Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Lampki w drzwiach, podświetlenie nawiewu i licznika

zeniTh - 2010-01-20, 18:10
Temat postu: Lampki w drzwiach, podświetlenie nawiewu i licznika
Witam
mam pewien problem
ponieważ nie działała mi lampa drzwiach kierowcy postanowiłem sprawdzić dla czego tak jest, doszedłem do tego, że brakuje kabla. Wprowadziłem kabel i chciałem sprawdzić czy będzie działać i niechcący zrobiłem zwarcie ...
nie działa mi teraz podsietlenie licznika, podswietlenie nawiewu i nie swieca lampki w drzwich, reszta dziala ...
centralny jest ok. podswietlenie tablicy tez ok, nic co moze byc zwiazane z bezpiecznikami, wszystkie bezpieczniki ok ... lampka w podsufitce swieci

nie wiem jak to naprawić
pilnie prosze o rade

miki9a - 2010-01-20, 18:27

a dobrze sprawdziłeś bezpieczniki ?? ja kiedys jak zrobiłem zwarcie w zapalniczce to tez mi liczniki się nie świeciły winny był przepalony bezpiecznik
piechu43 - 2010-01-20, 18:37

ja też bym obstawiał bezpiecznik, bo przecież nie powinno się od zwarcia przepalić tyle żarówek.
Lwomati - 2010-01-20, 20:09

w panelu nawiewu jest jedna żarówka i mogła się przepalić. Jest jeszcze druga od zapalniczki. Jeżeli bezpieczniki ok, to żarówki są przepalone.
krzeszak - 2010-01-20, 20:31

proponuje sprawdzić bezpiecznik nr.16,21,22 niewierze ze tyle żarówek spaliło się na raz
Raziel500 - 2010-01-20, 21:02

a z kąd doprowadziłeś ten kabel???? moze coś nie chcący rozłączyłeś, a zwarcie to tylko zbieg okoliczności.
zeniTh - 2010-01-21, 01:37

jednak okazało się, że regulacja natężenia światła była zmniejszona, czyli światło na zegarach i nawiewie było ściemnione ;P :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

więc nie działają mi tylko światełka w drzwiach ... a bezpieczniki są dobre, jak to rozwiązać ? :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

astaroth - 2010-01-21, 02:01

Podłącze się pod temat, ja mam taki problem z tymi lampeczkami w drzwiach, otóz pewnego dnia jak jechałem po dziurach to lampka w drzwiach pasażera zaczęła mrugać, tzn jak wjechałem w dziure to zaczeła się właczać, wcześniej działała tylko przy otwartych drzwiach. Natomiast lampka od strony kierowcy nie działała w ogóle :D Myślałem że coś z wiązką w drzwiach, ale przy ostatnich mrozach, jak drzwi nie chciały się domknąć, bo zamek płatał figla, a i ja byłem lekko poirytowany zaistniałą sytuacją, trzasnąłem drzwia i cud, działa :D Podsumowując, drzwi kierowcy lampka działa jak trzasne drzwiami, lampka pasażera działa na dziurach :D

Pomysły dlaczego tak jest i co zrobić żeby było lepiej ?

Raziel500 - 2010-01-21, 07:43

Podejrzewam że byś musiał wyczyścić czujniki które są odpowiedzialne za włączanie i wyłączanie owych światełek. Są pewnie zaśniedziałe.
radobom - 2010-01-21, 09:36

Raczej coś nie tak z krańcówkami a światełko w w podsufitce Ci działa jak otworzysz drzwi?? Krańcówki sprawdź tak że otórz drzwi kierowcy jak lampka sie zapali to krańcówka dobra i to samo od str pasażera
zeniTh - 2010-01-21, 09:40

astaroth napisał/a:
Podłącze się pod temat, ja mam taki problem z tymi lampeczkami w drzwiach, otóz pewnego dnia jak jechałem po dziurach to lampka w drzwiach pasażera zaczęła mrugać, tzn jak wjechałem w dziure to zaczeła się właczać, wcześniej działała tylko przy otwartych drzwiach. Natomiast lampka od strony kierowcy nie działała w ogóle :D Myślałem że coś z wiązką w drzwiach, ale przy ostatnich mrozach, jak drzwi nie chciały się domknąć, bo zamek płatał figla, a i ja byłem lekko poirytowany zaistniałą sytuacją, trzasnąłem drzwia i cud, działa :D Podsumowując, drzwi kierowcy lampka działa jak trzasne drzwiami, lampka pasażera działa na dziurach :D

Pomysły dlaczego tak jest i co zrobić żeby było lepiej ?

żarówka Ci się obluzowała i raz świeci raz nie
ja tak miałem w drzwiach od pasażera ...

vezet22 - 2010-01-21, 19:32

racze krańcówka w dzwiach przerywa :faja:
pawel66600 - 2010-02-27, 20:50

Siema, właśnie dzisiaj przestała mi świecić lampka w drzwiach kierowcy, jeszcze wczoraj świeciła. Lampka centralna po otwarciu drzwi działa, a prawa lampka w drzwiach świeci. Sprawdzałem żarówkę i jest dobra, nawet nową założyłem i nic. Sprawdzałem czy jest prąd w kabelkach i nie ma. Jest taka możliwość żeby straciło mase ? Co jest z tym? Pozdro :)