|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - KSENON HID
zeniTh - 2009-11-29, 17:04 Temat postu: KSENON HID witam
Panowie jak jest z KSENONAMI ?
czy taki zestaw można bez problemu założyć do naszych Venciaków ?
http://www.mapet-tuning.c...hp?cPath=23_341
czy trzeba mieć czyste szkła ? co do tego jest jeszcze potrzebne ?
bo jestem w trakcie poszukiwań fajnej niebiesko-świecącej żarówki (ksenon effect) ale niestety chyba z normalnego typu H4 nie znajdę takich ... wszystko to zwykłe białe światło
a jak jest z tymi HID,ami ? ma to ktoś może na forum ? a może na konkurensyjnych forach to jest, u fansów czy też u golferów ?
pozdrawiam i dziekuję za wszystkie odp ...
Jendker - 2009-11-29, 17:13
na stacji diagnostycznej mogą cię wyrzucić , znajomy miał ksenony w tigrze ledwo wjechał i go zawrucił i teraz sprzedaje
Przemek - 2009-11-29, 17:24
ja mam w swoim vento te ksenony. co do przeglądu to nie wiem bo jeszcze nie byłem. Jeżeli chodzi o lampy to muszą być czyste szkla a najlepiej soczewka. Ja mam aniołki i tam są lustra profilowane a szkła czyste
Jendker - 2009-11-29, 17:27
jak masz aniołki to luz nic ci nie powie ale na zwykłych lampach ksenony nie przejdą
Respect - 2009-11-29, 17:33
jak nie masz soczewki to czyste szkła Ci nie pomogą
Przemek - 2009-11-29, 17:38
na zwykłych lampach światło ksenonu jest rozpraszane i mijać się z takim to porażka
Paweł J. - 2009-11-29, 17:39
zeniTh napisał/a: | Panowie jak jest z KSENONAMI ? |
Musisz mieć wybitą homologację na lampie, soczewka tez muszą być chodź są wyjątki, musisz mieć spryskiwacze ciśnieniowe, samopoziomowanie, oraz gładkie szkło w miejsce soczewki....wszystko da się zrobić chodź z wybiciem homologacji najciężej.
Oczywiście możesz wrzucić sam ksenon...ale możliwe że będziesz ludzi oślepiał...no i kontrola policji oraz przegląd mogą się skończyć zonkiem.
zeniTh napisał/a: | a może na konkurensyjnych forach to jest, u fansów czy też u golferów ? |
E tam konkurencyjnych jesteśmy jedną wielką rodziną
nie trzeba aż tak daleko szukać...u nas tez są takie tematy:
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=5368
http://forum.vwvento.org/...ighlight=ksenon
zeniTh napisał/a: | bo jestem w trakcie poszukiwań fajnej niebiesko-świecącej żarówki (ksenon effect) ale niestety chyba z normalnego typu H4 nie znajdę takich ... wszystko to zwykłe białe światło |
i tu się mylisz...przy zwykłej, dobrej żarówce H4 da sie uzykać dobre świecenie, nawet z niebieską poświatą...był ten temat niedawno poruszany...jakoś nie mogę go odszukać...ktoś w pierwszym poście wklejał foty Leśnego i Tomka...jeśli ktoś to pamięta to proszę o link.
zeniTh - 2009-11-29, 18:20
Paweł J. napisał/a: | i tu się mylisz...przy zwykłej, dobrej żarówce H4 da sie uzykać dobre świecenie, nawet z niebieską poświatą...był ten temat niedawno poruszany...jakoś nie mogę go odszukać...ktoś w pierwszym poście wklejał foty Leśnego i Tomka...jeśli ktoś to pamięta to proszę o link. |
to był chyba nawet mój temat o żarówkach, no ale niestety były to tylko pozycje ... a nie drogowe/mijania
Paweł J. napisał/a: | Musisz mieć wybitą homologację na lampie, soczewka tez muszą być chodź są wyjątki, musisz mieć spryskiwacze ciśnieniowe, samopoziomowanie, oraz gładkie szkło w miejsce soczewki....wszystko da się zrobić chodź z wybiciem homologacji najciężej.
