczce, dodatkowo wcześniej można powiększyć lekko śrubokrętem otwór w tej wtyczce. Wsuwamy z powrotem wtyczkę tak aby nasz kabel zaklinował się o styk w gnieździe żarówek.

przeciagamy przewód na prawą stronę i prasujemy konektor na koniec przewodu który wciskamy na ten pin po drugiej stronie wtyczki

oczywiście wkładamy żarówkę i cieszymy się oto takim widokiem

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Transportu pojazd powinien być wyposażony w jedno lub dwa tylne światła przeciwmgielne. Jeżeli jedno to powinno być ono zamontowane z lewej strony pojazdu lub na środku( np. peugot 206) a jeżeli dwa to powinny być one po obu stronach pojazdu.

piechu43 - 2009-11-17, 21:01

:D no to jutro mam co robić :D
pawelvw - 2009-11-17, 21:04

pięknie
piechu43 - 2009-11-17, 21:18

enesen, zostałeś nominowany to "Fryderyka 2009" :P
enesen - 2009-11-17, 23:30

piechu43 napisał/a:
enesen, zostałeś nominowany to "Fryderyka 2009" :P

i najśmieszniejsze że zainspirowany postem na temat 4 pozycji z tyłu poszedłem oblukać co i jak w aucie piszczy od niechcenia zrobiłem fotki bo wogóle to już tak pół roku mija odkąd to zrobiłem u siebie. Ale ciszę sie ze mogłem pomóc.
Teraz tylko czekajcie na przepis na 4 pozycje z tyłu. Od razu zaznaczam że nie będę robil 4 stopów bo mam w lotce stopa dodatkowego wiec 5 stopów to przesada :P

Lwomati - 2009-11-18, 03:11

a ja tylko włożyłem żarówkę i święcą x2.... kupiłem sobie lampy wewnętrzne z anglika i może dlatego :P
Przemek - 2009-11-18, 11:32

a ja ma ori w ciemnych na dodatkowe przeciwmgielne :faja:
krzeszak - 2009-11-18, 11:36

Lwomati napisał/a:
a ja tylko włożyłem żarówkę i święcą x2.... kupiłem sobie lampy wewnętrzne z anglika i może dlatego

ventylek86 napisał/a:
ma ori w ciemnych na dodatkowe przeciwmgielne

kazda lampa w vento (lewa jak i prawa) jest przystosowana do przeciwmgielnego w prawej jednak brak otworu (czyli miejsca żeby wepchać żarówkę) no i trzeba pociągnąć kabelek do lewej zęby zabłysnęły nam oba

bradley - 2009-11-18, 11:39

Po przemysleniu to jednak chce 2x przeciwmgielne, 4x stopy, 4x postojowki
Czyli potrzebuje kupic 2 zarowki 2 wloknowe i przeciagnac kable?

krzeszak - 2009-11-18, 11:42

bradley napisał/a:
Po przemysleniu to jednak chce 2x przeciwmgielne, 4x stopy, 4x postojowki

jak jeszcze rozumie 2x przeciwmgielne i 4x stop tak 4x postój to już przesada :P :P
ale 4x stop jak najbardziej ok... sam tez będę modził w tym kierunku bo stop w naszych venciakach mizerny a szaleńców na drogach przybywa ;)

Michcik - 2009-11-18, 11:44

na tej focie to nie sa przypadkiem 4 stopy i 4 przeciwmglowa?? bo tak jakos mocno swieca
Michcik - 2009-11-18, 11:45

ja mam u siebie juz od dawna 4x stop no ale cos sknocilem i nie chce mi se poprawiac bo mam tez 4x pzreciwmglowe, a postoje 2 razy botak chcialem
Lwomati - 2009-11-18, 11:55

krzeszak napisał/a:
trzeba pociągnąć kabelek do lewej zęby zabłysnęły nam oba

ale ja nie ciągnąłem żadnego kabelka i świecie :D

spyro - 2009-11-18, 11:58

Trzeba by z tego poradę na stronkę nasza zrobić ;)
krzeszak - 2009-11-18, 11:58

Lwomati napisał/a:
krzeszak napisał/a:
trzeba pociągnąć kabelek do lewej zęby zabłysnęły nam oba

ale ja nie ciągnąłem żadnego kabelka i świecie :D

nie możliwe... chyba ze masz wersie Brytan :D

lesny1982 - 2009-11-18, 12:17

ja tez normalnie wlozylem zarowke i mialem dwa przeciwmgielne :]
bradley - 2009-11-18, 12:21

krzeszak napisał/a:

jak jeszcze rozumie 2x przeciwmgielne i 4x stop tak 4x postój to już przesada :P :P

Dlaczego, wyglad prawie jak Subaru :D

Czyli rownolegle trzeba polaczyc postoje i stopy do dodatkowych zaroweczek z przeciwmgielnymi i jako ze mam czarne lampy to podejrzewam, ze 2 przeciwmgielna bedzie plug and play.

