|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - tylnia os
dzieciak vw - 2010-02-04, 19:50 Temat postu: tylnia os witam mam taki wielki problem ostatnio mialemv problem z kolem tyl lewy walilo mi cos i szuscilo jak by nadswietlna chcialo tam cos osiagnac ...... tak jak byscie jechali na polowie pany w lato takie szumy, nie umiem innaczej wam to opisac wiec wyszlo mi ze mam lozysko w rozysko rozsypane wiec jak jedno to i oba do wymiany a ze nowe daje dalem tez beben szczeki oba lozyska w obu kolach i co najlepsze nowe czopy piasty 'koncowka osi'tak polatalem 500 km i ponownie mam te sz umy w kole spr. po 100 i 250 km kola w poszukiwaniu luzow w kolach ale zadnego nie bylo i nie mam wiecej pomyslow co moze byc przyczyna prosze o pomoc aaaaaaaa a czesci zawsze kupuje te drozsze wiec nie smieci z odzysku
Paweł J. - 2010-02-04, 19:54
A jakie łożyska kupiłeś chodzi o marke
czarnysauber - 2010-02-04, 19:55
nie rozumiem znow Ci huczy? a jaki smar do łożysk dałeś?
dzieciak vw - 2010-02-04, 19:58
smar do lozysk powiedzialem w sklepie i dal mi jakis zielony ale to nie tawot lozyska nie powiem teraz bo w robocie jestem ale za oba dalem ok 80
Paweł J. - 2010-02-04, 20:03
Skoro za ba dałeś 80za to raczej coś lepszego.
Chyba ze kupiłeś Optimala to zerknij jaki to Optimal....tzn co miał wybite na łożysku A, B, C, Jeśli A to OK...trzyma jakoś...sam mam Optimale A w kołach i się trzymają...jeśli masz te inne to poza gatunkowe odpady
Pozostaje jeszcze jedna kwestia...być może za mocno łożysko skręciłeś...
czarnysauber - 2010-02-04, 20:05
cyba nic innego nie bedzie chuczec oprócz łożysk moze przy zmianie dostał sie jakis piasek lub do łożyska to wtedy moze go szbko wykończyć
dzieciak vw - 2010-02-04, 20:21
dobra nie sram kasa ale jakie lozyska mi proponujecie kupic i czy teraz nie dojade czopow na tych co mam
dzieciak vw - 2010-02-04, 20:23
a jest mozliwosc dokrecenia ZA mocno
dzieciak vw - 2010-02-04, 20:24
dokrecilem do konca i popuscilem 1\3 obrota tak ze mialo co sie krecic ale nie mialo luzu
Paweł J. - 2010-02-04, 20:25
Mam 3 razy Optimal A....Optimal A u mnie wytrzymał więcej niż FAG....ale na miejsce FAG-a poszło SKF i teraz tylko SKF-a będę się trzymał.
Jest wiele opinii na temat Optimala....zapewne chodzi o to co wyżej napisałem ale wolę dmuchać na zimne i biorę pewniaka czyli SKF
czarnysauber - 2010-02-04, 20:27
Cytat: | a jest mozliwosc dokrecenia ZA mocno |
tak mozna łożyska dokrecasz mocno ale bez przesady i cofasz o 1/3 obrotu
dzieciak vw napisał/a: | dobra nie sram kasa |
narazie nie kupuj nowych tylko poluzuj je troche i zobaczysz
Paweł J. - 2010-02-04, 20:29
Cytat: | narazie nie kupuj nowych tylko poluzuj je troche i zobaczysz
_________________ |
No tak...ale jeśli łożysko raz zahuczało tzn że się przegrzało i wcześniej czy później się odezwie.
dzieciak vw napisał/a: | i czy teraz nie dojade czopow na tych co mam |
czopy nie mają nić do huczenia...ewentualnie do luzów i nic poza tym
dzieciak vw - 2010-02-04, 20:45
dzieki koledzy porobie co piszecie i zobacze czy cos spartolilem w czesniej i czy uratowac sie to da narazie dziekuje bardzo za pomoc
czarnysauber - 2010-02-04, 20:46
Paweł J. napisał/a: | eśli łożysko raz zahuczało tzn że się przegrzało i wcześniej czy później się odezwie. |
mi łozyska zaczeły huczec jak pierwszy raz jechalem ventka do szwajcarii i z wiadomych przyczyn ich tam nie robiłem to powiem ze 6 tys km na nich zrobiłem
dzieciak vw - 2010-02-04, 20:48
od kwietnia mam vetke i przelecialem nia juz 24 tys wiec 6 to tak moze na spokojnie jakies 2 3 miechy
|
|