Oczywiście możesz wrzucić sam ksenon...ale możliwe że będziesz ludzi oślepiał...no i kontrola policji oraz przegląd mogą się skończyć zonkiem.
|
czyli trzeba sobie dać spokój, albo wrzucić prawdziwy ksenon za xxxx zł
Arcaj - 2009-11-29, 18:36
zeniTh napisał/a: | czyli trzeba sobie dać spokój, albo wrzucić prawdziwy ksenon za xxxx zł |
za przyjemność trzeba płacić. Ja natomiast teraz jeździć na seryjnych lampionach iż razić innych uczestników ruchu bądź bawić się w zabieranie dowodzików
Daaamiano - 2009-11-30, 17:21
zamiast wydac 200pln na tanie gó.no lepiej kup porządne żarówki h4, też dobrze świecą i jezdzisz na luzie bez strachu o odebranie dowodu przez Milicje. Jeśli ktoś Ci powiedział że te ksxenony są porządne to efekt dobry dla dresów w Beemach
Karu6 - 2009-11-30, 17:50
Żarówke taką z homologacją moge do skuterka wrzucić? Mam gładki reflektor i soczewkę, nie mam żadnych homologoacji chyba.
vwkrzysio - 2009-11-30, 17:58
ja bym wolał kupić dobre żarówki za te pieniądze i mieć policje z głowy a efekt uzyskasz też dosć dobry. Moje zdanie
Daaamiano - 2009-11-30, 18:05
vwkrzysio napisał/a: | ja bym wolał kupić dobre żarówki za te pieniądze i mieć policje z głowy a efekt uzyskasz też dosć dobry. Moje zdanie |
dokładnie tak.. Myślę ze więcej osób myśli podobnie...
zeniTh - 2009-11-30, 18:11
vwkrzysio napisał/a: | ja bym wolał kupić dobre żarówki za te pieniądze i mieć policje z głowy a efekt uzyskasz też dosć dobry. Moje zdanie |
tylko jakie te żarówki
zakupiłem już OSRAM COOL BLUE i nic, białe światło, teraz mam Philips BlueVision i także lipa białe światło ...
wszystkie z dostępnych dobrych żarówek mają tem. ok 4000K a żeby wpadały w niebieski/ksenonowy trzeba mieć ok 6000K ...
sam bym wolał wymienić tylko żarówki, bo po pierwsze mniejsze koszta, a po drugie mniej zabawy ...
vwkrzysio - 2009-11-30, 18:12
sam się zastanawialem nad kupnem takiego zestawu ale mój qmpel kupił do merola c180, owszem ładnie wyglądało i osietlało droge... ale jak kilka razy się z nim w nocy to zmieniłem zdanie
vezet22 - 2009-11-30, 18:53
zeniTh napisał/a: | lipa białe światło ... |
chyba światło ma mieć biały odcień , i prawdziwy xsenon świeci na biało a te odcienie niebieskiego to właśnie wiejskie zestawy xsenonów do bmw
Arcaj - 2009-11-30, 19:57
według mnie biały ksenonik czy zwykłe żarówki H4 wyglądają świetnie. Niebieski wiochą pachnie
zeniTh - 2009-12-01, 00:12
vezet22 napisał/a: | prawdziwy xsenon świeci na biało a te odcienie niebieskiego to właśnie wiejskie zestawy xsenonów do bmw |
no to czemu w tych nowych samochodach montują właśnie takie niebieskie (10000K) a nawet fioletowe (12000K) ksenony ? jeśli było by coś nie halo to by raczej w serii tego nie dawali
Paweł J. - 2009-12-01, 08:30
Kolorowe ksenony montują, ale tylko mają różne odcienie gdy patrzymy na lampy w aucie. Świeca zazwyczaj na biało....no możliwe jakieś delikatne odcienie...ale to sporadycznie.
A co do nowych aut...w nich to producenci mogą różne rzeczy montować....ważne że jest na to odpowiednia homologacja czyli dopuszczenie do ruchu i żaden misiak lub diagnosta nic na to nie powie.
Był też poruszany temat na forum jakiegoś mercedesa który ma ksenon bez soczewki...i to nie jest usprawiedliwienie do tego aby pakować ksenon do naszych lamp zamiast żarówki. To auto musiało przecież przechodzić test, a zeby te testy przeszło lampa musiał byc dostosowana do odpowiedniego świecenia o co już producent zadbał.
