|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - wydech???
ksk27 - 2009-12-10, 12:36 Temat postu: wydech??? mam problem bo chce zdemontowac caly uklad wydechowy w moim ventlu 1.8 75km a mianowicie chce wyciac z katalizatora srodek a zeby kat. wykrecic trzeba przy samym silniku odkrecic 4 srobki bo to kolanko jest razem z katalizatorem przyspawane jak najlepiej to odkrecic jaki najlepszy jest dostep tam do kolektora wydechowego? prosze o pomoc
Paweł J. - 2009-12-10, 12:43
ksk27 napisał/a: | 1.8 75km |
U mnie to jakoś inaczej było....ostatnio to nawet odkręcałem ten odcinek z katalizatorem i nie trzeba było ruszać tego przy silniku...z tym, że ja mam 1.8 90KM a to trochęinne wydechy.
Jeśli chcesz tylko wyciąć katalizator to zrób to na samochodzie (o ile masz podejście)....jak już go wytniesz to wstawiasz kawałek rurki, a że wydech jest na zaczepach to przecież ma trochę luzu i chodzi więc zaadoptowanie rury nie powinno być kłopotem.
ksk27 - 2009-12-10, 12:46
no w sumie i racjia dzieki ide sie za to brac
krzeszak - 2009-12-10, 19:13
ksk27 napisał/a: | żeby kat. wykrecic trzeba przy samym silniku odkrecic 4 srobki bo to kolanko jest razem z katalizatorem przyspawane |
ksk27 napisał/a: | 1.8 75km |
dziwne u mnie jest wszystko osobno...kolektor z rura łączy sie na 4 śruby, rura kolektorowa łączy się z KAT. na 3 śruby potem tłumik środkowy łączony na wcisk i opaska końcowy tez na wcisk i opaska wiec albo było już coś wcześniej przerabiane albo sam nie wiem... a jak wygląda u ciebie Kat... ma taka dziurkowana osłonę od spodu jeśli tak to oryginał a oryginalny na bank łączony na 3 śruby z rura kolektorowa
ksk27 - 2009-12-17, 14:59
byla jakas oslona do czasu raz jechalem autostrada i przy wyprzedaniu tira skrecilem gwaltowniej kierownica i uslyszalem dzwiek blachy a w lusterku zobaczylem jak odleciala ta oslona;p ale kolego sluchaj od katalizatora idze rurka i nie ma zadnych srob dopiero sie laczy z kolektorem wydechowym na 4 srobach i chcial bym wiedziec jak te 4 srobki odkrecic od gory silnika czy od spodu silnika i jaki tam klucz nachodzi na te srobki:) z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
krzeszak - 2009-12-17, 15:10
ksk27 napisał/a: | od katalizatora idze rurka i nie ma zadnych srob dopiero sie laczy z kolektorem wydechowym na 4 srobach |
... no to ja nie pomogę u mnie jest całkiem inaczej miedzy łącznikiem elastycznym a katem jest kołnierz (i w rurze kolektorowej i w kacie) i jedno do drugiego łączy sie na 3 śruby
wiec według mnie było już wcześniej coś przerabiane
Paweł J. - 2009-12-17, 15:56
krzeszak napisał/a: | łącznikiem elastycznym |
Który także jest wymienny-więc w oryginale jest kilka łączeń za nim wydech dochodzi do silnika.
krzeszak - 2009-12-17, 17:07
Paweł J. napisał/a: | łącznikiem elastycznym
Który także jest wymienny |
u mnie był wspawany ...a żeby go wymienić to trzeba wycinać i wspawywać nowy
bo ogólnie wymienia się go razem z rura kolektorowa z którą tworzą całość
sebastian - 2009-12-17, 17:28
No właśnie, nie bardzo to złącze jest wymienne. Wspawać można, owszem, ale ogólnie, to sama rura gotowa z tym złączem jest dostępna i w oryginale też tak było. Nigdzie nie ma pokazane, co by ten sam element był wymienny.
krzeszak - 2009-12-17, 17:37
sebastian napisał/a: | Nigdzie nie ma pokazane, co by ten sam element był wymienny. |
tez tak mi się wydawało ...
Paweł J. - 2009-12-17, 17:46
Mam u majstra ten element zamówiony i będzie wymiana-więc się obluka co i jak
ksk27 - 2009-12-17, 17:50
ja chce zdemontowac wydech jak to odkrecic po koleji bo tam jest nie za dobry dostep
mozecie napisac?
sebastian - 2009-12-17, 18:08
No co? Przy kolektorze masz 4 śruby. Jak łatwo nie pójdzie, to palnikiem musisz nagrzać je i delikatnie odkręcać, by nie urwać szpilek. Tym samym, za rurą między katalizatorem masz też 3 śruby i tak samo robisz. Później już za katem łączony wydech jest na obejmach, więc takiego problemu nie ma.
krzeszak - 2009-12-17, 18:20
Paweł J. napisał/a: | Mam u majstra ten element zamówiony |
oblukaj kolego ...bo to ciekawe przedsięwzięcie
ksk27 napisał/a: | chce zdemontowac wydech jak to odkrecic |
musisz odkręcić 4 śruby od rury kolektorowej łby maja od spodu wiec i dostęp tylko od spodu...wiec kanał długa przedłużka i ogień ( M8 albo M10) reszte opisałem w pierwszych postach powyzej
sam zobacz jak na rys. wygląda wydech w vento 1.8 z rożnych lat produkcji(wystarczy wybrać po lewo model ,pojemność)
http://dataweb.pl/asp/po/
Paweł J. - 2009-12-17, 18:45
A to co jest zaznaczone na fotce to nie jest żaden zacisk
krzeszak - 2009-12-17, 18:48
ta obejma którą wskazałeś jest zaciśnięta ta plecionka z drutu...tej której brakuje na fotce bo sie rozsypała jak i u mnie
Paweł J. - 2009-12-17, 18:51
krzeszak napisał/a: | rozsypała |
Więc nie dziwota, że samochód na zimnych chodzi okropnie
krzeszak - 2009-12-17, 18:58
krzeszak napisał/a: | plecionka z drutu...tej której brakuje na fotce bo sie rozsypała jak i u mnie |
ale teraz tak patrze na to Twoje zdjęcie Pawełku i widzę ze ta plecionka druciana jest u Ciebie ...bo to nie jest na pewno sprężyna...bo u mnie to było widać sprężynę już wiec twój łącznik nie jest taki tragiczny choć jedna strona czegoś brakuje
Paweł J. - 2009-12-17, 19:00
Jest tragiczny...plecionka była składana na silikon a potem obkręcona drutem
krzeszak - 2009-12-17, 19:09
Paweł J. napisał/a: | plecionka była składana na silikon a potem obkręcona drutem |
a to ni czym u mnie... tylko ze ja już nic nie kombinowałem tylko kombinerkami oberwałem wszystko do końca...ale na tym łączniku elastycznym i tak nie było przegwizdow
|
|