|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Nasze Ventki - Vento by devill4
devill4 - 2010-03-20, 10:12 Temat postu: Vento by devill4 Vento zostało sprowadzone z Belgii dokładnie to już nawet roku nie pamiętam jeszcze ze mnie młodziak był bez prawka w komplecie właściciel dorzucił komplet książek od auta i do audio ale jak się pewnie każdy domyśla poczytać sobie nie można było...poza tym dostałem też pilot do alarmu niestety elektryk ze mnie żaden i leży gdzieś w szafie a alarm nadal nie uruchomiony daje o sobie czasem znać robiąc chaos w elektryce
początkowo miałem w planach jego przeróbkę ale że nie tylko ja z niego korzystam tak więc ograniczam się do doglądania tego samochodziku i pilnowania żeby nic mu się nie stało czekając cierpliwie i odkładając grosz do grosza na swoją własną furkę oczywiście też vento
no to parę faktów na na temat ventki
-Silnik 1.9 TD 75 KM
-przebieg już dosyć spory 297 2xx km ale autko się nadal dobrze spisuje
-kolor to oczywiście piękna zieleń
-wersja niestety goła ale to mi jakoś zbytnio nigdy nie przeszkadzało w bagażu jest oznaczenie CL
-autko od sprowadzenia stoi na 14 calowych nie brzydkich alufelgach
-na klapie spojler który także był na swoim miejscu w momencie zakupu
-stop x4 też nie wiem jak ale pogrzebałem rok temu i jakoś wyszło bez żadnych przewodów no i przeciwmgielne x2
-zrobione podświetlenie nawiewów na oczywiście zielono tylko ciężko pokazać to na zdjęciu najlepszy efekt wieczorem prawie jak indiglo
-wspomaganie
-centralny zamek
-elektryczny szyberdach
-hak
poza tym drobne car audio:
-jednostka sterująca JVC KS-xxxx(zbędne cyferki) 4x 40W + pilot
-w tylnej półce 2 głośniki trójdrożne każdy po 160W od JVC
-w drzwiach przednich głośniki panasonica przeznaczone pod samochody vw
-w bagażniku zmieniarka płyt CD JVC oraz wzmacniacz 300 watt też od JVC
ogólnie zestaw robi spore zmieszanie sprawiając że przy dobrym basie fotele zyskują funkcję masażu
poprzedni właściciel wstawił pod samochodem(z tyłu pod osłoną) megafon z przodu znajduje się mikrofon taki jak to w CB radiach ale można też ustawić tak żeby z megafonu leciała muzyczka ta sama co w furce
no i jeszcze jedna pozostałość po właścicielu byłym tzn zamontowany uchwyt pod nokie ładowarka samochodowa w dniu zakupu obłamana kleić nie chciałem bo takiego modelu pasującego jeszcze nie spotkałem a odkręcać też jakoś nie bardzo bo dziury zostaną niezbyt ładne ale coś się wymyśli i na to
w planach:
-zawieszenie gwintowane mts bo obecne trochę lipne i już w kiepskim stanie no że już nie wspomnę że vento trochę zbyt wysoko stoi więc odkłada się kasa na cały komplet
-zakup lampek tylnych i tu mam mały dylemat bo ciężko coś wybrać żeby się zgrało z kolorem nadwozia
-obszycie boczków siedzeń skóra bo oryginalna tapicerka w tych miejscach dziurawa tu też mam dylemat na kolorem
-naprawa centralnego...otwiera normalnie ale tylko od strony kierowcy
-założenie sterownika centralnego zamka
-renowacja lub zastąpienie oryginalnych zniszczonych znaczków vw nowymi
- zmiana grilla lub ratowanie starego(ta metalowa listwa ciągle rdzewieje i trochę z tym problem)
-blacharka do zrobienia klapa i przedni lewy błotnik
