|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - mam problem z zaworkiem podciśnienia i turbo
mcinek24 - 2010-02-07, 10:08 Temat postu: mam problem z zaworkiem podciśnienia i turbo witam posiadam ventke juz pare lat ze 5 chyba. kupilem ja z urwana rurką odchodzącą z tego zaworku do turbo. chodzi mi konkretnie o zawór ciśnieniowy znajdujący się na wężu od silnika (chyba sie sie to nazywa pompa vacum) do pompy wspomagania hamulca. z tego właśnie zaworu w mojej wersji AAZ wychodzi rozgałęzienie na małą rurke (wężyk w tym miejscu jest ulamane i nie dało sie zklejić a ni nic z tych rzeczy) węzyk ten idzie do jakiegoś zaworu elektronicznego a od niego do turbiny tak jakby to było sterowanie jej.byłem ze 3 lata temu z tym u takiego jednego mechaniczka i wymienił mi on na zaworek ale bez tego rozgałęźnika. mówił ze to niby nie ma wpływu na moc itp tylko co najwyżej bedą słabsze hamulce. faktycznie nie było różnicy tylko fakt w tym ze turbo miałem już padnięte.
problemy zaczeły sie pół roku temu jak mi turbo sie rozleciało. wymieniłem na taką samą ale zregenerowaną turbinkę. wyszło na to że zawór ciśnieniowy przy niej był zapieczony zablokowany i była przeładowan (nie wiem czi ma to jakiś związek ztym ułamanym zaworkiem). Ale to nic po ok 3 mies zauważyłem że cieknie mi pompa wtryskowa (moja ventaka ma 330tyś a może i więcej koto to wie , nie ma co sie dziwic ze sie konczy). dałem do pompiarza wyciagnąl ja zrobił zbadal i mowi ze wszystko ok ciśnienie itp. problem polega na tym ze miala podkręconą dawke paliwa i to znacznie. dlatego nie bylo roznicy w przyspieszeniu miedzy nowa a strra turbina. teraz jak ja ustawil tak jak nalezy ventka jest mulem. mechanior mowi ze problem jest z doladowaniem. przeciez mjest nowa turbina na gwarancji. wspulnie doszlismy do tego ze to wina niby tego zaworku. podkręcił mi na ciegle przy turbinie, fakt wąż robi sie twardy ale nie zbiera sie tak jak powinna.lepiej ale to nie to co powinno być.
on oczywiscie tez nie ma takiego zaworku z rozgałeznikiem. w sklepach to nawet nie wiedza jak to sie fachowo nazywa. na szrocie nie maja.
zostaje allegro albo serwis. na allegro nie wiem gdzie to szukac ani jak to sie nazywa. a w serwisie zaraz pewnie mnie zskasuja z 1000 zł!!!
moze kotoś z was wie co moze byc przyczyną tej usterki albo wiek jak tosie fachowo nazywa zna numer, stronke itp !!!
z góry dziekuje nie zycze nikomu takich mechanikow a ni tylu nerwow z tym zwiazanych. pozdrawiam
FWD350 - 2010-02-07, 12:15
a mógł bys zrobic zdjecie o jaki zaworek ci chodzi
mcinek24 - 2010-02-07, 14:23
FWD350 napisał/a: | a mógł bys zrobic zdjecie o jaki zaworek ci chodzi |
ten zaworek jest oczywiście wymieniony starego niemam ale wyglądał podobnie
ten jest troche wyżej bo wymienił go z wezykiem nieco dłuzszym
FWD350 - 2010-02-07, 15:07
aha a próbowałs o łaczyc??na zdjeciu 1 to idzie do serwa??
a na zdjeciu 2 gdzie idzie en przewód??
mcinek24 - 2010-02-07, 15:28
FWD350 napisał/a: | aha a próbowałs o łaczyc??na zdjeciu 1 to idzie do serwa??
a na zdjeciu 2 gdzie idzie en przewód?? |
ten przewód idzie do zowru elektrycznego rys 3 a od niego do trubinki rys 4
mcinek24 - 2010-02-07, 15:35
tak sobie mysle bo przecież turbina sterowana jest przez pompe wtryskową albo dowrotnie pompa przez turbine sam juz nie wiem. ale ten węzyk októrym mowa to albo daje podcisnienie do turbiny by serować tym głownym zaworem cisnieniowym w turbo. nie wydaje mi sie zeby chamujac odcinalo to doladowanie tak jak stwierdzil pierwszy mechanik. moj znajomy mial takiego samego ventyla z tym samym silnikiem i nawet ten sam rok ale mial troche inna pompe i turbo. tzn nie mial ty wezykow do turbinki od tego zaworka.