Michcik - 2009-11-18, 12:52

a mi sie wydaje ze tak nie bdzie, bo ja mam, pociagniety kabel od lewej lampy na blotniku do lewej na klapie i z prawej strony to samo, mam 4x stop 4xprzeciwmglowe i przy nacisnieciu hamulca zapala mi se kontrolka od tylnych przeciwmgielnych, wiec jak to wytlumaczyc??
Lwomati - 2009-11-18, 13:12

krzeszak napisał/a:
nie możliwe... chyba ze masz wersie Brytan

Lwomati napisał/a:
kupiłem sobie lampy wewnętrzne z anglika i może dlatego

tomek87 - 2009-11-18, 13:36

Moim zdaniem 4 pozycje i 4 stopy to jest to ;) przecwmgielnego i tak sie prawie nie używa wiec po co dwa :P
naws - 2009-11-18, 15:49

ale dobrze wygląda :) mnie jeszcze by brakowało 2x wsteczny :)
bradley - 2009-11-18, 16:00

naws napisał/a:
mnie jeszcze by brakowało 2x wsteczny :)

eee, ja tak mam w oryginale...

naws - 2009-11-18, 17:07

a ja nie :D I bede mial nie lada ucieche jak sobie sam tak zrobie :)
miki9a - 2009-11-18, 17:49

zaciekawił mnie temat i idę pokombinuje trochę u siebie :P

enesen, :brawa:

enesen - 2009-11-18, 17:53

krzeszak
jest otwór, nie trzeba nic wycinać, brakuje tylko żarówki i kabelka. Ojciec w Jettce 2 też tak ma, dziadek w Polo też tak ma

bradley
potrzebujesz dwie dwuwłóknowe żarówki tylko że trzeba do nich przylutować przewody dlatego źe GNIAZDA SĄ NA ŻARÓWKI JEDNOWŁÓKNOWE

michcik
nie, to są 2 pozycje i 2 przeciwmgielne, poprostu tak wyszło na telefonie

lwomati
a moze ktoś zrobił to za Ciebie wcześniej? ;)

spyro
nie widzę problemu, daj znać na PW co i jak :faja:

tomek87
2 x przeciwmgielne super imitują STOP. Chyba wiesz do czego? :P

naws
nie masz 2 wstecznych? może wymień przepaloną żarówkę :diabełek:

bradley - 2009-11-18, 18:08

enesen, czyli wyrzucam przeciwmgielna ktora teraz mam i w jej miejsce wkladam zarowke taka jak postoje/hamulce. Jaki tam jest symbol tej zarowki i czy bolce sa symetryczne czy asymetryczne?
enesen - 2009-11-18, 18:21

bradley napisał/a:
enesen, czyli wyrzucam przeciwmgielna ktora teraz mam i w jej miejsce wkladam zarowke taka jak postoje/hamulce. Jaki tam jest symbol tej zarowki i czy bolce sa symetryczne czy asymetryczne?

normalnie masz włożoną żarówkę P21W. Czyli żarówka jednowłóknowa o mocy 21W która używana jest w kierunkowskazach, stopach, wstecznych i światłach dziennych. Jeżeli chodzi o żarówki P21W to jeżeli mają bańkę przeźroczystą to mają bolce symetryczne, innej opcji nie ma. Bolce asymetryczne mają żarówki P21W z bańką pomarańczową lub srebrną która po zapaleniu świeci na pomarańczowo( ale tylko philips i osram o podróbkach nie mówię bo to syf który świeci na żółto). Po to wprowadzili bolce asymetryczne żeby ludzie zamiast srebrnej bańki nie włożyli przeźroczystej.
żarówka dwuwłóknowa to P21/5W ma tylko jeden rodzaj bolców i przeźroczysty klosz. Właśnie taką trzeba żeby mieć pozycje w przeciwmgielnych. Tylko właśnie w gnieździe żarówek jest miejsce na żarówkę jednowłóknową dlatego najlepiej będzie przylutować kable do żarówki dwuwłóknowej ale o tym wkrótce;)

naws - 2009-11-18, 18:46

enesen napisał/a:
naws
nie masz 2 wstecznych? może wymień przepaloną żarówkę :diabełek:

Możliwe i to :P Nie sprawdzałem czy tam wszystko jest :D

Lwomati - 2009-11-18, 19:06

enesen napisał/a:
jest otwór, nie trzeba nic wycinać

nieprawda. Trzeba wydłubać zaślepkę.
enesen napisał/a:
brakuje tylko żarówki i kabelka

tak jak mówiłem u mnie brakowało tylko żarówki.
enesen napisał/a:
a moze ktoś zrobił to za Ciebie wcześniej?

nic podobnego. Jutro zrobię fotki jak jest to u mnie.
enesen napisał/a:
naws
nie masz 2 wstecznych? może wymień przepaloną żarówkę

dokładnie. Przecież w seri są x2 wsteczny.

piotrek_inf - 2009-11-18, 19:14

a ja mam tak i jeszcze nic nie robiłem, jakość beznadziejna ale chyba wiadomo o co chodzi x2 przeciwmgielne
sebastian - 2009-11-18, 19:22

Lwomati napisał/a:
nieprawda. Trzeba wydłubać zaślepkę.

dokładnie, niby jakies tam nacięcie jest, ale troszkę trzeba porzeźbić. Ja załatwiłem na szrocie wtyczkę z kawałkiem kabla od jakiegoś Passata, dosztukowałem metr kabla co idzie w gniazdku na 220, bo innego pod ręką nie miałem, połączyłem wszystko szeregowo i działa. A uważam, że 2x pozycje i 2x stopy to lekka przesada. Po co to? w nocy jak za kimś się dłuższy czas jedzie i ma właśnie 2x pozycje, czyli jednocześnie świecą 4 żarówki, to strasznie oczy się męczą, a niech Ci jeszcze zapali dodatkowy komplet stopów to już masakra.

Ja tylko wciąż szukam sposobu, żeby wsteczne świeciły jeszcze mocniej, bo czasami w nocy cofając przydałoby się dodatkowe jeszcze oświetlenie. Nie wiem, czy są jakieś mocniejsze żarówki od 21W?

enesen - 2009-11-18, 20:30

nie kłocić się! jeśli macie zaślepki to macie dodatkową robotę. ja takich nie posiadam i otwór jest fabryczny.

