|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Kopci na biało
bebos - 2009-12-10, 17:24 Temat postu: Kopci na biało Jak w temacie . mój ventyl to kometa . Zastanawiam się od czego to moze być. Cieczy chłodzącej mi nie ubywa olej brał zawsze, a nie mam katalizatora. Czy ktos bez KATA ma tak samo może?? Na gazie i benzynie tak samo jest .
cinek82 - 2009-12-10, 17:26
Zima jest to i kopci na biało Pewnie w ogóle jak go odpalisz zimnego Ja też tak mam i się przyzwyczaiłem....
Jak nie ubywa płynu to jest good
Paweł J. - 2009-12-10, 17:28
bebos, taka pora roku że kopci....wilgoć straszliwa i i trochę zimno....zawsze tak było jest i będzie
Mi niedawno gdy się zatrzymałem na parkingu a wiatr wiał z tyłu to swoje białe spaliny widziałem z przodu....oczywiście wszystko do momentu dobrego rozgrzania się silnika.
A jeśli miałaby być jakaś usterka to kontroluj poziom oleju i płynu chłodniczego-powinieneś coś zauważyć..
piechu43 - 2009-12-10, 17:31
dokładnie jak koledzy piszą to jest normalne i też takie objawy mam u siebie
bebos - 2009-12-10, 17:35
widocznie ten typ tak ma. bo czasem stoję na swiatlach i samochody przede mna to im z rur praktycznie nic nie leci, a za mną biała chmura:D, ale tak jak mowicie zimny silnik bo do pracy 10 minut jade to sie jeszcze nie nagrzeje
Paweł J. - 2009-12-10, 17:37
bebos napisał/a: | 10 minut jade |
No to normalka Pośmigasz 2-3 razy dłużej i zobaczysz ze u Ciebie będzie ok
bebos napisał/a: | samochody przede mna to im z rur praktycznie nic nie leci |
Wiesz....nigdy nie wiadomo ile taki silnik już chodzi
cinek82 - 2009-12-10, 17:38
No i tu leży pies pogrzebany, 10 min do pracy...
A co do stania w korku to ja tez obserwowałem inne autka i zauważyłem, że nawet dużo młodsze od mojej Ventki samochody też wydzielają białe chmury. I przestałem się tym przejmować
bebos - 2009-12-10, 17:44
to wielkie dzięki, problem z głowy, ale i tak jak będę miał trochę czasu to se uszczelniacze zaworów wymienię . Wielkie dzięki.
cinek82 - 2009-12-10, 17:52
No problemo A uszczelniacze to tak. Bynajmniej na oleju zaoszczędzisz
andrewb25 - 2009-12-10, 18:43
normalna sprawa
w rurze wydechowej pod wpływem różnicy temperatur (na zewnątrz zimna, w środku ciepła) wydziela się para i to paruje
wyjdź jak jest zimno i "chuchnij" to też poleci para
tak ma być
|
|