|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Pompa abs
_marcinecki - 2009-11-17, 22:06 Temat postu: Pompa abs Witam;
Chcę założyć do swojej Ventki Abs. Mam wszystkie elementy oprócz przewodów hamulcowych. Mam problem bo w pompie są 4 wejścia 2 cieńsze i 2 grubsze. Mam pytanie grube wejścia są na oś przednią czy na tylną.
Bardzo proszę pomoc.
pozdrawiam
brave - 2009-11-18, 18:00
logika mowi że gróbsze idą na przód... tak mi sie wydaje jak bedziem montował to zrób jakąś fotoporade przyda sie na forum
powodzenie
vezet22 - 2009-11-18, 20:18
w pompie raczej masz 6 wejść ... zakładasz abs w furce _marcinecki napisał/a: | Mam wszystkie elementy | czyli co masz
_marcinecki - 2009-11-18, 21:24 Temat postu: ABS Mam pompę, wiązkę elektryczną, piasty na przód, koronki na tył, czujniki 4 szt. Na pompie faktycznie jest 6 dziur na przewody ham. Mnie interesują te dziury, które przeznaczone są do przewodów ham na koła. Tak jak pisałem wczesniej są 2 większe i dwa mniejsze otwory (na przemian).
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wiązki elektrycznej: Z komory silnika wchodzi wiązka przewodów ABS do skrzynki bezpieczników. Jest tam kabel szaro biały zakończony szarym
plastikowym gniazdem. Pytanie brzmi: Gdzie należy ten kabel wpiąć?
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
_marcinecki - 2009-11-18, 22:20 Temat postu: Abs Zakładam nie tylko Abs. Wymieniam silnik z 1Z na AFN, 2 tyg.temu zakładałem 4 szyby elek. i lusterka oraz montowałem dodatkowe Poduchy (w fotelach kierowcy i pasażera) ze sterownikiem i wiązką i zakładałem klimę. Roboty full. Mam nadzieję, że sie z tym uporam i wszystko będzie chulało.
vezet22 - 2009-11-18, 22:28
nieżle szalejesz
FWD350 - 2009-11-19, 22:03
z tego co pamietam to 2 wejscia do pompy abs sia wchodzace 1 dzieli na przód a 2 na tył reszta wyjsc jest 2 przód 2 tył z podz lewy praw.a co do tej wiaski to chyba powiniem byc komp abs
bradley - 2009-11-20, 00:02
Nie wiem czy to pomoze czy nie ale spytam sie czy polaczyles sterownik absu pod pompa ze sterownikiem silnika bo podejrzewam, ze takowe polaczenie musi byc z racji tego, ze przez obd2 komunikujesz sie ze sterownikiem abs i mozesz wykonac test elementow wykonawczych. No chyba, ze sterownik jest bezoposrednio podlaczony pod k line.
_marcinecki - 2009-11-20, 09:18
Tak podpinałem się do ECU bo z Abs musi iść sygnał do ECU o rozpoczęciu hamowania. A ten kabelek, o który pytałem to chyba jest od diagnostyki ABS i ma być chyba wpięty do takiej czarnej skrzynki ze stykami od obd. Jeśli nie to proszę o korektę.
|
|