Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - ogrzewanie

pieniek - 2006-10-05, 22:02
Temat postu: ogrzewanie
witam wszystkich mam problem z mojm ventylkiem (1,8 benzyna thermo tronic) czy ktos cos wie co morze byc przyczyną ze nagle przestało działac ogrzewanie,nawiewy itd.działa bez zazutów ale brak ciepłego powietrza a bezpieczniki są wszystkie ok. sprawdzone.mało tego po deszczu od strony kierowcy(ale tylko po przejechaniu paru km nie na postoju) jest po prostu mokro juz nie raz to przerabiałem i dalej niewiem co jest przyczyną koreczki gumowe są w porzadku.
jaca - 2006-10-05, 22:36

moze ci sie zapowietrzl?? :co?:
zmieniales plyn?? :co?:

spyro - 2006-10-05, 23:14

Co do ogrzewania, a sprawdzałeś samą nagrzewnicę? Rzecz tania a bardzo upierdliwa czasami...

Co do wody w aucie same koreczki nic nie znaczą, ponieważ pod nimi robi się rdzawo i po zabawie... Zobacz samą podłogę czy nie masz gdzieś dziur no i szyby (przód + tył) mi właśnie zaczęło lecieć na rogu z przedniej szyby, muszę wreszcie podjechac do speców od szyb, bo jeszcze jest na gwarancji...

marmarmarek - 2006-10-06, 16:14

moze zapchana nagrzewnica, a moze zapowietrzony, a moze cos z thermotronickim(od nawiwuw i od niego sa osobne bezpiecznik-ale pisales, ze sa dobre...) a samo zimne powietrze leci tak? zrob taki tik. przekrec zaplon i zmien temperature na thermotroniku-powinien cykac(jakby sie otwieralo sejf albo cos-wtedy on ustawia temperature-jak nie cyka, to moze z nim byc cos nie tak-np walnienty czujnik temperatu(ten przy radiu)
pieniek - 2006-10-06, 20:30

witam i dzięki za informacje na temat tego ogrzewania,pisaliscie cos na temat płynu i samej nagrzewnicy, i tu pojawia sie problem bo niewiem gdzie takowa sie znajduje i jak ją sprawdzic czy sie wogule nadaje do dalszej eksploatacji.
tomala2301 - 2006-10-06, 20:44

Nagrzewnica jest w pulpicie dużo roboty jak się nie znasz to się nie pchaj do nagrzewnicy, , żeby samą nagrzewnice przepłukać musiał byś ściągną przewody gumowe co wchodzą do nagrzwewnicy i w jeden kruciec wcisnąć szlauf z wodą i pod ciśnieniem wypłukać nagrzewnice , najlepiej to rozgrzej auto i sprawdź czy węże te dwa co dochodzą do nagrzewnicy są gorące jak są gorące to nagrzewnica jest ok i szukałbym wtedy innej przyczyny. Pozdrawiam
rav - 2006-10-07, 12:01

Mi nie działało ogrzewanie, bo przy pokrętle od temperatury oderwał się zatrzask trzymający linkę i jak kręciłem, to linka chodziła razem z pancerzem. Ale ja nie mam klimy i nie wiem jak to wygląda w termotroniku. Ale stawiałbym raczej na problem z otwarciem zaworu do nagrzewnicy a nie na niedrożność układu.
marmarmarek - 2006-10-08, 13:10

w thermotroniku nie ma linki.