-jeśli kiedykolwiek nie będzie ważniejszych wydatków to i chętnie wstawiłbym nowe radyjko w miejsce starego kasetowego
-podświetlenie zegaró indiglo
Poszukuję:
-hokeja niskiego tzn coś takiego:
http://photos07.allegroim...31/94/928319420
-chlapaczy oryginałów miałem prawie cały komplet a po którejś zimie zostałem z jednym i teraz potrzebne mi 2 przednie i jeden tylny
jeśli ktoś ma chciałby się pozbyć którejś z tych rzeczy to będę zainteresowany oczywiście po rozsądnej cenie
pawelvw - 2010-03-20, 10:23
witamy na forum i powodzenia w zaplanowanych zmianach czyli modach
krzeszak - 2010-03-20, 13:20
witam! no jest ciekawie ...mam nadzieje ze będzie jeszcze ciekawiej
vwkrzysio - 2010-03-20, 13:30
witam kolege , zdrowe vento i plany też na plus
a co do hokeja niskiego to posiadam taki, jeżeli mi jeszcze ojciec w piec nie wsadził, Jak był byś zainteresowany to PW prosze
Wydym - 2010-03-20, 14:17
Witam na forum....Ventka ładna i oby mody zostały zrealizowane
devill4 - 2010-03-21, 00:56
dzięki chłopaki no żeby fundusz był nie ograniczony to by lista modów z pewnością była dłuższa ale póki co trzeba zacząć od podstaw za tydzień będę zmieniał kpl rozrząd pasek przy altku i standardowo olej nowy dostanie przy okazji się dowiem o koszta obszycia tych boczków skóra...starszy ma coś takiego w pasku i przyzwoicie wygląda
Wvojtek - 2010-03-21, 07:20
ładny okaz powodzonka w modach
Arcaj - 2010-03-21, 07:38
ładna seria na zewnątrz. Podobają mi się Twoje siedzenia. Wyrzuciłbym te wskaźniki koło lewarka biegów bo strasznie psuje wygląd, wrzuciłbym to w słupek. Moim zdaniem za dużo jest przełączników. Co do czego jest? Ogólnie trochę pracy i będzie malina
Przemek - 2010-03-21, 09:09
Ładna zielona ventka. Mozesz zrobic zdjecie zegarów zeby było lepiej je widac
piechu43 - 2010-03-21, 09:42
witamy na forum kolego, ventka naprawdę fajna
powodzenia w eksploatacji i modach
miki9a - 2010-03-21, 10:17
ładna ventka szkoda że się wcześniej nie pokazałeś bo w tamtym tyg byłem 2 razy w Mławie. powodzenia w modach.
piotr nowok - 2010-03-21, 11:18
witamy na forum furak ladny powodzenia w odach
devill4 - 2010-03-21, 13:08
Arcaj, za dużo ale tylko o te dwa z prawej bo nie mam pojęcia od czego to może być a podłączone są...no i poza tym w przeciwieństwie do reszty po przełączeniu wracają do swojej pozycji
reszta to:
z lewej strony kierownicy jeden od halogenów przednich drugi od oświetlenia w kokpicie jak przeszkadza to kierowca może wyłączyć
z prawej strony kierownicy jeden jest od sygnału cofania drugi właśnie od megafonu że przełącza się muzykę z radia żeby grała na zewnątrz
co do zegarów to chyba bardziej wole je tam niż na słupku ale pomyślę nad tym
miki9a, jak po południu to byś trafił a do 16 stoi ale bardziej na obrzeżach po wml jeździ jeszcze jedna znajomego też zielona i słychać ją z daleka
ventylek86, o 4 wrzucę jak dotrę do oln
Arcaj - 2010-03-21, 14:59
devill4 napisał/a: | bardziej wole je tam niż na słupku ale pomyślę nad tym |
nie no nie musisz tego koniecznie zmieniać. Jeśli wolisz w tunelu to niech tam będzie to było tylko moje zdanie.
A właśnie Ty jeździsz tak blisko kierownicy? Widzę fotel kierowcy strasznie przysunięty jest
Paweł J. - 2010-03-21, 15:10
Witam na forum
Fajna furka.
Powodzenia w eksploatacji życze.
