|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Poduszki pod silnikiem
marasbilewski - 2010-02-15, 16:00 Temat postu: Poduszki pod silnikiem Witam, mam pytanie czy poduszki pod silnik są takie same jak do golf'a 3 ? i czy w golfie 2 i 3 są te same? Ogólnie z tego co widziałem to doliczyłem się 3 poduszek. Poprawcie mnie jeśli się myle. Zmieniał ktoś je u siebie? (jakieś domowe metody?)
maras8448 - 2010-02-15, 17:57
różnic pod maską golfa i vento jest niewiele, a raczej ich brak
Moniczka - 2010-02-15, 18:05
golf 3 i vento maj takie same poduszki pod silnikiem i skrzynia a jezeli chodzi o golf 2 sa tam inne poduszki.
babyy82 - 2010-02-15, 18:10
Ale to tez zalezy od silnika chyba jakie poduchy sa.
A u mnie byla naprzyklad jeszcze inna wariacja bo jak kupowalem to dostalem jak niby powinno byc olejowa na silnik tyl i zwykla na przuc i ta do skrzyni. A jak sie okazalo przy wymiane u mnie tylna silnika byla identyczna jak przednia. Czemu to nie wiem,
Przemek - 2010-02-15, 18:18
Co do poduszek to są inne do benzyny i inne do diesla. Wiadomo diesel ma większe drgania.
miki9a - 2010-02-15, 19:03
a jak sprawdzić poduszki takim domowym sposobem która jest zła czy moze lepiej wszystkie razem wymieniać
vezet22 - 2010-02-15, 19:23
miki9a napisał/a: | a jak sprawdzić poduszki takim domowym sposobem która jest zła czy moze lepiej wszystkie razem wymieniać |
oblukać czy niema żadnych pęknięc gumy, naderwań itd.
Najlepiej jedna osoba siedzi w samochodzie z zaciągniętym ręcznym, na odpalonym silniku i na pierwszym i na wstecznym biegiem szarpie silnikiem, a druga osoba w tym momęcie kuka na poduszki czy nieodszktałcają się za bardzo i czy niesą zerwane lub w inny sposób uszkodzone.
Jeżeli jedna jest uszkodzona to wymieniamy jedną , niema konieczności wymieniania pozostałych.
miki9a - 2010-02-15, 20:12
a jak sam dotykałam na odpalonym silniku do poduszki tzn do mocowań i przed poduszką drgania były a za poduszką już nie a na jednej i przed poduszką były i za poduszka też to oznacza ze jest zła bo w środku mi na wolnych obrotach drży wszystko w aucie dodam troszkę gazu i już znikają. dodam ze jest to poduszka na silniku ta z przodu to za nią drży
vezet22 - 2010-02-15, 20:20
miki9a, może już ta przednia jest na tyle wymęczona że nietłumi drgań jak powinna. Sprawć ją jeszcze tak jak pisałem wyżej w poście.
miki9a - 2010-02-15, 20:27
vezet22 napisał/a: | Sprawć ją jeszcze tak jak pisałem wyżej w poście. |
jutro ją sprawdzę bo już mnie denerwuje te drżenie na postoju
marasbilewski - 2010-02-16, 11:11
No u mnie przede wszystkim cała buda drga i jestem przekonany że to wina poduszek... jak jade dragań nie ma w ogóle i jest cichutko, przetestuje jeszcze tym waszym sposobem. Wrzuce moją bejbe do auta i każe jej robić co mówiliście. A jak sprawdzić poduszke pod skrzynią? Tam tylko 1 poducha? bo się nie orientuje... ps. trzeba zrobić ventylka na lato żeby do chorwacji dojechał, a masaż odchudzający nie wchodzi w gre ;P
FWD350 - 2010-02-16, 18:15
miki9a, marasbilewski, na stacji diagnostycnej wam sprawdza za grosze
marasbilewski - 2010-02-16, 19:56
a powiedzą dokładnie które są do wymiany? czy najlepiej wszystkie wymienić i mieć spokój??
vezet22 - 2010-02-16, 20:01
panowie sprawćcie sami tak jak pisałem Nowe doświadczenie i samemu zlokalizowanie usterki..............................................................bezcenne
Raziel500 - 2010-02-16, 20:30
mi jak na stacji zawieszenie sprawdzali to wszystko ok, a jak sam zdjąłem dolny sworzeń to prawie w rękach mi sie rozpadł
FWD350 - 2010-02-17, 21:04
vezet22, niektórzy nie maja zielonego pojecia i by mogli nie zdiagnozowac usterki
vezet22 - 2010-02-17, 22:31
FWD350 napisał/a: | vezet22, niektórzy nie maja zielonego pojecia i by mogli nie zdiagnozowac usterki |
to by nieszukali pomocy na forum tylko odrazu pojechali do mechanika
Showtek - 2010-02-28, 12:06
hej chłopaki a ja mam takie pytanko czy trudno samemu jest wymienić taką poduszkę ja mam do wymiany poduszkę tylną przy skrzyni biegów i niewiem czy dam rade to zrobić sam czy raczej dać do mechanika
babyy82 - 2010-02-28, 23:17
Akurat do tej od skrzyni jest najgorszy dostep. Nie wiem jakie masz warunki warsztatowe i manualne ale ja to robilem sam. Sprobuj jak nie dasz rady to zaprowadzisz do mechanika:)
Showtek - 2010-03-01, 07:19
dzieki:) to sproboje sam mam kanał tak ze powinno być łatwiej
adbaca - 2010-04-26, 20:19
dziś wymieniłem poduchę pod silnikiem tą z tyłu niby mechanik powiedział ze tam olej wyleciał i jest popsuta no to kupiłem nową, zdemontowałem starą kurde ale tak sobie ja pooglądałem to gdzie tam ten olej jest jakoś nie widziałem żeby tam miejsce na niego było no nic żyjąc nadzieją założyłem nową no i miało być git a tu lipa, auto trzęsie w środku jak głupie na tej starej było znacznie lepsze tłumienie drgań niż na nowej no i gdzie jest przyczyna?? z tego co tutaj piszecie jedna powinna być olejowa a u mnie to jakoś wygląda jakby przednia i tylna były takie same sam nie wiem chyba założę spowrotem tą starą
marasbilewski - 2010-04-26, 22:33
Ja u siebie wymieniłem wszystkie poduchy, następnie wyregulowałem obroty do odpowiednich tj w granicy 950 na jałowym i teraz elegancja nic nie trzęsie. Pozdrawiam
babyy82 - 2010-04-28, 17:58
Cytat: | dziś wymieniłem poduchę pod silnikiem tą z tyłu niby mechanik powiedział ze tam olej wyleciał i jest popsuta no to kupiłem nową, zdemontowałem starą kurde ale tak sobie ja pooglądałem to gdzie tam ten olej jest jakoś nie widziałem żeby tam miejsce na niego było no nic żyjąc nadzieją założyłem nową no i miało być git a tu lipa, auto trzęsie w środku jak głupie na tej starej było znacznie lepsze tłumienie drgań niż na nowej no i gdzie jest przyczyna?? z tego co tutaj piszecie jedna powinna być olejowa a u mnie to jakoś wygląda jakby przednia i tylna były takie same sam nie wiem chyba założę spowrotem tą starą |
u mnie tez byly przednia i tylna takie same. Ja wymienialem wszystkie i ta tylna zalozylem olejowa bo tak mi sprzedali. Wszystko bylo dobrze tylko ostatnio zaczemo troche buda telepac. Podejrzewam ze to przez plecionke bo juz siadla ale narazie nie mam jak wymienic.
|
|