Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - kluczyk z dziwnym przyciskiem...

przemolas4 - 2006-10-22, 12:06
Temat postu: kluczyk z dziwnym przyciskiem...
nie mam bladego pojecia do czego sluzy przycisk w ksztalcie
loga VW na kluczyku , ktory posiadam.
rozbieralem ten luczyk i brakuje tam nietypowej baterii.
mam w aucie centralny zamek , wiec moze.....
pytalem sie ruznych ludzi i czesc twierdzi, ze przycisk ten sluzy do podswietlania
dzwi w nocy.(taka lampoka w kluczyku)
natomiast nastepna czesc osob twierdzi ze to pilot od centralnego zamka.....
ma ktos cos takiego?
bardzo prosze o odzew.
czy ktos sie oriebtuje gdzie takowa baterie mmozna kupic?
nie zaleznie czy to jest swiatelko, czy centralka.
dzieki.
:luzik: :luzik: :luzik:

jaca - 2006-10-22, 12:54

mam to samo i to jest lampka
bateri tez nie mam
nie wiem gdzie ja kupic :hmmm:

marmarmarek - 2006-10-22, 13:04

tak to lampka :) u mnie bateria jest(czy wyczerpana, czy nie to nie wiem, bo mam do tego zarowke tez rozwalona) gdzie kupic nie mam pojecia. Moze u jakiegos zegarmistrza sprobowac podobna dobrac ?
Polibo - 2006-10-22, 16:45

mamto samo ale bez lampki i bateryjki!!
Raczej napewno jest to podswietlenie w nocy zamka. :tak:

arlosza - 2006-10-22, 18:48

u nas z kolei ten przycisk służy do otwierania centralnego zamka :D problem tylko jest taki że działa tylko wtedy kiedy ma na to ochotę :nerwus:
VW VENTO 2.0 GL - 2006-10-22, 19:11

Ja mam podświeltenie, baterię powinieneś dostać u zegarmistrza.
przemolas4 - 2006-10-22, 19:13

kombinowalem z zegarmistrzem i lipa. bajer polega na tym, ze na baterii jest taki krazek,
ktorego nie ma na standardowych bateriach.
poptytajcie sie panowie w swoich miastach, moze jakis ambitny zegarmistrz cos wykombinuje. u mnie na wsi nic nie mooglem wskurac.
.
.
.
ARLA. czy bys sie zgodzila jekbym rozebral twoj kluczyk na zlocie, zeby zobaczyc co tam w srodku jest?
wiem jak wyglada moj i jesli sie okaze ze twoj ma to samo to bede w domu.

[ Dodano: 2006-10-22, 19:14 ]
panowie i panie oczywiscie.

VW VENTO 2.0 GL - 2006-10-22, 19:23

Arlosza czy twój kluczyk jest oryginalny, że masz możliwość otwierania centrlanego.Zastanawiam się czy taka opcja była możliwa? :co?:
MAPET - 2006-10-22, 20:34

masz fotke tego klcuzyka?

bo sa opcje latarka, immobilajzer i cenral..

arlosza - 2006-10-22, 20:38

przemolas4 napisał/a:
czy bys sie zgodzila jekbym rozebral twoj kluczyk na zlocie

jak go potem złożysz do kupy i bedzie działa to nie mam nic przeciwko ;)

[ Dodano: 2006-10-22, 20:42 ]
VW VENTO 2.0 GL napisał/a:
czy twój kluczyk jest oryginalny

dobre pytanie :hmmm: - jak moj małżonek wróci to zamieści odpowiedź
:burak:

WOLF1955 - 2006-10-22, 22:02

TEŻ MAM TAKI KLUCZYK I POSZEDŁEM DO ZEGARMISTRZA SWIATŁA WYMIENIŁ BATERIE I DZIAŁA I SŁUŻY TO DO PODŚWIETLENIA ZAMKA LUB STACYKI W NOCY TYLKO DO TEGO JEST TA LAMKA W KLUCZYKU . :OK:
Slawoll - 2006-10-23, 00:11