devill4 - 2010-03-21, 16:11
Arcaj, spoko ja wiem
a w życiu nawet na siłę bym się nie zmieścił jakby tak blisko był przysunąłem fotel bo się trochę piasku pod nim znalazło a normalnie to daleko w tył odsuwam a i tak kolanem jestem przy popielniczce bo inaczej to nie wygodnie mi przez ten wzrost
ventylek86, oto i zegary
WAFEL - 2010-03-21, 18:24
ladna ventka devill4 sporo przelacznikow z zegarkow ale jest ok powodzenia w modzeniu
devill4 - 2010-03-21, 18:31
dzięki dziękiWAFEL, Twoja też nie brzydka widziałem widziałem
już się kumpel kiedyś śmiał że jak od nitro te przełączniki i jeszcze takie klapeczki powinienem sobie zamontować na nie to już całkiem by było :
piotr nowok - 2010-03-21, 18:34
ja tez mialem w golfie takie guziki i nablalem kumpla ze mam nitro ale byla polewa z niego bo nawed mine zrobil jak mu powiedzialem ze ma zapiac paci i dobrze usiasc w zicu
devill4 - 2010-03-21, 19:02
to go nieźle w balona zrobiłeś pewnie miał jeszcze lepszą minę jak się dowiedział że to tylko beka
lesny1982 - 2010-03-21, 19:15
ten czujnik doladowania jak podlaczyles i gdzie sie wpinales dokladnie
devill4 - 2010-03-21, 19:43
to nie doładowania:) mogę się mylić ale to raczej ciśnienie oleju bo wskazania dochodzą do ponad 4 barów przy 3 tys to by wyszło ze 400 kPa...TD musiałoby mieć ze 4 turbiny żeby to osiągnąć
WAFEL - 2010-03-21, 19:46
tak to raczej cisnienie oleju bedzie
lesny1982 - 2010-03-21, 19:58
ehhhh a juz myslalem ze ktos to ogarnal jak to podpiac w TD
piotr nowok - 2010-03-21, 20:05
tak bylo kupa smiechu w furce a mine mial taka jak by my leciely ze 400km a to byl tylko golf 1,4 75
devill4 - 2010-03-21, 20:16
no ja bym nawet nie miał już gdzie wcisnąć kolejnego zegara chociaż to by była przydatna rzecz szczerze mówiąc
piotr nowok to ja mu się nie dziwię przy takim potworze pod maską musiało go w siedzenie wgniatać
vwkrzysio - 2010-03-24, 06:27
troche mi to czasu zajeło zanim ci zrobiłem te foty ale mam nadzieje że nie bedziesz zły
stan oceniam na bardzo dobry z +
devill4 - 2010-03-24, 09:47
vwkrzysio, spoko warto było poczekać bo widać w dobrym stanie tylko mnie ten kolor zaskoczył ale to rozpuszczalnik sobie z tym poradzi
devill4 - 2010-03-27, 22:19
dziś niestety trzeba było spędzić całe pół dnia w kanale gdyż ponieważ wymiany doczekał się rozrząd cały pasek od altka olej świeży i filtr przy okazji kwota wprost świetna wyszła ale najważniejsze że zmienione i można się w końcu zabrać za co innego
jutro zamawiam sterownik centralnego i zastanawiam się nad wyborem najlepszego i najprostszego w montażu co bym kolejnego pół dnia nie spędził nad tym
dorwałem też jeden chlapacz za free oryginał ale się okazało że ten sam co mam...różnią się tylko tym że mój jest z VOTEX'a a ten z VW oryginał tak czy inaczej jedne trzeba pchnąć będzie
a wkrótce mam nadzieję odebrać przesyłkę od vwkrzysio z hokejem
devill4 - 2010-04-10, 04:10
no to sterownik centralnego mogę już z listy modów wykreślić
po wielu niespodziewanych trudnościach udało się to ustrojstwo podłączyć i powiem szczerze że to nie aż takie trudne...o ile ma się pod ręką opis co gdzie i jak oto mój nabytek na all:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=969960923
no i parę fot:
sterownik...mały bardzo myślałem że to puszka wielka będzie
początki w kompletnym chaosie czasem sam się dziwie że mogę cokolwiek znaleźć przy takim bałaganie
przy okazji obejrzałem sobie centralkę od alarmu i prawdopodobnie ona też jest podłączona pod centralny bo ktoś już się wczepił w kable wychodzące z drzwi od centralnego i całe szczęście bo o ile przy opisie z forum tam nie widać prawie żądnych kabli to u mnie było tego pełno i wszystkie strasznie krótkie łącznie z tymi które musiałem lutować