vezet22 - 2010-02-07, 15:56
kolego mcinek24, z pompy waku idzie wężyk podciśnieniowy do tego zaworka zwrotnego (ten czarny co pokazujesz na foto), ten zaworek ma działać tak że przepuszcza podciśnienie w jedną strone a spowrotem niepuszcza . Sprawć go czy trzyma w jedną strone (zasysając przez niego powietrze ustami )
lesny1982 - 2010-02-07, 18:34
ja w tej kostece z 3 rysunku mam kable nawet powyrywane i wsio dziala
mcinek24 - 2010-02-07, 21:28
lesny1982 napisał/a: | ja w tej kostece z 3 rysunku mam kable nawet powyrywane i wsio dziala |
widocznie masz padniety elektrozawor i ci przepuszcze cisnienie lub cos podobnego na moj rozum te kalbelki przesylaja impuls do niego by sie otwierał lub zamykał dokładnie sie z toba zgadzam tylko ze do tego zaworku w moim przypadku nie dochodzi cisnienie poniewaz jak widac na rysunku1 t ten zawor (oktorym mowa w tym temacie rys1)podcisnienia nie wychodzi z boku zadna koncowka tak jakby trójnik(a powinna ten jest nie orginalny)z ktora powinien laczyc sie wezyk rys2 ktory dalej biegnie do elektro zaworu rys 3(jak sie wpatrzyc dobrze w rys to widac pod nim wezyki)a od niego do turbinki(w turbine jest taki duzy zawor cisnieniowy co w stylu egr ktory steruje cieglem doladowania turbiny)Na tum ciegle wlasnie mechanik mmi podkrecil wiec jakos to dziala ale jak juz pisalem nie na 100procent tylko gdzies na 80. jezdzilem takim samym kolegi wiec wiem. konkretnie chodzi o wyjscie z turbo dziury jest zbyt dluga nic, nic nic a nagle uderzenie dosc znacze!!!!
to tak jakby wlasnie ten odlaczony wezyk mial zazadaniw wzbudzic turbo do akcji. sorki koledzy za oburzenie moje ale niekturzy z was byc moze maja taki sam silnik a niemaja tego elementu z toad mozecie nie wiedziec o co mi chodzi. gdybym o tym wiedzial wczesniej to bym zmieniajac turbo wziol bym bez tego sterowania i nie byloby calego tego problemu!!!! dodam jeszcze ze z tego zaworu w turbinie wychodzi wezyk cisnieniowy do pompy wtrysku steruje on pewnie pompa(to akurat jest w kazdej wersji)
mam nadzieje ze rozwialem wasze watpliwości i bedzie ktos wiedział jak mi pomoc. poze ktos posiada taki zaworek z wyjsciem bocznym(rys1) albo wie jak fachowo sie nazywa pod jaka nazwa go szukac, amoze jestem bledzie i chodzi o co innego piszcie
pozdro
vezet22 - 2010-02-07, 23:40
kolego ten elemęt nazywa się zawór zwrotny podciśnienia ale o nowym to tylko aso
ja też szukałem takiego do octawi , pojechałem na srot i znalazłem z tym bocznum wyjściem
_marcinecki - 2010-02-09, 16:44 Temat postu: zawór podciśnienia Jak masz padnięty ten zawór to podaj mi nr ori - powinienem mieć takowy.
mcinek24 - 2010-02-09, 17:15
problem w tym ze nie mam tego starego bo jak mi mechanior wymienial to stary chyba wyrzucil
_marcinecki - 2010-02-09, 18:51 Temat postu: Sterownik A jaki masz silnik TD czy TDI?
lesny1982 - 2010-02-09, 18:56 Temat postu: Re: Sterownik
_marcinecki napisał/a: | A jaki masz silnik TD czy TDI? |
AAZ 1.9 TD
_marcinecki - 2010-02-09, 19:46
Niestety mam tylko elektrozawory do TDI.
FWD350 - 2010-02-09, 23:00
takem sobie siedze i mysle ze chyba w td nie ma zaworu ktory steruje doładowaniem tylko jest wezyk z doładowania na wg którego jak sie turbo rozkreci to cisnienie otwiera i turbo sie niem tak mocno nie rozkreca to nie jest w ten sposub jk było robione w starsh sikach??
mcinek24 - 2010-02-10, 17:56
FWD350 napisał/a: | takem sobie siedze i mysle ze chyba w td nie ma zaworu ktory steruje doładowaniem tylko jest wezyk z doładowania na wg którego jak sie turbo rozkreci to cisnienie otwiera i turbo sie niem tak mocno nie rozkreca to nie jest w ten sposub jk było robione w starsh sikach?? |
w niektorych wersjach jest jedna z nich jest moja ventka.
a tak pozatym na klapie tylnej pisze mi tak : "vento TX" nie wiem co to za oznaczenie??!!
wiem ze jest CL, GL, GTD,GTI a TX co to ma niby znaczyć????????????
vezet22 - 2010-02-10, 20:10
niema vento GTI jest tylko GT a TX pierwsze słysze
możesz wrzucić foto tego znaczka jestem ciekaw
FWD350 - 2010-02-11, 09:26
a moze chodzi o GLX taki znaczek ma chyba Pwełvw jak dobrze pamietam
|
|