Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Swiece ¿arowe podgrzewania p³ynu ch³odz±cego

qgoldi - 2010-02-03, 16:26
Temat postu: Swiece ¿arowe podgrzewania p³ynu ch³odz±cego
Witam ponownie po wielu perypetiach znalaz³em ECU pasuj±ce do mojego paska ¶wiece podgrzewania p³ynu ch³odz±cego dzia³aj±. Moje pytanie czy powinny grzaæ zaraz po przekrêceniu stacyjki czy dopiero po uruchomieniu silnika nastêpnie kiedy maj± siê wy³±czyæ bo u mnie silnik osi±ga tem. 90C i ¶wieca grzeje dalej . Wiem ¿e ECU pobiera sygna³ z przep³ywomierza powietrza i z czyjnika temperatury p³ynu chlodz±cego.Czy kto¶ mo¿e napisaæ kiedy maj± siê w³±czaæ i wy³±czaæ kiedy grzeje jedna a kiedy w³±czaj± siê pozosta³e dwie jednym s³owem wszystko na temat ¶wiec podgrzewania p³ynu ch³odz±cego .Przypomne tylko ze mimo tego ¿e posiadam PASSATA 94r. to instalacje silnika mam VENTO 94r.
MustangGT - 2010-02-03, 17:55

Hejka :) wed³ug mnie to dopiero po uruchomieniu silnika a co do temp. kiedy ma siê wy³±czaæ to raczej do momentu wy³±czenia ssania ale to tylko moje domy¶lenia pozdro :)
babyy82 - 2010-02-03, 19:13

W 94r masz swiece od podgrzewania plynu?? Ja ma Vento z 94 ale swiec nie mam.
FWD350 - 2010-02-03, 19:25

ja mam z marca 95 i nie mam.MustangGT, w dieslu nie ma ssania.
WAFEL - 2010-02-03, 19:31

FWD350 napisa³/a:
w dieslu nie ma ssania.

??

miki9a - 2010-02-03, 19:35

a ja mam u siebie takie ¶wiece :P
FWD350 - 2010-02-03, 19:38

WAFEL, :co?:
miki9a, móg³ bys zrobic zdjecie takowych swiec i wrzucic w tym temacie

WAFEL - 2010-02-03, 19:39

jak to w dieslu nie ma ssania ?? o co kaman
FWD350 - 2010-02-03, 19:42

ssanie(bogatsza dawka paliwa na rozruchu silnika) masz w silniku benzynowym,zas w dieslu jest wczesniejszy wtrysk paliwa na zimniym silniku
WAFEL - 2010-02-03, 19:43

a no tak ale mowia na to ssanie i stad moje watpliwosci :faja:
qgoldi - 2010-02-03, 19:43

S± teraz tylko pytanie jak dzia³aj± kiedy jaka temperatura itd.
MustangGT - 2010-02-03, 19:48

FWD350 napisa³/a:
ja mam z marca 95 i nie mam.MustangGT, w dieslu nie ma ssania.

Jest zwiêkszona dawka do pewnej temperatury jak silnik zimny. Ka¿dy silnik tak ma w tdi steruje tym ECU. Wiec do puki komp nie wy³±czy zwiêkszonej dawki powinno grzaæ moim zdaniem bo jak by¶ mia³ do 90 a krótkie trasy robiæ bêdziesz to ci aku nie wyrobi. :)

miki9a - 2010-02-03, 20:00

FWD350 napisa³/a:

miki9a, móg³ bys zrobic zdjecie takowych swiec i wrzucic w tym temacie

zaraz zrobie fotke i wrzuce

slaw71 - 2010-02-03, 20:05

miki9a - 2010-02-03, 20:10

slaw71, wyprzedzi³e¶ mnie a ju¿ fotki zrobi³em
miki9a - 2010-02-03, 20:15

ale te ¶wiece to chyba sa po to ¿eby szybciej by³o ciep³o w ¶rodku samochodu. je¶li siê mylê to mnie poprawcie
MustangGT - 2010-02-03, 20:31

Wed³ug mnie t s± po to aby szybciej silnik rozgrzaæ :)
miki9a - 2010-02-03, 20:43

no tak ale one sa tak wstawione ze p³yn który ogrzewaja najpierw leci do nagrzewnicy od nawiewów i szybczej leci cieple powietrze w srodku. mi juz po oko³o 2 minutach ododpalenia silnika leci cieple powietrze w srodku
babyy82 - 2010-02-03, 21:21

Cytat:
no tak ale one sa tak wstawione ze p³yn który ogrzewaja najpierw leci do nagrzewnicy od nawiewów i szybczej leci cieple powietrze w srodku. mi juz po oko³o 2 minutach ododpalenia silnika leci cieple powietrze w srodku

Dokladnie one sa po to zeby szybciej lecialo cieplo do srodka. Wstawili je dopiero pozniej stad w pierwszysch nie ma bo okazalo ze ze te silniki bardzo slabo sie grzeja.
Ja w zimie na trasach okolo 20-30km nie moge wogole praktycznie silnika dogrzac. A nawet jak juz sie dogrzeje to wystarczy wlaczyc 3 bieg nawiewu i temperatura zaraz wyraznie spada. Silnik dogrzewa sie praktycznie na duzych trasach powyzej 100km.

