|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - nie chce zapalic
TCP mlody - 2010-03-13, 15:16 Temat postu: nie chce zapalic witam. w ostatnie dni zająłem się Vento troche go porozkręcałem gdyz puszczałem nowe kable głośnikowe... i po złożeniu autka stwierdzam fakt iż jak przekręce kluczykiem w stacyjce auto nie odpala tzn zapłon jest ale nie ma rozruchu silnika, i jak próbuje go odpalic to mi odcina akumulator w sensie ze nic związanego z elektryką nie działa miał ktoś coś podobnego?? dodam to iż akumulator był wyjęty na jakieś 2 tygodnie celem naladowania.
prosze o pomoc. pozdr
czarnysauber - 2010-03-13, 15:26
ale jak odcina akumulator kontrolki gasna
TCP mlody - 2010-03-13, 15:31
jest dokladnie tak jak bym wyciągnoł akumulator z auta i bo nic się włączyć nie chce nawet pozycyjne
czarnysauber - 2010-03-13, 15:35
TCP mlody, podłacz prostownik bo najwyrazniej masz spadek napiecia i słaby akumulator ,moze był nie doladowany Jak masz drugi samochód to przełóż akumulator i sprawdz.
Ale ja obstawiam za słaba bateria
TCP mlody - 2010-03-13, 15:38
ale jak go wczoraj spod prostownika odłączyłem. poza tym jak zdejmę klamre z akumulatora i założe ją spowrotem to wszystko działa...
czarnysauber - 2010-03-13, 15:45
to nie wiem jaka moze byc inna przyczyna ,ja miałem takie objawy jak akumulator był słaby
A bateria ile ma latek Moze juz ładowanie jej nie pomogło
Szycha... - 2010-03-13, 17:17
Kolego przyczyną może być nie akumulator a zanieczyszczone klemy , wyczyść szczotką drucianą klemy oraz plus i minus na akumulatorze dobrze podokręcaj by nie miały żadnego luzu , powinno pomóc o ile akumulator jest naładowany .
FWD350 - 2010-03-13, 19:35
a ja bym wymienił kostke stacyjki.
Wvojtek - 2010-03-13, 19:41
tak jak FWD350, pisze sprawcź kostke stacyjki...
jak ona nawala to przy odpaleniu gasną kontrolki i nie odpala...
zaobserwuj czy przy próbie odpalenia kontrolki nie zapalą się na ułamek sekundy
TCP mlody - 2010-03-13, 23:14
jak kręce na rozruch z zapłonu to wszystko gasnie odrazu. cale podswietlenie w srodku auta normalnie wszystko i rzeby cos uruchomic co jest na prąd to musze zdjąć klemre i założyć ją z powrotem i dopoki znowu nie spróbuje zapalic auto wsystko jest w porządku.
wydaje mi sie iż mogl paść komputer... ale nie jestem pewien... w pon spróbuje do mechanika sie dostac i zobaczyc co jest nie tak....
TCP mlody - 2010-03-14, 09:21
poniewaz moja intrukcja obslugi jest po niemiecku zaczołem szukac w necie schematu bezpiecznikow... i znalazłem cos takiego...
http://www.vwgolf.pl/dane...-opis-golf-mk3/
tylko nie moge trafic na to co oznaczają kości od R1 do R12
pablomed - 2010-03-14, 10:58
TCP mlody, wyczyść klemy na aku, dokładnie aż do czystego metalu i zapodaj wazeliny, obejrzyj same klemy czy kable w nich dobrze siedzą. Nie szukaj tu skomplikowanej usterki.
FWD350 - 2010-03-15, 09:03
dokładnie oczysc klemy.moze wydawac sie czysta a leko przysniedzieje i nie bedzie łaczyc i brak pradu.sprawdz jeszcze pałaczenia masy z silnikiem.
|
|