|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - Wężyki
ShoOt - 2010-01-03, 16:21 Temat postu: Wężyki Witam Jestem nowy i mam do was chłopaki małe za pytanko otóż
Oglądam sobie dzisiaj motorek a patrze sobie na odmę i widzę kilka wężyków które są założone ,,nie za mocno,, porostu można je łatwo ściągnąć idą one od wężów od IC i od filtra powietrza :
Idą one do tego :
i później z powrotem do silnika ale nie mogę powiedzieć do czego bo węże od IC zasłaniają
Jak bym je puścił bezpośrednio czyli omijając te ,,pierdułko kolo filtra powietrza mogę spodziewać sie na chociaż 2 KM ?
silnik to 1Z 90 KM 96 rok
czarnysauber - 2010-01-03, 17:01
nie za bardzo czaje z tych fotek o co chodzi ale czy to nie sa wezyki które ida do filtra węglowego (pochłaniacz oparów paliwa)?
ShoOt - 2010-01-03, 17:11
W niektórych TDI nie ma tych wężyków. Pierwszy raz spotkałem się to u mnie One są jakby podciśnieniowe ale nie mam chyba filtra weglowego
Nie wiesz może co to jest koło filtra powietrza idzie jeszcze ta wtyczka do filtra powietrza od tego czegoś
slaw71 - 2010-01-03, 18:03
ShoOt napisał/a: | Nie wiesz może co to jest koło filtra powietrza |
to jest elektrozawór N75 sterujący ciśnieniem turbiny.
ShoOt napisał/a: | W niektórych TDI nie ma tych wężyków |
w których
czarnysauber napisał/a: | nie za bardzo czaje z tych fotek o co chodzi |
wężyk z kolektora ssącego idzie do ECU,z tyłu tegoż kolektora masz EGR i przewód od niego idzie do takiego czarnego zaworka N18 ,który nim steruje.Zaworek N18 jest połączony przewodami z zaworkiem N75.Wszystko jest bardzo ważne,no może prócz EGR-a
aha ta wtyczka od zaworka N75 jest podłączona do przepływomierza
ShoOt - 2010-01-03, 18:13
Czyli tego nie ruszam
U Takiego jednego widziałem takie coś ale okazało się że to TD
Wiec wszystko mi powiedziałeś dzięki
Czyli lepiej nic nie odłączać ? ale ogólnie przy osprzęcie silnika ? cokolwiek porostu
slaw71 - 2010-01-03, 18:18
jeśli miałbyś robiony program to można wywalić EGR,ale trzeba go wyłączyć w sofcie przed demontażem i zaślepić wylot w kolektorze wydechowym,Ale jak nic nie modzisz to lepiej nic nie ruszaj ,tak jak jest ,to ma być
ShoOt - 2010-01-03, 18:26
slaw71, Co masz zrobione w swoim venciaku ale chodzi o moc
Ja jestem umówiony na program w ferie za 900 chyba sie opyla nie
slaw71 - 2010-01-03, 18:27
zapraszam do mojego tematu
bradley - 2010-01-03, 19:04
Cytat: | jeśli miałbyś robiony program to można wywalić EGR,ale trzeba go wyłączyć w sofcie przed demontażem i zaślepić wylot w kolektorze wydechowym,Ale jak nic nie modzisz to lepiej nic nie ruszaj ,tak jak jest ,to ma być |
Nie trzeba go odlaczasz w sofcie. Wystarczy zaslepic waz podcisnieniowy i tyle w temacie. Chyba ze chcemy sie fizycznie pozbyc N18 wtedy trzeba programowo odlaczyc zaworek bo kostka od N18 bedzie zwisac i powiewac.
slaw71 - 2010-01-03, 19:08
bradley napisał/a: | Nie trzeba go odlaczasz w sofcie. |
z tego co wiem to trzeba,tak przynajmniej robił mi tuner przy programie,dopiero póżniej przy wymianie kolektora ssącego wywalałem fizycznie zawór EGR-a.Jak nie wyłączysz w sofcie to chyba będzie łapał błędy
bradley - 2010-01-03, 19:11
W nowych autach bedzie lapal blad. Vento jest stare. Nic mi nie zlapalo a tez bylem zmuszony wyrzucic EGR po wymianie kolektora ssacego bo nowe kolektory mialy EGR zintegrowany z klapa gaszaca. A ze klapy nie mam no to jest flansza z cyckiem na wezyk do ECU.
slaw71 - 2010-01-03, 19:13
wierzę Ci ale chyba tuner wie co robi ,jak wyłączał w sofcie to chyba nie od tak sobie
bradley - 2010-01-03, 19:24
Zamiast wciagac silowniczek w grzybie EGRa to wciaga wkrecony wkret w wezyk. Czyli nie robi nic bo to wezyk bez powrotu
slaw71 - 2010-01-03, 19:27
bradley napisał/a: | wciaga wkrecony wkret w wezyk |
jak tam Twoje plany z Short Shifterem
vezet22 - 2010-01-03, 21:09
często jak klient ma uszkodzony EGR to tesz zaślepiam wężyk i dolot spalin do kolektora sącego i błędu niełapie
bradley - 2010-01-03, 21:34
slaw71 napisał/a: | jak tam Twoje plany z Short Shifterem |
G. sie nie rusza bo bedzie smierdziec bardziej
|
|