A tak na chlopski rozum to wydaje mi sie ze powinny sie wylaczac tak przy 50-70 stopniach. raczej napewno nie powinny grzac przy 90.

miki9a - 2010-02-03, 21:42

babyy82 napisa³/a:
Ja w zimie na trasach okolo 20-30km nie moge wogole praktycznie silnika dogrzac.

ja juz po 10 km mam 90 stopni. a co do dmuchawy to na 3 biegu nie widze ruznicy w temp. na wskazniku mi nie spada. jak juz ³apnie 90 to tak sie trzyma czy to na 3 czy nawet na 4 biegu nawiewu :D

miki9a - 2010-02-03, 21:43

babyy82 napisa³/a:
Wstawili je dopiero pozniej stad w pierwszysch nie ma bo okazalo ze ze te silniki bardzo slabo sie grzeja.

tzn kiedy dok³adniej ?? od którego roczniku ??

qgoldi - 2010-02-04, 23:02

U mnie grzeje jedna nawet przy 90C je¼dzi³em po mie¶cie i silnik siê nie przegrzewa czyma ca³y czas temperature . Czy grzeje sprawdzalem przy przeka¼niku ¶wiec w komorze silnika jedna daje caly czs dwie w³±czaja sie chyba przy jeszcze ni¿szych temperaturach wygl±da na to ¿e jedna chula ca³y czas . Jak by¶cie mogli sprawdziæ u siebe w samochodach jak to wygl±da bêdziemy mieli jakie¶ rozeznanie .
1.Czy grzeje po przekrêceniu kluczyka w stacyjce bez odpalania
2.czy nadal grzeje przy temperaturze powiedzmy 85-90C
Przeka¼nikm to wielkie czarne pude³ko z szybk± w okolicach zbiornika p³ynu ch³odz±cego i wyrównawczego chamulców od góry wchodzi czerwony kabel u do³u wychodz± dwa czarne i kostka na trzy piny pomiêdzy tymi czarnymi

bradley - 2010-02-04, 23:22

babyy82, to masz termostat do wymiany ;)
U mnie po do max 15km w mrozne dni, dmuchawe na 2 stopien i max cieplo lapie 90C.

qgoldi, grzanie tych swiec zalezne od kilku czynnikow.
- silnik pracuje od min. 10 s
- temp. p³ynu ch³odz±cego < 70°
- temp. powietrza < 5°
- obr. silnika > 800
- obci±¿enie Alternatora < 50%
- pobór pr±du 30A jedna
jedna -"ma³e grzanie"dwie lub trzy zale¿ne jest to od obci±¿enia alternatora.

Przyjmujac, ze ladowali najmocniejsze altki 120A to obciazenie polowa to 60A wiec grzalyby tylko 2 z 3 swiec. Mysle, ze pobor pradu jednej swiecy jest troszke mniejszy jednak.
A czy one u mnie grzeja to ciezka sprawa. Mysle, ze juz dawno sie wypalily :P

babyy82 - 2010-02-04, 23:42

No niestety to nie termostat bo juz to przechodzilem i jest teraz orginal nowy.
I jak jest normalna temp na plusie to jest ok ale jak sa mrozy to lupton.
To nie znaczy ze wogole nie grzeje bo po niecalych 10km leci juz jakiestam cieple powietrze. Ale na dystansach okolo 30km (poza miastem bo nie mieszkam w miescie) nie dogrzeje sie. Jak sie leci w trasie to jest juz ok.

qgoldi - 2010-02-04, 23:43

bradley U mnie przekrêcam kluczyk odrazu w³±cza siê jedna ¶wieca w³±czam silnik i ona grzeje dalej mam oko³o 90C i nadal podgrzewa p³yn co nie doprowadza do przegrzania dwie nastêpne w³±czaj± siê chyba przy bardzo niskich temperaturach . Ile grzeje jest te¿ uwarunkowane od przeka¼nika podgrzewania ¶wiec w komorze silnika .
Wiêc najpierw jedna a jak potrzeba w³±czaj± siê jeszcze dwie .
Mo¿esz jutro sprawdziæ jak to wygl±da u ciebie tak jak napisa³em post wcze¶niej
Mam problem bo kiedy¶ wymieni³em ECU i wogóle nie grza³y teraz znalaz³em ECU prawdopodobnie taki jak byæ powinien i mam dylemat bo nigdy ich wcze¶niej nie zd±rzy³em sprawdziæ wiêc za bardzo nie wiem co i jak

bradley - 2010-02-04, 23:48

Postaram sie sprawdzic. Mam sprawdzac prad na przekazniku?
qgoldi - 2010-02-04, 23:52