Rzeczywiście ten przycisk służy do podświetlania zamka przy otwieraniu, pożyteczna rzecz :-)
W moim kluczyku też bateryjka była na wykończeniu i miałem problem ze znalezieniem takiej samej :( więc wpadłem na pomysł zmiany na oświetlenie diodowe.
Jako źródło światła posłużyła mi dioda biała super jasna o średnicy 3mm. Dioda pracuje na napieciu około 3V a większość bateryjek jest 1,5V dlatego użyłem dwóch bateryjek połączonych szeregowo o średnicy odpowiadającej wielkością średnicy przycisku. Bateryjki usztywniłem koszulką termokurczliwą. Nóżki diody tak ufomowałem aby jedna dotykła sprężynki, a druga miedzianej blaszki. Oryginalna bateryjka miała taki kołnierz, który po nciśnięciu sytkał się z miedzianymi sytkami i kluczyk świecił. W moim przypadku rolę tego kołnierza spełnia kawałek blaszki miedzianej włożonej do przycisku i unieruchomionej za pomocą kleju. Całość działa od prawie roku i sprawdza się wyśmienicie. Czas wykonania to około 10 minut, a satysfakcja spora :hura:

MAPET - 2006-10-23, 00:20

Slawoll napisał/a:
Rzeczywiście ten przycisk służy do podświetlania zamka przy otwieraniu, pożyteczna rzecz :-)
W moim kluczyku też bateryjka była na wykończeniu i miałem problem ze znalezieniem takiej samej :( więc wpadłem na pomysł zmiany na oświetlenie diodowe.
Jako źródło światła posłużyła mi dioda biała super jasna o średnicy 3mm. Dioda pracuje na napieciu około 3V a większość bateryjek jest 1,5V dlatego użyłem dwóch bateryjek połączonych szeregowo o średnicy odpowiadającej wielkością średnicy przycisku. Bateryjki usztywniłem koszulką termokurczliwą. Nóżki diody tak ufomowałem aby jedna dotykła sprężynki, a druga miedzianej blaszki. Oryginalna bateryjka miała taki kołnierz, który po nciśnięciu sytkał się z miedzianymi sytkami i kluczyk świecił. W moim przypadku rolę tego kołnierza spełnia kawałek blaszki miedzianej włożonej do przycisku i unieruchomionej za pomocą kleju. Całość działa od prawie roku i sprawdza się wyśmienicie. Czas wykonania to około 10 minut, a satysfakcja spora :hura:

:OK: :piwo:

marmarmarek - 2006-10-23, 01:41

no i kolejna przydatna porada :)
Gavel - 2006-10-23, 10:30

Slawoll chyba nie masz nic przeciwko żeby z Twojego posta zrobić porade na stronie ??

przemolas4 daj punkcika Slawollowi :OK:

Slawoll - 2006-10-23, 11:17

Mapet juz mnie o to samo pytał odnośnie swojej stronki, zgodziłem się i myślę, że na tej stronie też by się taka porada przydała.
przemolas4 - 2006-10-24, 16:20

ogladajac twoje zdiecie, stwierdzam, ze moj kluczyk slozy rowniez tylko do podswietlania.
masz pointa, bo ladnies to sobie wykombinowal SLAVVOLl.
dzieki.

Slawoll - 2006-10-24, 21:23

Hehe ja też się głowiłem zaraz po zakupie Ventki do czego to służy :mysli: Nie wiedziałem więc, rozebrałem aby się dowiedzieć :lol: I własnie taki pomysł mi zaświtał z tą diodą.
spyro - 2006-10-24, 23:39

jaca napisał/a:
nie wiem gdzie ja kupic

MediaMarkt na przykład, ale jak narazie od 6 lat się zbieram do jej kupna:-) Są napewno bo już kiedyś wziołem ale oczywiściej ak zawsze nie miałem przy sobie gotówki, a walnęłó im coś wtedy z obsługa kart no i nadal nie kupiem tej bateryjki:-)

rafal00 - 2006-11-01, 11:24

piszesz ze masz problem z kupnem baterii ja ja dostalem u zegarmistrza bez problemow dalem za nia 5 zl
spyro - 2006-11-01, 14:12

No bo naprawdę nie jest ciężko... Trzeba tylko poszukać w dobrych miejscach, bo w kioskach z gazetami napewno nie będzie :-)
agata13 - 2009-05-29, 10:45

dobra żecz ale rozebrałam kluczyk i niema wnętrzności ktoś musiał je usynąć
krzeszak - 2009-05-29, 15:26

agata13 napisał/a:

tzn. czego dokładnie brakuje ??