4 żarówki to za dużo? Passat B5 po FL ma 4 świecące kółka jako pozycje, w każdym kółku po 2 żarówki co daje w sumie 8 żarówek do pozycji. Kogoś to razi? Bo mnie nie

miki9a - 2009-11-18, 21:57

a tak u mnie to wygląda :P
miki9a - 2009-11-18, 22:07

http://www.fotosik.pl/pok...c74d52dc62.html
http://www.fotosik.pl/pok...5dfc176a4c.html

naws - 2009-11-19, 14:16

dla mnie bomba :)
sebastian - 2009-11-19, 14:55

enesen napisał/a:
nie kłocić się! jeśli macie zaślepki to macie dodatkową robotę. ja takich nie posiadam i otwór jest fabryczny.

ale pokazałeś którą stronę lampy, prawą czy lewą?
Wiadomo, że fabrycznie wszystko będzie ok., jeśli to jest lewa lampa. Na obu lampach masz to fabryczne wycięcie?

enesen - 2009-11-19, 16:45

sebastian napisał/a:
enesen napisał/a:

ale pokazałeś którą stronę lampy, prawą czy lewą?
Wiadomo, że fabrycznie wszystko będzie ok., jeśli to jest lewa lampa. Na obu lampach masz to fabryczne wycięcie?

pokazałem prawą stronę i wierzcie że to jest fabryczne, lewa wyglada tak samo. Nie ma żadnych śladów rozwiercania, ideał z wtryskarki

piechu43 - 2009-11-19, 17:14

enesen, ma racje!!! u mnie też tak jest
Lwomati - 2009-11-19, 17:59

ludziska nie na co dyskutować. Seryjnie jest jedno światełko przeciwmgłowe (lewe) a w drugiej lampie (prawej) jest ori zaślepka z możliwością jej wydłubania. Po wydłubaniu wygląda jak byłoby seryjne. Z lampami od anglika jest analogiczna sytuacja tylko odwrotnie.
Arcaj - 2009-11-19, 18:07

no dokładnie ja miałem taką zaślepkę to zaraz ją wyłamałem i zrobił się otworek na żarówkę. Żadnego problemu nie ma z tym
miki9a - 2009-11-19, 18:30

dokładnie u mnie było tak samo była zaślepka to ja wyłamałem i włożyłem żarówkę. dzisiaj możne zrobię x4 postojowe z tyłu :P
Arcaj - 2009-11-19, 18:31

jak Ci wyjdzie pochwal się jak to zrobiłeś :P
bradley - 2009-11-19, 20:53

Zajze i u siebie w weekend ;) Tylko musze jeszcze tapicerke zdjac z klapy.
Arcaj - 2009-11-19, 21:00

bradley napisał/a:
Tylko musze jeszcze tapicerke zdjac z klapy

trochę więcej pracy masz :P

bradley - 2009-11-20, 15:57

Zdjalem kilka spinek z gory tapicerki klapy, odgialem tapicerke, dostalem sie pod czarne plastiki lamp no i w miejscu postojowki prawej jest zalany plastik. Wystarczy scyzorykiem wjechac a potem jakas sruba/wkretem wylamac plasticzek. Bardzo latwo sie wylamuje tak zeby bylo idealne koleczko.

Teraz do meritum:
Po lewej stronie ida kable czarny i brazowy do swiatel cofania, to samo po prawej.
Po lewje ida trzy kable do przeciwmgielnych, czarny, brazowy i taki bialawy.
Co jest co :)

enesen napisał/a:
Potrzebujemy
z lewej strony mamy dwie wtyczki w gnieździe, jedną z 3 drugą z 2 kablami. Nas interesuje ta druga która ma wolne miejsca na kabel nr 3. Cynujemy koniec przewodu i wkładamy go w wolne miejsce we wtyczce, dodatkowo wcześniej można powiększyć lekko śrubokrętem otwór w tej wtyczce. Wsuwamy z powrotem wtyczkę tak aby nasz kabel zaklinował się o styk w gnieździe żarówek.

Dlaczego ciagniemy kabel z wtyczki odpowiedzialnej za swiatla cofania? Co dokladnie ciagniemy +/-/sygnal

A i tak poprosze przepis na postojowki/stopy/p.mgielne w swiatlach klapy.

bradley - 2009-11-21, 16:27

Chcialem sie tez spytac jak wcisneliscie zarowki dwuwloknowe w miejsce oryginalnej przeciwmgielnej. Zarowki dwuwloknowe maja jeden bolec nisko a drugi wysoko. Nie sposob tego wlozyc do oprawki i druga sprawa zwykla 21W ma jeden bolec na dole, a dwuwloknowa ma 2 oddzielne.
miki9a - 2009-11-21, 18:58

bo tu trzeba albo wymienić oprawki albo dolutować kabelek do tego drugiego bolca na dole. ja zamierzam to u siebie zrobić przez dolutowanie. tylko na razie niestety brak wolnego czasu :( . ale możne jutro coś pokombinuje :D
bradley - 2009-11-21, 19:05

Za duzo kombinowania jak dla mnie. Poprzestane na 4 swiatlach stopu i 2x przeciwmgielne. Bo w takim ukladzie potrzebna jest zwykla zarowka jednowloknowa.
Jak z tymi bolcami na dole mozna sobie jeszcze jakos poradzic to z tymi po bokach nie bardzo chyba ze zarowka bedzie przyklojona do oprawki.