teraz jeszcze tylko hokej założyć bo już leży sobie w garażu
Bimber - 2010-04-10, 12:58
ładna ventka kombinuj kombinuj
devill4 - 2010-04-23, 18:35
a no się kombinuje kombinuje powoli tylko czasu brak i to najbardziej boli:(
od niedawna ventka skończyła 300 tyś niestety akurat jak mnie nie było przy niej..ehhh no ale fota jest dosyć śmiesznie to wygląda jak taki mały przebieg jest
teraz jakby ktoś się nie znał to można sprzedać...wersja kolekcjonerska z małym przebiegiem
WAFEL - 2010-04-24, 08:39
ventka z salonu tylko gdzie TOTAL
czarnysauber - 2010-04-24, 09:39
devill4 napisał/a: | ..wersja kolekcjonerska z małym przebiegiem |
ciekawe czy ktos by sie złapał na to
devill4 napisał/a: | od niedawna ventka skończyła 300 tyś niestety akurat jak mnie nie było przy niej. |
a ja wczoraj widziałem golfa z 97 roku i miał 360 tyś i wciaz napis TOTAL
devill4 - 2010-04-24, 20:49
jakby go postawił na fele oryginał to może ale to bym chyba się uśmiał sprzedając
może świeższe roczniki mają inaczej...a tak się zastanawiam ile by takie cofnięcie licznika kosztowało
btw dziś mi przepadły siedzenia z vw takie kubełki jakby co prawda golf 2 ale jakiś składak jak przyjechałem to już nic nie zostało a tanio było można je kupić
a mi właśnie potrzebny jest taki fotelik przynajmniej jeden a najlepiej przedni pasażera bo inaczej nie obszyje tych boczków u siebie więc jakby ktoś miał takie coś na opchnięcie to chętnie kupię wygląd mało ważny aby całe gąbki miał
devill4 - 2010-04-30, 09:35
WAFEL, total się doklei na licznik
czas się w końcu znalazł więc postanowiłem hokej założyć od vwkrzysio jakie było moje zdziwienie jak po paru minutach przymierzania stwierdziłem że przy nadkolu że tak powiem brakuje mi trochę zderzaka wygrzebałem stary hokej przyłożyłem i wyszło....
z jednej strony jest za długi a z drugiej za krótki sam już nie wiem czy po prostu ja mam jakiś dziwny typ zderzaka czy po prostu starsza wersja jest inna
przez chwile przeszła mi po głowie szalona myśl żeby go przyciąć a na środku może jakoś się dopasuje ale...szkoda bo cały, nie zniszczony i weź go tnij
WAFEL - 2010-04-30, 09:38
ten hokej co masz na dole to jest od mk3 i chyba zderzak masz od mk3 ze ci hokej nie pasuje. ile masz zeberek w zderzaku powinienes miec 6 chyba
devill4 - 2010-04-30, 09:44
no żeberek w zderzaku jest dokładnie tyle ile napisałeś czyli 6 przed chwilą dla pewności sprawdziłem
czekaj czekaj chcesz powiedzieć że mam golferowski zderzak u siebie?
WAFEL - 2010-04-30, 09:50
jak masz 6 zeberek to jest ventowski zderzak ale czemu hokej nie pasuje moze jakis blad przy montazu sprawdz jeszcze raz
pawelvw - 2010-04-30, 09:55
panowie zderzak od vento ma na dole 4 zeberka a 6 zeberek to ma zderzak od golfa
WAFEL - 2010-04-30, 09:58
pawelvw sory za blad tak wlasnie mi cos nie pasowalo zawsze mi sie myla te zeberka
pawelvw - 2010-04-30, 10:04
ja tylko podpowiedziałem
devill4 - 2010-04-30, 10:05
no właśnie coś tak oglądałem na all i to samo mi się nasunęło...no to wstyd jeździć z golfowskim zderzakiem i nawet o tym nie wiedzieć
nawet nie ma co próbować po przyłożenie od dołu wychodzi sobie hokej w stronę koła a i zaczepy nie pasują przy okazji
miałem nadzieje że ta opcja w grę nie wchodzi ale tylko sobie nadziei narobiłem
dokopałem się do zdjęcia z dnia stłuczki i co ? MIAŁEM ZDERZAK NORMALNY VENTO to mnie po prostu przerasta jak można tak bezczelnie wcisnąć komuś takie coś bez słowa nawet i brać w dodatku za to pieniądze takie jakby to było zrobione tak jak przed uszkodzeniem człowiek człowiekowi już ufać nie może...