FWD350 - 2009-05-29, 17:04

tam jest bateria a uciebie włozyli jakis cos niebieski
szym29 - 2009-05-29, 17:13

ja sobie tez sam kupilem bakteie i zarowe i mo dziala.a sluzy do podswietlania zamka drzwi w nocy :D
filip0985 - 2009-05-29, 17:56

Koledzy moglibyście poradzić, które żarówki pasują do kluczyka:
1. http://www.allegro.pl/ite..._1_5v_90ma.html

2. http://www.allegro.pl/ite...ilota_1_5v.html

3. http://sklep.north.pl/kar...mm,5397783.html

Ma ktoś możliwość zmierzenia u siebie żarówki lub podania oznaczenia?

krzeszak - 2009-05-29, 18:04

filip0985, - żarówkę sobie odpuść bo świeci mizernie na pewno zamka nie podświetlisz ,warto przerobić na diodę efekt o niebo lepszy ,światło białe i naprawie działa warto skorzystać z tej porady:
http://www.vwvento.org/porady/kluczyk/

filip0985 - 2009-05-29, 18:20

Skoro mówisz, że żarówka słabo świeci to może faktycznie tę diodę kupię, szkoda, że już po 18 jest i nie zdążę do motoryzacyjnego. No nic jutro poszukam diody i baterii.
enesen - 2009-05-29, 18:22

żarówka z pierwszej aukcji, 1,5V 0.09W 4,8x16mm

bateria PX625A

http://www.allegro.pl/ite..._alkaiczna.html

bateria póki nie jest wyczerpana to bardzo dobrze świeci nawet z odległości metra, pamiętaj że to nie jest latarka tylko żarówka do podświetlania zamków

a tak świeci kluczyk przystawiony do ściany na baterii zużytej w ok 70%
http://www.fotosik.pl/pok...82f4038dee.html

krzeszak - 2009-05-29, 18:31

filip0985 napisał/a:
Skoro mówisz, że żarówka słabo świeci to może faktycznie tę diodę kupię

:oklaski:
potrzebujesz :
- diodę 3mm ,
- 2 baterie L1131( lub jakiś odpowiednik, najprościej do zegarmistrza to ci coś dobierze 1,5V średnica 11mm grubość 2,5mm),
- koszulkę termokurczliwa
- klej na gorąco ( choć jak sie dobrze postarasz to bez niego sie obędzie ja mam bez klejenia tylko blaszka odpowiednio wygiętą i spasowana i działa bez zarzutu) i
-kawałek blaszki miedzianej ;)
a resztę dojdziesz na zasadzie prób i błędów nie ma bardzo i co popsuć ;)

filip0985 - 2009-05-30, 10:44

Ale się wkurzyłem, miasto powiatowe Kamień Pomorski nie dysponuje diodami :młotek:
krzeszak - 2009-05-30, 11:09

enesen napisał/a:
bateria póki nie jest wyczerpana to bardzo dobrze świeci nawet z odległości metra

nie wiem ja miałem na początku żarówkę i ta oryginalna baterie z kołnierzem i lipa totalna światło mizerne i żółte :(
enesen napisał/a:
pamiętaj że to nie jest latarka tylko żarówka do podświetlania zamków

ano ja to wiem ale w porównaniu z dioda żarówka sie chowa, żarówka na 1,5V a dioda na 3V wiec różnica jest ;)

enesen - 2009-05-30, 13:11

krzeszak napisał/a:
enesen napisał/a:
bateria póki nie jest wyczerpana to bardzo dobrze świeci nawet z odległości metra