A co do tego pinu wolnego w jednym gniazdku to on ma to samo polaczenie (ta sama sciezka) co bialawy kabelek od wtyczki z p. mgielnych. Wiec po prostu dla wygody mozna skorzystac z wolnego pinu albo wlutowac sie w oryginalny kabelek od p.m.

enesen - 2009-11-21, 20:09

Dobrze że sam na to wpadłeś bo mnie dobiło to Twoje pytanie :strzela:
Zawsze sie robi tak żeby było jak naj mniej roboty. Skoro pojawia sie tam napięcie z przeciwmgielnych to normalne że trzeba to wykorzystać zamiast kombinować.
Żarówka ma od spodu dwa styki wiec proponuję pzylutować dwa przewody a blaszkę w gnieździe odgiąć. Z bolcami sobie poradzę tak samo jak poradziłem sobie z żarówką kierunkowskazu. Mam przerobiony kierunek z przodu na srebrna żarówkę Philipsa i po prostu zeszlifowałem jeden bolec, żarówka pięknie sie trzyma na jednym i nie sprawia problemów

bradley - 2009-11-22, 09:07

Zadam pytanie inaczej. Czy wystarczy aby zarowka trzymala sie tylko na jednym z bocznych bolcow? Drugi mozna zeszlifowac do konca?
Arcaj - 2009-11-22, 09:56

przez jakiś czas będzie trzymać, ale potem jak długo będziesz jeździł na nierównościach to żarówka dostanie drgania i się wyczepi. Co prawda na dwóch bolcach będzie trzymać najlepiej, ale na jednym też trochę powinna potrzymać.
bradley - 2009-11-22, 11:27

Bardziej chodzilo mi o to czy zarowka bedzie swiecic z jednym bolcem na 2 wloknach.
Arcaj - 2009-11-22, 11:30

jasne że tak prąd będzie miała masę też
enesen - 2009-11-22, 14:06

Arcaj napisał/a:
przez jakiś czas będzie trzymać, ale potem jak długo będziesz jeździł na nierównościach to żarówka dostanie drgania i się wyczepi. Co prawda na dwóch bolcach będzie trzymać najlepiej, ale na jednym też trochę powinna potrzymać.

jeżdżę po największych dziurach w powiecie wrocławskim i nigdy nie było problemu.

Arcaj - 2009-11-22, 16:12

no ale jak kilka razy ładną dziurkę złapiesz to żarówka bankowo Ci wyleci ;) Ja tak raz już miałem
zlotykamil - 2009-11-22, 17:00

ja che 4 pozycje i 4 stopy reszta mnie nie interesuje :P
mysle ze wkrotce bedzie to porada prawda panowie??? :D
tylko łopatologicznie prosze;)

enesen - 2009-11-22, 18:22

zlotykamil napisał/a:
ja che 4 pozycje i 4 stopy reszta mnie nie interesuje :P
mysle ze wkrotce bedzie to porada prawda panowie??? :D
tylko łopatologicznie prosze;)

zawczasu przeciągnij 3 kable na klapę. stopa i 2 pozycje

miki9a - 2009-11-22, 18:29

zlotykamil,
ja będę to robił jutro na pewno u Siebie. więc jak zrobię i mi wyjdzie to dam Ci znać. i jeśli będziesz chciał to się ustawimy i Ci wszystko pokaże co i jak. :P

pawelvw - 2009-11-22, 18:38

może by któś wkoncu zrobił z tego poradę
enesen - 2009-11-22, 18:58

czekam na żarówki, miały byc w piatek :/
tomek87 - 2009-11-22, 20:13

enesen napisał/a:

A niby po co ?? Ja mam jeden i wszystko smiga ja ta lala :P

enesen - 2009-11-22, 20:26

tomek87 napisał/a:
enesen napisał/a:

po to żeby nie kombinować i żeby było najprościej bo można kombinować żeby stopa zrobic na świetle przeciwmgielnym. a Dwie pozycje zeby mieć osobno lewą i prawą. Też tak masz?

tomek87 - 2009-11-22, 20:55

enesen napisał/a:
tomek87 napisał/a:
enesen napisał/a:

po to żeby nie kombinować i żeby było najprościej bo można kombinować żeby stopa zrobic na świetle przeciwmgielnym. a Dwie pozycje zeby mieć osobno lewą i prawą. Też tak masz?

no wlasnie nie jest najprosciej :P a pozycje na klapie mam z oswietlenia tablicy ;) wiec jak sie zapala osobno to tylko ta co jest na zewnatrz a klapa nie ;)

enesen - 2009-11-22, 21:13

tomek87 napisał/a:

no wlasnie nie jest najprosciej :P a pozycje na klapie mam z oswietlenia tablicy ;) wiec jak sie zapala osobno to tylko ta co jest na zewnatrz a klapa nie ;)

ja to kupuje;) całkowicie o tych lampkach zapomniałem

tomek87 - 2009-11-22, 21:21

enesen, spoko spoko, powodzenia w zabawie ;) bo czasami nie jest prosto, zawyczaj brakuje kogos kto by do testów naciskal stop :D
enesen - 2009-11-22, 21:40

tomek87 napisał/a:
enesen, spoko spoko, powodzenia w zabawie ;) bo czasami nie jest prosto, zawyczaj brakuje kogos kto by do testów naciskal stop :D

ja nie robię 4 stopów, mam stopa w lotce więc byłby to trochę przerost formy, ale 4 pozycje mnie ciekawią;)

Arcaj - 2009-11-22, 22:17

enesen napisał/a:
ja nie robię 4 stopów, mam stopa w lotce więc byłby to trochę przerost formy, ale 4 pozycje mnie ciekawią;)

powiem że niezbyt ładnie to będzie wyglądało :faja: ale kwestia gustu :faja:

enesen - 2009-11-23, 16:43

Arcaj napisał/a:
enesen napisał/a:

powiem że niezbyt ładnie to będzie wyglądało :faja: ale kwestia gustu :faja:

dokładnie, kwestia gustu ;) tak jak ja chcę zrobic ma np cordoba drugiej gen.

na razie jestem na etapie projektowania i wychodzi mi na to że nie trzeba będzie ciagnąć żadnych przewodów z auta na klapę;)

zlotykamil - 2009-11-23, 17:53

Cytat:
a będę to robił jutro na pewno u Siebie
pewnie ze bede chciał ;D
w twoja strone jezdzi ventka zielona na 4 pozycjach - nie majstrowales tam? ;)

widze praca zbiorowa panowie - czekamy na efekty ;)

enesen - 2009-11-23, 19:12
Temat postu: 4 X POZYCJA 4 X STOP 2 X PRZECIWMGIELNE

to jest mój pomysł na te światła, proszę zgłaszać wszystkie uwagi i błędy.