chłopaki po plusie za odkrycie
piechu43 - 2010-04-30, 11:32
devill4 napisał/a: | człowiek człowiekowi już ufać nie może... |
dokładnie, a zwłaszcza jakiemuś nieznajomemu mechanikowi
devill4 - 2010-04-30, 12:04
piechu43 napisał/a: |
a zwłaszcza jakiemuś nieznajomemu mechanikowi |
takiemu to nawet rowera bym nie oddał bo kto wie czy ten sam by wrócił ale tak to jest lepiej robić samemu co się da bo te mechaniki sprytem grzeszą i to aż za bardzo
odpuścić tego nie odpuszczę chociaż po 3 latach pewnie już nic nie wskóram ale oper...ol gościu zbierze równy za to
vwkrzysio - 2010-04-30, 13:05
kurde no troche lipa wyszła
WAFEL - 2010-04-30, 13:22
no troche lipton wyszedl......... i nie ma co obie nerwow psuc bo i tak nic nie zrobisz po takim czasie
Paweł J. - 2010-04-30, 13:30
Fakt, nie wyszło to za dobrze
Ale jak zaszpachlujesz rowek w zderzaku to będzie jak w vento
czarnysauber - 2010-04-30, 14:17
a ja bym sie nie przejmował tylko szukał teraz hokeja od VR-y
devill4 - 2010-04-30, 14:26
nerwy to już dawno mi puściły ale się nie ma co tu dziwić wcale
po 16 będę jechał do tego całego "mechanika" ciekawy jestem bardzo co on na to powie i czy będzie rżnął głupa czy powie wprost
Paweł J., pocieszająca perspektywa nie ma co jeszcze do tego wytnę 2 żeberka i zderzak od vento jak się patrzy !
czarnysauber, już przeglądałem bo coś tam założyć muszę a te od vr najlepsze z możliwych tylko nie wiem jak długo pożyje u mnie krawężniki wysoookieeeee...czujnik by się w zderzaku przydał
Paweł J. - 2010-04-30, 14:56
devill4 napisał/a: | jeszcze do tego wytnę 2 żeberka i zderzak od vento jak się patrzy ! |
W wersji USA było 6 żeberek
devill4 - 2010-04-30, 21:58
pojechałem za gościem ale zwinął interes wcześniej i nic nie udało mi się załatwić tylko czas zmarnować a miałem lampki tylne robić
no może jeden plus bo widziałem wyczesaną zieloną ventkę z przyciemnionymi szybkami i coś czuje że u siebie też tak zrobię
wie może ktoś ile można szybki przyciemnić tak legalnie? a i czy przednią też można trochę coby się nie odróżniała ?
czarnysauber - 2010-05-01, 08:57
devill4 napisał/a: | wie może ktoś ile można szybki przyciemnić tak legalnie? a i czy przednią też można trochę coby się nie odróżniała ? |
legalnie to mozesz przyciemnic tylna i tylne boczne
aro1120 - 2010-05-01, 11:15
już kiedyś się na ten temat wypowiadałem z autopsji wiem ze do tylnych bocznych i tylnej szyby sie nikt nie przyczepi, za to do bocznych z przodu już się czepiają, najlepiej znalesc firme który wystawi na szyby atest, taki na kartce a nie taki przyklejony pod folia na tylnej szybie bo tym to sobie mozna d... podeptrzeć, teoretycznie policja jak cie zatrzyma a nie ma przyrządu żeby sprawdzić ile światłą dociera do środka auta to nie powinni ci zabrac dowodu , praktycznie robia to i to bardzo czesto lub musisz zrywać folie ale nie ma sie co kłucić lepiej oddac, zrobic przeglad za 20 czy 30 złoty i loozik
lesny1982 - 2010-05-01, 11:28
przyciemniaj wszystkie bo inaczej to lipnie wyglada przod seria a tyl ciemny
na wzor czarne na bialym
http://www.fotosik.pl/pok...8062f2796d.html
devill4 - 2010-05-01, 15:54
nie no ja właśnie chce zrobić tak aby wszystkie bo tak do połowę to kiepsko wygląda a i nie folia tylko firma porządne to i mam nadzieję ateścik jakiś na to dostać
lesny1982, u Ciebie super wygląda i tak bym chciał mieć właśnie
dziś rano lampki robiłem tylne zaraz foto zarzucę
lesny1982 - 2010-05-01, 16:03
atestu nie dostaniesz na przednie szyby
Wydym - 2010-05-01, 17:04
