|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - 4 problemy: NISKIE OBROTY, ZAMARZAJACE BIEGI, DRŻENIE
bialywariat - 2010-02-03, 01:28 Temat postu: 4 problemy: NISKIE OBROTY, ZAMARZAJACE BIEGI, DRŻENIE
1. gdy rano odpalam auto ma 200 obrotow i gdy naciskam sprzegło przez ok 5 pierwszych min jazdy to mi gasnie, pozniej w miare jazdy obroty się zwiększaja i wszystko po pewnym czasie jest ok, czyli 1000 obrotow.
2. Gdy jest ujemna temperatura i po nocy, gdy rano chce wrzuc 1 lub wsteczny, lewarkiem nie da sie ruszyc na boki, do przodu jakos mozna, ale tez ciężko, wymienilem wybierak i ciegna, bo pewnym razem za mocno ruszylem lewarkiem i "jaszczurka zrzuciła skóre" i troche sie posypało. Lecz dalej mi zamarza i rano mam duży problem.
3. Strasznie słabo świecą mi swiatła przednie, a najgorzej jak jest zimny, nie rozgrzany silnik, to wszystko lekko przygasa.
4. NA WOLNYCH OBROTACH STRASZNIE MI DRZY AUTEM, W SZCZEGOLNOSCI JAK JEST ZIMNY, POZNIEJ JAK SIE ROZGRZEJE, TO TYLKO PRZY PRZYSPIESZANIU, NIE RAZ USTAJE DRZENIE, ALE JAK JADE ZE STALA PREDKOSCIA PRZY 2000OBROTOW
PROSZE O POMOC
WYMIENILEM, WSZYSTKIE FILTRY, OLEJE, PODUSZKI POD SILNIKIEM ITD
Paweł J. - 2010-02-03, 07:36
bialywariat napisał/a: | 2. Gdy jest ujemna temperatura i po nocy, gdy rano chce wrzuc 1 lub wsteczny, lewarkiem nie da sie ruszyc na boki, do przodu jakos mozna, ale tez ciężko, wymienilem wybierak i ciegna, bo pewnym razem za mocno ruszylem lewarkiem i "jaszczurka zrzuciła skóre" i troche sie posypało. Lecz dalej mi zamarza i rano mam duży problem. |
Nasmaruj wszystkie ruchome elementy przy skrzynie które wrzucają Ci biegi...to dużo pomaga...wystarczy zwykły towot.
A wiesz moze jaki masz olej w skrzyni...może ktoś coś gęstego zalał i tego takie skutki.
bialywariat napisał/a: | 3. Strasznie słabo świecą mi swiatła przednie, a najgorzej jak jest zimny, nie rozgrzany silnik, to wszystko lekko przygasa.
|
Skoro przygasa to naciągnij pasek alternatora na poczatek....jeśli to nie pomoze to masz gdzies pewnie spadki napięcia.
bialywariat napisał/a: | 4. NA WOLNYCH OBROTACH STRASZNIE MI DRZY AUTEM, W SZCZEGOLNOSCI JAK JEST ZIMNY, POZNIEJ JAK SIE ROZGRZEJE, TO TYLKO PRZY PRZYSPIESZANIU, NIE RAZ USTAJE DRZENIE, ALE JAK JADE ZE STALA PREDKOSCIA PRZY 2000OBROTOW |
Moze jakieś poduchy na skrzyni lub silniku....chodż jeśli drży przy przyspieszaniu to raczej coś na skrzyni
bialywariat - 2010-02-03, 13:03
Poduszki wymienilem i na nowo zamontowałem silnik, ciegna sa posmarowane, ale dalej zamarzaja, chyba, ze to wybierak. powiedz mi chcialbym kupic kabel vag, jak mam kupic obd2 czy obd1?
vezet22 - 2010-02-03, 19:20
co do szrpania na biegu jałowym to wina leży w zbyt małych obrotach(może czuj.tem. do wymiany bo niezałącza ssania )
bialywariat napisał/a: | vag, jak mam kupic obd2 czy obd1? |
obd to po prostu rodzaj wtyki, vaga dostaniesz z kablem na obd2 ale jest przejściówka z obd2 na obd1 więc to nie problem
bodajrze do 93 sa obd1 a młodsze już mają obd2
bebos - 2010-02-19, 21:36
ja bym radził wymienić olej w skrzyni. czesto tak sie dieje ze olej w skrzyni jest za gesty ( stad tez ciezkie ruszanie dzwignia zmiany biegow) i na wolnych stawia za duzy opor silnikowi i spadaja obroty, ale powinno poprawiac sie po wcisnieciu sprzegla. co do przygasajacych swiatel to z powodu niskich obrotów (alternator nie daje rady). Z reszta jak jest duzy mroz to normalka ja juz nie zwracam na to uwagi, moze to byc silniczek krokowy przymarzniety( wszedzie znajduje sie jakis smar, a przy takich temperaturach jak byly to wszystko robi sie bardzo geste)
|
|