W tym wypadku nie trzeba ciagnąć żadnych przewodów na klapę! Do STOPu na klapie wykorzystujemy przewód do świateł przeciwmgielnych.

1. Robimy 2 X przeciwmgielne wg opisu w pierwszym poście
2. Podłączamy 2 diody prostownicze wg schematu. Takie podłączenie spowoduje że nie będą świecić sie żadne kontrolki we włączniku. Normalnie przy włączonych światłach będą świeciły się 4 pozycje, przy hamowaniu zapalą sie 4 stopy, przeciwmgielne będą świecić po obu stronach w klapie i przy zahamowaniu w tym momencie zapalą sie stopy w błotnikach.
3. Przerabiamy gniazda w klapie na żarówki dwuwłóknowe, lutujemy kable do dwóch styków w żarówce a styk w oprawce lamp zaginamy i izolujemy.
4. Pozycje w klapie podłączamy do oświetlenia tablicy( wg pomysłu tomek87)

[/b]UWAGA!!!!

Można też zrobić 2 X pozycje 4 x stopy i 2 x przeciwmgielne. W tym wypadku nie potrzebujemy żarówek dwuwłóknowych w klapie! Nie musimy przerabiać oprawek w klapie!
Wystarczy zrobić przeciwmgielne X 2 i podłaczyć diody przy lampie w błotniku tak jak na schemacie!

tomek87 - 2009-11-23, 20:09

Jak najbardziej dobry pomysł ;) W temacie o mojej ventce tez jest schemacik podłaczeni :D
zlotykamil - 2009-11-23, 20:27

niby wszystko jasne aleee....bez dokladnej porady to ja sam raczej nie poradze :P jutro zabieram sie za przerrobienie oprawek to potrafie :D chyba...
piotrek_inf - 2009-11-23, 20:36

Porób zdjęcia, przydadzą się, a co do wcześniejszego schematu, to który to przewód idący od stopu na klapę? On już tam jest czy trzeba przeciągnąć?
enesen - 2009-11-23, 20:47

piotrek_inf napisał/a:
Porób zdjęcia, przydadzą się, a co do wcześniejszego schematu, to który to przewód idący od stopu na klapę? On już tam jest czy trzeba przeciągnąć?

nie idzie tam żaden pzrewód od stopu na klapę. trzeba wpiąć się w przewód plusowy od świateł przeciwmgielnych. diody prostownicze są po to potrzebne żeby razem ze stopem nie zapaliła się kontrolka od przeciwmgielnych we włączniku i po to żeby przy włączeniu przeciwmgielnych nie zapalił Ci sie stop

na schemacie "przewód idący na klapę" to przewód od przeciwmgielnych

piotrek_inf - 2009-11-23, 21:20

aha czyli trzeba połączyć przewód stop do przeciwmgielnych tak?
zlotykamil - 2009-11-23, 21:51

a co diód to jakie kupic?
enesen - 2009-11-23, 22:39

piotrek_inf napisał/a:
aha czyli trzeba połączyć przewód stop do przeciwmgielnych tak?

Robisz tak:
1. wynajdujesz przy lewej lampie w błotniku przewód plusowy który idzie na klapę do przeciwmgielnych
2. przecinasz go i lutujesz między niego diodę zgodnie z polaryzacją( tak jak na schemacie)
3. szukasz przewód plusowy od stopu który idzie do lampy w błotniku
4. NIE przecinasz go tylko nacinasz izolację tak żeby odsłonić drut( miedź)
5. lutujesz jeden koniec diody do tego przewodu a drugi koniec do przewodu lub bezpośrednio do diody którą wlutowałeś na przewodzie od świateł przeciwmgielnych

diody powinny być na prąd wiekszy lub równy 5A( prąd płynący pzrez te dwie żarówki to ok 3,5A)

oczywiście izolujemy to wszystko taśmą, diody również

bradley - 2009-11-23, 23:06

Dioda prostownicza, poprosze o konkretny symbol i oznaczenie diody :)
miki9a - 2009-11-24, 19:59

a ja zrobiłem u siebie 4x postojowe tak

1.do dwóch żarówek przylutowałem po jednym kabelku ten od postoju

2.następnie zrobiłem otwory w oprawkach(bo inaczej kabelek nie wyjdzie)

3.włożyłem żarówkę i wygiąłem odpowiednio blaszkę w oprawce tak żeby dotykała tylko jednego złącza(przed włożeniem żarówki trzeba zeszlifować jeden bolec ten górny bo inaczej nam nie wejdzie żarówka do oprawki)

tu widać dokładniej wygięta blaszkę w oprawce jak powinno być

4.założyłem obie żarówki

5.włożyłem oprawki w lampy i podłączyłem kabelki do podświetlenia tablicy

6. A oto efekt końcowy :D

tomek87 - 2009-11-24, 22:06

I tak powinno być w serii :D Świetny efekt, mam tak samo u siebie, też lutowałem dodatkowo przewodzik ;) Latam tak już ponad rok i jak narazie tylko raz mi się stop przepalił a tak to wszystko spoko;)
Michcik - 2009-11-24, 22:41

no i jest Konkretna porada do 4x postoj i 4x stop :D :oklaski: miki9a,
piotrek_inf - 2009-11-25, 09:21

Teraz tylko skołować lutownicę, żarówki, trochę kabla i można działać. ZeniTh, kiedy się za to bierzemy?
bradley - 2009-11-25, 09:53

Kto mi takie zrobi z okolic BB lub Katowic? :P
sebastian - 2009-11-25, 10:19

Zrób to sam :faja:
miki9a - 2009-11-26, 21:31
Temat postu: 4X stop
do wykonania potrzebujemy 2 diody półprzewodnikowe 6Amperowe, lutownice, trochę kabla (dla mnie 1m wystarczyło) i jeszcze taśmę izolacyjną.