piotrek/wawa - 2009-12-05, 23:35
po pierwsze ( w sumie to nie takie pierwsze bo to sie juz powtarza) do ksenonu musisz miec spryskiwacze na lampy i autoregulacje poziomu swiatel a nie gladkie lampy bo to jest wazne tylko przy soczewce zarniki czyli ksenony HID bo taka maja popularna nazwe sa nielegalne bo nie maja tej wlasnie homologacji nawet jesli masz aniolki bo jakby ktos chcial sie doczepic to napewno by znalazl homologacje na lampach czyli magiczne literki ktore okreslaja jakie swiatlo powinna dawac lampa faktem jednak jest ze ten ala ksenon duzo poprawia widocznosc a wystarczy go tylko opuscic zeby nie razic innych
siwek_Nowa_Sól - 2010-01-04, 18:13
Siemka akurat na dniach zatrzymała mnie policja za brak światła i przyszło mi na myśl aby sie zapytać o ksenony to policjant mi powiedział ze mozna tylko trzeba jechać na stacje diagnostyczną i oni ustawią światła tak aby nieoślepiać innych kierowców.A tak pozatym to pytałem sie sąsiada diagnosty co robią jak przyjedzie ktoś na przekląd z ksenonami czy to przechodzi to mówi ze bez zadnego problemu tylko MUSZĄ BYĆ DOBRZE USTAWIONE LAMPY. !
Respect - 2010-01-04, 19:21
siwek_Nowa_Sól, tych co pytałeś niestety nie mieli chyba pojęcia o przepisach, tak jak chłopaki mówią musi być najczęściej soczewka (choć są wyjątki) spryskiwacze i homologacja co najważniejsze, a jeśli chodzi o układ samopoziomujący to ostatnio zgłębiłem temat prawny tegoż właśnie przepisu i nie jest dokładnie tak że musi być
a uwierz mi że wiem co mówię ubiegły rok skończyłem na 5 konfiskatach dowodu przez 3 miesiące , a nowy rok zaczołem nie lepiej bo od wczoraj tez nie mam
soczewka jest dobrze ustawione nikt nigdy mi nie mrugną i nie zwrócił uwagi ale z niebieskimi nie pogadasz
Arcaj - 2010-01-04, 19:44
siwek_Nowa_Sól ostatnio pojechałem na stacje diagnostyczna z kolegą (golf3) miał lampy soczewkowe i włożone w nie ksenon ledwo podniósł bramę zobaczył że ma ksenon i powiedział " Dopiero jak zmienisz lampy lub wymienisz żarówki na normalne to zrobię przegląd."
siwek_Nowa_Sól napisał/a: | policjant mi powiedział ze mozna tylko trzeba jechać na stacje diagnostyczną i oni ustawią światła tak aby nieoślepiać innych kierowców |
Jeden policmajster Ci powie że można drugi się uczepi i zabierze Ci dowód jeśli lubisz ryzyko zakładaj.
siwek_Nowa_Sól napisał/a: | sąsiada diagnosty |
a pojedz do obojętnie jakiej stacji diagnostycznej gdzie totalnie nie znasz człowieka to jestem ciekawy co Ci powie ?
levis521 - 2010-01-04, 21:58
Ja mam xenon w soczewce i narazie nikt mi się nie plumkał.a do przeglądu to jeszcze trochę mam czasu,zastanawiam się czy nie zmienić żarników na 12000K bo 6000K mi się już znudził.
Lwomati - 2010-01-04, 21:59
levis521 napisał/a: | zastanawiam się czy nie zmienić żarników na 12000K |
to już chyba lekka przesada
Arcaj - 2010-01-04, 22:06
Lwomati napisał/a: | to już chyba lekka przesada |
dokładnie. Zostaw już te levis521 napisał/a: | 6000K | albo max włóż 8000K
levis521 - 2010-01-04, 22:13
Czemu?
Lwomati - 2010-01-04, 22:14
przecież 12k K to jest róż porażka, albo dla samochodu dla baby
Respect - 2010-01-04, 22:14
pewnie żeby Ci na dołkach z policją nie mylili
levis521 - 2010-01-04, 22:18
Lwomati napisał/a: | przecież 12k K to jest róż porażka, albo dla samochodu dla baby
|
Ale teraz Karolina więcej jeźdź autem wiec jej będzie pasować jak coś.
Arcaj - 2010-01-04, 22:22
levis521 moim zdaniem strasznie spaskudzisz. Zrób tak jak Ci mówiłem
Przemek - 2010-01-04, 22:22
co do przeglądów to nie przejdzie auto na dołożonym ksenonie a poza tym lampa powinna miec soczewke samopoziomujacą sie oraz spryski. Jesli juz masz ksenon to w dowód powninienes miec wbita homologacje a tego nikt ci nie zrobi
levis521 - 2010-01-04, 22:25
Pożyjemy zobaczymy Panowie jak to będzie.