Dostaniesz jeśli wykupisz certyfikat ceramiki i szkła czy jakoś tak ale on kosztuje od groma ponad tysia jak mi policjant mówił.....Lub możesz zrobić piecowo koszta chyba około 500 za jedną szybę
lesny1982 - 2010-05-01, 17:13
piecowo tylko auta z salonu oryginalnie moga miec z atestem a nie zwykle opalone a jedyna mozliwoscia jest pozwolenie z urzedu miasta na przyciemniane szybki co trzeba dobrze sie nagadac
ja mam np, zezwolenie z certyfikatami szkla ceramiki itp. ale tez zezwolenie na cywilny samochod z policji z czasow jak mozna bylo przyciemniac przednie szyby a ze przepisy w tyl nie dzialaja to nikt mi nic nie zrobi
devill4 - 2010-05-01, 20:30
no takich chodów to ja nie mam żeby w urzędzie sobie pozałatwiać przyciemnione szybki pewnie zaraz by było po co dlaczego itp ... coś będzie trzeba w tym kierunku kombinować
widi, coś sporo za tą piecówkę ja słyszałem o 200 zł od szybki czy jakoś tak
a tak się prezentują lampki po zrobieniu
ale zastanawiam się czy jeszcze trochę nie przyceimnić
Paweł J. - 2010-05-01, 21:07
Ładnie wyszło chodź trochę jak dla mnie za słabo przyciemniłeś. W słoneczny dzień to wyjdzie, ale wiadomo że z tym nie należy przesadzać. Osobiście troszkę jeszcze4 delikatniej bym przyciemnił. No i to jest plus własnego dymienia, lampy w kalpie i w błotniku wyglądają identycznie a nie to co w ciemnych helenkach (made in VW).
Jak jeszcze dołożysz "ciemności" to będzie 1:0 dla made in devill4
devill4 - 2010-05-03, 18:24
no właśnie w tym rzecz że dla mnie to też za mało ciemne tzn na zdjęciach może aż tak nie widać ale w rzeczywistości takie blade się wydają ale to z bliska z daleka lepiej
pierw zrobię na próbę na czymś bo nie chce żeby mi z przyciemnionych czarne wyszły
dziś wracałem z oln do domu i muszę przyznać że TD to nie do zajechania silniczek pomimo tylu nabitych km nadal dobrze się zbiera a jak się turbinka załączy to diabeł z niego wychodzi nie ma to jak ventką w trasę jechać jeszcze się uśmiałem po drodze nieźle
devill4 - 2010-05-10, 17:06
ventka to mnie normalnie kiedyś dobije jak nic
pojechałem po część dokładnie mówiąc sworzeń wahacza czy jak to się tam nazywa fachowo bo się posypał no i w drodze powrotnej po jednym z zakrętów zaczęło coś warczeć z tyłu zajeżdżam pod dom a tam rura z tyłu sobie wisi pochylona no ładnie pewnie z opaski sobie wyszła ( pół roku temu pękła i opaską złączyłem) no to go na kanał zaglądam no i jak na złość pękło zaraz obok opaski no ale trudno wyjąłem połowę wydechu żeby było do spawania
odwinąłem się ventką żeby było wygodniej i biorę się za ten sworzeń po drobnych trudnościach w końcu go wydłubałem w tragicznym był stanie wcisnąłem nowy i się rozglądam a tu jak na złość końcówka drążka kierowniczego guma na maglownicy idąc dalej pewnie z drugiej jest nie lepiej i nie inaczej...no normalnie przy tym samochodzie nie można odpocząć
korzystając z dobrej pogody trochę ventkę wypucowałem żeby czysta jeździła no i parę fotek wyszło z tego
przy okazji trzeba było zrewidować co jest do zrobienia
-klapa przy blendzie
-lekka rysa na dachu
-próg u pasażera też bąbel
-słupek kierowcy 2 bąble
-cała listwa metalowa pod grillem do zrobienia
prawdopodobnie w czwartek będę ruszał z blacharką chociaż szczerze powiem nie jestem pewny czy podołam ale nie chce żeby ta rdza szła dalej co to to nie
tylko nie mogę dojść paru kwestii co do malowania jedni tłumaczą tak inni inaczej i każdy po trochu swoje racje przedstawia( przeglądałem jeden z poradników zrób to sam na forum golfa) i jakby ktoś był ogarnięty to byłbym zadowolony z jakiejś dobrej podpowiedzi
|
|