1. tak wyglądają potrzebne nam diody.

2.lutujemy do nich kabelki po obu stronach.

3.następnie izolujemy wszystko taśmą izolacyjną.

teraz juz tylko podłączyć do samochodu

5.odsłaniamy kostkę po lewej stronie samochodu(tą w błotniku) i znajdujemy w niej pin nr2 tam podpinamy pierwszą diode.

6. znajdujemy kabel ten co idzie do klapy powinna tez być kostka. tam podłączamy drugi koniec diody(do biało-siwego przewodu)

7.teraz czas na druga diode. ja wpinamy w ten biało-siwy przewód(przecinamy go i w miejsce przecięcia wstawiamy diodę).

8. teraz wszystko ładnie chowamy i gotowe
PRZY PODŁĄCZANIU DIÓD NALEŻY PAMIĘTAĆ O ICH PRAWIDŁOWYM PODŁĄCZENI INACZEJ COŚ NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ(diody powinny być tak podłączone żeby podawały tylko prąd d żarówki od przeciwmgielnych)

9. a oto efekt końcowy :D

mam nadzieje ze komuś się to przyda :P

bradley - 2009-11-26, 21:44

miki9a, to jest na 4x postoje, 4x stop, 2x przeciwmgielne?

Tzn., ze prawej strony w ogole nie ruszam, i kable ciagne tylko z lewej strony auta?

bradley - 2009-11-26, 21:44

http://nowyelektronik.pl/...ode=opis&nr=962 taka jest dobra?
miki9a - 2009-11-26, 21:52

jeśli masz przeciwmgielne 2x to nic więcej nie robisz do 4x stop. a 4x postój masz opisany wyżej. tak dioda taka
enesen - 2009-11-27, 11:04

bradley napisał/a:
http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=962 taka jest dobra?

z tymi diodami to jest tak że najczęściej nie dostaniesz taką jaką chcesz dlatego nie szukaj konkretnych nazw, wbijaj do sklepu i mów że chcesz nie mniejsza niż 5 amperową i nie większą niż 10

miki9a - 2009-11-27, 15:11

ja tam weszłem do sklepu i mowie ze potrzebuje 6A i bez problemu dostałem :P
sebastian - 2009-11-27, 15:29

A ja się spytam, gdzie dostanę trzecie światło stopu, ale oryginalne?
Mam z tyłu nad tylną szybą takie wichajstry od takiego światła, takie blaszki zagięte jedna przy drugiej, więc najprawdopodobniej to było od tego właśnie, ale nie wiem, skąd można dostać takie światło, bo kupując takie jakies uniwersalne w każdym sklepie czy nawet w tesco, to mija się z celem...

enesen - 2009-11-27, 19:00

miki9a, bradley pytał się o konkretny symbol a w przypadku tych diód ważny jest tylko prąd przewodzenia

sebastian, coś takiego?
http://www.allegro.pl/ite...to_polecam.html

sebastian - 2009-11-27, 19:20

No widziałem to ogłoszenie, ale nie widać jej z tyłu i nie wiem jak ona jest mocowana. u mnie takie blaszki sa lekko pozaginane nad szybą, ale jak w ogóle to się montuje, to nie mam zielonego pojęcia...
bradley - 2009-12-11, 17:06

Plusiki dla enesen i miki9a !!

3h pracy i wymeczylem. 4 postoje, 4 stopy i 2x przeciwmgielne. W zasadzie 4 postoje i przeciwmgielne robi sie szybko oprocz kombinowania z ta blaszka w oprawce zeby stykala tylko jeden bolec+ zarowki.
Z hamulcami gorsza sprawa bo musialem rozebrac tapicerke boczna oraz wyjac ten czarny plastik kolo zamka klapy co zajmuje czas.

No i wyglada to tak (jakosc taka sobie ale widac, jak co swieci :P )

http://www.youtube.com/watch?v=s13dd68LaG0

:oklaski:

sebastian - 2009-12-11, 18:45

bradley napisał/a:
4 stopy

ja mam tylko dwie i wystarczy :P

zlotykamil - 2009-12-11, 20:39

no no pogratulowac bradley, ;) witam w klubie choinkowców :diabełek: :diabełek:
miki9a - 2009-12-12, 00:18

i następna oznakowana świetlenie Ventka. :oklaski: :brawa:
Lwomati - 2009-12-12, 20:42

fajnie, że filmik nagrałeś, ale jakość tragiczna :D
Arcaj - 2009-12-12, 20:57

Lwomati napisał/a:
fajnie, że filmik nagrałeś, ale jakość tragiczna :D

jak to się mówi lepsze rydz niż nic :P

piechu43 - 2009-12-12, 21:19

filmik jest ok, wiadomo o co chodzi :D
bradley - 2009-12-12, 23:04

A jak nie wiadomo to chodzi o pieniadze :P
bradley - 2009-12-22, 09:55

Hielfe!
Zauwazylem ostatnio, ze kiedy naciskam hamulec przy wylaczonych swiatlach to zapala mi sie na zegarach kontrolka od swiatel mijania. Nie zauwazylem tego wczesniej bo zazwyczaj jezdzi sie na swiatlach mijania ;) Licznik VDO z Seata.
I co zrobic?

miki9a - 2009-12-22, 15:34

sprawdź może w lampie tej w klapie blaszka się zwiera ze stopem ta wygięta i stąd ta przyczna
bradley - 2009-12-22, 16:17

miki9a, nie przeczytalem twojej rady przed wejsciem na forum ale doszedlem do wniosku ze sprawdze jak swieca swiatla no i to jest wlasnie ta przyczyna.

