Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Wymiana termostatu i problem z dużą temperaturą

senah - 2010-01-21, 17:11
Temat postu: Wymiana termostatu i problem z dużą temperaturą
Witam wszystkich :hejka:

Moj Venty strasznie długo się nagrzewał i po szperaniu na forum stwierdziłem że trzeba wymienić termostat, wczoraj owy zakupiłem (26zl) i go dzisiaj założyłem wszystko tak jak trzeba, a problem jest taki po odpaleniu auta strasznie szybko łapie temperature 15min.i jest prawie 100stopni a z nawiewu leci cały czas zimne powietrze :( dodam ze jak jadę to potrafi nawet gasnąć na PB jak i na Gazie, sadzi płyn ze zbiorniczka po odkreceniu korka, przewód od chłodnicy ten na dole jest cały czas zimny a ten na górze od chłodnicy jest strasznie gorący :(
co to może być? jaka jest przyczyna i dlaczego tak się dzieje? przed wymiana było wszystko dobrze :(

Paweł J. - 2010-01-21, 17:16

senah napisał/a:
co to może być? jaka jest przyczyna i dlaczego tak się dzieje?

Układ masz zapowietrzony...odkręć korek...pomiętoś przewody...a jak to nie pomoże to podjedź pod górkę i czekaj aż buchnie ciepłym powietrzem.

U mnie ostatnio samo miętoszenie przewodów pomogło. Radzę jak najszybciej to zrobić gdyz nie masz dobrego obiegu cieczy chłodzącej.

senah - 2010-01-21, 17:59

aha to jutro tak zrobie a może być jeszcze jakaś inna przyczyna??
Paweł J. - 2010-01-21, 18:05

senah napisał/a:
jest prawie 100stopni a z nawiewu leci cały czas zimne powietrze

Te rzeczy jednocześnie oznaczają fakt iż do nagrzewnicy nie wlatuje powietrze...czyli układ nie jest zamkniety.

senah napisał/a:
dodam ze jak jadę to potrafi nawet gasnąć na PB

Z tym to nie wiem

senah napisał/a:
jak i na Gazie

Tak tez może się dziać gdy układ nie jest odpowietrzony, parownik jest dosyć wysoko węc do niego także moze nie docierać płyn przez co źle funkcjonuje.

senah napisał/a:
sadzi płyn ze zbiorniczka po odkreceniu korka

To jest trochę dziwny :mysli:

A może jakos źle termostat załozyłeś :mysli:

misiek - 2010-01-21, 18:11

Paweł J. napisał/a:
senah napisał/a:

Paweł spróbuj odkręcić korek na ciepłym silniku ;) ;) ;)
senah - 2010-01-21, 18:14

Paweł J. inaczej nie dało sie tego termostatu zalożyć a zreszta jest dużo fotorporad jak go zmienić więc to nie wchodzi w grę niestety
cinek82 - 2010-01-21, 18:21

Paweł J. napisał/a:

senah napisał/a:

A może jakos źle termostat załozyłeś :mysli:

To jest objaw zapowietrzonego układu. Też tak miałem jak latem wymieniałem płyn, waliło przez korek jakby uszczelka pod głowicą padła. Ale wystarczyło zrobić tak:
Paweł J. napisał/a:
pomiętoś przewody...a jak to nie pomoże to podjedź pod górkę i czekaj aż buchnie ciepłym powietrzem.

I było wszystko :OK:

Paweł J. - 2010-01-21, 18:23

misiek napisał/a:
Paweł spróbuj odkręcić korek na ciepłym silniku ;) ;) ;)

No tak....ale myślałem że płyn się wylewa górą pod odkręceniu korka, ale skoro to jest to zdrowe sadzenie to ok ;)

senah - 2010-01-22, 14:06

problem rozwiązany Paweł J., masz punkcik ode mnie :D
dzieki pzdro