Przemek - 2010-01-04, 22:30
Ja chciałem ustawic mijania to powiedzial jak bede miał normalne światło
Respect - 2010-01-04, 22:42
co do układu samopoziomującego
6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...)
zawsze sie można tym wybronić jak mamy elek. regulacje i już zdobędziemy homologację
w astrze g i b jest homologowany xenon z takąwą regulacja dopuszczoną i jest to zaznaczone w przepisach
zeniTh - 2010-01-04, 23:51
Respect napisał/a: | 6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...) |
i to jest dobry pretekst by się wybronić ;D
czyli zakładamy soczewkę, szlifujemy szkło, zakładamy spryski i latamy będzie gorzej jak jakiś służbista się przyczepi, że nie ma homologacji ...
Marek81l - 2010-01-05, 00:48
zeniTh napisał/a: | Paweł J. napisał/a: | i tu się mylisz...przy zwykłej, dobrej żarówce H4 da sie uzykać dobre świecenie, nawet z niebieską poświatą...był ten temat niedawno poruszany...jakoś nie mogę go odszukać...ktoś w pierwszym poście wklejał foty Leśnego i Tomka...jeśli ktoś to pamięta to proszę o link. |
to był chyba nawet mój temat o żarówkach, no ale niestety były to tylko pozycje ... a nie drogowe/mijania
Paweł J. napisał/a: | Musisz mieć wybitą homologację na lampie, soczewka tez muszą być chodź są wyjątki, musisz mieć spryskiwacze ciśnieniowe, samopoziomowanie, oraz gładkie szkło w miejsce soczewki....wszystko da się zrobić chodź z wybiciem homologacji najciężej.
|
czyli trzeba sobie dać spokój, albo wrzucić prawdziwy ksenon za xxxx zł |
Koledzy moze odbiegne troche od tematu ale tez miałem xenony na ori lampach i po kilku kontrolach pieski mnie z nich wyleczyły,ale potrzeba matką wynalazku.
Podstawowym problemem swiateł w naszych ventkach sa straty napięcia. Po 1 przełącznik swiateł mijania a po drugie przełącznik drogowe/mijania. Najprostszym wyjsciem jest montaz przekażnika + najzwyklejsze zarowki H4. Wg mnie poprawa jasnosci co najmniej o 20% a to duzo.Zeby nie robic ot jakby ktos chciał sie dowiedziec cos wiecej to PW. Wszystko robimy pod maską i zajmuje srednio 0,5 h.
danieluss123 - 2010-01-09, 11:47
korzystają z utworzonego już tematu chciałem się zapytać czy możliwe aby ten ventyljke na aukcji miał xenony w normalnych lampach nie soczewkowych ? http://allegro.pl/item874205177_vento_1_9gtd.html
Bucus - 2010-01-09, 12:33
wydaje mi się że właśnie ma zamontowane HIDy.
Tylko współczuje jadącym z naprzeciwka, bo razi to pewnie nie miłosiernie.
Arcaj - 2010-01-09, 20:36
Bucus napisał/a: | bo razi to pewnie nie miłosiernie |
nie bądź taki pewny
jeżeli dobrze ustawi to razić nie będzie. EDI_DTR ma tak samo zrobione i nic nie razi tylko z tego co pamiętam to ma on ustawienia światła elektryczne i ma maksymalnie opuszczone na dól.
Paweł J. - 2010-01-09, 20:55
Już na tych foto wali po oczach
Ja tam nie wiem kto jak ma ustawione...czy dobrze czy źle...jak dobrze to chwała temu komuś za to...a jak źle to lipa i szkoda ludzi z którymi się mija....wiem jak te autka widać i wiem jak świecą....w tedy od razu daję na długie-takie życie
Arcaj - 2010-01-09, 21:15
Paweł J. napisał/a: | wiem jak świecą....w tedy od razu daję na długie |
gorzej jak taki będzie jechał za nami. Zawsze mam ochotę wysiaśc z samochodu i zbić mu te lampy
Wydym - 2010-01-09, 21:22
Rażą trochę to fakt
danieluss123 - 2010-01-10, 11:29
no regulacje w ventylku to mam ale jak to razi strasznie nawet jak są na sam dół opuszczone to również problem będę miał z przeglądem
Arcaj - 2010-01-10, 13:16
danieluss123 napisał/a: | problem będę miał z przeglądem |
dasz mu pieniążka to Cię przepuści tylko musi być znajomy
vezet22 - 2010-01-27, 21:50
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
dział 3 rozdział 3 i załącznik 6
|
|