Jak mo¿esz i kiedy wszystko siê w³±cza no wiesz przekrêcenie kluczyka pó¼niej odpalenie i czy grzej± przy 85-90c. Widzê ¿e laik nie jeste¶ wiêc wiesz gdzie go szukaæ.
Ja sprawdzam czy ¶wiece grzej± na czarnych kablach przy przeka¼niku

kukuas - 2010-03-11, 20:30

Witam! Mam te ¶wieczki od podgrzewania p³ynu, wywala mi b³±d na Vag ¿e mam uszkodzony przka¼nik du¿ych mocy grzania. Vagiem robilem test wyj¶æ, i wogole go nie slychac, ten malych mocy grzania dziala bo slychac pykniecie pod maska na podszybiu podczas testu. Moje pytanie gdzie jst ten przeka¼nik duzych mocy grzania???? czy jest on razem z przeka¼nikiem od malych mocy grzania pod maska???
kukuas - 2010-03-17, 23:31

kurde no nie moge nigdzie sie dowiedziec....mo¿e kto¶ z Lublina jest kto ma TDI i ma te ¶wieczki od p³ynu podpieliby¶my pod kompa i bym sprawdzil gdzie jest ten przeka¼nik?????
bradley - 2010-03-17, 23:37

Przekaznik od swieczek tych od plynu jest w tej obudowie razem z bezpiecznikiem na podszybiu.
Czy to dziala czy nie, co za roznica. Pewnie pomaga w grzaniu plynu tyle co okulary slepemu. Wazne sa swieczki w bloku, a te grzeja tylko jak jest zimniej ;)

kukuas - 2010-03-18, 19:46

w³a¶nie ¶wieczki s± wporz±dku, sprawdza³em przeka¼nik dzia³a,ale tylko od ma³ych mocy grzania, czyli tak my¶le ¿e za³±cza nie wszytskie ¶wieczki, a ten od du¿ych mocy nie dzia³a i st±d moje pytanie, bo nie wiedzia³em gdzie on jest ale jak mówisz ¿e na podszybiu razem z tym od ma³ych mocy grzania to trzeba znale¼æ gdzie¶ z odzysku :)
bradley - 2010-03-18, 20:14

Lepiej miec mokre webasto :)
kukuas - 2010-03-21, 20:59

pewnie ¿e lepiej :) ale jak jest taki bajer to niech dzia³a :) :D
hrubek18 - 2011-12-13, 13:45

Koledzy jaki by³ montowany bezpiecznik od podgrzewania ¶wieczek od p³yny ch³odniczego?bo u mnie jest spalony i w sklepie dali mi 80A ale to chyba za du¿o?
by³ bym wdziêczny bo nie chce ¿eby instalacja posz³a z dymem przez to ze z³y bezpiecznik za³o¿y³em :)

bradley - 2011-12-13, 16:16

Od plynu? Od plynu jest pod maska, i to taki drucik. Jaki amperaz ciezko powiedziec.
Od swiec zarowych w komorze spalania to faktycznie jest taki duzy 80A i jest w skrzynce bezpiecznikow, bardziej w jej gornym boku.

hrubek18 - 2011-12-13, 16:33

w³a¶nie o ten drucik mi chodzi³o,za³o¿y³em ten 80A i szybciej grzeje ciep³em :)
hrubek18 - 2014-02-04, 23:07

Trochê odgrzeje kotleta :)
jako ¿e "pude³ko" od podgrzewania p³ynu ch³odniczego tam gdzie jest bezpiecznik ten "blaszkowy" przesta³ dzia³aæ po 20 latach mia³ prawo,chcia³em to obej¶æ i zrobiæ to pod w³±cznik w kabinie oczywi¶cie na jaki¶ czas do puki siê nie odkuje z kasy i nie znajdê tej czê¶ci i my¶la³em ¿eby to zrobiæ nastêpuj±co mam konektorki okr±g³e które pasuj± na ¶wiece do tego kabel 2,5 mm i my¶la³em ¿eby zrobiæ to nastêpuj±co:
zda to egzamin na jaki¶ czas?

Tomaszex - 2014-02-05, 15:51

Moim zdaniem odpowiedni w³±cznik i powinno hulaæ bez problemu :)

Mam tak zrobione w gaziku tylko ¿e przy ¶wiecach ¿arowych ( ale zasada dzia³ania przeciez taka sama) tylko na przycisk, i hula bez problemu, nawet przy nie mecyjnych kablach :D

Tylko ¿ebys nie zapomina³ wy³±czaæ tego ustrojstwa po nagrzaniu :P

hrubek18 - 2014-02-05, 21:48

Tomaszex napisa³/a:
Tylko ¿ebys nie zapomina³ wy³±czaæ tego ustrojstwa po nagrzaniu

nie zapomnê raczej :] a to jutro bêdê dzia³a³ w tej sprawie :) Tomaszex, Dziêki ;)