nie wiem ja miałem na początku żarówkę i ta oryginalna baterie z kołnierzem i lipa totalna światło mizerne i żółte :(
enesen napisał/a:
pamiętaj że to nie jest latarka tylko żarówka do podświetlania zamków

ano ja to wiem ale w porównaniu z dioda żarówka sie chowa, żarówka na 1,5V a dioda na 3V wiec różnica jest ;)

zgodzę sie z Tobą że dioda daje lepszy efekt, dodałem w poście fotkę żeby wszyscy widzieli jaki efekt daje żarówka, i nie jest on tragiczny;)
są też baterie pastylkowe 3V wiec wystarczyłaby tylko jedna

pamiętaj że jasności świecenia żródeł światła nie określa się przez porównanie ich napięcia znamionowego :połbie: porównuje się ich moce( które i tak wynikają z napięcia zasilania) i poziom natężenia światła( z którego wylicza się lub mierzy luksomierzem natężenie oświetlenia)

agata13 - 2009-05-31, 17:06

wszystkiego w środku pustki i miejsce na diode
krzeszak - 2009-05-31, 17:32

agata13 napisał/a:

agata13 napisał/a:
wszystkiego w środku pustki i miejsce na diodę

no to sie nie da nic zrobić, skoro brakuje sprężynki i blaszki miedzianej :(

wasil1 - 2009-05-31, 18:07

Sprężynkę można dobrać a blaszkę dorobić.
filip0985 - 2009-05-31, 18:11

blaszka to nie jest problem, łatwo wyciąć z cieniutkiej blachy, widziałem nawet na allegro małe arkusze za 5zł. Ja dziś wycinałem ten kawałek pod baterię normalnie nożyczkami.

Gorzej ze sprężynką, trzeba szukać podobnej, niby można też zrobić samemu, ale ja nigdy nie robiłem.

wasil1 - 2009-05-31, 18:22

Sprężynkę trzeba dobrać albo adaptować jakąś podobną, rozgiąć najlepiej. Przy szczotkach do silników elektrycznych, typu odkurzacz, mikser są różne, bardzo podatne na przeróbki.
krzeszak - 2009-05-31, 20:31

jak to mówią Polak potrafi ;) ...ale oryginalna blaszka jest utwardzana a sprężynka nie jest taka zwykła tylko stożkowa z szeroka podstawa wiec może być problem mały ;) ale wszystko do zrobienia tylko czy kobieta temu wszystkiemu podoła sama??
wasil1 - 2009-05-31, 20:47

Jak ma dziecko, to niech rozbierze jakąś zepsutą zabawkę ze sterowaniem, albo niech popyta znajomych z dziećmi. Pomyślę i napiszę, co adaptować. Można poeksperymentować ze sprężynką od długopisu, jest dość sztywna i nieźle się wygina. A czy podoła? Jeździ Ventylkiem to co ma nie podołać?
krzeszak - 2009-05-31, 20:53

wasil1 napisał/a:
Jak ma dziecko, to niech rozbierze jakąś zepsutą zabawkę ze sterowaniem, albo niech popyta znajomych z dziećmi

jak pisałem sprężynka jest szersza u podstawy najszybciej podejdzie od zepsutej latarki ;)

wasil1 - 2009-05-31, 20:58

O, dobrego masz pomysła :)
wasil1 - 2009-05-31, 21:04

Właśnie rozebrałem stary długopis Zenith, rozebrałem kluczyk, rozgiąłem szczypcami sprężynę od długopisu i wyszło całkiem nieźle, trochę jest miększa ale to nie przeszkadza.
filip0985 - 2009-06-01, 14:36

Dioda w końcu zdobyta i zamontowana :)
krzeszak - 2009-06-01, 21:18

Cytat:
Dioda w końcu zdobyta i zamontowana

i jak wrażenie ??

filip0985 - 2009-06-01, 22:53

Cytat:
i jak wrażenie ??

Musiałem poczekać do zapadnięcia ciemności, bo dzisiaj taka lampa, że myślałem, że lipa świeci, jednak po ciemku elegancki efekt, mała latareczka. Także wypada polecić diodę zamiast żarówki.