Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Kopci na biało

bebos - 2009-12-10, 17:24
Temat postu: Kopci na biało
Jak w temacie :D . mój ventyl to kometa :D . Zastanawiam się od czego to moze być. Cieczy chłodzącej mi nie ubywa olej brał zawsze, a nie mam katalizatora. Czy ktos bez KATA ma tak samo może?? Na gazie i benzynie tak samo jest :D .
cinek82 - 2009-12-10, 17:26

Zima jest to i kopci na biało ;) Pewnie w ogóle jak go odpalisz zimnego :D Ja też tak mam i się przyzwyczaiłem....
Jak nie ubywa płynu to jest good :OK:

Paweł J. - 2009-12-10, 17:28

bebos, taka pora roku że kopci....wilgoć straszliwa i i trochę zimno....zawsze tak było jest i będzie ;)

Mi niedawno gdy się zatrzymałem na parkingu a wiatr wiał z tyłu to swoje białe spaliny widziałem z przodu....oczywiście wszystko do momentu dobrego rozgrzania się silnika.

A jeśli miałaby być jakaś usterka to kontroluj poziom oleju i płynu chłodniczego-powinieneś coś zauważyć..

piechu43 - 2009-12-10, 17:31

dokładnie jak koledzy piszą :P to jest normalne i też takie objawy mam u siebie :D
bebos - 2009-12-10, 17:35

widocznie ten typ tak ma. bo czasem stoję na swiatlach i samochody przede mna to im z rur praktycznie nic nie leci, a za mną biała chmura:D, ale tak jak mowicie zimny silnik bo do pracy 10 minut jade to sie jeszcze nie nagrzeje
Paweł J. - 2009-12-10, 17:37

bebos napisał/a:
10 minut jade

No to normalka ;) Pośmigasz 2-3 razy dłużej i zobaczysz ze u Ciebie będzie ok :OK:

bebos napisał/a:
samochody przede mna to im z rur praktycznie nic nie leci

Wiesz....nigdy nie wiadomo ile taki silnik już chodzi ;)

cinek82 - 2009-12-10, 17:38

No i tu leży pies pogrzebany, 10 min do pracy... ;)
A co do stania w korku to ja tez obserwowałem inne autka i zauważyłem, że nawet dużo młodsze od mojej Ventki samochody też wydzielają białe chmury. I przestałem się tym przejmować ;)

bebos - 2009-12-10, 17:44

to wielkie dzięki, problem z głowy, ale i tak jak będę miał trochę czasu to se uszczelniacze zaworów wymienię :D . Wielkie dzięki.
cinek82 - 2009-12-10, 17:52

No problemo ;) A uszczelniacze to tak. Bynajmniej na oleju zaoszczędzisz ;)
andrewb25 - 2009-12-10, 18:43

normalna sprawa
w rurze wydechowej pod wpływem różnicy temperatur (na zewnątrz zimna, w środku ciepła) wydziela się para i to paruje

wyjdź jak jest zimno i "chuchnij" to też poleci para

tak ma być