Nie wiem jak wygiac ta blaszke zeby zwierala zawsze jeden pin :evil:

miki9a - 2009-12-22, 16:24

ja ja tak wygoiłem ze nie styka teraz na płasko tak jak oryginalnie tylko teraz styka mi bokiem i jest oki. próbuj jakimiś kombinerkami ją skręcić powinno być wtedy ok
tomek87 - 2009-12-22, 17:03

Moja rada to nalutować troch cyny na styk od 21W na żarówce, a ten przylutowany przewodzik zaizolować ;) ja tak mam i bez problemu wszystko śmiga już półtora roku ;)
bradley - 2009-12-29, 13:04

Zagialem troche ten drucik ze zamiast plasko stykac sie z bolcem zarowki to styka sie pod katem 45-60 stopni. I ten przylutowany przewod jest zaizolowany. Wokol zarowki jest tasma izolacyjna, wiec zarowka siedzi w gniezdzie mocno i stabilnie.
Kupilem jakies zarowki z Oszoloma za 3,99zl i one maja moim zdaniem lepsze bolce, takie okragle a nie owalne. Lepiej sie do nich lutuje i sie nie urywaja jak ten z norauto :evil:

Przynajmniej gdyby cos bylo nie tak to mam wskaznik, wystarczy nacisnac hamulec bez swiatel. Jak sie kontrolka zapali to jest nie halo. Ale raczej juz wszystko bedzie dobrze :)

miki9a - 2009-12-29, 14:17

bradley napisał/a:
Wokół żarówki jest taśma izolacyjna, wiec żarówka siedzi w gnieździe mocno i stabilnie.

to w jaki sposób ci się z masą łączy ??

bradley - 2009-12-29, 18:03

Przez bolec :) Tasma jest tylko na gorze zarowki.
miki9a - 2009-12-29, 18:18

aha. ja u siebie nie dawałem taśmy tylko rozgiąłem te blaszki w oprawce i tez ciasno siedzi. i jak na razie nic się nie psuje :D
piotrek/wawa - 2010-01-02, 22:40

a dla mnie to jest wielka lipa zrobilem to dzisiaj czyli 4xpostoj i 4xstop i mi sie wcale nie podoba niech ktos pomysli jak zrobic zeby caly pasek czerwony swiecil razem z tym zagieciem ba blotnik :>
zlotykamil - 2010-01-02, 23:15

piotrek/wawa napisał/a:
z tym zagieciem ba blotnik

to tylko wersja USA tak potrafi ;)

piotrek/wawa - 2010-01-02, 23:27

aaaaa tam usa POLAK POTRAFI trzeba jakos rokleic klosze i zobaczyc co da rade z tym zrobic moze ktos ma peknieta lampe to zobaczy czy nie da rady tam czegos podskrobac tak zeby swiatlo tam docieralo
zlotykamil - 2010-01-02, 23:38

a Wiesz ze ja mam :) jutro pogrzebie i ci foty porobie moze cos wykonbimujesz - bo pomysł warty zachdu :oklaski:
Przemek - 2010-01-03, 08:01

lampe jest ciezko rozkliec ja próbowałec.
piotrek/wawa - 2010-01-03, 11:52

ja probowalem podciac niby odchodzila ale nie za bardzo moze jakby ja wygotowac tak jak przednie to by puscilo szkoda mi troche lampy bo i tak mi rog odprysnal jak probowalem ale jak ktos ma stara nie potrzebna to moze sprobowac
bradley - 2010-01-03, 11:58

zlotykamil, zrob zdjecie od tylnej strony. Bo ja mialem koncepcje taka ze tam gdzie jest otwor na zarowke w lampie (tej klapowej) trzeba wyrznac caly ten plastik i za nim powinien byc jeszcze jeden ktory ogranicza pole swiecenia do kwadracika zamiast pelnego prostokata.
zlotykamil - 2010-01-03, 12:59

nie rozklejałem lampy - bo tak jest pobita ze raczej wszystko widac - ale z tego co zobaczyłem to raczej niec sie nie wykonbinuje

bradley napisał/a:
za nim powinien byc jeszcze jeden ktory ogranicza pole swiecenia do kwadracika zamiast pelnego prostokata.

zgadza sie tylko ze do tego momentu jak jak jest jeszcze plaski kawalek to jest przeźroczyste szklo a dalej na zaokrągleniu jest tylko nieprzeźroczysty odblask - pozatym te oba kawałki sa oddzielone od wewnatrz i wyjecie tego nic nie da

oto foty z szybkim opisem :P

zlotykamil - 2010-01-03, 13:02

Piotr Nowok, zakupił lampy w wersji USA - moze użyczy foty jak ona wyglada w przekroju i wtedy moze by sie cos wyknbinowało ;)
bradley - 2010-01-03, 13:05

zlotykamil napisał/a:
zgadza sie tylko ze do tego momentu jak jak jest jeszcze plaski kawalek to jest przeźroczyste szklo a dalej na zaokrągleniu jest tylko nieprzeźroczysty odblask - pozatym te oba kawałki sa oddzielone od wewnatrz i wyjecie tego nic nie da

Tylko mi chodzilo o klapowe swiatlo. To na zdjeciach jest blotnikowe z kierunkowskazem.
http://www.fotosik.pl/pok...585072a04b.html

Gdyby byla jedna czerwona krecha byloby "awesome" :)

zlotykamil - 2010-01-03, 13:12

bradley napisał/a:
Tylko mi chodzilo o klapowe swiatlo
ach :P

takiego nie mam luzem ;) ale po niedzieli bede zdejmował to porobie foty :)

bradley - 2010-01-03, 13:15

http://img9.imageshack.us/i/c103496913.jpg/ Nie widze roznicy pomiedzy European oprocz blendy na rejestracje.
Na alledrogo znalazlem jakies zdjecie z tylu lampy klapowej i bedzie podobnie jak z tymi bocznymi. Jak jeszcze swiatlo cofania jest w miare na calej dlugosci to przeciwmgielne jest juz bardziej okrojone i zaslepione plastikiem nieprzezroczystym. Ale jakby ktos mial automat do spawania plastiku to daloby sie wyrzezbic oprawke na zarowke ktora swiecilaby na calosc swiatla klapowego.

Arcaj - 2010-01-03, 13:40

bradley napisał/a:
Nie widze roznicy pomiedzy European oprocz blendy na rejestracje.

ciężko zauważyć na tym zdjęciu ale lampy wersji US mają trochę wycięte z boku i światło dalej dociera

piotr nowok - 2010-01-03, 21:09

mam 1 fote a lampki bedo po 10 :P

Arcaj - 2010-01-03, 22:10

o właśnie mi o to chodziło ;)
Paweł J. - 2010-02-05, 15:00

Ten też ma coś ze "stopami" kombinowane

od 37s do 1:03

piechu43 - 2010-02-05, 15:15

ale fajny ten czaruch :D
cinek82 - 2010-02-05, 17:11

Czy on nie włożył "stopów" zamiast przeciwmgielnych ?? :mysli:
piechu43 - 2010-02-05, 19:11

pewnie tak :D :D :D widać się zamulił koleś i nawet nie wiedział że tak ma :P
czarnysauber - 2010-02-06, 19:39

ale ventka ze szwajcarii przyciagnieta
Arcaj - 2010-02-10, 18:02

a ja tak zrobiłem według tego poradnika i zauważyłem takie coś że jak włączam przeciwmgielne to włącza mi się cały stop tzn. lampy mi wszystkie świecą + lotka. Co to może być?
miki9a - 2010-02-10, 18:11

nie założyłeś diod półprzewodnikowych
Arcaj - 2010-02-10, 18:19

a to konkretnie gdzie trzeba je dać?
miki9a - 2010-02-10, 18:24

zobacz na poprzedniej stronie tam napisalem i na fotkach jest zaznaczone gdzie i jak podłączyć. jakby coś nie jasno tam było to pytaj chętnie pomogę ;)
Arcaj - 2010-02-10, 18:28

to jedną diode wpinamy w kabel co idzie ze stopu w przeciwmgielne a drugi w biało siwy kabel tak? Dobrze rozumiem ?
miki9a - 2010-02-10, 18:30

tak dokładnie tak
Arcaj - 2010-02-10, 18:31

ok lecę zrobić :P jak się nie uda masz u mnie minusa :P :faja: :diabełek:
miki9a - 2010-02-10, 18:33

jeśli masz takie same kolory kabelków jak u mnie to musi się udać :P
czarnysauber - 2010-02-10, 19:29

Arcaj napisał/a:
jak się nie uda masz u mnie minusa

ee tam daj bana :diabełek: :diabełek:

Arcaj - 2010-02-10, 19:42

prązi :D

czarnysauber zaraz Ci dam za prowokowanie :P

miki9a - 2010-02-10, 19:46

Arcaj napisał/a:

działa ??

Arcaj - 2010-02-10, 19:50

działa jak natura chciała :)
Wszystko elegancko świeci
Dzięki miki9a, :oklaski: :faja: :poklon:

czarnysauber - 2010-02-10, 19:52

Arcaj napisał/a:

czarnysauber zaraz Ci dam za prowokowanie :P

:P :P podobno nie jestes w kierownictwie :P :P

miki9a - 2010-02-10, 19:52

Cytat:
Dzięki miki9a, :oklaski: :faja: :poklon:

może bede we wrocławiu a raczej blisko wrocławia niedługo to :pijacy: twoje nowe światełka :P :diabełek:

Arcaj - 2010-02-10, 19:59

czarnysauber napisał/a:
:P :P podobno nie jestes w kierownictwie :P :P

ale bana mogę dać (chyba) :D

miki9a napisał/a:
może bede we wrocławiu a raczej blisko wrocławia niedługo to :pijacy: twoje nowe światełka :P :diabełek:

kiedy i gdzie dokładnie ? :)

miki9a - 2010-02-10, 20:06

dokładnego dnia nie znam jeszcze. w Legnicy mam tam rodzinkę
Arcaj - 2010-02-10, 20:11

w Legnicy jest IZBA jeszcze :) Jak coś daj znać :)
miki9a - 2010-02-10, 20:14

Arcaj napisał/a:
w Legnicy jest IZBA jeszcze :) Jak coś daj znać :)

na pewno dam znać. bo jak nie tam to dopiero pewnie na zlocie się spotkamy. :P

miki9a - 2010-02-10, 20:14

Arcaj napisał/a:
ale bana mogę dać (chyba) :D

a może plusika ??

Arcaj - 2010-02-10, 20:17

nie mój temat :P Ale zaraz coś w moim temacie znajdę to Ci dam